גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיון ראשון במס הפחמן: ועדת הכספים לוטשת עיניים להקלות לתעשיינים

למרות שוועדת הכספים הייתה אמורה לאשר בשבוע הבא את מס הפחמן, הדיונים צפויים להתארך ● מס פחמן נחשב לדרך היעילה ביותר להפחתת פליטות, אך בכנסת חושבים כיצד להקל על התעשיינים ● שני מנדל לאופר, משרד האוצר: "אם תצליח ישראל להשיג את יעדי האנרגיה המתחדשת שהציבה, ייתכן שמחירי החשמל לא יעלו"

ועדת הכספים, היום / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
ועדת הכספים, היום / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ועדת הכספים בראשות ח"כ אלכס קושניר קיימה היום (ג') דיון ראשון בהחלת מנגנון למיסוי פחמן (מס פחמן), באמצעותו תתמחר ישראל לראשונה את פליטות הפחמן הגורמות למשבר אקלימי, כפי שנעשה במדינות מפותחות רבות בעולם. הדיון הסתיים ללא הצבעות, לאחר כחודשיים בהם הוועדה לא דנה בנושא. פקיעת הצו המקורי עליו חתם שר האוצר, אביגדור ליברמן, תתרחש ב-16 בדצמבר, כך שמשרד האוצר ידרש להגיש מחדש את הצו לוועדה בשבוע הבא, והדיונים הנוגעים לו עשויים להתארך. חברי הכנסת בדיון דרשו למצוא פתרונות לתעשיינים, שלפי הצפי ייהנו מהקלות שונות.

מס הפחמן ייכנס לתוקפו בשנת 2023, ובאופן מדורג, עד החלה מלאה בשנת 2028. השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, אמרה בדיון כי על ישראל לפעול במהירות להפחתת פליטות גזי החממה, נוכח משבר האקלים המהווה כיום את הסיכון והאתגר הגדול ביותר הניצב בפני האנושות, ונוכח מחויבותה של ישראל כלפי הקהילה הבינלאומית במסגרת אמנת האקלים. לדברי זנדברג, "תמחור הפחמן הוא אמצעי הכרחי והאפקטיבי ביותר להשגת יעדי הפחתת הפליטות של ישראל. העולם מתחמם ואין לנו זמן לבזבז".

מס הפחמן, נועד ליישר קו עם המגמה העולמית, ולסייע לישראל לממש את יעדי הפחתת הפליטות שלה. האתגר הגלובלי הוא להצליח להשיג הפחתה של 45% מפליטות הפחמן עד 2030 ולאפס לחלוטין את הפליטות עד 2050 כדי להבטיח עלייה של לא יותר מ-1.5 מעלות צלזיוס עד סוף המאה. מדינת ישראל קבעה בהחלטת ממשלה יעד הפחתת פליטות פחמן של 27% עד 2030, ויעד של 85% הפחתה עד 2050, בעוד שראש הממשלה אף התחייב ל-100% הפחתה בשנת 2050. ללא מס פחמן, כך לפי הערכות מומחים, תתקשה ישראל לעמוד ביעדים.

לפי המשרד להגנת הסביבה, תמחור פליטות הפחמן באמצעות מיסוי דלקים פוסיליים מזהמים יכסה כ-80% מפליטות גזי החממה של ישראל. כיום קיים פער בין המיסוי המוטל על דלקים מזהמים לבין העלות החיצונית של פליטת גזי חממה, המבטאת במונחים כספיים את הנזק הכלכלי הנובע מהשלכות שינויי האקלים הנגרם כתוצאה מהצטברות גזי חממה באטמוספירה.

מיסוי פחמן בישראל יוביל להפחתה של כ-70% בפליטות עד 2050

מעבודה מאקרו-כלכלית שנערכה בהנחיית המשרד עולה כי מיסוי פחמן בישראל יוביל להפחתה של כ-70% בפליטות גזי החממה עד 2050 תוך השפעה זניחה על הצמיחה במשק. בנוסף, הפחתת פליטות גזי החממה באמצעות צמצום השימוש בדלקים פוסיליים מזהמים תביא גם להפחתה בפליטות מזהמי אוויר מקומיים הפוגעים בבריאות התושבים ותועלת זו מוערכת בכ-20 מיליארד שקל בשנת 2050.

שני מנדל לאופר, רכזת אנרגיה באגף התקציבים במשרד האוצר, הציגה בוועדה את הצו. לדבריה, מס הפחמן הוא חלק מחבילה רחבה, והוא צעד הכרחי שמטרתו להגיע למשק בר קיימא. לדבריה, "כיום המיסוי אינו משקף את העלויות החיצוניות בגפ"מ ובמיוחד במזוט - חלק משמעותי מהעלויות נובעות ממזהמים מקומיים הפוגעים בבריאות האדם", אמרה לאופר.

לדבריה, "ברוב המכריע של מדינות ה-OECD כבר מיושם מנגנון לתמחור פחמן: סחר בפליטות, מיסוי פחמן או שילוב. מס הפחמן מוגדר כפתרון היעיל ביותר לצמצום פליטות גזי חממה על ידי הגופים הכלכליים הבינלאומיים. אנחנו נותנים זמן וגם בשנים הראשונות המיסוי הוא נמוך, אנחנו רוצים לתת למשק להערך עם חבילת סיוע חסרת תקדים לתעשייה. ההכנסות מהמיסוי בשנים הראשונות נמוכות מאוד, היה חשוב לנו לתת קודם את הכסף, המטרה שלנו שאם לא יכולים להפחית מיד את השימוש בדלקים שלפחות יפחיתו ויתייעלו".

מנדל לאופר הדגישה כי גם לאחר הפנמה מלאה של המס בשנת 2028, מחיר החשמל בישראל יהיה נמוך בהשוואה למחיר החשמל ב-OECD. ההערכה של משרד האוצר היא שמחיר החשמל יעלה ב-5% בלבד, ואולם, מדובר בהערכה פסימית, המתבססת על תרחיש שבו ישראל לא תצליח לממש את יעדי האנרגיה המתחדשת שלה, ומחירי הגז לא ירדו. "אם תצליח ישראל להשיג את יעדי האנרגיה המתחדשת שלה, יתכן שמחירי החשמל לא יעלו כלל".

"התהליך שנעשה כאן יפגע בתעשייה ובכלכלה"

לאורך החודשים האחרונים התקיים מאחורי הקלעים קרב של התאחדות התעשיינים נגד החלת המס על מיוצגיהם, מבלי שיוטל מס גבולות - שלא קיים היום למעשה בעולם. הבאת הצו לוועדה התמהמה, אך לבסוף, בדיון שהתקיים היום חברי הכנסת חזרו שוב ושוב על הצורך למצוא פתרון עבור התעשייה הישראלית, באופן שבו הטלת המס לא תפגע בתחרותיות שלה. זאת, למרות התמריצים אותם תקצה המדינה להתייעלות התעשייה ומעבר שלה לאמצעי ייצור מזהמים פחות, שגם יפחיתו את עול המס עבורה.

לפי רון תומר, יו"ר התאחדות התעשיינים, "התהליך שנעשה כאן יפגע בתעשייה ובכלכלה. מעל שני שליש מהמוצרים בישראל היום מגיעים ממדינות שלא מתכננות להטיל מס פחמן: טורקיה, מצרים וסין. אנחנו בתחרות עם אנשים שיפלטו כמה שהם רוצים וישלמו אפס. מ-2023 אתם יוצרים נטל תחרותי על התעשייה שלא יהיה שוויני".

ח"כ עופר כסיף הזכיר בדיון כי למרות ש-50 מדינות בעולם הטילו מס פחמן ולמרות שקרן המטבע העולמית המליצה על מס פחמן כאמצעי האפקטיבי ביותר להפחתת פליטות, המנגנון המדובר בישראל - לא כולל הפנמה מלאה של העלויות החיצוניות של הגז.

אחת מזירות הקרב המשמעותיות של התאחדות התעשיינים היא החרגה ממיסוי של דלק הפטקוק הנחשב למזהם מאוד, אך מצוי בשימוש במפעלי המלט בישראל. ח"כ נעמה לזימי קשרה בדיון בין זכויות העובדים ובין הדרישה של התעשיינים, והדגישה כי לא תסכים לוותר על מיסוי לחברות. לדבריה, "אני נגד פטור של מיסים לחברות. ביקרתי במפעל נשר, רציתי להגיע לכאן קטגורית נגד הפטור, אבל נפגשתי עם ועד העובדים של נשר. הסייג היחיד מבחינתי הוא להתגייס לתעשייה כחול לבן שמעסיקה בצורה הוגנת. בנשר יש 244 עובדים, 168 עובדי קבלן, כתף אל כתף, שלא מועסקים אחרי תשעה חודשים כפי שהחוק מחייב. זה מבחינתי משהו שמעלה סימני שאלה. אין שום היגיון בזה שיהיו עובדי קבלן כדי להשיא רווחים. הגעתי למרכז הבקרה של החברה, יש שם שלושה עובדים על 20 מסכים. איך הם יכולים לזהות תקלות שקשורות לסביבה ובריאות הציבור כשהם מצמצמים עובדים?".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג׳ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● על פי ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב והלחימה תיארך כשישה שבועות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?