גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדיפלומטיה הישראלית במסלול (המהיר) אל לבם של עריצים

פעם היה זה רצון להשתייך ל"משפחת הדמוקרטיות" ● עכשיו משאת הנפש הישראלית היא להגיע אל שליטים יחידים, בלי קואליציות או דעת קהל ● ארדואן, פוטין או שי ג'ינפינג

הנשיא ארדואן בראיון לסוכנות רויטרס. בארמונו הנשיאותי באנקרה / צילום: Reuters, Umit Bektas
הנשיא ארדואן בראיון לסוכנות רויטרס. בארמונו הנשיאותי באנקרה / צילום: Reuters, Umit Bektas

מוטיב "כתובת אחת" הלוא הוא חרות על ספר דברי הימים של כל ניסיון לשפר את איכות השירות הציבורי. פחות פקידים, פחות אשנבים, פחות מספרי טלפון. אבל למה להסתפק בצמצום הביורוקרטיה? למה לא לצמצם גם את היקף הדרג מקבל ההחלטות?

תארו לעצמכם שאדם אחד היה מחליט הכול, או כמעט הכול. תארו לעצמכם שהיה מספיק להרים אליו טלפון, בתנאי שהוא עצמו עונה לטלפונים. אנחנו הרי מכירים את הכיסופים אל המנהיג החזק, שהוא חזק מפני שאין עליו עוררים, ואין עליו עוררים מפני שהוא, איך נגיד את זה, יחיד.

"הוא מלך סין!", קרא דונלד טראמפ, כאשר ביקר אצל הנשיא שי ג׳ינפינג בבייג׳ינג ב-2017. המפלגה הקומוניסטית של סין הגיעה אז למסקנה הבלתי נמנעת, שבארץ של 1.4 מיליארד בני אדם רק אחד ראוי למשול, אין לו תחליף, ויש לפטור אותו מכל הגבלת זמן. האין זו החלטה מעוררת הערצה?

סין אמנם שילמה בעבר מחיר כבד על זיהוי המדינה עם מנהיג יחיד, אבל מאימתי צריך ללמוד את לקחי העבר, בייחוד כאשר כה קל להיווכח מה מעוללת רוטציית מנהיגים תקופתית לדמוקרטיות המערביות.

מר נתניהו, בגלות קיסריה, קונן בשבוע שעבר על "החוקים האיראניים" שממשלת ההפכים מתכננת לחוקק נגדו. נובעת מהם ההנחה, שהפקדה בלתי מוגבלת של כוח בידי יחיד לאורך זמן אינה מתיישבת בהכרח עם כללי המשחק.

מר נתניהו למד להעריך את ערוציו אל "כתובת אחת" בצמרת: אל ולדימיר פוטין בסוצ׳י, אל ויקטור אורבאן על הדנובה, אל נרנדרה מודי בין חוף טנטורה לגדות הגאנגה, וכמובן אל דונלד טראמפ שהיה-ואיננו-עוד-אבל-אולי-עוד-יהיה.

לפענח את צפונות פוטין וארדואן

האם מותר לנחש שמר נתניהו חרק שיניים בשבוע שעבר, כאשר גוזל השלטון בנט, משבש סדרי הירושה התקינים, השתמש ב"כתובת היחידה" כדי לחלץ את עצורי איסטנבול מן הכלא? זה הרי היה הפטנט שלו, של מר נתניהו. הוא נהג להתפאר בתועלת המופלגת שיחסיו האישיים מביאים לאינטרס הלאומי.

אנחנו שומעים שמכל פרשת איסטנבול אולי תצמח תועלת לישראל. אולי הג׳ומהורבאשקאן (בטורקית, נשיא הרפובליקה) רב האנפין בארמון אלף החדרים באנקרה יתרצה, ולבו יתהפך לאהבה. סוף-סוף הנשיא ארדואן אינו חדל לקשור את מהלכיו הדיפלומטיים בשיעורי הכבוד שזרים מרעיפים על טורקיה, זאת אומרת עליו (למשל, הוא יצא בטריקת דלת מוועידת האקלים בגלזגו, מפני שמארגניה לא הסכימו לארח את משמר ראשו הענקי). אולי ישראל מצאה סוף סוף את הדרך אל לבו של העריץ.

לבם של עריצים הוא משאת הנפש של הדיפלומטיה הישראלית. זאב אלקין חוזר וגורר ראשי ממשלה ישראלים אל נשיא רוסיה, מפני שישראל התרגלה להניח שיהודים ילידי ברית המועצות מספקים את המפתח אל נפשו של פוטין (הסבור שנפילת ברית המועצות, בחודש הבא לפני 30 שנה, הייתה "האסון הגיאופוליטי הגדול ביותר של המאה ה-20").

כמובן, איך להגיע אל פוטין היא שאלה מן המעלה הראשונה. סדרת שגיאות איומות של ארה"ב בעשר השנים האחרונות, בייחוד תחת נשיאות אובמה, הפכה את סוריה לשטח חסות רוסי-איראני.

גנרלים רוסים מלקקים את שפתיהם כל אימת שטילים רוסים מיירטים טילים ישראלים. השגריר הרוסי בתל אביב אנטולי ויקטורוב (בראיון לכאן 11) נוזף בישראל על תקיפת מטרות איראניות בסוריה ומתייחס בביטול אל החששות מפני חתרנות איראנית. פשוט קשה להאמין למשמע הציניות הזו, שהיא עכשיו לחם חוקה של הדיפלומטיה הרוסית.

מה רוצה פוטין במבואות קוניטרה? מי יודע. אבל התנהגותו וסגנון הדיבור של שליחיו מתיישבים יפה עם התנהלותה של רוסיה במזרח אוקראינה ולאורך גבול בלארוס-פולין. היא שוחרת עימות, והיא כמעט משתדלת לקרב אותו. כך בדיוק היא נתפסת בימים האלה בוושינגטון ובבירות אירופה. איזה עימות, באילו נסיבות ולאיזו תכלית, אולי זאב אלקין יודע.

שיעור בדיפלומטיה הרודיאנית

האם ישראל צריכה להעמיד את הדיפלומטיה שלה בסימן חיזור אחר בעלי "כתובת אחת", עריצים שאינם זקוקים לקואליציות ולקבינטים ביטחוניים: פוטין, ארדואן, ובשנים הבאות אולי גם שי ג׳ינפינג.

בשבוע שעבר גילה ה"וול סטריט ג׳רנל", שסין בונה בסיס צי סודי במפרץ הפרסי. יש לה כבר בסיס צי גלוי בג׳יבוטי, בכניסה לים סוף. יש לה שותפות אסטרטגית עם איראן. גם נסיך סעודיה מעוניין. שמא צריך לחפש זאב אלקין דובר סינית?

ישראל הייתה רגילה פעם לבסס את הדיפלומטיה שלה על הטענה שהיא שייכת למשפחת הדמוקרטיות. הדמוקרטיות היו נוחות לקבל את הטענה. עכשיו הן נוחות קצת פחות, ואולי ישראל זקוקה פחות למראיות העין.

אולי צוערי משרד החוץ זקוקים לקורס בדיפלומטיה הרודיאנית, של סוף המאה הראשונה לפני הספירה. בדיפלומטיה הזו אין עוד דעת קהל, לא באמת. היא צריכה לרדת אל סוף דעתו של העריץ ברגע נתון, ולשכנע אותו שהיא מוכנה, ממש כמו הורדוס הגדול, למעמד של וסל אלים, זאת אומרת שותף זוטר עם שרירים ועם אוטונומיה, אבל בלי יותר מדי עצמאות. מה יש, הורדוס אפילו שלח ספינות מלחמה לים השחור מנמל קיסריה, כדי לקדם את האינטרסים של אוגוסטוס קיסר.

הבעיה היא שהעריץ עצמו לומד להעדיף בני שיח היצוקים בתבניתו. אולי יום אחד עריץ סיני יגיד שהוא אינו מוכן עוד לדבר עם ממשלות בעלות רוב של 61 מושבים.

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

לאן הולכים השווקים? אלו התחזיות של הבנקים האמריקאים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה