גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהגרים הלכודים בגבול בין פולין ובלארוס מתמודדים עם שלג, מזל"טים וחזירי בר

אלפי חיילים מסיירים בגבול עם תחילת החורף ● ארגוני זכויות אדם מזהירים שיהיו מקרי מוות נוספים

ניידות משטרה פולניות נוסעות חזרה מהגבול עם בלארוס, סמוך לכפר קוזניצה / צילום: Associated Press, Matthias Schrader
ניידות משטרה פולניות נוסעות חזרה מהגבול עם בלארוס, סמוך לכפר קוזניצה / צילום: Associated Press, Matthias Schrader

עימות בגבול האיחוד האירופי עם בלארוס הופך למשחק חתול ועכבר מתמשך במזרח פולין, כשמהגרים מתפצלים לקבוצות קטנות על מנת להתחמק מאלפי החיילים שנשלחים ללכוד אותם.

בשלג העבה, חיילים פולנים מפטרלים ביערות סמוך לגבול, כחלק ממבצע מתוגבר בן 24 שעות למצוא אנשים שבממשלת פולין אומרים שבלארוס מעודדת לחצות את הגבול לשטח האיחוד האירופי.

חיילים אחרים מתחבאים מאחורי עצים, משקיפים על הכבישים האחוריים בחיפוש אחר מכוניות החשודות בהברחת בני אדם. מזל"טים ומסוקים מזמזמים מעל משאיות צבאיות המתגלגלות לשמורת הטבע ביאלויישה הסמוכה, אחד היערות הקדומים באירופה ושטח המרעה של ביזונים וחזירי בר.

ועל אף כל זה, קבוצות קטנות מתימן, עיראק, השטחים הפלסטיניים ומקומות אחרים ממשיכות להגיע, חוצים את הנחלים הקפואים ובודקים את מזלם במה שהפך לגבול הלאומי המתוח ביותר באירופה. ההתפתחויות האלה הפכו למשבר ממושך, אם כי שקט יחסית, באגף המזרחי של האיחוד האירופי החורף.

ארגוני זכויות אדם מזהירים מעלייה בכמות ההרוגים עם בוא החורף

פולין שיגרה כ-10,000 חיילים לאורך 150 מייל של אדמות מרעה מרוחקות ומבודדות, לאחר שכ-2,000 מבקשי מקלט בשבוע שעבר עטו על מחסום דרכים קרוב לכפר קוזניצה. חיילים פולנים השתמשו בגז מדמיע וזרנוק מים לפזר את ההמון, ובלארוס פירקה מאז את מחנות האוהלים, ובכך הורידה לעת עתה את גובה הלהבות.

ארגוני זכויות אדם מזהירים מעלייה בכמות ההרוגים עם בוא החורף. ביום שלישי, קהילה של פולנים מוסלמים בצפון מזרח המדינה אמרו שקברו וולד מת שאימו העיראקית הפילה בזמן שהעבירה את חמישה ילדיה בגבול. היא עדיין במצב קשה ומאושפזת בבית חולים לא רחוק משם, כך נמסר ממשמר הגבול של פולין.

המשבר מגיע לשיא בכפרים מרוחקים כמו סודזיאלובו, כפר קטנטן שהמאות הבודדות של תושביו חיים שמונה קילומטר מהגבול עם בלארוס. הקיץ, כשאנשים מתימן, קונגו, ועיראק החלו להגיע לכפר, קיבלו אותם הכפריים הפולנים עם ארוחות חמות וכוסות מים. לאחרונה, קבוצה גדולה יחסית הפריעה לחגיגות לידת תינוק חדש בכפר, והכפריים דרשו מהממשלה שתשלח יותר חיילים וכוחות ביטחון לאזור.

בימינו, תושבי האזור נותנים מרק ועוגות תוצרת בית לחיילים שאמורים לשמור על הגבול והם מתפללים לשלום החיילים מדי לילה. פולנים אחרים מחביאים בשקט את המהגרים באסמים שלהם, ושומרים על שתיקה כשמשאיות עם רמקולים נוסעות באזור ומזהירות על מצב החירום.

"לא ידוע מאיפה באות הקבוצות האלה, או אם הם לא יציתו שריפה כלשהי", אמר ראש הכפר תדיאוש טוקייביץ. "הנוכחות המוגברת של הצבא גורמת לתושבים להרגיש בטוחים יותר".

מהגרים מתחממים סמוך לגבול בלארוס-פולין / צילום: Associated Press, Maxim Guchek/BelTA

פולין היא רק אחת משלוש מדינות - כולל לטביה וליטא - שהכריזו על מצב חירום לאורך הגבול שלהן עם בלארוס, ושלחו אלפי חיילים לחסום כבישים ולמצוא מהגרים באזור שהמשטרה הצבאית עושה בו סיורים ונפרש על מאות קילומטרים במזרח אירופה. הצעדים החמורים האלה ננקטו עם תמיכה מוצהרת של מנהיגי האיחוד האירופי בבריסל, שבשנים קודמות גינו את פולין על מדיניות ההגירה הקשוחה שלה לאחר העלייה ב-2015 במספר המהגרים, כאשר יותר ממיליון איש באו אליה מסוריה או מהים התיכון.

רוסיה הכחישה מעורבות בסכסוך

הפעם, האיחוד האירופי - שנע בחדות לימין בכל הנוגע לשמירה על הגבולות - תמך בתגובה הפולנית, בין היתר בגלל שבכירים באיחוד רואים את המשבר כמשבר מלאכותי שיוצר על ידי הרודן הבלארוסי אלכנדר לוקשנקו. ארה"ב והאיחוד האירופי הטילו סנקציות על לוקשנקו ועל בני בריתו הפוליטיים.

נראה כי רוסיה ובלארוס מכינות את השטח לגל שני של פליטים מאפגניסטן, כך אמר ראש הממשלה הפולני מתיאוש מורבייצקי ביום ראשון. "בסבירות גבוה, יתבצע ניסיון להשתמש במשבר באפגניסטן כפרק נוסף במשבר הפליטים", אמר. רוסיה הכחישה מעורבות בסכסוך ובלארוס אומרת שהיא פשוט דואגת לפליטים שנמנעה מהם כניסה לפולין.

בחודש הבא, פולין תקים חומה בגובה שלושה מטר עם עמודי פלדה וחוטי תיל ותזווד אותה בחיישני חום גוף, מצלמות אבטחה וחיישני תנועה. המועצה האירופית של האיחוד האירופי, שפעם השוותה בין מכשולים כאלה לחומת ברלין, כיום דנה בדרכים לסייע למדינות כמו פולין לממן את החומה. הצבא הבריטי שולח כ-150 מהנדסים על מנת לעזור לפולין להקים את החומה.

מהנדסי הצבא הפולני ויחידות חבלנים כבר נמצאים בגבול, מתכוננים לבנייה ושומרים על סלילי גדר התיל שפולין העמידה שם כמחסום זמני. חיילים מהדיביזיה הממוכנת מס' 16 הקימו עמדות תצפית, ועושים סיורים רגליים סביב השעון בשלוש משמרות. מלונות קטנים וכפריים באזור, שלרוב מארחים טיילים חובבי טבע שבאו ליער הפראי שם, עמוסים בפקידי הגירה או באנשים מיחידת לוחמה בטרור ששותים וחוגגים אל תוך הלילה לפני שהם יוצאים לסיורים ביערות בבוקר.

סיירי גבול פולנים התופסים מהגרים על חם נותנים להם שתי אפשרויות: לבקש מקלט בפולין, צעד המונע מהם לנסות להגיע לגרמניה - היעד המועדף עליהם - או לחזור מיידית לבלארוס. קציני הגירה בשתי המדינות היו פעם עושים קמפינג ושטים ביחד בסירות קאנו, אך לא עוד, כך אמרה קטרזינה זלווסקה, דוברת של משרד המכס של פולין בפודלזי, אזור הסמוך לגבול.

"צריכים להבין שיש כאן בני אדם"

מעבר לגבול, חיילים בלארוסים העבירו אלפי מהגרים שחנו בערי אוהלים גדולות למחסנים מקורים כשמזג האוויר נעשה קר. מהגרים אחרים עשו מסעות באדמות ביצה רטובות במשך קילומטרים רבים, דרך נהרות רדודים או במקומות בהם גובה המים מאפשר להם להקים גשרים מאולתרים, כך סיפר רב סרן מארק נאבז'דיוק, קצין המשרת סמוך לגבול. חלקם חתכו את גדר התיל במזמרות תיל שהם אומרים שקיבלו מהצבא הבלארוסי, סיפר הקצין.

"הם מקבלים את הכלים מהבלארוסים, והחיילים של בלארוס לעתים קרובות אפילו עוזרים להם לחתוך את גדרות התיל", אמר. "בלב המשבר נמצאת ההחלטה של הכוחות הבלארוסים לדחוף את המהגרים האלה דרך הגבול הפולני. הם מביאים אותם לקרבת הגבול במטרה אחת: להעביר אותם באופן לא חוקי".

בכפר בוהוניקי, כעשרה קילומטר מהגבול, גרה קהילה של פולנים מוסלמים הנמצאים בפולין כבר מאות שנים. ארבעה תילי עפר בבית הקברות בבוהוניקי מכסים את גופותיהם של המהגרים שמתו בעת חציית הגבול. אדם נוסף, שגופתו נמצאה כשהוא אוחז בספר תנ"ך, נקברה ביום שני בבית הקברות הקתולי בעיר הסמוכה סוקולקה.

בלילה, תושבי האזור שומעים את הרעש של אזעקות המכוניות, הכלבים הנובחים או צעקות מוזרות בשפות שאינם מכירים מגיחות מהיער. אנשי הכפר נתנו ממתקים ותפוחים לחיילים המוצבים ברחובות, ואספו בגדים ומזון לתת למהגרים העוברים בעיירה הקטנה כשמבטיהם מראים את התשישות והפחד שלהם, כך אמרה אווה קוליקווסקה, ראשת העיר של בוהוניקי.

"איפשהו בתוך כל זה אנחנו צריכים להבין שיש כאן בני אדם", אמרה.

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

לעם ישראל יש מסר ברור: התותחים הרועמים לא יעצרו את המרוץ לנדל"ן

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים