גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות רגולציה? זה הזמן להקים רשות אקלים

ישראל רוצה להתהדר בהישגים בתחום האקלים מול מנהיגי העולם בכנס האו"ם ● עד כה, היא בעיקר גוררת כשלונות בתחום, בזמן שמשרדי הממשלה מתקוטטים ולא מחוקקים חוק אקלים ● זה הזמן להקים רשות אקלים שתפקח על עבודתם ותדאג שיתחילו להתייחס לנושא שמשפיע על כולנו

נפתלי בנט / צילום: יוסי זמיר
נפתלי בנט / צילום: יוסי זמיר

בעוד שבועיים, ימריא ראש הממשלה, נפתלי בנט, לפסגת האקלים של האו"ם בגלאזגו, סקוטלנד. הוא יעמוד נרגש לצד מנהיגי העולם, ויצהיר: ישראל היא חלק ממשפחת העמים, והיא מחויבת למאבק במשבר האקלים. אלא שמבלי שיתרחשו השבוע שינויים גדולים, יהיה מדובר במילים ריקות ותו לא.

ישראל, שרוצה להפוך את שטחה לגשר יבשתי לשינוע נפט ממדינות המפרץ דווקא בעידן שבו המדע בנושא ההתחממות הגלובלית והשלכותיה הקטסטרופליות ברור, לא עושה כמעט דבר כדי לצמצם את חלקה בבעיה, וגם לא כדי להקל את ההשלכות הבריאותיות של הזיהום הסביבתי ממנו סובלים אזרחיה כתוצאה מכך  להפך: היא מתגאה בחיפושי גז בים, לא עוצרת חיפושי גז קיימים ביבשה ולא פרויקטים של פצלי שמן, תמשיך להקים תחנות כוח מזהמות ואפילו את הבטחתה לפעול לסגירת התעשייה הפטרוכימית בחיפה - בינתיים היא לא מממשת.

למרות שהציבה לעצמה יעדים צנועים מאוד, לא מאתגרים ורחוקים מהסטנדרט הבינלאומי למעבר לאנרגיה מתחדשת - רק 10% עד שנת 2020, היא כשלה חרוצות בהשגתם, ואפילו לא הצליחה להגיע ל-6%, כשהיא חמושה בתירוצים מעוררים פיהוק. והיא גם לא באמת חייבת. אין למעשה כל חוק המחייב אותה להפחתת פליטות, היא מסתפקת בהחלטות ממשלה רפות, לא מחייבות, ששום תוכנית רצינית לא עומדת מאחוריהן.

במשרדי הממשלה לא ממהרים, בלשון המעטה, לתמוך בחוק האקלים

המאבק במשבר האקלים, לא נמצא בידי המשרד להגנת הסביבה. כלל הזירות בחיינו הן מוכות משבר אקלים; ראשית כל, בשל הפליטות של השימוש בדלקים מאובנים ברשת החשמל, משם לסקטור התחבורה, לזיהום הנוצר בסקטור החקלאות, לסקטור התעשייה ולבתי החולים שמתמלאים ב"חולים שקופים" שמחלותיהם הן תוצר של אותו משבר. אך יתר המשרדים, לא נרתמים למאבק במשבר, לא מקצים לכך משאבים, וגרוע מכך: הם בורים מוחלטים בכל הנוגע אליו.

כדי לנסות להתמודד עם הפלונטר, מבקשים במשרד להגנת הסביבה לקדם חוק אקלים לישראל. בחוק יקבעו יעדים מדידים, חד משמעיים, לצד תוכניות שיסיימו את צורת ההתמודדות של ישראל עם משבר האקלים לאורך שנים (שמסתכמת, בערך, בהודעות יחצ וגאווה ריקה של שרים מתחלפים). החוק גם יאפשר לאזרחי ישראל מעט כוח במשוואה שכרגע הם נמחצים תחתיה: הם יוכלו לתבוע את הממשלה בעוד עשור, אילו תעז שוב להכשיל אותם, ולא להשיג את היעדים שעד היום בעיקר קישטו ידיעות לעיתונות.

אלא שמשרדי הממשלה האחרים, שהמאבק במשבר האקלים או בזיהום האוויר הרצחני הם רק ססמאות ריקות עבורם, מתנגדים. במשרד האוצר מתנגדים לעצם החוק כי מבינים היטב שיאלצו תחתיו להפסיק למרוח את הציבור בהצהרות ולהתחיל לעבוד לניקיון רשת החשמל והתחבורה, תחילה. למשרד האוצר אף נוח במיוחד כשהוא זה שמנהל את שאר משרדי הממשלה בשלל תחומים, ולא ממהר לוותר על נתח בבשר החי. ובמשרד האנרגיה? טוענים שהחוק מוציא מידיהם סמכויות, וחוששים לעתיד קידוחי הגז.

"לא מדובר בחוק אקלים אלא 'בחוק לקידום המשרד להגנת הסביבה'. זה להכפיף את כל הממשלה למשרד להגנת הסביבה", אמר לי אתמול מתוסכל גורם בממשלה. "יש לנו בעיה עם זה שאנחנו צריכים לדווח למשרד אחר ושהוא מתערב בתחום שלנו" .

מוטב יהיה אילו את ענייני האקלים תנהל רשות עצמאית

אגו לעולם ינהל כנראה את מלחמות הפוליטיקאים או פקידי הממשלה מעל ראשנו. אבל אולי דווקא יש צדק מסוים בדבריו של אותו אדם. ייתכן כי זהו הזמן להקים רשות אקלים עצמאית, שתעמוד מעל כלל משרדי הממשלה - ותפקח היטב על עבודתם ועל משמעותה כלפי הדורות הבאים, בריאות הציבור ובריאות הסביבה. את ההשראה לאותה רשות, אפשר לשאוב מכוונתה של הממשלה להקים רשות רגולציה - שדווקא יכולה להיות הרסנית לסביבה ולבריאות הציבור.

ידיו של המשרד להגנת הסביבה עמוסות משימות. הוא מחויב לפקח על המפעלים המזהמים ועל זיהומי סביבה וזיהום אוויר רצחני ההורג כ-2000-2500 ישראלים מדי שנה, בהערכת חסר. הוא צריך למצוא פתרונות למשבר פסולת נגרר - תחום באחריותו המלאה - בו הוא נכשל לטפל. זהו אחד המשרדים החשובים בממשלה, והצבת נושא האקלים בראש סדר העדיפויות שלו עלולה לדחוק עיסוק בנושאים אחרים בהם הוא לא תמיד היטיב לטפל.

מוטב יהיה אילו את ענייני האקלים, תנהל רשות עצמאית - שתוכל לאלץ את משרדי הממשלה האחרים לכתוב תוכניות שאפתניות, לבדוק ולאשר אותן, ולדאוג שתצאנה אל הפועל. בדיוק כפי שישנה רשות החשמל (תחת משרד האנרגיה) או רשות לניירות ערך (עצמאית לחלוטין), כך הגיע הזמן שנושא שמשפיע באופן מובהק על חיי כל אחת ואחד מאיתנו, ינוהל במלוא הרצינות .

את אותו ניהול אסור להשאיר לבדו בידי הפוליטיקאים, שכן כמעט איש מהם לא מכיר ולא מבין את הנושא. לא רחוקים מהם גם פקידי הממשלה, שמלבד אלו העוסקים ישירות בסביבה, לא למדו את הנושא מעולם, לא מכירים ולא מקדישים תשומת לב למדע שמאחוריו, ובוודאי שלא מחויבים או נמדדים בתפקידם על הטמעה שלו בתוכניות ליבה או בכלל.

כפי שמציע החוק, ועדת שרים לענייני אקלים - ראוי שתקום אף היא, תוך שהיא מחייבת את השרים הללו ואת בכירי הפקידים בממשלה לעבור הכשרה רלוונטית, למשל במרכז השל המתמחה בכך. לאותה רשות, בדיוק כפי שכתוב בחוק האקלים לו מתנגדים משרדי הממשלה, יש להצמיד מועצה ציבורית ומועצה מדעית. בדירקטוריון שלו, ראוי שישבו אנשי מדע, ואנשי סביבה וחברה אזרחית.

אי אפשר להסתפק במאמצים שוליים

הפוליטיקאים חייבים להפנים: הם לא יקבלו מחיאות כפיים על כך שלא עשו אפילו את המינימום. מזה שנים, אומרים לפעילי סביבה: 'מדובר בצעד קטן, זאת התחלה'. המדע ברור. לפוליטיקאים אין זמן להתחיל - הם כבר צריכים לסיים. עד שנת 2050 צריכה האנושות לאפס את הפליטות ההרסניות שלה, ולהתאים את המרחב הציבורי להתמודדות עם עולם שכבר מתחמם וכבר מתחרשים בו אירועי קיצון אקלימיים אלימים וארוכים יותר. טופחים לעצמכם על השכם כי עשיתם את המינימום? הטבע, האקלים, אינם מכירים במאמצים שוליים. הם מכירים אך ורק בתוצאות. אם נסתפק במעט, כמו כל מדינות העולם, גם אנחנו נסבול את תוצאותיו המרות יותר, של המשבר האקלימי והאקולוגי שכבר כאן.

לישראל יש חלון זמנים קצר שבו היא צריכה להוכיח: האם היא באמת חלק ממשפחת העמים וחפצה ביישום פתרונות שיאפשרו לאזרחיה חיים בריאים וטובים יותר, או שהיא מעצמת הודעות יח"צ ומילים ריקות שמתרסקות אל מול מציאות של 6% אנרגיה מתחדשת, ו-94% זיהום ופגיעה באקלים, נסועה בתחבורה פרטית שסותמת את הכבישים ומובילה למחלות ומוות מזיהום אוויר, פסולת שכבר אין איפה לקבור והפליטות הרעילות שלה הן בכייה לדורות - וזוהי רק רשימה חלקית. בנט, הזמן להוכיח מנהיגות הוא עכשיו. נתראה בסקוטלנד.

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות