גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קצת צניעות לא תזיק: התכונות הדרושות ליזם בזמן משבר

מחקר שעשתה פרופ' דפנה קריב בקרב 1,000 יזמים בדק מדוע דווקא הם גילו התאוששות מהירה בקורונה ואילו תכונות אפיינו אותם ● ביטחון עצמי מופרז דווקא פעל כמו בומרנג ● ניהול וקריירה

התכונות הדרושות ליזם בזמן משבר / צילום: גלובס
התכונות הדרושות ליזם בזמן משבר / צילום: גלובס

שכירים רבים שואלים את עצמם אם הם מתאימים להיות יזמים ומה מייחד יזמים לעומת מי שאינם יזמים. מחקר חדש שבחן את ההתמודדות של יזמים בתקופת הקורונה שופך אור על כמה מההבדלים.

המחקר בוצע על ידי פרופ' דפנה קריב מבית הספר אדלסון ליזמות באוניברסיטת רייכמן-הבינתחומי הרצליה, בשיתוף פרופ' לואיס סיסנרוס, מ-HEC Montreal, בית ספר למינהל עסקים ויזמות באוניברסיטת מונטריאל. במחקר השתתפו  1,000 יזמים. רובם מקנדה וחלקם הקטן מישראל, לצורך תיקוף בין-תרבותי. הוא החל ב-2019 במטרה לבחון את החסינות המנטלית של יזמים, וקיבל זווית נוספת עם התפרצות מגפת הקורונה. 

ההון הפסיכולוגי של היזמים

המחקר בחן את מנגנוני ההתמודדות בהתאם ל"הון היזמי-פסיכולוגי", מושג שטבעו חוקרים אחרים וכולל שלושה מרכיבים: אופטימיות, ביטחון עצמי/חוללות עצמית (כלומר, תחושה שאני מסוגל להתמודד עם המצב) וחוסן. ייחודו של המחקר הוא ביישום של המודל בקרב יזמים בעת משבר.

לדברי קריב, "עניין אותנו לבדוק למה דווקא היזמים, שהכי 'נדפקו' מהמשבר, היו אלה שהתגברו הכי מהר. אחת ההנחות הייתה שיזמים פשוט רגילים להיות במצב משברי. היום קוראים לזה קורונה, מחר קוראים לזה 'המשקיע שלי הבטיח ולא קיים'. אז קודם כול בחנו אם הם פחות לוקחים ללב מצבים משבריים, פחות מדווחים על מצוקה או על בעיות שינה - וראינו שלא, ולעתים אפילו להיפך". כדי לבחון זאת השווה המחקר בין יזמים לשכירים - קבוצה של כ-400 מנהלים בדרג בינוני ומעלה, והיתר מנהלים זוטרים או כלל לא מנהלים.

אז מה עזר ליזמים בכל זאת להתאושש מהר?
"הבנו שליזם יש נכס מסוים שמאוד רלוונטי בקורונה. סוג של חבילה, הון פסיכולוגי שרלוונטי רק ליזמים שמשתמשים ברכיבים שלו באופן מושכל, מציבים לעצמם יעד ומתמידים בו. הם אומרים לעצמם: אני מגיע ליעד הזה, קורונה או לא קורונה".

ההון הפסיכולוגי היזמי מורכב מאופטימיות/תקווה, חוסן וביטחון עצמי או תחושת חוללות עצמית, כלומר, מה אני חושב ומרגיש שאני מסוגל לעשות. הממצאים הראו שאופטימיות ותקווה מובילות באופן ישיר לפעולה: "אני הולך/ת עכשיו לשפר את המיומנויות שלי ושל העסק שלי כדי לצלוח את המצב"; חוסן מאפשר לבקש עזרה מהאקוסיסטם - בעזרת יועצים, מנטורים וכסף שיש באקוסיסטם שלי אוכל לשפר את המיומנויות שלי ושל העסק שלי כדי לצלוח את המצב; ביטחון ותחושת שליטה במצב, לעומת זאת, בדרך כלל אינם מובילים לפעולה. היזם או היזמת סומכים כל כך על היכולות הפנימיות שלהם, עד שהם לא מתכוונים לשנות כלום, לא לפנות לאקוסיסטם ולא לשפר  מיומנויות של היזם או של העסק שלי.

פרופ' דפנה קריב / צילום: אלי אורן

המשבר מחזק את היזמים

"הדבר הכי מעניין הוא שכל הדברים האלה יוצרים יחד נכונות רבה יותר לפנות לעזרה מבחוץ. זה מעניין משני היבטים", אומרת קריב. "ראשית, יזמים בדרך כלל הם סוליסטים. הם לא מבקשים עזרה מבחוץ גם כי הם מפחדים שיעתיקו מהם וגם הם אינם סומכים על אף אחד מלבד עצמם. אנחנו רואים שבמצבי משבר דווקא החבילה של ההון הפסיכולוגי דוחפת אותם להתחיל לחפש את בעלי העניין שלהם מהאקוסיסטם.

"זאת תופעה חדשה יחסית אצל היזמים. מצאנו שככל שהם אופטימיים יותר הם פונים יותר למשקיעים, פונים יותר לסטארט-אפים אחרים כדי לעשות עסקת בארטר ויחד לנסות לממש את המטרה. ככל שהם בעלי חוסן נפשי גבוה יותר, הם מחפשים עוד יותר עזרה מבחוץ".

ומה עם הרכיב השלישי, ביטחון עצמי?

"ביטחון עצמי הוא קצת מתעתע ומתאפיין בעקומת גאוס, כלומר הביטחון העצמי חשוב והוא מניע חוללות עצמית, יוזמה ועשייה, וכתוצאה מכך מסייע להוריד את רמת המצוקה, אולם מנקודה מסוימת, היזם עשוי לאבד כיוון ולהימנע מבקשת עזרה. זאת מתוך אמונה שהוא יכול להיחלץ מהמצב שאליו נקלע. זה השלב שבו הביטחון העצמי מתחיל להזיק.

"אנחנו מכירים את הטיפוסים האלה, היזמים היהירים, אני ואפסי עוד. הדבר הזה עובד עד גבול מסוים ואנחנו רואים שבמשבר זה עבד כמו בומרנג אצל שהיה לו יותר מדי ביטחון. המסקנה היא שליזמים שבטוחים שהידע נמצא אצלם, כדאי בתקופת משבר להוריד קצת את הראש, להיות צנועים יותר ולחפש עזרה מבחוץ". 

מצאתם גם הבדלים בין גברים לנשים.

"היו הבדלים בחוסן הפסיכולוגי. הוא היה גבוה אצל נשים באופן משמעותי מאשר אצל גברים. נשים יזמיות הן גם יותר אופטימיות מגברים יזמים, אבל הביטחון העצמי שלהן נמוך יותר".

לדברי קריב, "המצוקה עצמה היא לא הבעיה, אלא היכולת שלנו להתמודד איתה. ההון הפסיכולוגי הוא משתנה מכריע בהיחלצות ממשבר. מי שההון הפסיכולוגי שלו גבוה יוכל בקלות רבה יותר לשפר את מצבו, מהותית ורגשית. בהיעדר הון פסיכולוגי, יהיה קשה להתגבר על המצוקה, גם אם היא אינה גדולה. 

"הבשורה הטובה", אומרת קריב, "היא שאפשר ללמד את ההון הפסיכולוגי הזה, כלומר הוא נרכש. ניתן ללמד מיומנויות ליצירת תקווה, חוסן, וכישורים לחוללות עצמית ושליטה במצב. למעשה, משבר הוא הזדמנות פז להעצים את המיומנויות שלך. הממצאים שלנו תומכים בתפיסה שלפיה יזמים מתחזקים דרך המשברים שהם חווים".

עוד כתבות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם