גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקשר בין קריסת הלירה הטורקית לשנת השיא של יבואני הרכב בישראל

בזמן שמכירות הרכב בארה"ב, סין ואירופה נמצאות בירידה ביחס ל־2019, שוק הרכב בישראל עלה ב-18% ● בין הסיבות לתוצאה החריגה: רשות המסים פירסמה "מפת דרכים" ואיפשרה ליבואנים לתכנן רחוק, קריסת הכלכלה בטורקיה, התחזקות השקל והזינוק ברכבי הפרמיום

השקל מתחזק, טורקיה קורסת וגם טיפת מזל - שיאי מכירות רכב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
השקל מתחזק, טורקיה קורסת וגם טיפת מזל - שיאי מכירות רכב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק הרכב הישראלי שבר בשנה החולפת לא מעט שיאים. המרשים ביותר הוא שיעור הצמיחה ביחס ל-2019, שהייתה השנה "הנורמטיבית" האחרונה טרום משבר הקורונה. בהשוואה לאותה שנה צמח השוק ב-2021 ב-18%.

לשם השוואה: מכירות הרכב בארה"ב היו נמוכות ב-2021 בכ-12% בהשוואה ל-2019, המכירות באירופה צפויות להתכווץ בכמעט 11% ואפילו סין רחוקה מהנתונים של לפני שנתיים.לאור זאת, סביר להניח שהצמיחה של מכירות הרכב בישראל ב-2021 הייתה מהגבוהות בקרב המדינות המפותחות, אם לא הגבוהה ביותר.

כל זה על רקע שנה שבה משווקי רכב בכל העולם נאבקו לשריין לעצמם הקצאות ייצור מהיצרנים, לנוכח המחסור המתמשך בצ’יפים והשיבושים בשרשרת האספקה. כדי להסביר את התופעה החריגה צריך לרדת לעומקם של הנתונים.

השנה של יונדאי, טויוטה וקיה

פילוח המסירות של 2021 מגלה תמונה ברורה: שני יצרני רכב בלבד, קבוצת יונדאי מוטורס (כולל קיה) וטויוטה, כבשו 43% מהמכירות בשוק הישראלי. הצמיחה השנתית הממוצעת שלהם, שעמדה על כ-42% בממוצע, דחפה מעלה את נתוני המסירות של כלל השוק.

קבוצת יונדאי מוטורס (HMC), עם המותגים יונדאי במקום הראשון וקיה במקום השלישי, החזיקה בנתח מצרפי של כ-29% מכלל המסירות בשנה החולפת. היא העלתה על הכביש כמות מעוררת השתאות של כ-82.9 אלף כלי רכב חדשים, ממוצע של 290 מכירות ליום עבודה.

את המקום השני, בין שתי הקוריאניות, תפסה טויוטה. בשנת השיא שלה בשוק הרכב הישראלי היא מסרה כ-40.8 אלף רכבים וכבשה נתח של כ-14% מהשוק. היצרנית שבמקום השלישי, קבוצת פולקסווגן, השיגה נתח שוק של כ-13.6% אולם הוא התחלק על פני ארבעה מותגים.

הדומיננטיות של שלושת המותגים המובילים לא החלה אתמול אבל את הפיצוץ של 2021 קשה להסביר במונחים של ביקוש. אמנם כולם נהנים מעוצמת מותג, ערכי גרט יציבים ויחסים מצוינים עם חברות הליסינג העצמאיות. אבל שנת 2021 הייתה בעייתית, והמכירות בה נשלטו על ידי ההיצע. כלומר, הושפעו מיכולתם של היבואנים לשים יד על מלאים זמינים לנוכח שיבושי הייצור.

ההסבר המרכזי להצלחתם של המותגים לייבא הרבה יותר כלי רכב מוביל לרשות המסים. ב-2019 פרסמה הרשות מעין "מפת דרכים רב שנתית" להטבות המס על כלי רכב היברידיים. נזכיר, ששלושת המותגים הנ"ל הגיעו למעמד הבכיר שלהם, במידה רבה, בזכות דגמי הרכב ההיברידיים שלהם ובראשם יונדאי איוניק, טויוטה קורולה וקיה נירו.

בזכות אותה "מפת דרכים" יכלו היבואנים לבצע תכנון הזמנת מלאי לטווח ארוך, אפילו רב-שנתי. בנוסף, הם יכלו לשריין הקצאות ייצור מאסיביות אצל היצרן בידיעה שכל רכב היברידי שהם יצליחו לייבא לארץ לפני ינואר, יימכר בשנה שלאחריה ברווחיות יתרה בשל עליית המס.

היכולת לשריין הזמנות מאסיביות מראש היא יתרון גדול מאד בעבודה מול יצרני הרכב. כך קרה, שבשלהי 2020, כאשר יבואנים רבים עוד ביצעו בקרת נזקים, שלושת המותגים המובילים צברו מלאים מאסיביים, שעמם פתחו את 2021 בסערה. ברבעון הראשון של 2021, הרבה לפני שמשבר הצ’יפים נכנס לתודעה, כבר נמכרו בישראל קרוב ל-100 אלף כלי רכב חדשים, כ-41% מתוכם היו של שלושת המותגים ההיברידיים.

 

השקל מתחזק, טורקיה קורסת וגם טיפת מזל

הסבר נוסף הוא ההתחזקות יוצאת הדופן של השקל. התחזקות זו העניקה ליבואנים כוח קנייה רציני ותחרותי אצל היצרן שלהם, למרות העלאות המחיר של היצרנים ב-2021.
לכך אפשר להוסיף לא מעט מזל. הדורות הנוכחיים של שלושה מדגמי המפתח של קבוצת יונדאי, איוניק היבריד, נירו היבריד (וגרסת הפלאג-אין שלה) ופיקנטו האוטומטית, סיימו את הייצור שלהם בין אמצע 2020 לסוף 2021. דגמים בשלב הזה במחזור החיים שלהם זוכים לביקוש גלובאלי נמוך, מה שאיפשר ליבואנים לשריין לעצמם מלאים.

במקרה של טויוטה נהנה היבואן, בעקיפין, גם מהקריסה של הכלכלה בטורקיה. בטורקיה מיוצרת הקורולה, המכונית הנמכרת ביותר בישראל. כוח הקנייה של הלקוחות בטורקיה צנח ועמו גם הביקוש לרכב חדש בשוק המקומי. במקביל, עשתה הממשלה הטורקית מאמצים כבירים כדי לשמור על תפוקת הייצור של המפעלים בתחומה ולהגדיל את יצוא הרכב שלהם כדי להזרים לכלכלה מט"ח חיוני, שהיווה צינור חמצן קריטי לאור מחיקת הערך של הלירה הטורקית. התוצאה: יבואן טויוטה בישראל מכר בשנה החולפת כמעט 17 אלף קורולות מתוצרת טורקיה, כ־16% יותר מאשר בשנת 2019.

לבסוף גם קבוצת יונדאי וגם טויוטה הצליחו, בינתיים, לעבור טוב יותר מהמתחרים את משבר הצ’יפים, בזכות ניהול מלאי אגרסיבי ותמיכה של חברות אלקטרוניקה "מקומיות".

עלייה חריגה ברכבי הפרמיום והיוקרה

דחיפה נוספת למספרי המסירות העניק הזינוק במכירות רכבי הפרמיום והיוקרה. בשנה החולפת נמסרו בישראל קצת יותר מ-27 אלף כלי רכב של מותגים. ממוצע מחירי הדגמים שלהם הוא מעל 200 אלף שקל (כולל טסלה) וזו עלייה חריגה של כ-70% לעומת 2019.
אפילו הנתון הזה הוא חלקי מכיוון שבשנה החולפת נמכרו בישראל עוד כ-11 אלף כלי רכב ביבוא עקיף (מקביל, זעיר ואישי). מחיר המחירון הממוצע של הדגמים, שיובאו ונמכרו בערוץ היבוא הזה בשנה החולפת, עמד על כ-280 אלף שקל, כלומר עמוק בפלח הפרמיום. לפיכך אפשר להוסיף למכירות בפלח, בהערכה שמרנית, עוד כ-7000 מסירות.

בשורה התחתונה, בהשוואה ל-2019 פלח רכבי היוקרה והפרמיום צמח בשיעור גדול פי שישה מזה של כלל השוק, ותפס בשנה החולפת בסביבות 12% מכלל המסירות בשוק.
אפשר להסביר את התופעה בהתרחבות משמעותית של שכבת המתעשרים, שבשנה החולפת עשו "סיבוב" רציני בשוק ההון, שוק הנדל"ן או מאופציות והנפקות בענף ההיי-טק. הגידול בהון הפנוי תורגם ישירות לצריכה של מוצרי היוקרה.

יש הטוענים שהזינוק במכירות רכבי פרמיום נובע מאפקט "הכלים השלובים". העלייה בביקוש לרכב משומש, שהגיעה מהחלק התחתון של השוק, דחפה את מוכרי כלי הרכב של המותגים "העממיים" לשדרג ליוקרתיים. אבל ספק אם זה המקרה מכיוון שבשנה האחרונה זרמו לשוק המשומשות לא מעט לקוחות טבעיים לרכב חדש, שלא יכלו להמתין חודשים לקבלתו.

לבסוף, אם לשפוט על פי הדיווחים הרבעוניים של חברות האשראי החוץ-בנקאיות הנסחרות, בשנה החולפת נרשם זינוק בנטילת אשראי לרכישת רכב חדש כנגד שיעבודו. גם היום יכול כל אחד לרכוש רכב חדש עם הון עצמי אפסי או מזערי, כשהבטוחה היחידה היא הרכב. וכל זה, אחרי שבתחילת 2020 שוק האשראי לרכב הוגדר בתור "מוקד סיכון". מסתבר, שגם הזיכרון הקצר תרם השנה לצמיחה.

עוד כתבות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"