גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר כישלון ההנפקה: הון הטבע בדרך להצפת רווחים של מאות מיליוני שקלים באלקטריאון ובאוגווינד

הון הטבע פועלת למכור למשקיע ירון יעקובי חלק ממניותיה בשתי חברות הטכנולוגיה שאיבדו 50% ויותר משווי השיא שאליו נסקו אשתקד, אך עדיין משקפות לה רווח אדיר על ההשקעה ● העסקה במניות אלקטריאון ב-35% מעל מחיר השוק

האוטובוס החשמלי של אלקטריאון / צילום: קובי ישעיהו
האוטובוס החשמלי של אלקטריאון / צילום: קובי ישעיהו

אחרי כישלון ההנפקה של חברת הון הטבע, שתוכננה להתבצע בבורסה בת"א לפני מספר חודשים, פועלת חברת ההשקעות הפרטית למימוש של שתי החזקותיה הבולטות ברווחים נאים - אולם כאלה שרחוקים עשרות אחוזים משווי השיא אליהם הגיעו בשנה שעברה.

הסחורה המדוברת כוללת מניות של חברות הטכנולוגיה אלקטריאון וירלס ואוגווינד, כשבצד הרוכש ניצב ירון יעקובי, הפעיל בתחום הנדל"ן, בעיקר בארה"ב, ולצד זאת מבצע השקעות בחברות הייטק בישראל, שחלקן הגיעו לבורסה בגל ההנפקות האחרון.

מניות אוגווינד (הפועלת בתחום של פתרונות לאגירת האנרגיה) ואלקטריאון (פיתוח טכנולוגיית "כביש חכם") נהנו אשתקד מהייפ האדיר, ונסקו במאות אחוזים, למרות היקפי פעילות זניחים והפסדים שהן מציגות בשלב הנוכחי של פעילותן. עם זאת, השתיים נחתכו מאז בעשרות אחוזים לעומת שווי השיא שקבעו אשתקד.

הירידות מחקו מאות מיליוני שקלים "על הנייר" משווי השקעותיה של הון הטבע, אולם המכירות שהיא מקדמת כעת, אם ייצאו לפועל כמתוכנן, עדיין צפויות להציף לה רווחי הון עצומים, בהיקף של יותר מ-300 מיליון שקל בסה"כ על השקעותיה באוגווינד ובאלקטריאון, על השקעה של מיליוני שקלים בודדים שביצעה בכל אחת מהשתיים.

מניית אלקטריאון מציגה זינוק של פי 9 (כ-800%) בערכה מאז מוזגה פעילותה לשלד בורסאי במרץ 2018, כך שהיא משקפת לחברה שווי שוק נוכחי של כ-1.5 מיליארד שקל. כל זאת כשבשלב הנוכחי החברה לא מייצרת הכנסות, והפסדיה בשנתיים וחצי האחרונות (2018 עד מחצית 2021) מצטברים ל-55 מילון שקל.

לפני כשנה, עמד שווי השוק של החזקות הון הטבע באלקטריאון על כ-350 מיליון שקל (בעת ששוויה של אלקטריאון זינק למעל 3 מיליארד שקל), אלא שמאז, נחתך שווי המניה בכ-50%, כך ששווי ההחזקות הנוכחי של הון הטבע עומד על כ-170 מיליון שקל "בלבד".

אוגווינד: נסיקה מאז המיזוג לשלד בורסאי

אצל אוגווינד הכיוון דומה. מאז מוזגה פעילותה לשלד בורסאי בדצמבר 2019 היא מציגה נסיקה של כמעט פי 6 בערכה (קרוב ל-500%), שהוביל אותה בשנה שעברה להיסחר בשווי שיא של כ-2.5 מיליארד שקל, ואת החזקותיה של הון הטבע בה לשווי של כ-350 מיליון שקל. מאז ועד כה איבדה מניית אוגווינד קרוב ל-60% מערכה, כך שהיא משקפת לחברה שווי של קצת יותר מ-1 מיליארד שקל.

בסיכום המחצית הראשונה של השנה הכנסות אוגווינד הסתכמו בפחות מ-1.5 מיליון שקל והפסדיה הגיעו ל-18 מיליון שקל, אחרי שבסיכום השנה שעברה הכנסותיה הגיעו ל-10 מיליון שקל וההפסד הסתכם בכ-23 מיליון שקל.

 במסגרת העסקה במניות אלקטריאון צפוי ירון יעקובי לרכוש מידי הון הטבע, כ-2% ממניות החברה תמורת כ-43 מיליון שקל - במחיר המשקף פרמיה של כ-35% על שווי המניה בתחילת יום המסחר (מה שהוביל אותה לקפיצה בשיעור דו-ספרתי). עדכון זה גם חשף שאלקטריאון בוחנת אפשרוית רישום למסחר בחו"ל, באמצעות הנפקה או מיזוג ל- SPAC.

עוד סיכם יעקובי, כי יוכל לרכוש מהון הטבע נתח של עד כ-4.5% נוספים ממניות אלקטריאון תמורת כ-72 מיליון שקל (במחיר דומה למחיר השוק טרם הדיווח על העסקה), כך שהון הטבע, המחזיקה כיום בכ-11% ממניות אלקטריאון, תחדל מלהיות בעלת עניין באלקטריאון, ובכך תממש מניות שבהן השקיעה מיליוני שקלים בודדים בתמורה כוללת של כ-115 מיליון שקל.

הון הטבע: התחייבות לא לבצע שינוי ביתרת המניות

החלק השני של עסקת מניות אלקטריאון של הון הטבע ויעקובי כפוף להתחייבות הון הטבע שלא לבצע שינוי ביתרת מניותיה עד שנה וחצי ממועד ההסכם, או לחלופין, כאמור, במקרה שבו תבצע אלקטריאון רישום למסחר בחו"ל. 

זמן קצר לאחר הדיווח של אלקטריאון עדכנה אוגווינד על הסכם שנחתם בין הון הטבע לבין יעקובי, בקשר למניות החברה, שגם היא הגיבה לעדכון על עסקה בין הצדדים בעליות נאות.

במסגרת הסכם זה נקבע, כי ב-90 ימים הקרובים הצדדים לא יבצעו מכירה או חלוקה בעין של מניותיהם באוגווינד, וכי לאחר תקופה זו תהיה לכל אחד מהצדדים זכות ראשונה לרכישת מניות, "במחיר למניה שייקבע בהתאם לשער הנעילה של מניית אוגווינד בבורסה בסיום יום המסחר האחרון טרם מועד ההצעה". כיום הון הטבע מחזיקה בכ-14% מהונה של אוגווינד, ויעקובי בכ-6%.

חברת הון הטבע עוסקת בהשקעות ביוזמות טכנולוגיות חדשניות. את החברה ייסדה עו"ד אורית מרום אלבק, ואלקטריאון ואוגווינד הן שתי ההשקעות המרכזיות שלה. בעל המניות הגדול בה כיום הוא איש העסקים היהודי-בריטי וינסנט צ'נגוויז ולצידו מחזיקים בה גם חברת מערכות הלחימה רפאל, אלביט מערכות, ביטוח ישיר, קרן ההון סיכון פרו-סיד ועוד.

בזכות הזינוק במניות אלקטריאון  ואוגווינד, סיכמה הון הטבע את שנת 2020 עם קפיצה של מאות אחוזים ברווח הנקי השנתי שלה, שהגיע ליותר מ-300 מיליון שקל. עם זאת, הירידה במניות שתי החברות הובילה אותה לסכם את הרבעון הראשון של 2021 עם הפסד של קרוב ל-40 מיליון שקל - מגמה שלילית שכנראה נמשכה ברבעונים הבאים.

גם מייסד רשת AM:PM מביע אמון במניית אלקטריאון

מי שהפך לאחרונה לבעל עניין באלקטריאון בעקבות רכישת מניות בבורסה הוא רן בלינקיס, ממייסדי רשת המרכולים AM:PM (שנמכרה בשנת 2006 לדור אלון תמורת כ-150 מיליון שקל).

בלינקיס, דיווחה אלקטריאון, הגיע להחזקה של כ-5% ממניות אלקטריאון, בשווי שוק של כ-80 מיליון שקל. בלינקיס הוא בעל מניות באלקטריאון כבר מזה כשנה וחצי, ולא פוסל המשך הגדלת ההשקעה בה בהמשך.

בלינקיס מספר, כי "את התאווה שלי לבורסה אני מממש בתור משקיע בחברות שאני רואה בהן השקעה אסטרטגית,". לדבריו, "התחלתי להשקיע באלקטריאון אחרי היכרות עם אורן עזר, המנכ"ל והיו"ר ואחד המייסדים, שהוא איש חד וחכם, ואני חושב שלאלקטריאון יש הזדמנות ויכולת להוביל את תחום הטעינה. אני לא רואה ערים כמו תל אביב, ניו יורק ולונדון מתמלאות עמודים וכבלים להטענה, וכשאני מסתכל על אלקטריאון אני חושב שהיא עשויה להיות תחנת הדלק הגדולה בעולם".

מלבד אלקטריאון, ככל הידוע בלינקיס מושקע גם בחברת אגירת האנרגיה אוגווינד (כאמור עוד השקעה מוצלחת של הון הטבע) אולם עיקר עיסוקו כיום הוא פעילות בתחום הנדל"ן, באמצעות חברת "סיטיבוי", המתמקדת בפעילות בתל-אביב ופועלת בתחומי המגורים, המסחר והמשרדים. 

בעלי המניות הבולטים באלקטריאון כיום הם צמד המייסדים, המנכ"ל אורן עזר וסמנכ"ל הטכנולוגיה חנן רומבק, עם החזקה של כ-31% מההון - מחצית כל אחד, בשווי שוק של כרבע מיליארד שקל כל אחד. עוד בין בעלי מניותיה בית ההשקעות אלטשולר שחם, עם החזקה של קרוב ל-7% וחברת התחבורה דן, (5.5%) אשר איתה חתמה אלקטריאון מוקדם יותר החודש על הסכם עקרונות לשיתוף פעולה להתקנת מערכת טעינה אלחוטית במסופים ועל גבי כ-200 אוטובוסים.

עוד עדכנה באחרונה אלקטריאון על הפעלה מסחרית של אוטובוס חשמלי הנטען מהכביש תוך כדי נסיעה בפרויקט שלה בשבדיה, ועל קבלת אישור מהרשויות בהולנד לגבי עמידה בתקנים הקשורים לפיתוח המוצר שלה.

עוד כתבות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג