גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר הטענות שהונו את המדינה וגרפו מיליונים: "יזמי הכותל" משיבים אש

במענה לצו המניעה הזמני טוענים "יזמי הכותל" כי הגו יחד מיזם אומנותי דיגיטלי חדשני במסגרתו ביקשו ליצור ולמכור מודלים ויזואלים תלת מימדיים ביחס לכל אבן כותל ● לטענת המדינה, ניתן אישור לצילום הכותל אולם לא לעיבוד התמונה לצרכים מסחריים ● "המבקשת מנועה ומושתקת (ולו מכוח עיקרון תום הלב) מלטעון כי לא ניתן לעשות שימוש מסחרי בצילומי הכותל המערבי"

הכותל המערבי / צילום: עינת לברון
הכותל המערבי / צילום: עינת לברון

לאחר שהואשמו בהונאת המדינה ובהתעשרות שלא כחוק במיליונים על חשבון הכותל המערבי, שריד לחומת בית המקדש - "יזמי הכותל" משיבים אש כנגד הקרן למורשת הכותל.

בתשובתם לבקשה לצו מניעה זמני שהוגשה באמצעות עו"ד אורי בן יוחנה ודב וינרוט ממשרד י.וינרוט ושות', טוענים אברהם כהן, נועם פולק ודין רובין כי בקשת צו המניעה "חסרת יסוד - הן ברמה העובדתית, הן ברמה המשפטית, והן מבחינת היותה מנוגדת להיגיון הבריא ולשכל הישר". לטענת עוה"ד בן יוחנה ווינרוט, "במסווה של טענות ל'שמירה על קדושת הכותל', מנסה הקרן למורשת הכותל לנצל את פועלם האומנותי של יזמים צעירים, אשר השקיעו במיזם את מיטב מרצם, כשרונם והונם, ולהתעשר על חשבונם שלא כדין".

היזמים מבקשים כי יבוטל צו המניעה הארעי שניתן במעמד צד אחד. בהמשך, מתכננים יזמים אלו לתבוע את המדינה במיליונים רבים על הנזקים שלטענתם נגמרו להם כתוצאה מהוצאת צו המניעה והפגיעה בתדמיתם תוך הטעיית בית המשפט והצגת תמונת מציאות מטעה ומסולפת, לטענתם.

על פי תגובתם, הם יזמים ואומנים צעירים בתחילת דרכם, אשר הגו יחד מיזם אומנותי דיגיטלי חדשני, במסגרתו ביקשו לצלם את אבני הכותל המערבי בירושלים, ולייצר על בסיס התמונות החד מימדיות הנ"ל, באמצעות אנימציית וטכנולוגיית מחשב, מודלים ויזואלים תלת מימדיים ביחס לכל אבן כותל.

"כבר בשלבי התכנון הראשוניים של המיזם, ולנוכח העניין הרב שעורר, החליטו לשווק ולמכור את המודלים הויזואלים שעתידים היו להיווצר ביחס לכל אבן כותל. על מנת למנוע העתקה וזיוף של המודלים הויזואלים הנ"ל, בחרו המשיבים להגן על המודלים באמצעות קידודם כאסימון חסר תחליף בשיטת NFT (Non fungible token), כנהוג וכמקובל ביצירות אומנות דיגיטליות. החתימה משקפת את פרי יצירתם בחתימה בלעדית שלהם אשר מונעת זיוף והעתקה".

"תיאור כוזב של המציאות"

בבקשה למתן צו המניעה, טענה המדינה לפני כחודש וחצי הגיע אברהם כהן אל משרדי הקרן, בטענה כי נקבעה לו פגישה בעניין צילומים ברחבת הכותל המערבי. כהן הציג את עצמו כחייל צה"ל בודד אשר השתחרר מהצבא לאחר שנפצע במהלך שירותו. כהן טען שקיבל הצעה ממאן דהוא למימון מלגת מחייה ולימודים גבוהים באוניברסיטה יוקרתית ביותר בארה"ב בתחום צילומים מיוחדים.

לצורך קבלתו לקורס טען כי עליו להגיש עבודה פרי יצירתו המדגימה את כישוריו ולכן הוא זקוק לביצוע עבודה מרשימה, בהיקף משמעותי. כהן הציג בפני נציגת הקרן את הרעיון שהגה, לטענתו, לצורך ביצוע העבודה: תצלום כל אחת ואחת מאבני הכותל המערבי באמצעות צילום תלת ממד כך שבסופו של דבר ייווצר מיצג וירטואלי. לאחר שהתקבל האישור, הגיע כהן יחד עם ארבעה אנשי צוות נוספים אל רחבת הכותל וביצע מספר צילומים. אל הצילומים התלוותה נציגת הקרן, בהתאם לנהלי הצילום בכותל.

עו''ד אורי בן יוחנה / צילום: בוריס קוז׳דיאן

בבקשת המדינה הודגש: "במסגרת כל אחד מההיתרים שניתנו לאברהם כהן נכתב באופן מפורש כי מטרת הצילום הנה לצורך ויזואלי בלבד. משמעות הדבר הנה איסור על עיבוד התמונה באופן בו נעשה על ידו בוודאי ככל שמדובר בצרכים מסחריים".

אלא שכהן וחבריו מציגים תמונה אחרת לגמרי. "הואיל והצילום היה, כאמור, בשכר, סברו כי בהתאם לתקנה 3(א) לתקנות השמירה, עליהם לקבל היתר לביצוע הצילום. לשם כך, ורק לשם כך, פנה אברהם כהן לקרן למורשת הכותל המערבי בבקשה כי תתיר לו לצלם את הכותל בהתאם לנהליה".

עוה"ד בן יוחנה ווינרוט טוענים כי הטענה להטעיית הקרן הינה תיאור כוזב של המציאות. "כהן לא הטעה ולא רימה את נציגת הקרן. כהן הציג לנציגת הקרן את המיזם, סיפר לה על עצמו ועל שאיפותיו האקדמיות והאומנותיות, וענה על כלל שאלותיה באופן מלא. בהמשך לפנייתו הנ"ל, ניתנו לכהן מס' היתרים לצילום הכותל המערבי באמצעות צלמים בשכר, אשר בוצעו במס' מועדים בנוכחות נציגת הקרן".

עוד נכתב בתגובה כי כי בניגוד לטענותיה המופרכות של המדינה, וכפי שעולה מלשונם הברורה של ההיתרים, הם לא הותנו בתנאי כלשהו. מלבד זאת נכתב כי "ממילא החוק והתקנות הרלוונטיות לא מקנים מלכתחילה למדינה את הסמכות לשלול עיבוד כלשהו של תמונות הכותל המערבי, ולא ברור על מה מתבססות טענות המדינה בעניין זה".

עוד נטען כי עיון באותם היתרים מעלה כי נקבעו בהם שורת כללים, תנאים ואיסורים, אשר אף אחד מהם אינו אוסר על עיבוד התמונות לאחר הצילום, או על שימוש מסחרי בהן זאת מכיוון שאין למדינה את הסמכות למנוע שימוש כלשהו בתמונות הכותל המערבי.

לטענת בן יוחנה ווינרוט מלשון התקנה עולה כי היא אוסרת אך ורק על צילום תמורת שכר, ללא קבלת היתר ואין איסור או הגבלה על אופן השימוש בתוצרי הפעולה.

מלבד זאת נטען כי "די בסקירה קצרה של רשת האינטרנט על מנת לאתר שלל מוצרים המוצעים למכירה לציבור הרחב הכוללים צילומים ותמונות של הכותל המערבי, החל מטפטים של תמונות הכותל, עובר בתמונות נוי, פוסטרים וגלויות, וכלה בפאזלים ומשחקי הרכבה".

אם לא די בכך, נטען בכתב התגובה כי "הקרן למורשת הכותל המערבי עצמה עושה שימוש בצילומים של הכותל המערבי למטרות מסחריות מובהקות, בין היתר במסגרת חנות אינטרנטית אותה היא מפעילה. בחנות זו מציעה הקרן לציבור הרחב מכירה של שלל תמונות ופוסטרים של הכותל המערבי, וכן כל שימוש אפשרי בכותל ותמונותיו למטרות מסחריות. ברי, כי בנסיבות אלה המבקשת מנועה ומושתקת (ולו מכוח עיקרון תום הלב) מלטעון כי לא ניתן לעשות שימוש מסחרי בצילומי הכותל המערבי".

לבסוף נטען כי הצילומים נעשו במסגרת מיזם אומנותי, המציג את אבני הכותל בצורה אומנותית גם ליהודי התפוצות הרחוקים ממנו פיזית; מדובר, איפוא, בצילום בעל מטרות "תרבותיות", כאמור בתקנה 3(ב) לתקנות השמירה על המקומות הקדושים, ואין בעובדה שלאותן מטרות תרבותיות נלוו גם מניעים מסחריים, כדי לשלול או למנוע את אופיו האומנותי והתרבותי של המיזם, בדיוק כפי שאין בתשלום עלות כרטיס הכניסה לאולם התיאטרון, כדי לשלול את אופיו התרבותי והאומנותי של המחזה.

עוד כתבות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר