מה מקורה של "מכת האלימות" בחברה הערבית? מגישת "פגוש את העיתונות", רינה מצליח, הציעה לח"כ בצלאל סמוטריץ' שאולי היא נובעת מהזנחה של ממשלת ישראל, ש"הרבה זמן לא טיפלה בבעיות הפנימית של החברה הערבית ובארגוני הפשע שנכנסו אליה". סמוטריץ' סבר אחרת: "צריך לשים את האצבע על השורש. השורש איננו פשיעה ועבריינות, בטח לא קיפוח", הוא אמר. כחיזוק לדבריו הוא הזכיר את מה שקרה במהלך מאי השנה. "כל העצורים - כמעט כל - בתקופת מבצע 'שומר החומות' היו הסולתה והשמנה של החברה הערבית: משכילים, באים מבתים טובים, מבתים אמידים ולפעמים גם מעבר לזה".

זאת טענה מעניינת. אבל כיצד יודע סמוטריץ' מה היה מעמדם הסוציו-אקונומי של כל הערבים הישראלים שנעצרו במהלך המבצע? ניסינו להבין.

בתחילת יוני, כחודש לאחר תחילת המהומות, דיווחה משטרת ישראל באתרה, ובדברים שצוטטו בכלי תקשורת שונים, כי מתחילת מבצע "שומר החומות" נעצרו על ידה כ-2,140 אזרחים (רובם המכריע ערבים). באוקטובר, במהלך דיון בכנסת, עדכן שלומי טולדנו, ראש מחלקת מבצעים במשרד לביטחון פנים, כי המשטרה עצרה כ-3,000 איש מאז תחילת המהומות. כלומר, טענתו של סמוטריץ' עוסקת בכמה אלפי בני אדם. אגב, נכון לתחילת יוני הניב גל המעצרים הזה 184 כתבי אישום בלבד (נגד 285 נאשמים), נתון שכנראה עלה בהמשך. 

איך מתפלגים אותם עצורים מבחינת מעמדם ומצבם הכלכלי? בדיקה ראשונית לא העלתה שום פרסום רשמי בנושא. דוברו של סמוטריץ' השיב לנו כי קביעתו של הח"כ מבוססת על "סיורי השטח, מפגש עם גורמים בעיריות, עם המשטרה ותושבי הערים המעורבות. תוך כדי הלמידה של אירועי 'שומר החומות' - זו התמונה שעלתה". בנוסף, הוא הפנה אותנו לכתבה בנושא שהתפרסמה במקור ראשון.

ואכן, באוגוסט פורסמה בעיתון כתבה תחת הכותרת "כמעט כל נאשמי שומר החומות - ללא רקע פלילי קודם". הכתבה סוקרת את הנושא מכמה זוויות, אך בכל הנוגע לנתונים של ממש, מופיע בה רק ממצא אחד, וצנוע יחסית, שמבוסס על מחקר של "פורום קהלת": מתוך 80 כתבי אישום שהוגשו במחוזות חיפה והצפון, רק לשישה היה רישום פלילי.

נשים בצד את העובדה ששאלת הרישום הפלילי לא בהכרח חופפת לשאלת מעמדם הסוציו-אקונומי של המעורבים - מה לגבי נתונים שנוגעים לכלל הנאשמים, או לאלפי העצורים עליהם דיבר סמוטריץ' במקור? בפורום קהלת הסבירו לנו כי נבחנו "80 מקרים ממחוז צפון... וככל הנראה אין נתונים אחרים". עוד מסרו כי ההערכה לגבי העצורים בלוד היא דומה, אבל לפורום אין "נתונים בדוקים" בנושא. גם פנייתנו למשטרת ישראל לא הניבה נתונים נוספים. 

בשורה התחתונה: דבריו של סמוטריץ' אינם מבוססים. על סמך הנתונים המוכרים כרגע לא ניתן לדעת בוודאות מה מעמדם הכלכלי של כלל העצורים מתקופת מבצע "שומר החומות", או לקבוע כי כמעט כולם הם משכילים או "באים מבתים טובים". מחקר של "פורום קהלת" שצוטט במקור ראשון הראה כי מתוך 80 כתבי אישום שהוגשו במחוז צפון, ל-6 בלבד היה רישום פלילי.

 

תחקיר: אורי כהן