גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיבוב הפרסה של פאוול: בשוק חוששים מטעות במדיניות של הפד

איך הידוק המדיניות המוניטרית משתלב בעולם הסובל מקשיים בשרשרת האספקה, שבתורה מתדלקת את האינפלציה?

יו''ר הפד ג'רום פאוול בסנאט בארה''ב / צילום: Associated Press, Andrew Harnik
יו''ר הפד ג'רום פאוול בסנאט בארה''ב / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

תזמון זה הכל בחיים, כך אומרים, ובשווקים הפיננסים אמרה זו באה לידי ביטוי ביתר שאת בשבוע האחרון, כאשר יו"ר הפד ג'רום פאוול, האיש החשוב ביותר בכלכלה העולמית, בחר בעיתוי תמוה לשנות את הטון במלחמה באינפלציה.

האינפלציה הגבוהה אמנם דוחקת בבנקים המרכזיים להעלות את הריבית, אך עד לאחרונה הם התעקשו שהאינפלציה זמנית, והעלאת ריבית תביא ליותר נזק מתועלת. אך דווקא בשבוע שבו הופיעה וריאנט אומיקרון והוסיף לחוסר הודאות, הטון הניצי של פאוול, ולפיו הבנק המרכזי צפוי לבחון לזרז את צמצום הרכישות אג"ח, קיצר את המרחק להעלאת ריבית בהמשך - מה שמעלה חששות בקרב המשקיעים מטעות במדיניות של הפד, במיוחד אחרי נתוני התעסוקה המאכזבים בשישי האחרון.

בזמן שנרטיב האינפלציה הגיע לשיא בקונגרס, בדיוק אז הפד בחר לזנוח את המושג "זמנית" לגביה, ולמעשה הטיל פצצה מבחינת המשקיעים. השאלה מה היה דחוף לפאוול לשנות את הטון ולא להמתין עד להודעת הריבית בדצמבר, או אז אפשר לקבל תמונה ברורה יותר של השפעות הווריאנט החדש אומיקרון? וגם, איך הידוק המדיניות המוניטרית משתלב בעולם הסובל מקשיים בשרשרת האספקה ​שבתורה מתדלקת את האינפלציה.

בשבוע האחרון עקום התשואות השתטח מה שמאותת על אפשרות למיתון בהמשך. עקום התשואות הוא מונח שמתייחס לאג"ח ממשלתיות, ולמעשה מדובר בגרף שמראה את התשואה ביחס לאורך החיים של האיגרת. נהוג לראות בעקום התשואות אינדיקטור מקרו-כלכלי חזק, מאחר שהוא מעיד על הצפי להעלאה או הורדת ריבית של הבנקים המרכזיים בעולם.

על בנקים מרכזיים הוטלה האחריות לשמור על יציבות מחירים סביב אינפלציה שנתית של 2% וכיעד משנה לתמוך בצמיחה. אבל מה קורה כשהיעדים הללו מתנגשים? אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי של הפניקס-אקסלנס אומר כי "הגישה של הבנקים המרכזיים שהאינפלציה זמנית, ותתפוגג בכוחות עצמה, והעלאת ריבית תביא ליותר נזק מתועלת, החלה להשתנות לאחרונה. נתוני הצמיחה והתעסוקה ב-2021 הפתיעו למעלה, והאינפלציה התבררה להיות "דביקה" יותר מכפי שהוערך בעבר.

"הבנקאים המרכזיים, במקביל לשוק, החלו להיפתח לאפשרות של העלאות ריבית מוקדמות ומשמעותיות. דוגמה לכך הייתה עדות של יו"ר הפד פאואל בסנאט, שם הוא תיאר מוכנות לדון בהאצת ה'יציאה' מתכנית רכישות האג"ח, תוכנית שסיומה יכשיר את הקרקע להעלאת ריבית, גם בישראל אחד מחברי הוועדה המוניטרית הצביע בעד העלאת ריבית.

"השוק מצידו מעריך שהבנקים המרכזיים אכן יתקדמו בתכניתם, אך מהלך תקין כזה היה צריך לגרום לשרשור של העלאות הריבית הללו להמשך העלאות גם בטווחים הבינוניים והארוכים (של אגרות החוב הממשלתיות - ג.ב.ס), אך ככל שהצפי להעלאות ריבית עלה, כך הצפי להעלאות הריבית העתידיות התמתן. השפעה צולבת כזאת מאותת שהעלאת הריבית תגרום בעצמה להאטה כלכלית בטווחים הבינוני-ארוך, שתקשה על העלאות הריבית".

השוק מתמחר: העלאות ריבית יביאו להאטה בהמשך

"בינתיים עדיין לא מדובר בחזרה מובהקת להפחתת ריבית, שתופעה כזאת אם תקרה, תשקף צפי של השוק למיתון בתוך טווח של שנה-שנתיים. ההיסטוריה מראה שאיתות כזה של השוק הינו אמין מאד ולמעשה התהפכות כזאת של שיפוע עקום תשואות האג"ח הקדים שמונה מבין שמונת המיתונים האחרונים.

ב-2018 הנגיד האמריקאי, פאואל, הביא את שוק האג"ח למצב כזה, כשהעלאות הריבית שלו הפכו את עקום התשואות. גם העלאות הריבית של יו"ר הפד ברננקי ב-2006 הפכו את עקום התשואות, ונחשבות לכאלה שהחמירו את עוצמת הפיצוץ בשוק הנדל"ן. גם אצלנו, ב-2008, הנגיד פישר נאלץ להעלות את הריבית בעיצומו של משבר הסאב-פריים, בשל זינוק האינפלציה בהובלת מחירי האנרגיה והשכירות.

"עד כמה שאנחנו רואים את העלאות הריבית כמזיקות יתכן שהן גורל. כלומר, יתכן שהן חלק מהמחזור הכלכלי ואי אפשר באמת לנהל אותן עד כדי כך. שוקי המניות יכולים להמשיך לעלות גם אל תוך ירידת שיפוע עקום התשואות, ולרוב נוטים להיסדק רק אם באמת העלאות הריבית ממשיכות בהגזמה עד להיפוך.

"כלומר, אף אחד לא מבטיח שקובעי המדיניות ימשיכו עם הקצנת העלאות, הימור על זה אם לא יתממש עלול לגרום להפסד אלטרנטיבי קשה (פספוס המשך העליות). להערכתנו הבנקים המרכזיים יזהרו הפעם מהגזמה בהעלאות, כשהם עדיין בטראומה מהנזק שגרמו בשנת 2018. במיוחד בישראל סביר שהבנק המרכזי יעדיף להיות עדין כשהוא לחוץ פחות מאינפלציה ומודאג יותר מהשקל המתחזק", אמר כהנוביץ'.

בשבוע האחרון נרשמה עלייה בתשואות האג"ח קצרות וירידה בתשואות הבינוניות והארוכות. בארה"ב, התשואה לפדיון על אג"ח ממשלתית לשנתיים עלתה השבוע ל-0.6% מ-0.5%, והתשואה ל-10 שנים ירדה מ-1.48% ל-1.36%. שיפוע העקום, הנמדד על ידי הפער בתשואות ל-10 שנים ולשנתיים, ירד ל- 76 נקודות בסיס.

לדברי אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות, "הדברים של פאוול בנאומו מול הקונגרס בשבוע שעבר, בהם הובהר שהאינפלציה ממש לא זמנית ושהפד מאיץ את תהליך צמצום רכישות האג"ח והעלאות הריבית עשו את שלהם והביאו לעליית תשואות בחלקים הקצרים של העקום תשואות. מצד שני, החשש מהאומיקרון ודוח התעסוקה שאכזב בשורה העליונה שלו, הביאו את השוק לתמחר יותר ברצינות אפשרות לטעות מדיניות של הפד.

"אם עד עכשיו עקום התשואות הלך והתמתן ותיאר תרחיש שבו העלאות הריבית של הפד יהיו ספורות בלבד הרי שכעת עקום התשואות (כשמתחשבים בפרמיות סיכון מח"מ) כבר מגלם הפחתת ריבית של ממש כבר ב-2024.

במילים אחרות, בשווקים מבינים שבמצב הנוכחי (שגרת קורונה שנמשכת זמן ארוך) העלאות הריבית של הפד יביאו להאטה כלכלית. בנוסף, מכיוון שהאינפלציה מגיעה כמעט באופן בלעדי מצד ההיצע, המשקיעים מבינים גם שבשלב מסוים במהלך השנתיים הקרובות נראה כנראה היפוך מגמה והאינפלציה תרד באופן משמעותי. במקרה הטוב זה יוביל לכך שהריבית לא תועלה יותר מאחוז. במקרה הרע, בטח אם ההעלאות הקרובות יביאו ללחץ בשוקי המניות, השילוב של האטה ואינפלציה במגמת ירידה יאפשרו לפד להפחית את הריבית חזרה מהר יותר משנגיע לווריאנט אומגה".

עוד כתבות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה