גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי הדיור גבוהים יותר מכפי שחושבים? זו הסיבה לפער בנתוני הלמ"ס

חרף העליות החדות במחירי הדירות החדשות שנמכרות כיום בשוק החופשי, מדד מחירי הדירות החדשות של הלמ"ס משקף עלייה נמוכה יחסית של המחירים ● ההחלטה מ־2017 לכלול את דירות מחיר למשתכן המסובסדות מצליחה לצנן את העליות במדד, אבל לא את העליות בשוק

אתר בניה ברחובות. הרוכשים מעדיפים דירות חדשות / צילום: כדיה לוי
אתר בניה ברחובות. הרוכשים מעדיפים דירות חדשות / צילום: כדיה לוי

אם לא יירשמו עליות חריגות בהמשך, מחירי הדירות ב־2021 ירשמו עלייה שנתית של 11%-11.5%. ואולם מהו סוג הדירות שגורר את השוק כלפי מעלה? האם מדובר בדירות יד שנייה, או בדירות החדשות? מבדיקה שנערכה על ידי גלובס עבור החודשים ינואר עד אוקטובר עולה כי אף שהדירות יד שנייה הן שמובילות את העליות, לפי המדדים הרשמיים של הלמ"ס, המצב בפועל שונה - ומי שרושם את העליות החדות ביותר הן הדירות החדשות.

סוגייה זו לא כלולה במדדי הלמ"ס, משום שמדד מחירי הדירות החדשות כולל דירות שנמכרו במסגרת תוכנית "מחיר למשתכן". התוצאה: בעוד ששוק הדירות החדשות "לוהט", המדד שאמור לשקף אותו - הצביע על עליות מתונות יחסית.

מדוע הביקוש לדירות חדשות גובר?

במדד האחרון שפורסם על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לאוקטובר 2021, נרשמה עלייה חודשית של 1.4% במדד מחירי הדירות הכללי, אחת העליות הגבוהות שפורסמו בישראל בשנים האחרונות. הוא היה אמנם חריג, אך לא מפתיע, שכן היה ברור כי החלטות הממשלה להעלות את מס הרכישה למשקיעים, תדרבן אותם לבצע עסקאות בהולות.

על פי הכלכלנית הראשית באוצר, שירה גרינברג, המשקיעים החלו את מסע הרכישות המזורז שלהם בסוף אוקטובר. בחודשיים הללו נרשמה עלייה במחירי הדירות החדשות, שבאה לידי ביטוי במדד האחרון, ותורגש היטב גם במדד הבא.

הלמ"ס פרסמה בימים האחרונים, כי בנובמבר נרכשו 6,155 דירות חדשות, שיא של כל הזמנים. זה משתלב עם העובדה שאחד מהשינויים הבולטים בשנים האחרונות הוא ההעדפה הציבורית ההולכת וגדלה לדירות חדשות "מהניילון". בעבר, נתח הדירות החדשות מכלל השוק הגיע ל־20%-25%; וכיום הוא מגיע לכשליש, ולעיתים גם יותר.
מדוע זה קורה? כמה סיבות: ראשית, המפרטים הטכניים של הדירות והטעמים המשתנים של הציבור. אם פעם רכישת דירה בשיכון בן כמה עשרות שנים נחשבה לנורמטיבית, בעיקר בקרב זוגות צעירים, כיום המצב כבר לא כזה. בתקופה שהעבודה מהבית נעשית פופולרית יותר, אורח חיים מקוון יותר, ודרישה לדירות מרווחות שמספקות עזרים כמו אינטרקום, מעליות, מחסנים, מרפסות ומקומות חניה - הרוכשים דורשים הרבה יותר בעבור הכסף הרב שהם משלמים.

שנית, שיטת התשלום. כאשר רוכשים דירה מיזם, ניתן לקבל כמעט בצמוד משכנתה, פיזור התשלומים לפי נוחות הרוכשים, ואולי גם סיוע מהיזם באמצעות הלוואות משלימות. הרי לא פעם הרכישה מלווה בהנחה. עם זאת, כל זה אינו קורה כשהרכישה היא דירת יד שנייה. קשה מאוד להתמקח עם בעלי הדירה על המחיר, לא כל שכן על תנאי התשלום. כמו כן, לא פעם הרוכשים הפוטנציאליים כבר מסמנים לעצמם הוצאות שיפוץ גבוהות על הדירה הישנה, מתאכזבים מהמחסור בכל העזרים שנלווים לדירות חדשות (למשל, מרפסת), ובסופו של דבר מגיעים למסקנה שלא כדאי לרכוש אותה.

הסיבה השלישית שהציבור מתעניין יותר בדירות חדשות היא הנחות מיוחדות לחברים. חברים במועדונים כמו "חבר", "הוט" ואחרים נהנים מהנחות מוגדלות מהיזמים, ואין זה פלא שרבים מהמשקיעים בישראל הם אנשי מערכת הביטחון ועובדי מדינה.
סיבה נוספת, שהיא כאמור מרכזית במיוחד בהשפעתה על מדד מחירי הדירות החדשות, היא שממשלות ישראל מעודדות רכישת דירות חדשות. המקרה הבולט ביותר הוא "מחיר למשתכן", אבל לא רק. הפרויקטים של "מחיר למשתכן" כוללים לא מעט דירות שנמכרות במחירים פחותים, בדרך כלל, ממחירי השוק - ורבים מסתערים גם על דירות אלה.

החל מסוף 2017, הלמ"ס עוקבת אחרי שוק הדירות החדשות, באמצעות מדד מחירים מותאם שיועד באותה תקופה להציג ירידות במחירי הדירות החדשות בהשפעת "מחיר למשתכן". בניית המדד לוותה בוויכוח בין אנשי שוק ואקדמיה, האם יש לכלול בו את הדירות החדשות שנמכרות במסגרת "מחיר למשתכן". המצדדים בהכללת מחיר למשתכן במדד טענו כי הדבר חשוב, משום שמדובר בעסקאות שמבוצעות בשוק, ולא ניתן להתעלם מהן. מן הצד השני, טענו המתנגדים כי העסקאות הללו לא רלוונטיות למדד, שכן המחירים שלהן אינם מחירי שוק, ואינם מושפעים כלל מהשוק או משפיעים עליו. לכן, הכללתן במדד עלולה לשבש את המדד החדש.

שינוי שיטה שלא מועיל להבנת המצב האמיתי

לפני כשלוש שנים החליטה ועדה ציבורית מייעצת בנושאי בינוי, דיור ונדל"ן, שהוקמה על ידי הוועדה המייעצת של הלמ"ס , לכלול את הדירות שנמכרות במסגרת "מחיר למשתכן" במדד החדש - וברוח זו פועלת כיום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

עד לחודשים האחרונים, הלשכה פרסמה את מדד מחירי הדירות החדשות לפי השיטה הזו בלבד. ואולם החל מפברואר 2021, הלשכה דואגת לעדכן נתונים גם בניכוי הדירות של "מחיר למשתכן", כך שניתן לנתח את ההתפתחויות האמיתיות בשוק הדירות החדשות. הנתונים, שאותם אנחנו מנתחים, הופכים כאמור את התמונה, לפיה הדירות שמעלות את המדד הן הדירות יד שנייה.

 

מתברר, כי בין החודשים ינואר-אוקטובר 2021, מדד מחירי הדירות הכולל (לרבות דירות שאינן חדשות) עלה בשיעור 8.7%, ואילו מדד הדירות החדשות, שכולל את דירות "מחיר למשתכן", עלה ב־7.3% בלבד. אך בניכוי הדירות שנמכרו במסגרת "מחיר למשתכן" משתנה תמונת המצב לחלוטין: מחיר דירות חדשות שנמכרו בשוק החופשי עלה בתקופה זו בלא פחות מ־11.5%. כיצד נפתח הפער האדיר הזה? מחירי הדירות של "מחיר למשתכן" היוו בחודשים האחרונים בין חמישית לרבע מכלל הדירות החדשות שנרכשו. היות ושווי דירות ה"מחיר למשתכן" צמוד למחירים שנמדדו לפני כשש שנים, הם "מושכים" לרוב את מחירי הדירות החדשות כלפי מטה - ובאופן ניכר.

ממצאי המדד המנוכה מנתוני "מחיר למשתכן", מתיישבים היטב עם ההתנפלות על דירות חדשות שנרשמה בעת האחרונה, שבאה לידי ביטוי גם בנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. יזמים רואים את הרוכשים הרבים - ומעלים מחיר. אנשי נדל"ן מדווחים על כך, שבפרויקטים מבוקשים במיוחד יש יזמים שמעלים מחירים כמעט מדי יום. נתון זה גם מעורר סימני שאלה לגבי גובה ההנחות האמיתיות שהיזמים נותנים ללקוחותיהם.

עליות גם במדד תשומות הבנייה

לנתונים אלו צריך להוסיף את מדד תשומות הבנייה, שעלה בשנה האחרונה ב-5.6%. מדד זה הוא "הרוצח השקט" של תוכניות ותקוות רוכשי הדירות החדשות, שפחות ערים לעובדה שהמחיר צמוד למדד הזה - מה שתורם להתייקרות הדירות החדשות בעשרות אלפי שקלים לפחות.

משרד השיכון החליט לאחרונה לשנות את שיטת ההצמדה של מדד תשומות הבנייה, ואולם טרם נקבעה שיטה אחרת. בינתיים, המונה של המדד הזה ממשיך לעלות ולהכאיב לעשרות אלפי רוכשי דירות.

הוויכוח סביב שיטת המדידה של מחירי הדירות החדשות על ידי הלשכה המרכזית יימשך מן הסתם. עם זאת, המדד כפי שהוא מוצג כיום, טוב כנראה בעיקר לצרכים אקדמיים. לעומת זאת, האלטרנטיבה שהוצגה בניתוח הזה נכונה יותר לבדיקה שוטפת של התנהלות השוק.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים