גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים המרכזיים דוחפים, המסחריים מודאגים: מדוע צריך שקל דיגיטלי?

בנק ישראל התחיל בניסוי להנפקת שקל דיגיטלי, ומצטרף בכך למרבית הבנקים המרכזיים בעולם ● מה ההיגיון מאחורי המהלך, איך זה יועיל ללקוח הקצה, והאם לבנקים יש סיבה לאמץ את הרעיון?

שקל דיגיטלי / אילוסטרציה: Shutterstock
שקל דיגיטלי / אילוסטרציה: Shutterstock

בנק ישראל התחיל בניסוי להנפקת שקל דיגיטלי, ובכך הוא הצטרף למרבית הבנקים המרכזיים בעולם שעושים גם הם ניסוי במטבעות דיגיטליים. מעבר לכך ששקל דיגיטלי נשמע חדשני מאוד, למה בעצם בנקים מרכזיים עוסקים בכלל בהנפקת המטבעות הדיגיטליים, ואיך אלה יעבדו.

איך עובד מטבע דיגיטלי?

מטבע דיגיטלי למעשה הופך את ההתחייבות שמייצג השקל, או כל מטבע אחר, להתחייבות ישירה מול הבנק המרכזי. לשם הדוגמה: ערכו של השקל שקיים היום מגובה בהתחייבות של בנק ישראל, אבל בעת ביצוע פעולות במטבע והעברות כספים, הלקוח עושה אותן בכסף של הבנקים המסחריים שמולם הוא עובד. כך, בהעברת כסף מחשבון בנק אחד לשני, ההתחייבויות בתהליך הן של הבנקים המסחריים. אולם כאשר יהיה מטבע דיגיטלי, המעבר בין התחנות השונות ייעשה בלי מתווכים.

האם זה אומר שאפשר לוותר על הבנקים?
ישנם שני מודלים אפשריים לעבודה עם מטבעות דיגיטליים: בראשון - הלקוח הסופי פותח חשבון בבנק המרכזי, במקרה שלנו בנק ישראל, ועובד דרכו.

במודל השני, הבנק המרכזי מנפיק את המטבע הדיגיטלי, כאשר הפעילות של הלקוחות הסופיים נעשית מול שורה של נותני שירותים פיננסיים, למשל הבנקים ושלל גופי פינטק שיציעו שירותים פיננסיים, ויהיה ניתן לבחור לפעול דרכם ולאו דווקא דרך הבנק. מודל זה הוא המקובל בעולם, וזהו גם המודל שבחר בנק ישראל, מהסיבה הפשוטה שאינו מעוניין לעסוק במתן שירותים ללקוח הקצה.

במה שונה המודל הזה ממה שקיים היום?
למחזיק השקל הדיגיטלי לא חייב להיות חשבון בנק. הוא יכול להחזיק אותו בארנק הדיגיטלי שלו, ומכאן יש לו שתי אפשרויות: לעבוד עם חשבון מזוהה בבנק, או להעביר אותו באמצעות הקוד של המטבע - דבר זה מאפשר את הפרטיות של המחזיק בביצוע רכישות: על רשת הבלוקצ'יין כל רכישה נרשמת. אם היא מתבצעת באמצעות החשבון, הרכישה מזוהה, ובאמצעות קוד המטבע נשמרת הפרטיות. במודלים שנבחנים, העברה רק באמצעות קוד מטבע תוכל להיעשות עד סכום מסוים, ולמעלה מכך רק דרך חשבון מוכר. פרטיות תישמר רק בשימוש במזומן, במטבע דיגיטלי - כל קנייה קטנה תהיה רשומה.

האם יש כבר מדינות שהנפיקו מטבע דיגיטלי?
באיי הבהאמה הונפק מטבע דיגיטלי. הרציונל: הוריקנים רבים ופיזור גיאוגרפי של איים, מצב הדורש פתרון לביצוע תשלומים מיידיים באיים הפזורים. גם בבהאמס המטבע הדיגיטלי מתנהל בשתי רמות: באמצעות חשבון שעבר תהליך "הכר את הלקוח", או עם קוד מטבע בסכומים קטנים.

מקרב המדינות המפותחות, העיניים נשואות כעת אל אולימפיאדת החורף בבייג'ין, סין, שבמהלה ייערכו ניסויים שונים במערכות תשלומים וביואן הדיגיטלי.

נוסף על מזומן, לא במקום

למה בעצם צריך את זה?
"התועלות שבנקים מרכזיים בעולם רואים בהנפקת מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי, שונות ממדינה למדינה, והעיצוב והמאפיינים של מטבע דיגיטלי כזה, יגזרו ממטרת ההנפקה", מציינת עו"ד אסתי הדר, שותפה במחלקת בנקאות ומימון בהרצוג פוקס נאמן. "הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים (BIS - Bank for International Settlements) ביחד עם שבעה בנקים מרכזיים מובילים (ארה"ב, גוש האירו, יפן, אנגליה, קנדה, שוודיה ושוויץ) פרסמו בספטמבר 2021 מספר דוחות שמציגים חלק ממצאי העבודות שהם מבצעים לבחינת הנושא, ובמסגרתם הוצגו מספר מוטיבציות להנפקת מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי, בהן, שימור גישה בטוחה של הציבור לכספי הבנק המרכזי בכלכלה הדיגיטלית וכלי לשימור היציבות הפיננסית במציאות המשתנה. בדוח שפרסם בנק ישראל במאי 2021, הוא הבהיר, שבדומה למדינות אחרות בעולם, ככל שיונפק שקל דיגיטלי הוא יהיה בנוסף למזומן ולא יחליף אותו.

בדוח זה הציג בנק ישראל 6 מוטיבציות עיקריות להנפקת שקל דיגיטלי. הראשונה, יצירת אלטרנטיבה יעילה, מתקדמת ובטוחה לאמצעי התשלום הקיימים והחדשים בעידן הדיגיטלי. התועלת השניה, יצירת תשתית תשלומים שתתמוך באימוץ חדשנות והתאמת מערך התשלומים לצרכים של הכלכלה הדיגיטלית, התועלת השלישית, הבטחת היתירות של מערך התשלומים ותפקודו התקין בעת חירום או תקלה, התועלת הרביעית, יצירת תשתית יעילה וזולה לתשלומים חוצי גבולות. התועלת החמישית, מתן אפשרות לציבור לעשות שימוש באמצעי תשלום דיגיטלי תוך שמירה על רמה מסויימת של פרטיות, והתועלת האחרונה היא תמיכה במדיניות הממשלה לצמצום השימוש במזומן ולמאבק ב'כלכלה השחורה'".

איך תעבוד העברת הכספים הבינלאומית?
"זהו אחד הנושאים העיקריים שנבחנים במסגרת פרוייקטים משותפים ל- BIS  ומספר מדינות ברחבי העולם, וביניהן סין. נבחנות אופציות שונות ליישום אולם עדיין לא גובש מודל או תהליך", מציינת הדר.

מה החשש של הבנקים המרכזיים בעולם?
הבנקים חוששים ממטבעות "סטייבל קוין" ובעיקר ממטבעות של גופי ענק כמו פייסבוק. גופים כאלו, שעבורם אנחנו לא הלקוח, אלא המוצר, ויש להם הרבה מאוד מידע עלינו, יכולים ליצור מערכת תשלומים מקצה לקצה - עם השפעה רוחבית על הכלכלה.

 

מה מדאיג את המערכת הבנקאית?
החשש העיקרי הוא שלא יהיו הפקדות של השקל הדיגיטלי בבנקים, אלא הוא יישמר בארנק או יועבר לגופים אחרים שנותנים שירותים פיננסיים. הפיקדונות, הם המקור של הבנקים למתן אשראי, ובלעדיהם עלולה להיווצר מצוקת אשראי.

2. הפקדת קריפטו

לאומי והפועלים: "הביאו אישור מעו"ד או רו"ח"

לקראת כניסתו לתוקף בישראל של צו איסור הלבנת הון, שני הבנקים הגדולים מגבשים עמדה מסודרת כיצד לאפשר קבלת כספים שמקורם ברווחי קריפטו. כאשר, בנוסף לכל דרישות הצו לגבי מקור הכספים ונתיב הכסף שבו עברו, אימצו הבנקים הגדולים פרקטיקה שבה נדרש אישור עו"ד או רו"ח מטעם המשקיע, כדי להפקיד את הכספים בבנק.

דרוש מומחה
בבנק הפועלים מבקשים חתימת "מומחה לענייני קריפטו" על נוסח מובנה שהבנק מספק, כאשר בגדר מומחה נכללים עו"ד, רו"ח וגופים המתמחים ברגולציה על מטבעות פיננסיים. בפתח הטופס מצהיר המומחה על מומחיותו ועל כך שהוא בקיא בהוראות החוק, ולאחר מכן נותן אישור כי מקור הכספים הוא במכירת נכסים וירטואליים שנמכרו ונרכשו מאותה כתובת אל הלקוח, וכי בכתובת הארנק אין העברות ממקורות אחרים חוץ מהלקוח, או אם היו העברות נוספות הן בוצעו מול גופים מפוקחים, וכי הקנייה והמכירה התבצעו באמצעות גוף שנמצא תחת פיקוח בישראל או במדינה זרה, שרשות הלבנת ההון קבעה כי היא עומדת בסטנדרטים מקובלים.

לעקוב אחרי נתיב הכסף
בבנק לאומי אין טופס מובנה לחתימת מומחה, אלא נדרש אישור מרו"ח שיאשר את הדברים הבאים: "אישור שהמטבעות נרכשו ומומשו מאותו ארנק אלקטרוני, אישור שלא היו בכתובת הארנק תנועות נוספות, ואם כן, פירוט התנועות לרבות סכומים, תאריכים ומול מי בוצעו התנועות, ואישור שהעסקה הוצהרה או תוצהר והיא תקינה בהיבטי מיסוי".

דרישות האישורים ממומחה הקריפטו ומהרו"ח, מצטרפות לשורה ארוכה של בדיקות ומסמכים שמבקש הבנק כדי לעקוב אחרי נתיב הכסף.

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?