גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אומיקרון מדגיש את הסיכון של שיעור התחסנות נמוך במדינות עניות

הזן החדש של נגיף הקורונה זוהה לראשונה באפריקה, שם רק 7% מהאוכלוסייה מחוסנת במלואה, בעוד שבמערב שיעור החיסון עומד על 58%־67%

חיסון לקורונה בדרום אפריקה / צילום: Associated Press, Themba Hadebe
חיסון לקורונה בדרום אפריקה / צילום: Associated Press, Themba Hadebe

הזיהוי של זן חדש של נגיף הקורונה עם מוטציות רבות בדרום אפריקה בשבוע האחרון מדגיש את הסיכון לבריאות הציבור בקרב אוכלוסיות גדולות ולא מחוסנות בעולם המתפתח, שם נאבקות המדינות להשיג חיסונים בעוד שהנגיף מתפשט ומתפתח.

בסך הכל, רק 7% מהאנשים באפריקה מחוסנים במלואם, לעומת כ־42% מאוכלוסיית העולם כולו - על פי אוניברסיטת אוקספורד. באירופה ובארה"ב, רמות החיסון עומדות על 67% ועל 58%.

 

הפער הזה, כך אומרים מומחי בריאות הציבור, עזר לפתוח את הדלת לעליית הווריאנט האחרון, שיש בו יותר מ־50 מוטציות - כולל 30 על חלבון הספייק, החלבון אותו תוקפים החיסונים - לעומת הזן שהתגלה בסין לפני שנתיים.

מדעני ארגון הבריאות העולמי הכריזו ביום שישי שהזן החדש, שכינו אותו אומיקרון, הוא "וריאנט מדאיג", ואמרו שהעדויות מצביעות על כך שהוא יותר מדבק ויכול להדביק גם אנשים שחלו בעבר בקורונה או אנשים מחוסנים.

הווריאנט שכרגע נפוץ בעולם, דלתא, זוהה לראשונה בהודו וגרם לעלייה בהדבקות שהגיעה באביב האחרון במדינה, שמעט מתושביה קיבלו חיסוני קורונה, לשיא של 400 אלף מקרים ביום. כשליש מתושבי הודו מחוסנים לגמרי כיום, אך אזורים נרחבים של העולם המתפתח מפגרים אחרי נתון זה בהרבה.

במדינה המאוכלסת ביותר באפריקה, ניגריה, רק 1.7% מהאנשים מחוסנים לגמרי מתוך אוכלוסייה של 206 מיליון נפש. במדינה השנייה המאוכלסת ביותר באפריקה, אתיופיה, הלכודה כעת במלחמת אזרחים, רק 1.2% מהתושבים חוסנו.

העולם עלול להידרדר למעגל מסוכן

כמה מומחי בריאות הציבור אומרים שהם חוששים שהעולם עלול להידרדר למעגל מסוכן שבו זנים חדשים ומדאיגים מתפתחים בקרב אוכלוסיות לא מחוסנות, וגורמים למדינות המחוסנות יותר להזמין זריקות דחף, מה שיקשה עוד יותר על הבאת חיסונים לעולם המתפתח.

"אנחנו במצב שבו מדינות בעלות הכנסה גבוהה ימשיכו לקבל חיסוני דחף באופן שגרתי, בעוד שאנשים במדינות בעלות הכנסה נמוכה עוד לא קיבלו את המנה הראשונה של החיסון", אמרה אלכסנדרה פלאן, פרופסורית אסיסטנטית לבריאות הציבור ובריאות עולמית באוניברסיטת ג'ורג'טאון.

על מנת לעזור לסגור את הפער, הודיע במאי ממשל ביידן שיתמוך בהשהיה זמנית של רישום הפטנטים וקניין רוחני אחר הקשורים לחיסונים. הרעיון היה לתת למדינות מתפתחות לייצר חיסונים בעצמן לאוכלוסיות שלהן.

תומכי הרעיון הזה, כולל דרום אפריקה והודו, לא הצליחו להגיע להסכמים עם מתנגדיו, כולל האיחוד האירופי, שאמרו שהסרת הגנות הפטנטים תדכא את ההשקעה במחקר תרופות ולא תקל בסוף על מגפה.

ביידן: לוותר על הגנות הקניין הרוחני על חיסונים

ביום שישי קרא הנשיא ביידן מחדש למדינות לוותר על הגנות הקניין הרוחני על החיסונים. "החדשות האלה היום מדגישות את החשיבות של פעולה מהירה בנושא זה", אמר.

הווריאנט החדש כבר התפשט לכמה מדינות דרום אפריקאיות אחרות, וכן לאירופה ולסין, וגרם לעצירת הטיסות הבינלאומיות ולממשלות לשקול מחדש צעדי סגר שהן מאוד היו רוצות להימנע מהם.

מניות, מחירי הנפט ואגרות חוב ממשלתיות כולם ירדו ביום שישי כשחברות התכוננו לאפשרות העגומה שהפרעות המגפה ימשיכו אל תוך 2022.

בשלב זה עדיין לא ברור היכן צץ הווריאנט החדש. דרום אפריקה פיתחה מערכת מעקב יסודית, העושה ריצוף גנטי של דגימות של נגיף הקורונה, על מנת להבין איך הוא משתנה, והמשמעות של זה עשויה להיות שזו פשוט המדינה בה התגלה הזן החדש, אך לא המקום בו הוא התפתח.

כמו כן, אפריקה אינה לבד בכך שחלקים גדולים מאוכלוסייתה לא מחוסנים. בדרום אפריקה, שחיסנה כ־24% מאוכלוסייתה, יעברו כנראה בקרוב את בולגריה, המדינה הכי פחות מחוסנת באיחוד האירופי, שיש בה מלאי חיסונים גדול הודות לרכישות שעשה האיחוד האירופי במיליארדי דולרים, אבל עדיין צריכה לשכנע יותר מ־25% מהאוכלוסייה שלה לקבל את החיסון.

מה שברור, כך אומרים מומחי בריאות הציבור, הוא כמה השיקום מהמגפה ושיקום הכלכלה העולמית, אפילו במדינות עשירות, תלוי גם בהגדלת מלאי החיסונים וגם בעידוד הביקוש להם במקומות עניים בעולם בהם אנשים עדיין לא מתחסנים.

במשך רוב השנה, אפריקה הייתה בשולי הפצת החיסונית המסיבית בעולם. Covax, הקמפיין בתמיכת ארגון הבריאות העולמי להביא מנות חיסון למדינות בעלות הכנסה נמוכה, הצליח לשלוח רק 544 מיליון מנות, כשליש ממה שתכנן לשלוח עד עתה.

איסורי יבוא, תקלות בייצור והתפשטות זן דלתא המדבק יותר ברחבי הודו, יצרנית החיסונים הגדולה ביותר בעולם, עיכבו את הפצת הזריקות. המכשולים האלה סוף סוף מוסרים, וב־Covax צופים שלפחות 400 מיליון מנות חיסון נוספות יישלחו בחודש הקרוב.

יצרנים ברחבי העולם נמצאים במסלול לייצר סך של 12 מיליארד מנות עד סוף השנה, על פי הפדרציה הבינלאומית של יצרנים ואיגודים, קבוצת לובי של התעשייה. מדובר ביותר מ־11 מיליארד מנות שבארגון הבריאות העולמי אומרים שנחוצות על מנת להזריק שתי מנות ל־70% מאוכלוסיית העולם.

ועדיין, הזמנות עצומות מהמלאי הזה הולכות למדינות עשירות, שם יש סכנה שיאוחסנו במחסנים. מדינות עניות פחות יודעות מתי המנות שלהן צפויות להגיע.

ככל שהמלאי גדל, נתקלות הרשויות באתגרים חדשים, ביניהם הביקוש. אנשים במקומות בהם יש מעט מקרים - או שאין בהם חולים מאומתים בגלל מיעוט בדיקות וטיפול בבתי החולים - פחות לחוצים לקבל את החיסון.

כאב ראש למדינות ללא חשמל יציב

באוכלוסייה הצעירה יחסית באפריקה היו פחות מקרי מוות בגלל הקורונה מאשר במדינות המבוגרות יותר באירופה ובאמריקה, אם כי הנתונים הרשמיים מעריכים את הפגיעה של המחלה בהערכת חסר גדולה. מומחי בריאות הציבור בילו עשורים במאבק נגד הססנות בקבלת חיסונים באזורים שמרנים מאוד כמו צפון ניגריה, שם אוכלוסייה מוסלמית גדולה לעתים קרובות סקפטית לגבי הכוונות של ארגונים לא ממשלתיים ממדינות המערב.

"הרבה חיסונים מגיעים כעת ושיעור קבלתם מאתגר", אמר ג'ון נקנגזונג, וירולוג מקאמרון ומנהל מרכזי אפריקה למניעת מחלות והפצתן, בשיחה עם עיתונאים ביום שישי.

ממשלות לא מצאו את המימון לקמפיינים של מודעות חברתית, ולאחר שנה שחיכו לחיסונים, משלוחים גדולים הגיעו בהתרעה קצרה, עם מעט זמן להקים אתרי התחסנות. שמירה על המנות מקוררות היא כאב ראש למדינות בהן החשמל לא יציב. מדינות בדרום אפריקה ביקשו מ־Covax לעכב את משלוחי החיסונים שלהן לסוף 2021 לשנה הבאה, כדי שיהיה להן מספיק זמן להקים את התשתית היקרה לחלוקת המנות.

"חיסון הקורונה הוא אחד ההישגים המדעיים יוצאי הדופן של האנושות", אמר מטשידיסו מואטי, מנהל אזורי של ארגון הבריאות העולמי לאפריקה. "באפריקה, אנו לאט לאט מתגברים על בעיות המלאי".

עוד כתבות

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל