גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כולם מסביב אמרו לי 'הביטקוין מת, אתה מבזבז את הזמן שלך'. אבל מי שצחק עלינו בעבר, היום רוצה להצטרף"

אלי בז'רנו, מנכ"ל ומייסד בורסת הקריפטו Bit2C, ראשון לציון ● בן 42, נשוי ואב לשלושה, מתגורר בחולון ● החברה מעסיקה 15 עובדים ● "כשהתחלנו הצעתי לעורך הדין שלנו לקחת שכר-טרחה בביטקוין. היום הוא אומר שאם היה מסכים, היום הוא לא היה צריך לעבוד יותר" ● גלובס שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז  

אלי בז'רנו, מנכ''ל ומייסד בורסת הקריפטו Bit2C / צילום: ביטוסי בעמ
אלי בז'רנו, מנכ''ל ומייסד בורסת הקריפטו Bit2C / צילום: ביטוסי בעמ

כבר כמה שנים שאלי בז'רנו מנהל בורסת קריפטו שהקים בעצמו, אבל בתחילת הדרך הוא בכלל לא האמין במטבעות הדיגיטליים. השנה הייתה 2011, ובז'רנו עבד כאיש QA (בדיקות איכות תוכנה) בסטארט-אפ Coloright של בני לנדא, שהתמחה במדפסות לצבעי שיער. "יום אחד הבוס שלי ביקש ממני להסביר לו על הביטקוין. התחלתי לקרוא, וזה נראה לי כמו הימורים שמעבירים מאחד לשני, לא משהו רציני. אבל המנהל שלי התעקש איתי שזה מעניין: מחשבים שמתקשרים בינם לבין עצמם, עם שימוש מתוחכם במתמטיקה ובקריפטוגרפיה.

"חזרתי שוב לדף הלבן (מדריך שמפשט בתמציתיות נושא מורכב, ג"ח), ולמרות שהתפקיד שלי היה לקרוא מסמכים ולהעיר עליהם - לקח לי שלושה שבועות לפענח את המסמך הזה. ואז, לילה אחד, הרגשתי שמושכים לי את השטיח מתחת לרגליים. נגלה לי מודל שמאפשר העברות כספים בלי ישות מרכזית שמתווכת באמצע. זה מטלטל, כי הדור שלנו והדורות הקודמים נולדנו למציאות שבה הרכוש שלנו מוחזק על ידי צד שלישי - חשבון הבנק, הפנסיה וכן הלאה - ובאה טכנולוגיה ואומרת 'אני משבשת את זה'".

איך הטלטלה הפכה ליזמות?

"ישבתי בסלון עם כמה חברים, אחד מהם היה הדר מקדסי שהיום הוא השותף שלי וה-CTO. ניסיתי לעניין אותם בנושא, ואף אחד לא הבין חוץ מהדר, שהוא ארכיטקט תוכנה שעבד בחברות פיננסיות גדולות. שנינו הבנו שיש פוטנציאל גדול לחופש פיננסי, וכשניסינו להתעסק בזה ולהשקיע, הבנו שאנחנו בין הראשונים ששואלים את השאלות עם הרגליים על הקרקע. באותה תקופה היה צריך לשלוח דולרים ליפן או להיכנס לדרק ווב, והבנו שככה זה לא יצליח. לכן, החלטנו להקים את החברה - אני בצד העסקי והרגולטיבי, והדר בצד הטכנולוגי".

לא חשש מהדימוי השלילי שהתלווה לזה?
"להרבה מהטכנולוגיות המשבשות יש היסטוריה כזאת, כי מי שמאמץ אותן מהר אלה הקיצוניים יותר - עבריינים ופושעים שמנצלים את היכולות האלה כנגד מי שעוד לא מכיר אותן. זה כמו שקישרו את האינטרנט עם פורנו, או שרק לשודדים היו מכוניות. יש חשש מובנה מטכנולוגיה חדשה".

במרץ 2015 החלה לפעול פלטפורמת המסחר האינטרנטית Bit2C, שמאפשרת קנייה ומכירה של מטבעות קריפטוגרפיים מול השקל, לצד ניהול ושמירת מטבעות דיגיטליים ומימוש עסקאות בהיקפים גדולים (OTC). "עכשיו אנחנו הצד השלישי, שמנסה לגשר בין מה שרגילים אליו לבין מה שעומד להיות במציאות העתידית", מסביר בז'רנו. נכון לתחילת השבוע, בזירת המסחר בוצעו 274,100 עסקאות בסך של 52,838 ביטקוין, על ידי 16,807 סוחרים.

"אנחנו רואים את עצמנו כחלוצים בתחום, כמי שמהווים גם בנק וגם ארנק. ביטקיון זה לא מטבע ולא נכס, הוא גם וגם. אנחנו מסבירים לכל הרגולטורים - כולל בנק ישראל - שהציבור מבולבל ודוחפים אותו לפינות אפורות, קשה לפקח על זה ולגבות מסים, ולכן חשוב שזה יהפוך למיינסטרים.

"אני מאמין שהשנה תהיה התקדמות בתחום, כי בנובמבר 2021 נכנס החוק של הרשות לאיסור הלבנת הון, שמנסה להסדיר את הפעילות הזו. חלוקת הרישיונות קצת נדחית, אבל לדעתי שב-2022 אנשים יוכלו להתעסק בקריפטו באופן רחב יותר".

מה הקושי הכי גדול שחווית סביב המיזם?
"פתחנו ב-2013 עם חלומות גדולים, הייתה קפיצה גדלה בערך של הביטקיון וזה עורר את השוק, החברה הרוויחה יפה, והייתה אופוריה שזה לא ייגמר. בשנתיים שאחרי זה בא החורף, המסחר קצת דעך, והלך לכיוון של משהו אזוטרי. אחרי שאתה מצליח במשך כמעט שנה, זה אתגר גדול לראות את הדעיכה הזו ולהמשיך להאמין שזה עוד יקרה.

"בהתחלה היו חששות, כי יש לנו משפחות וילדים, אבל אנחנו הייטקיסטים, אז ידענו שלא ניפול לרחוב. לא חשבנו להפסיק עם זה, אבל כן צמצמנו מאוד את הפעילות, ומצאנו השלמות הכנסה בהייטק. כולם מסביב אמרו לי 'הביטקיון מת, זה לא יקרה, אתה מבזבז את הזמן שלך'. אתה על מטוטלת של בין גאון לליצן, תלוי מה אנשים חושבים על הקריפטו והביטקוין. ב-2017 שוב צמחנו, אבל זה היה מאוד מאתגר להמשיך ולהאמין שזה ישתפר - מה שקרה רק בשנה-שנתיים האחרונות".

אלון מאסק קידם את מעמד הביטקיון בעיניך?
"הוא גם עזר, וגם פגע - לפעמים מה שהוא אומר זה חכם, ולפעמים פחות. אבל ככל שמדברים על זה יותר, זה יותר טוב לנו. אין ספק שהעובדה שחברות ציבוריות גדולות בארה"ב, כמו טסלה, התחילו להשקיע בביטקוין בתור הימור נגד הדולר, קשורה לקורונה - הן רואות בו גידור אינפלציוני, וזו מגמה שתימשך ב-2022.

"הביטקוין חגג החודש 13 שנים, וזה מעט לתהליכים פיננסיים, שצריכים 25 שנה כדי להתבסס. כיום ההנחה היא שרק 1% מאוכלוסיית העולם מחזיק קריפטו, אז יש המון לאן לגדול, ולאן להגיע".

איך אתם משווקים את עצמכם?
"אנחנו לא עושים שיווק באופן פעיל, אלא משקיעים יותר בטכנולוגיה ובשירות לקוחות. הקריפטו משווק את עצמו, מגיעים אלינו מהמלצות מפה לאוזן, ובזכות הפעילות שאנחנו עושים מול הרגולציה".

בהקשר הזה של ההתרחבות, הקורונה תרמה מאוד ל-Bit2c. "המגפה הכניסה אנשים לבתים ולאינטרנט, והם נחשפו לטכנולוגיות חדשות. כך שבמובן העסקי הקורונה עשתה לנו טוב, כמו לכל החברות הטכנולוגיות באינטרנט שנהנו מאובר תשומת לב.

"לאורך כל השנה הייתה עלייה, גם במחירי הקריפטו. מי שצחק עלינו בעבר, עכשיו רוצה להצטרף. כשהתחלנו הצעתי לעורך הדין שלנו לקחת שכר-טרחה בביטקוין, היום הוא אומר שאם היה מסכים, היום הוא לא היה צריך לעבוד יותר".

Bit2c, שממוקמת בראשון לציון, מעסיקה כיום 15 עובדים. במהלך הקורונה גייסה החברה פעמיים באמצעות פלטפורמות למימון המונים. "ב-2020 גייסנו 1.6 מיליון שקל, וב-2021 גייסנו 4 מיליון שקל מהקהילה ומהציבור", מספר בז'רנו.

איזו טעות עשית בדרך, ומה למדת ממנה?
"בשלב מסוים היינו צריכים לפטר עובדים. החלטנו לעשות צמצומים במחקר ופיתוח, וזו הייתה טעות. בחברה טכנולוגית עדיף לצמצם בכל דבר אחר, ולא בזה. חשבתי שזה כמו כל משאב אחר, מקצצים ואז מרחיבים בקלות. אבל פיתוח בנוי על ניסיון והיכרות עם המערכת, וקשה לחזור אחורה. זה מהותי הרבה יותר מדברים כמו רכוש, משרדים ומשכורות".

לאן היית רוצה להגיע?
"בטווח הקצר, להוביל את המסחר המפוקח בארץ, ולקדם את הרגולציה על מטבעות דיגיטליים. ב-2023-24 אנחנו רוצים לצאת להנפקה בבורסה בתל אביב, שהחברה תהיה שקופה וגדולה".

למה אתם פועלים רק בארץ?
"מתוך אסטרטגיה. בחו"ל יש ג'ונגל שלא תמיד אפשר לעכל אותו מפה. אולי בעוד שנה-שנתיים, עם התפתחות הרגולציה, יהיו הזדמנויות לשיתופי פעולה או כניסה לשווקים בחו"ל. בארה"ב ובאירופה כבר יש בורסות כמו שלנו שיש להן רגולציה, וברגע שגם לנו תהיה, נוכל לעשות חיבורים גלובליים מעניינים".

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il   

עוד כתבות

טים קוק וסונדר פיצ'אי / צילום: Associated Press

"בלוקבסטר דיל": הדיווח שמקפיץ את מניית גוגל ב-5% במסחר המוקדם

מערכת ה-AI של גוגל עשויה להגיע למכשירי אפל כבר השנה, אם שיתוף הפעולה המתקיים בין החברות יושלם ● הדיווח על שיחות שיתוף הפעולה נחשף בבלומברג ומקפיץ את מניית אלפאבית בכ-5% במסחר המוקדם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א; תמר פטרוליום זינקה ב-18%, נכסים ובניין ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% ● הפסקת הפעילות של אסדת תמר למשך 37 ימים פגעה ברווחי ישראמקו ● ווישור תמזג את ווישור ביטוח לתוך איילון ● בלידר שוקי הון צופים אינפלציה ברמה של 3.2% ומעדיפים אפיקים צמודים בשוק המקומי ● מיטב: יוון, איטליה ומדינות במזרח אירופה עשויות להיות יעד לפיזור השקעות מהמדדים היקרים בארה"ב

חנות משקפיים. ענף האופטיקה מתאושש / צילום: תמר מצפי

לראשונה מתחילת המלחמה: מחזורי הקניות בכל הענפים הבולטים במגמת עלייה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי שורת קמפיינים בענף האופטיקה הובילו ל"חזרה לשגרת קניות כמעט מלאה"

יו''ר ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

המהפכה המשפטית עדיין פה: המהלך החדש של רוטמן והתגובה של נציב השופטים

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, קיים היום דיון כדי לקדם מינוי נציב תלונות הציבור על שופטים שאינו שופט בית משפט עליון בדימוס, כפי היה ב-20 השנים האחרונות ● הנציב המכהן, שופט העליון בדימוס אורי שהם: "אין פה ניגוד עניינים"

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי סוגרת יחידה ומפטרת 130 עובדים, מתוכם כ-90 בישראל

חברת הטכנולוגיה לרכב מובילאיי סוגרת את יחידת ה-After Market ומפטרת כ-3.5% ממצבת העובדים בחברה ● אמנון שעשוע, מנכ"ל החברה: "המשך פעילות היחידה כבר אינו כדאי"

ג׳נסן הואנג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה / צילום: Reuters, Walid Berrazeg

האירוע שכל התעשייה חיכתה לו: אנבידיה מציגה את הדור הבא של הבינה המלאכותית

הכנס השנתי של החברה הלוהטת בעולם התקיים בסן חוזה וסיפק שורה של בשורות מרכזיות ● מהדור הבא של שבבי הבינה המלאכותית, דרך שיתוף-פעולה עם אפל ועד לחידושים בענף הרכב ● כל הפרטים מהאירוע השנתי של אנבידיה

יניב פרטוש (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

יניב פרטוש מונה למנכ"ל משותף בסוכנות הדיגיטל ארלו של ראובני־פרידן

פרטוש יכהן בתפקיד במקביל לניב חורש, מבעלי הקבוצה, שביצע את התפקיד עד כה לבדו ● במקביל למהלך בוצעה שורה של מינויים נוספים בסוכנות

טוקיו, יפן. השינוי קרוב? / צילום: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה 17 שנה: יפן העלתה את הריבית

הבנק המרכזי ביפן הודיע הלילה על שינוי היסטורי לאחר 17 והעלה את הריבית במדינה ל-0.1% ● זאת לאחר שאפילו משבר האינפלציה העולמי ב־2022 לא הביא את יפן לחרוג ממדיניות הריבית השלילית ● בין הסיבות לשינוי: עליות שכר חדות

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; יוניליוור מפרידה את יחידת הגלידה

הניקיי עלה ב-0.7% ● לראשונה מזה 17 שנה, הבנק המרכזי ביפן העלה את הריבית במדינה ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות ● בנק אוף אמריקה: ייתכן שהשוק מתחיל לפקפק בכך שהפד יבצע הפחתות ריבית של 75 נקודות בסיס בשנת 2024

שיאן השכר בתקשורת נמצא במגזין אוטו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

2.7 מיליון שקל בשנה: זה כנראה איש התקשורת הכי עשיר בישראל

טל חמו, מנכ"ל מגזין הרכב "אוטו", מחזיק ב-20% ממניות מהמגזין שבשליטת מימון ישיר ● עפ"י תנאי העסקתו הוא זכאי, בין היתר, למענק חתימה של מיליון שקל ולמענק התמדה בסכום כפול ● המגזין הרוויח אשתקד 2.4 מיליון שקל

ראש הממשלה בנימין נתניהו וקנצלר גרמניה, אולף שולץ, בפגישתם היום / צילום: קובי גדעון-לע''מ

קנצלר גרמניה שינה את הטון. האם ישראל תאבד את הידידה החשובה באירופה?

קנצלר גרמניה אולף שולץ התייצב בביקור רשמי לצד ישראל, אך שינה את הטונים מבעבר ● הוא הטיל ספק בתועלת הפעולה הצבאית ברפיח בשל ריבוי הרוגים פלסטינים, והזהיר מפני אסון הומניטרי ברצועה ● במקביל, מדינות באיחוד מקדמות החלטות אנטי-ישראליות

הציבור מעדיף נזילות על ריבית / צילום: Shutterstock

הציבור מעדיף נזילות על ריבית: המלחמה עצרה את העברת הכספים לפיקדונות

הרבעון האחרון של 2023, בו פרצה המלחמה, סימן שינוי מגמה ביתרת העו"ש של הישראלים: מצניחה חדה מתמשכת, היא זינקה ב־43 מיליארד שקל ● בין הסיבות: העדפה לכסף נזיל בסביבת אי־ודאות, קיטון בהוצאות וגיוס מילואים מסיבי ● וגם: מה עשתה המלחמה למינוס שלנו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: מיכל רז חיימוביץ', shutterstock

אלו חברות התעופה שהודיעו רשמית על חזרה לישראל. מה הן מציעות?

דלתא ואיזיג'ט הכריזו בשבוע שעבר על חידוש הטיסות לנתב"ג, והן מצטרפות לשורת חברות תעופה נוספות שיחדשו בקרוב את הטיסות ● למרות העלייה בהיצע הטיסות, המחירים נותרו גבוהים, ורוב החברות לא מציעות מבצעים משמעותיים ● מתי כל אחת צפויה לחזור לארץ, ומה כלול במחיר?

דיווחים על הפצצות בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

בפעם השנייה תוך יומיים – דיווחים על תקיפה בדמשק: היעד שהופצץ – מחסן אמל"ח איראני שיועד לחיזבאללה

בתקיפה שהתבצעה לפני יומיים הושמד מחסן אמל"ח איראני באחת התקיפות הגדולות ביותר שאירעו בתקופה האחרונה, כך לפי דיווחים  ● גורם ישראלי בכיר: "נציגי חמאס בקטר לא יקבלו את ההחלטות. מי שיקבל את ההחלטות יהיה סינוואר" • משרד החוץ האמריקאי ביקש מישראל מידע בעקבות דיווחים על מעצר כתב אל-ג'זירה בפשיטה על בית החולים • צה"ל תקף מחבלים ועמדות של חיזבאללה בלבנון, בנוסף למקורות הירי שביצעו שיגורים לעבר ישראל • עדכונים בולטים 

ולדימיר פוטין בנאום לאחר הבחירות ברוסיה. נבחר ל-6 שנים נוספות / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

פוטין נבחר לנשיא בפעם החמישית. מה צפוי עכשיו לרוסיה?

בעוד שהניצחון של ולדימיר פוטין בבחירות לנשיאות רוסיה לא מפתיע, היקף הניצחון שלו - עם כ-88% מהקולות - עלול לתת לגיטימציה למורשת ולמלחמה התוקפנית שלו ● הקדנציה החמישית בתפקיד תתמקד ככל הנראה במלחמה באוקראינה - ובלוודא שהרוסים ימשיכו לתמוך בה

רני צים / צילום: איל יצהר

רני צים רותם את הקופה של פסגות לאקזיט אישי של רבע מיליארד שקל

צים מעוניין כי בית ההשקעות ינצל את המזומנים שנותרו בקופתו, לאחר מכירת מרבית הפעילויות שלו לבתי השקעות שונים, לרכישת מניותיו האישיות בחברת הקניונים שלו תמורת 250 מיליון שקל

עו”ד יעקב אטרקצ’י, בעל השליטה ומנכ''ל אאורה / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

יעקב אטרקצ'י מפנק את המשקיעים בתשואה ומסדר משכורת נאה לבנו

מניית חברת הבנייה אאורה זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה ● כעת היא מפרסמת דוחות חזקים ולצידם מבקשת לאשר את תנאי העסקת בנו של הבעלים כמנהל חטיבת הנכסים המניבים עבור יותר מחצי מיליון שקל בשנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות קלות בתל אביב; חילן מזנקת בכ-8%, מנועי בית שמש ב-11%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5%, ות"א 90 מוסיף לערכו 0.3% ● עונת הדוחות בתל אביב תופסת תאוצה: לאומי וחילן פרסמו דוחות כספיים ● מטבעות הקריפטו איבדו גובה אחרי שרשמו שיאים ● הורדת דירוג לאג"ח של אלקטרה פאוור ● לאומי: תפוקת הנפט היומית תצמח ל-13.6 מיליון חביות ● בנק אוף אמריקה: ייתכן שהשוק מתחיל לפקפק בכך שהפד יבצע הפחתות ריבית של 75 נקודות בסיס בשנת 2024

המדינה שמצטרפת לציר הרשע של חמאס, רוסיה ואיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסיבה לכך שאיחוד האמירויות מובילה השקעת ענק במצרים, דרום אפריקה משקיעה מיליוני דולרים ביצירת קשר עם חמאס ומסתבכת בארה"ב, והאלימות לא עוזרת לקרב את הפלסטינים למדינה ● כותרות העיתונים בעולם 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

הבכיר שמסביר - כך ארה"ב מונעת מישראל להשיג את מטרות המלחמה

מאיר בן שבת, ראש המטה לביטחון לאומי לשעבר, משוכנע שהממשל האמריקאי לא מצליח להפנים את המשמעות הקיומית של מיטוט חמאס ● בשיחה עם גלובס הוא מדבר על חשיבות כניסת צה"ל לרפיח ועל החזרת ההרתעה הצבאית למרות "המשקולות שביידן מציב על רגלי ישראל"