גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית "פגוש יהודי" תנסה להתמודד עם העלייה באנטישמיות בגרמניה

תוכנית חדשה רוצה להילחם בסטראוטיפים ע"י הזמנת גרמנים להיפגש עם יהודים

צלבי קרס / צילום: אבי מועלם
צלבי קרס / צילום: אבי מועלם

סאנה קיסיליס וקרינה מארקביין ישבו בחזית כיתת לימוד, מוקפות ב־24 מבוגרים צעירים שישבו מולן בחצי גורן. עבור רבים מהצעירים, שתי הנשים האלה היו היהודיות הראשונות שאי־פעם פגשו.

"כשאתה שומע את המילה 'יהודי' בגרמניה, אנשים רבים חושבים על השואה", אמרה קיסיליס אחרי הפגישה במוזיאון הנמצא בבניין בברלין שפעם שימש כבית כנסת. "הפרויקט שלנו מיועד לתת ליהודים פנים".

כמעט 80 שנה אחרי השואה, קיסיליס ומארקביין הן חלק מתנועה המנסה לעשות נורמליזציה ליהודים בגרמניה. הן קוראות ליוזמה שלהן "פגוש יהודי".

התוכנית, שנוסדה בשנה שעברה, שולחת זוגות מתנדבים יהודים לשוחח עם קבוצות של גויים - כיתות בבתי הספר, קבוצות כדורגל, סטאז'רים של משרד החוץ.

המטרה היא לעזור למלא מה שיהודים רבים בגרמניה רואים כפער: בעוד שבבתי הספר מלמדים על השואה בהרחבה, יהודים החיים היום אומרים שהם לא מרגישים שהחברה בגרמניה מקבלת אותם עד הסוף. רבים אומרים שסוג כזה של זיכרון, המבוסס במידה רבה על העבר, לא עוזר לטפל בחששות שלהם בהווה.

"הגרמנים מאוד רוצים להניח את המשקל הכבד הזה על כתפיהם, במובן ההכרה בכך ש'יש לנו הכתם הזה בהיסטוריה שלנו'", אמרה קיסיליס, בת 27. "אבל כל דבר הקשור ביהודים מתמקד בזה, במקום להתמודד עם הבעיות שקיימות כיום".

האוכלוסייה היהודית בגרמניה נותרה עד כדי כך קטנה - כ־120 אלף איש, בערך רבע מכמות היהודים שהיו במדינה לפני מלחמת העולם השנייה ופחות מ־0.2% מאוכלוסיית גרמניה כולה - שגרמנים רבים מעולם לא פגשו יהודי, או לא יודעים אם פגשו.

כשכמות התקריות האנטישמיות נמצאת בעלייה, המועצה המרכזית של היהודים בגרמניה עזרה להשיק את פרויקט "פגוש יהודי", כדי להביא את הציבור להכיר בקהילה הקטנה של המדינה, שעל אף גודלה הקטן נמצאת במגמת גידול. 

כ-44% מהיהודים הצעירים באירופה חוו הטרדה אנטישמית

המשטרה הגרמנית דיווחה על יותר תקריות אנטישמיות ב־2020 מאשר בכל שנה מאז שהחלו לרשום את כמות המקרים ב־2001, ההתפתחות האחרונה במגמה שהחלה ב־2015 ברחבי אירופה.

גברים צעירים הצועקים "חירות לפלסטין" היכו באכזריות גבר יהודי בן 60 בברלין לפני חודשיים. ביום כיפור לפני שנתיים, פעיל מהימין הקיצוני ירה למוות בשני אנשים בעיר האלה לאחר שניסה ונכשל לפרוץ לבית כנסת. התקפות קטנות יותר כמו הטרדה מילולית קורות בתכיפות גבוהה ברחבי המדינה.

בחודש שעבר, המועצה האירופית הוציאה את תוכנית הפעולה הראשונה שלה אי־פעם למלחמה באנטישמיות, והזהירה מעלייה גדולה באנטישמיות בזמן מגפת הקורונה.

לארתור פרידלר, יהודי בן 21, העלייה באנטישמיות לא מגיעה בהפתעה. כ־44% מהיהודים הצעירים באירופה חוו הטרדה בעלת אופי אנטישמי, על־פי מחקר מ־2019 שערכה הסוכנות האירופאית לזכויות בסיסיות.

פרידלר גדל בהמבורג ונתקל באנטישמיות אגבית בסביבתו כל הזמן. חבר של חבר פעם אמר לו שיהודים מנהלים את העולם, מליצה אנטישמית מוכרת. בני נוער שלא ידעו שהוא באמת יהודי לעתים היו אומרים לו "יא יהודי" כעלבון. הוא חושש להציג את מוצאו הדתי בציבור, ולרוב הכיפה שלו נשארת בכיסו.

פרידלר החל להתנדב לתוכנית "פגוש יהודי" מתוך תקווה שכך יעזור לפוגג סטראוטיפים על הדת היהודית. בפגישות הוא חובש את הכיפה. מארגני הקבוצה לעתים מחברים בין יהודים דתיים לחילוניים, בתקווה להראות את הגיוון הקיים בחוויה היהודית המודרנית.

"אתה נכנס לכיתות, ובשביל רוב האנשים אתה היהודי הראשון שהם פוגשים, ואולי האחרון", אמר. "הם רואים שאנחנו צופים בליגת האלופות בכדורגל והולכים לקולנוע. הם חושבים, 'הוא לא כל כך שונה מאיתנו'. זו המשימה שלי". 

לא מחוברים לשואה ברמה האישית

תוכנית המועצה האירופית למלחמה נגד האנטישמיות כוללת מחקר לזכר של השואה וזכרה כאחד מעמודי התווך. בגרמניה כבר יש בסיס נרחב לזכר השואה, ושיעורים על התקופה האפלה הזו מתחילים לעתים קרובות כבר בחטיבת הביניים.

אבל הגישות לשואה משתנות, אמר יוזף שוסטר, נשיא המועצה המרכזית של יהודי גרמניה: "לאנשים צעירים יש גישה כזו, למשל, 'מה הקשר של השואה אליי?'"

השינוי הוא בחלקו דמוגרפי: נכון ל־2019, כ־39% מהילדים מתחת לגיל 18 בגרמניה הם מהגרים מדור ראשון או שני, שמשפחותיהם הגיעו למדינה זמן רב אחרי מלחמת העולם השנייה.

גם אנשים צעירים יותר שהם ממוצא גרמני לא תמיד מרגישים מחוברים לשואה ברמה האישית כמו הוריהם, שההורים שלהם חיו את המלחמה ולא פעם גם שירתו בצבא הנאצי. מחקר של הליגה נגד השמצה מ־2019 גילה כי 42% מהגרמנים חושבים שהיהודים מדברים על השואה יותר מדי.

יירג הנינגר, מדען חקר העצבים מברלין בן 40 שאינו יהודי, אמר שחשוב לזכור את השואה, אבל הוסיף שנמאס לו מהדרך בה מלמדים אותה בבתי הספר בגרמניה. "חוזרים שוב ושוב על המאפיינים הבסיסיים של השואה", אמר. הוא גם אמר שהוא נמנע משימוש במילה "יהודי". "למה בכלל להזכיר את זה?" אמר. "אף אחד מהחברים שלי מישראל לא עושה עניין מזה שהוא יהודי".

דליה גרינפלד, עוזרת מנהל ענייני אירופה בלידה נגד השמצה, אומרת שההססנות לדון בחיים היהודיים נפוצה בגרמניה. "אם אדם יהודי מעלה לשיח את עובדת היותו יהודי, לעתים קרובות מאוד יש מן רגע כזה של אי־נעימות, ואף אחד לא יודע מה לעשות", אמרה.

היא אמרה שמערכת החינוך צריכה למצוא דרכים להראות את הרלבנטיות של השואה לימינו, אבל הגרמנים צריכים גם ללמוד על החיים היהודיים בהקשרים אחרים שלא מתמקדים באנטישמיות או בסכסוך בין ישראל לפלסטינים.

יהודים נכחו באזור שהיום הוא מדינת גרמניה לפחות 1,700 שנים, ראשית תחת שליטת האימפריה הרומית, לפני או סביב התקופה בה שבטים גרמאניים החלו להמיר את דתם מעבודת אלילים לנצרות. במהלך מאות השנים, היהודים בגרמניה הותירו את חותמם על המדע, הפוליטיקה והאמנויות, החל בפיזיקאי אלברט איינשטיין וכלה בפוליטיקאי האמריקאי הנרי קיסינג'ר והמלחין ההוליוודי הנס צימר.

ועדיין, "אף אחד בגרמניה לא יודע כלום על החיים הרגילים של היהודים, על התרבות היהודית", אמרה גרינפלד.

כאן מנסה ארגון "פגוש יהודי" להיכנס לתמונה. 

"את בן אדם נורמלי כמונו" 

כשהפגישה במרכז היהודי החלה, מרקביין, בת 18 וסטודנטית שנה א' באוניברסיטה, הזמינה את אנשי הקבוצה לשאול אותה הכול. "אין שאלות אסורות", אמרה. הסטודנטים שאלו אותה על שמירת כשרות, על השוויון בין המינים ועל רמת האבטחה בבתי הכנסת.

בשביל קוסובר קרסניקי, בן 20 מקוסובו שעבר לגרמניה מוקדם יותר השנה, מרקביין וקסיליס היו היהודיות הראשונות שפגש מימיו. הוא אמר שהיה בהלם כששמע שעדיין מתקיפים בתי כנסת באירופה במאה ה־21, והוסיף כי היה רוצה ליצור קשרים עם הקהילה היהודית בהמבורג, שם הוא גר.

למרות שההיקף של העבודה של ארגון "פגוש יהודי" קטן, מרקביין אמרה שהמפגש פנים אל פנים הוא רב־עוצמה. "הרבה אנשים חושבים שיהודים הם תמיד גברים מבוגרים דתיים שחובשים מגבעות שחורות", אמרה מרקביין, יהודייה חילונית שהוריה היגרו מאוקראינה. "אני תמיד שמחה לאחר שיש לנו סדנה, והם שואלים, 'למה את כאן? את בן אדם נורמלי כמונו'. ואני עונה להם: 'כן, זו הנקודה'".

עוד כתבות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מבהירים כי בכוונתם ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות