גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיזוק תמורת זכויות בנייה הוא פטנט ישראלי; אילו תמריצים ניתנים במדינות אחרות?

גם במקומות אחרים בעולם מתמודדים עם הצורך בחיזוק מבנים ישנים מפני רעידות אדמה ונותנים תמריצים כספיים לכך, אבל בשום מקום לא שמעו על תמריץ של זכויות בנייה ● על מי מוטלת החובה לממן את השיפוץ במדינות אחרות ואילו תמריצים הן מעניקות

בית שקרס ברעידת אדמה בסנטה מוניקה / צילום: Shutterstock
בית שקרס ברעידת אדמה בסנטה מוניקה / צילום: Shutterstock

"ההליך של חיזוק עם תוספת זכויות בנייה - זה עניין ייחודי לישראל. אירחנו פה משלחת מארצות הברית והם היו בהלם מהדבר הזה. לקח לנו זמן רב להסביר להם איך זה עובד", אומרת עינת גנון, סגנית יו"ר הרשות להתחדשות עירונית.

ואמנם, ישראל אינה המדינה היחידה המתמודדת עם הצורך בחיזוק מבנים ישנים מפני רעידות אדמה - אולם היא היחידה שעושה זאת בעיקר באמצעות זכויות בנייה ליזמים.

 

בדיקת גלובס מלמדת שבעולם יש תמריצים שונים, הקיימים בעיקר במדינות המועדות לרעידות אדמה, בהן יפן, החוף המערבי של ארצות הברית, ניו זילנד ומדינות דרום אירופה. סגנונות הבנייה השונים ומבנה הבעלות מקשים מעט על ההשוואה בין מדינות, אולם מחקר שפורסם השנה ב-Journal of Earthquake Engineering ניסה לעשות זאת בכל זאת.

מחברי המאמר מציינים כי ברוב המקומות, הנחת העבודה היא שהבניין לא יהיה חזק כמו בניין חדש ועלול להיפגע באופן בלתי הפיך במקרה של רעידת אדמה, אולם יעמדו ברעידה במידה מספקת כך שהאזרחים שנמצאים בהם יוכלו להתפנות בשלום. במקרה של בתי חולים, למשל, שואפים לסטנדרט גבוה יותר של חיזוק. הנה האפשרויות העיקריות:

חיזוק על חשבון הבעלים

על פי ממצאי המחקר, בארצות הברית כל מדינה קובעת לעצמה את יעדי החיזוק ואת התמריצים. בקליפורניה, חובה לחזק בנייני לבנים ישנים באזורים מועדים לפורענות, וחובה לחזק מבנים עם שלד עץ בקומה התחתונה באזור מפרץ סן פרנסיסקו ולוס אנג’לס, ובלוס אנג’לס גם בנייני בטון עם ברזל בפנים. באורגון חובה לחזק בעיר פורטלנד, אולם לא באזורים אחרים. במדינת וושינגטון מחייבים כל בניין שעובר שיפוץ כללי, לעבור גם חיזוק מפני רעידת אדמה.

מענקים חלקיים לחיזוק ניתנים על ידי סוכנות החירום הפדרלית, על ידי רשות רעידות האדמה של קליפורניה ועל ידי מועצות העיר. יש גם הלוואות לטווח ארוך בריבית נמוכה, ויש הקלות בהוצאת היתרים.

בלוס אנג’לס, שכבר ספגה בעבר רעידות אדמה, העירייה מיפתה את הבניינים הישנים המצויים בסכנה, ושלחה מכתבים לבעלי הבתים, כך על פי דיווח ב"לוס אנג’לס טיימס". בתחילה פנו במכתב למי שבבעלותם 16 דירות או יותר, והם מצופים לחזק את הבניין בעצמם ועל חשבונם. בעירייה גם מגבילים את היכולת של משכירי הדירות להעלות את שכר הדירה לדיירים בעקבות החיזוק.

בעיר אוקלנד פרסמו לפני שנתיים דרישה שבעלים של בניינים שיש בהם יותר מ-20 יחידות דיור יידרשו להשלים חיזוק שלהם בתוך ארבע שנים, ומי שיש לו בניין עם 5-20 יחידות יקבל לצורך כך חמש שנים. "השאלה לגבי רעידת אדמה חזקה אינה ‘האם’ אלא 'מתי' תקרה", אמרה ראשת העיר ליבי שאף. באוקלנד עשו דבר מעניין: מאחר שחיזוק מפני רעידות אדמה נחשב שם להשקעה בבניין, ולכן מותר לגלגל עד 70% מהעלות לשוכרי הדירות, הגבילו שם את האפשרות להעביר את ההוצאות לשוכרים בכך שהורו שהן יתפרסו על פני 25 שנה.

ביפן, יש חובה לחזק בניינים גדולים או ציבוריים, מבטון או לבנים, שנבנו לפני 1981, ורשות לחזק בנייני מגורים קטנים ובינוניים. "ביפן ממש קושרים את הבניין מבחוץ", מסבירה גנון. "בטוקיו יש נהלים שמחייבים את בעלי הדירות להרוס את הבניין אחרי זמן מסוים כי הוא כבר לא עמיד יותר לרעידות אדמה. אלה הנהלים ועומדים בהם".

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית / צילום: איל יצהר

חיזוק על חשבון המדינה

בכמה מדינות ניתנים מענקים שמכסים חלק מההוצאה על החיזוק, או שמחזקים רק בניינים מסוג מסוים, למשל בניינים לשימור (בניו זילנד), או בניינים באזורים שהוגדרו כמסוכנים.

בישראל החל משרד השיכון לפני כמה שנים בחיזוק על חשבונו - ללא תוספת יחידות דיור - של בניינים באזורים המועדים לפורענות, אולם מדובר בכמות מצומצמת. מהמשרד נמסר לגלובס: "הפרויקט התחיל במסגרת פיילוט מוצלח בשיתוף עם עמידר בערים אילת, בית שאן, חצור הגלילית, צפת, קריית שמונה וטבריה ובהמשך נכנס לתוכנית העבודה השנתית של המשרד.

"עד כה חוזקו ונמצאים בשלבי חיזוק ותכנון 57 מבנים בשש רשויות מקומיות, בהן גם קרית מלאכי אשר אינה מוגדרת כאזור ססמי אך היה צורך מהותי לבצע במקום חיזוק נקודתי. התקציב הכולל עד כה עומד על 168.4 מיליון שקל. עבודות החיזוק מתבצעות באזורים שהוגדרו בסכנה לרעידות אדמה למעט חצור הגלילית".

תמריצים כספיים

בקליפורניה יש תוכנית לחיזוק של בתים פרטיים ישנים (שם רבים מהם עשויים עץ). היא מקציבה 3,000 דולר לבית לחיזוק יסודות לבתים שנבנו לפני 1980, רק במקומות שסומנו כמיועדים לרעידת אדמה, ויש מכסה מוגבלת בשנה של המענקים הללו. באיטליה ניתנות הטבות מס למחזקי בתים - אפשר לקזז חלק מההוצאות על החיזוק, ולפרוס את הקיזוז למשך כמה שנים.

"אין אפילו חובת ביטוח על השטחים המשותפים"

"בהרבה מדינות יש בעלים אחד לבניין, ולכן גוף אחד אחראי לתחזוקה", אומרת עינת גנון, סגנית יו"ר הרשות להתחדשות עירונית. "מודל הבעלות בישראל שונה - יש ריבוי בעלים לדירות - וזה חלק מהעניין. אצלנו, לפני שש שנים היה פיצוץ גז בבניין בירושלים, והבניין נהרס. אז חברת הגז עזרה קצת, העירייה עזרה בשבועיים במלון, וחברת הביטוח מימנה עזרה בשכירות למי שהייתה לו משכנתה, אבל מי שלא הייתה לו משכנתה או ביטוח, נתקע. אין בישראל מדיניות שחובה לבטח את הנכס, ואין אפילו חיוב של ביטוח השטחים המשותפים".

מה העמדה שלכם?
"אנחנו מדינה עם בניינים משנות ה-30 וה-40 וה-50 ואנחנו יודעים שגם לבניין יש משך קיום. ואם לא מתחזקים אותו באופן שוטף זה יכול להיות מסוכן. גם בבניינים חדשים יותר, אם יש מערכות מורכבות, זה בעייתי. אם הגנרטור פתאום עולה באש ופורצת שריפה - זו אחריות של כל הדיירים.

"לפעמים צריך טלטלה כדי לראות איך מתמודדים ונערכים. אנחנו חושבים על זה עכשיו. יש ועדה שהקים מנכ"ל משרד ראש הממשלה בעקבות קריסת הבניינים, נערכת עבודת מטה של כל משרדי הממשלה, ואנחנו חושבים בין היתר שיש להטיל על הדיירים חובה לעשות בדיקה עיתית של המבנה, זה לא מאוד יקר.

"אבל עדיין צריך לזכור שאי אפשר להטיל את כל האחריות על המדינה ועל הרשויות המקומיות. צריך לבחון על מי חלה האחריות לבקרה. תרבות הדיור בישראל בכלל עוד צריכה להתפתח ולהשתכלל ולהיות עם יותר מודעות לשכנים באכפתיות ובדאגה לבניין".

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט