גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כולם מסביב אמרו לי 'הביטקוין מת, אתה מבזבז את הזמן שלך'. אבל מי שצחק עלינו בעבר, היום רוצה להצטרף"

אלי בז'רנו, מנכ"ל ומייסד בורסת הקריפטו Bit2C, ראשון לציון ● בן 42, נשוי ואב לשלושה, מתגורר בחולון ● החברה מעסיקה 15 עובדים ● "כשהתחלנו הצעתי לעורך הדין שלנו לקחת שכר-טרחה בביטקוין. היום הוא אומר שאם היה מסכים, היום הוא לא היה צריך לעבוד יותר" ● גלובס שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז  

אלי בז'רנו, מנכ''ל ומייסד בורסת הקריפטו Bit2C / צילום: ביטוסי בעמ
אלי בז'רנו, מנכ''ל ומייסד בורסת הקריפטו Bit2C / צילום: ביטוסי בעמ

כבר כמה שנים שאלי בז'רנו מנהל בורסת קריפטו שהקים בעצמו, אבל בתחילת הדרך הוא בכלל לא האמין במטבעות הדיגיטליים. השנה הייתה 2011, ובז'רנו עבד כאיש QA (בדיקות איכות תוכנה) בסטארט-אפ Coloright של בני לנדא, שהתמחה במדפסות לצבעי שיער. "יום אחד הבוס שלי ביקש ממני להסביר לו על הביטקוין. התחלתי לקרוא, וזה נראה לי כמו הימורים שמעבירים מאחד לשני, לא משהו רציני. אבל המנהל שלי התעקש איתי שזה מעניין: מחשבים שמתקשרים בינם לבין עצמם, עם שימוש מתוחכם במתמטיקה ובקריפטוגרפיה.

"חזרתי שוב לדף הלבן (מדריך שמפשט בתמציתיות נושא מורכב, ג"ח), ולמרות שהתפקיד שלי היה לקרוא מסמכים ולהעיר עליהם - לקח לי שלושה שבועות לפענח את המסמך הזה. ואז, לילה אחד, הרגשתי שמושכים לי את השטיח מתחת לרגליים. נגלה לי מודל שמאפשר העברות כספים בלי ישות מרכזית שמתווכת באמצע. זה מטלטל, כי הדור שלנו והדורות הקודמים נולדנו למציאות שבה הרכוש שלנו מוחזק על ידי צד שלישי - חשבון הבנק, הפנסיה וכן הלאה - ובאה טכנולוגיה ואומרת 'אני משבשת את זה'".

איך הטלטלה הפכה ליזמות?

"ישבתי בסלון עם כמה חברים, אחד מהם היה הדר מקדסי שהיום הוא השותף שלי וה-CTO. ניסיתי לעניין אותם בנושא, ואף אחד לא הבין חוץ מהדר, שהוא ארכיטקט תוכנה שעבד בחברות פיננסיות גדולות. שנינו הבנו שיש פוטנציאל גדול לחופש פיננסי, וכשניסינו להתעסק בזה ולהשקיע, הבנו שאנחנו בין הראשונים ששואלים את השאלות עם הרגליים על הקרקע. באותה תקופה היה צריך לשלוח דולרים ליפן או להיכנס לדרק ווב, והבנו שככה זה לא יצליח. לכן, החלטנו להקים את החברה - אני בצד העסקי והרגולטיבי, והדר בצד הטכנולוגי".

לא חשש מהדימוי השלילי שהתלווה לזה?
"להרבה מהטכנולוגיות המשבשות יש היסטוריה כזאת, כי מי שמאמץ אותן מהר אלה הקיצוניים יותר - עבריינים ופושעים שמנצלים את היכולות האלה כנגד מי שעוד לא מכיר אותן. זה כמו שקישרו את האינטרנט עם פורנו, או שרק לשודדים היו מכוניות. יש חשש מובנה מטכנולוגיה חדשה".

במרץ 2015 החלה לפעול פלטפורמת המסחר האינטרנטית Bit2C, שמאפשרת קנייה ומכירה של מטבעות קריפטוגרפיים מול השקל, לצד ניהול ושמירת מטבעות דיגיטליים ומימוש עסקאות בהיקפים גדולים (OTC). "עכשיו אנחנו הצד השלישי, שמנסה לגשר בין מה שרגילים אליו לבין מה שעומד להיות במציאות העתידית", מסביר בז'רנו. נכון לתחילת השבוע, בזירת המסחר בוצעו 274,100 עסקאות בסך של 52,838 ביטקוין, על ידי 16,807 סוחרים.

"אנחנו רואים את עצמנו כחלוצים בתחום, כמי שמהווים גם בנק וגם ארנק. ביטקיון זה לא מטבע ולא נכס, הוא גם וגם. אנחנו מסבירים לכל הרגולטורים - כולל בנק ישראל - שהציבור מבולבל ודוחפים אותו לפינות אפורות, קשה לפקח על זה ולגבות מסים, ולכן חשוב שזה יהפוך למיינסטרים.

"אני מאמין שהשנה תהיה התקדמות בתחום, כי בנובמבר 2021 נכנס החוק של הרשות לאיסור הלבנת הון, שמנסה להסדיר את הפעילות הזו. חלוקת הרישיונות קצת נדחית, אבל לדעתי שב-2022 אנשים יוכלו להתעסק בקריפטו באופן רחב יותר".

מה הקושי הכי גדול שחווית סביב המיזם?
"פתחנו ב-2013 עם חלומות גדולים, הייתה קפיצה גדלה בערך של הביטקיון וזה עורר את השוק, החברה הרוויחה יפה, והייתה אופוריה שזה לא ייגמר. בשנתיים שאחרי זה בא החורף, המסחר קצת דעך, והלך לכיוון של משהו אזוטרי. אחרי שאתה מצליח במשך כמעט שנה, זה אתגר גדול לראות את הדעיכה הזו ולהמשיך להאמין שזה עוד יקרה.

"בהתחלה היו חששות, כי יש לנו משפחות וילדים, אבל אנחנו הייטקיסטים, אז ידענו שלא ניפול לרחוב. לא חשבנו להפסיק עם זה, אבל כן צמצמנו מאוד את הפעילות, ומצאנו השלמות הכנסה בהייטק. כולם מסביב אמרו לי 'הביטקיון מת, זה לא יקרה, אתה מבזבז את הזמן שלך'. אתה על מטוטלת של בין גאון לליצן, תלוי מה אנשים חושבים על הקריפטו והביטקוין. ב-2017 שוב צמחנו, אבל זה היה מאוד מאתגר להמשיך ולהאמין שזה ישתפר - מה שקרה רק בשנה-שנתיים האחרונות".

אלון מאסק קידם את מעמד הביטקיון בעיניך?
"הוא גם עזר, וגם פגע - לפעמים מה שהוא אומר זה חכם, ולפעמים פחות. אבל ככל שמדברים על זה יותר, זה יותר טוב לנו. אין ספק שהעובדה שחברות ציבוריות גדולות בארה"ב, כמו טסלה, התחילו להשקיע בביטקוין בתור הימור נגד הדולר, קשורה לקורונה - הן רואות בו גידור אינפלציוני, וזו מגמה שתימשך ב-2022.

"הביטקוין חגג החודש 13 שנים, וזה מעט לתהליכים פיננסיים, שצריכים 25 שנה כדי להתבסס. כיום ההנחה היא שרק 1% מאוכלוסיית העולם מחזיק קריפטו, אז יש המון לאן לגדול, ולאן להגיע".

איך אתם משווקים את עצמכם?
"אנחנו לא עושים שיווק באופן פעיל, אלא משקיעים יותר בטכנולוגיה ובשירות לקוחות. הקריפטו משווק את עצמו, מגיעים אלינו מהמלצות מפה לאוזן, ובזכות הפעילות שאנחנו עושים מול הרגולציה".

בהקשר הזה של ההתרחבות, הקורונה תרמה מאוד ל-Bit2c. "המגפה הכניסה אנשים לבתים ולאינטרנט, והם נחשפו לטכנולוגיות חדשות. כך שבמובן העסקי הקורונה עשתה לנו טוב, כמו לכל החברות הטכנולוגיות באינטרנט שנהנו מאובר תשומת לב.

"לאורך כל השנה הייתה עלייה, גם במחירי הקריפטו. מי שצחק עלינו בעבר, עכשיו רוצה להצטרף. כשהתחלנו הצעתי לעורך הדין שלנו לקחת שכר-טרחה בביטקוין, היום הוא אומר שאם היה מסכים, היום הוא לא היה צריך לעבוד יותר".

Bit2c, שממוקמת בראשון לציון, מעסיקה כיום 15 עובדים. במהלך הקורונה גייסה החברה פעמיים באמצעות פלטפורמות למימון המונים. "ב-2020 גייסנו 1.6 מיליון שקל, וב-2021 גייסנו 4 מיליון שקל מהקהילה ומהציבור", מספר בז'רנו.

איזו טעות עשית בדרך, ומה למדת ממנה?
"בשלב מסוים היינו צריכים לפטר עובדים. החלטנו לעשות צמצומים במחקר ופיתוח, וזו הייתה טעות. בחברה טכנולוגית עדיף לצמצם בכל דבר אחר, ולא בזה. חשבתי שזה כמו כל משאב אחר, מקצצים ואז מרחיבים בקלות. אבל פיתוח בנוי על ניסיון והיכרות עם המערכת, וקשה לחזור אחורה. זה מהותי הרבה יותר מדברים כמו רכוש, משרדים ומשכורות".

לאן היית רוצה להגיע?
"בטווח הקצר, להוביל את המסחר המפוקח בארץ, ולקדם את הרגולציה על מטבעות דיגיטליים. ב-2023-24 אנחנו רוצים לצאת להנפקה בבורסה בתל אביב, שהחברה תהיה שקופה וגדולה".

למה אתם פועלים רק בארץ?
"מתוך אסטרטגיה. בחו"ל יש ג'ונגל שלא תמיד אפשר לעכל אותו מפה. אולי בעוד שנה-שנתיים, עם התפתחות הרגולציה, יהיו הזדמנויות לשיתופי פעולה או כניסה לשווקים בחו"ל. בארה"ב ובאירופה כבר יש בורסות כמו שלנו שיש להן רגולציה, וברגע שגם לנו תהיה, נוכל לעשות חיבורים גלובליים מעניינים".

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il   

עוד כתבות

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

צה"ל חיסל את מפקד גזרת החוף של חיזבאללה

שלושה נפצעו מפיצוץ שני כטב"מי נפץ בבית הלל, בלבנון דיווחו על הרוגים בתקיפת רכבים בדרום המדינה ● באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" ● פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" ● איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר ● עדכונים שוטפים

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר