גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את ד"ר פישר, הסיפור של האיש האמיתי מאחורי המותג

ד"ר אלי פישר (מתברר שהוא אדם אמיתי) כבר בן 80, אבל כשהקים את החברה שלו, הוא גם פיתח את המוצרים וגם טיפל בייצור, בשיווק ובמכירות: "הלכתי לבתי מרקחת וביקשתי רשימה של רופאים שנותנים מרשמים בסביבה" ● חצי שעה של השראה

"חצי שעה של השראה" עם ד''ר אלי פישר / צילום: איל יצהר, מנחם רייס
"חצי שעה של השראה" עם ד''ר אלי פישר / צילום: איל יצהר, מנחם רייס

Eran Gefen | חצי שעה של השראה עם ערן גפן · ד״ר אלי פישר | מייסד ד״ר פישר: סיפור החיים והשיעורים שלמד

 

ערן גפן, מייסד G^Team, בשיחה עם ד"ר אלי פישר, מייסד ד"ר  פישר

אג'יליות, אובססיביות אחר הלקוח וחדשנות הם מושגי באז-וורדס פופולריים של העולם החדש, אבל כפי שמוכיח ד"ר אלי פישר את העקרונות העל-זמניים האלו הוא מיישם כבר ממזמן בעסק המשפחתי שהפך לאימפריה. ממרום גיל 80 הוא משתף בניסיונו ביזמות וניהול ובעיקר, כמה חשוב לפתח את היכולת לשנות דעה, להגיב למשברים ולפתח פתרונות מהירים וחשיבה בראש פתוח ומחוץ לקופסה. את כל אלו הוא גם הוכיח שהוא יודע ליישם בעצמו. כך למשל הפך את העוזרת הפיליפינית לעוזרת אישית שלו בעסק. ואפילו כתב עליה ספר.

אז מסתבר שד"ר פישר זה אדם אמיתי.
"כן, זה אמיתי".

לא המציאו את זה במשרד פרסום.
"לא".

תוכיח לי שאתה עומד מאחורי ד"ר פישר.
"להוכיח אני לא יודע, אבל גם אבא וגם סבא שלי היו דוקטורים, רופאים. אני לא למדתי רפואה, אלא ביוכימיה, באוניברסיטת הרווארד. הדוקטורט שלי הוא ברוקחות, מהמרכז הרפואי באוניברסיטת קליפורניה".

אבל אתה הקמת את העסק "ד"ר פישר".
"אשתי ואני".

איך זה קרה?
"אני עבדתי בהרווארד עם פרופ' ג'ורג' וולד, שקיבל פרס נובל אחרי שגילה את הקשר בין ויטמין A לבין ראיית לילה, הייתי האסיסטנט שלו, ובמקביל עבדתי אצל אחד המרצים באוניברסיטת קליפורניה, מומחה לתרופות עיניים ועור. גם המפעל שלנו מתמחה בעיקר בשני הדברים האלה. אני היחיד מהמחזור שלי שהציעו לו להיות האסיסטנט של הפרופסור".

ויתרת על ההצעה השווה הזאת?
"כן, פחדתי להיתקע. כשאתה חוקר, אתה כל פעם מגלה עוד משהו ועוד משהו, ופתאום אתה מוצא את עצמך 20 שנה בארה"ב. ואני לא יכול, אני מחוץ לתל אביב זה כמו דג מחוץ למים".

מתי ובן כמה היית כשהחלטת לחזור
"ב-1961, בגיל 26. היו לי 5,000 דולר, והחלטתי להקים מעבדה לפיתוח תרופות. באוניברסיטה עשו בעיקר מחקר תיאורטי וזה לא עניין אותי בכלל. עניינו אותי תרופות. אז שכרתי מקום באזור התעשייה של בני ברק ב-115 דולר לחודש ואמרתי, אני אפתח
תרופות ואשתי תעזור לי. אף אחד לא רצה את התרופות שלי, אז התחלתי לייצר, כי כבר הייתה לנו ילדה בת שנתיים והיא רצתה גם לאכול. אז לא הייתה ברירה והתחלתי לייצר ולנסות למכור. אבל גם אז אף אחד לא רצה, לא רופאים ולא רוקחים".

בטח צריך בירוקרטיה, אישורים ממשרד הבריאות. תרופות זה כבד.
"14 חודשים לקח לקבל אישורים מהעירייה וממשרד הבריאות, ועד אז הסתובבתי ברחוב. חברים שפגשו אותי שאלו מה אני עושה, אמרתי שאני מקים מפעל. אחר כך סיפרו לי שהייתה שמועה שחזרתי כי נכשלתי בארה"ב".

שחזרת עם הזנב בין הרגליים."כי אחרת מי חוזר מאמריקה? אמרו שאין לי עבודה, שהשתגעתי. אבל באמת חיכיתי לאישורים ולא היה לי מה לעשות, אז הלכתי ברחוב".

וחשבת לפעמים 'מה אני צריך את זה? אני אלך לעבוד איפשהו'?
"לא".

איך לא?
"ביקשתי מדבורה אשתי שתיתן לי שנתיים. אמרנו שאם ניכשל - שנינו צעירים ויש לנו מקצועות, לא תהיה בעיה למצוא עבודה. אבל שתיתן לי שנתיים לנסות".

זה לקח מאוד חשוב ליזמים, להגדיר מראש חלון לאי-ודאות. מה קרה אחר כך?
"התחלתי ללכת לבתי מרקחת ולשאול את הרוקחים איזה רופא נותן מרשמים בסביבה. וככה עשיתי לי רשימה חזקה של רופאים".

מי לימד אותך למכור? צריך פה לדעת למכור. אם היית איש מכירות גרוע, היה לך קשה מאוד להתניע את הדבר הזה. להוציא רשימה של מי שנותנים מרשמים זאת כבר חשיבה שיווקית. עשית מה שנקרא היום Growth Hacking.
"עשיתי את שניהם. חצי שבוע עבדתי בפיתוח וחצי הלכתי לרופאים ולבתי מרקחת. לא למדתי ניהול, אבל כבר 40 שנה אני קורא Harvard Business Review. זה הידע שלי. קראתי כל ספר ניהול שראיתי, הלכתי לימי עיון.

"אבל מה שעוד עשיתי זה לנסוע לנמל אשדוד, לראות איך מורידים את חומרי הגלם מהאונייה, איך משחררים במכס, נסעתי לבית חרושת לפלסטיק כדי לראות איך מייצרים טיובות ובקבוקים. הכול עשיתי בעצמי. ואז כשאמרו לי 'אי אפשר', אמרתי - עזוב, אני כבר עשיתי את זה. בוא, אני אסביר לך. היום כבר לא אומרים לי לא, כמובן. היו לי גם תועמלנים בגרמניה שהסבירו לי שאי אפשר להיכנס לרופאים בבתי חולים. אמרתי להם יאללה יאללה, בואו איתי, אני אראה לכם".

בוא נדבר על ד"ר פישר היום. כמה עובדים יש בישראל?
"קרוב לאלף, ומאות מוצרים. חברה פרטית ומשפחתית".

והיום אתה מעורב?
"פורמלית לא כל כך. לפעמים הבנות שלי מבקשות עצה, כולל בעניין יחסי ציבור, ובדרך כלל עושות הפוך ממה שאני מייעץ - וזה יוצא טוב דווקא. יותר טוב".

למה לא הלכתם להנפקה או משהו כזה?
"מה אני צריך שיגידו לי מה לעשות? הייתי פעם דירקטור בבנק אוצר השלטון המקומי, ושם כל דבר שהמנהל רצה - לקנות מכונית, הלוואה לקניית דירה - צריך אישור מבנק ישראל ומהרשות לניירות ערך. תעזבו אותי, לא צריך שיאשרו לי, לא צריך את הכסף ולא שום דבר. החברה רווחית, הבנות שלי מבסוטיות, מנהלות".

אילו עצות נתת להן כשנכנסו לעבודה?
"הבסיס אצלנו זה המוצרים, ומוצר זה דבר דינמי. כל הזמן צריך לחשוב איך לפתח אותו. נסעתי הרבה לכנסים של רופאים ורוקחים, הייתי חבר איגוד רופאי העור, איגוד רופאי העיניים בארה"ב, מסתכל על המתחרים, קורא ספרות".

לארגונים יש קטע כזה שקשה להם לחדש, אפרופו הבנק. די יושבים על השמנת.
"זו בעיה. הכל צריך להשתנות כל הזמן. יש לנו מוצר, קמיל בלו, אולי שמעת עליו, שאני פיתחתי ב-1973. הוא נקרא היום אותו דבר, אבל ההרכב שלו שונה לגמרי. חומרים אחרים, ידע אחר, השתפר בהרבה".

איזה מוצר אתה הכי גאה שפיתחת?
"היה לנו סבון נוזלי אנטיספטי שהורג חיידקים, שנקרא אקסל שלוש, והוא היה 40%-50% מהמכירות שלנו. היינו מפעל קטן. יום אחד יצאו מאמרים שהחומר שבפנים יכול להזיק וצריך להפסיק לייצר את המוצר.

"כל אלה שקינאו בי אמרו 'סוף סוף הוא הולך לפח זה', וגם בטלוויזיה אמרו. אז שלחתי רוקחת לארה"ב, ואמרתי לה 'אל תחזרי לפני שאת יודעת מה האמריקאים עושים כדי להחליף את זה'. ואז פיתחתי את הפולידין, שזו סדרה שלמה".

מה למדת מזה?
"לא להיכנס לפאניקה. אנחנו חיים במשברים, ומכל משבר אפשר לצאת יותר טוב ממה שנכנסת".

בראייה לאחור, איזו טעות עשית?
"אם אספר לך על טעויות זה לא ייגמר בחצי שעה. יש הרבה חברות שלא קניתי. קניתי איזה עשר חברות במשך השנים, אבל יש כאלה שהייתי צריך לקנות ולא קניתי".

מה זה מבחינתך מנהל טוב?
"מנהל הוא מוביל דרך, וחייב שיהיה לו מעוף, שיסתכל קדימה, ולא רק על השטח שלו. על שינויים בתרבות, במוסר. להיות עם הראש בעננים ועם רגליים על הקרקע, אבל בקלות, כמו רקדן, שלא ייתקע בבוץ. כאלה עם רעיונות יש בלי סוף, אבל צריך להיות גם במציאות".

תגיד, נגיד שאתה או אחת מהבנות שלך רוצים למנות מישהו בכיר בחברה, מנכ"ל או סמנכ"ל, ואני המועמד. מה תשאל אותי בראיון? מה חשוב לך?
"קודם כל אני אראה אם אתה מסוגל לשנות את דעתך, אם אתה יכול לחשוב קדימה בנושאים שאתה לא עוסק בהם".

מעניין.
"יש אנשים שלא יכולים לשנות את דעתם, וזה תנאי ראשון. משה דיין אמר שרק חמור לא משנה את דעתו".

קודם כל זה?
"גמישות מחשבתית חשובה מאוד. גם בפיתוח מוצרים וגם בניהול. להיות בכושר לשנות את דעתך בכול. אם פתאום נכנס לך מתחרה שלא חלמת עליו, מה תעשה? לא תשנה? תשנה".

לפעמים לאנשים הכי מבריקים קשה לשנות את דעתם, כי זה בא ביחד. הם קיבלו הרבה פידבק שהם חכמים, הם אוטוריטה בתחומם ויש להם אגו שמחובר לדעה, וקשה להפריד.
"זאת בעיה גם במחקר ופיתוח. אתה מפתח מוצר, עובד שנה-שנתיים, ופתאום יצא מתחרה יותר טוב ממך. אתה המצאת את זה, זה האגו שלך. וצריך להפסיק את המחקר. זה קשה מאוד. אבל צריך לדעת לעצור ולעבור למשהו אחר".

נגיד שאני מנהל בהייטק, בן 40 ומשהו, ואני אומר לך, תשמע, אני מנהל בכיר ואני מודאג שהצעירים דוחקים אותי. מה תייעץ לי?
"אני מייעץ גם לנכדים שלי, הם לא מקבלים את זה תמיד - כל הזמן תלמדו הלאה. או הרווארד ביזנס ריוויו או ללכת לאוניברסיטה או לקורסים, כל הזמן להתקדם. אני אגב כל יום הולך לחנויות לראות מה קורה אצל המתחרים".

מה עלה על המדף, מה ירד?
"לא רק מוצרים שלנו, בכלל. בסופר פארם, נגיד, אני מתיידד עם דיילות של אחרים והן מספרות לי סיפורים. ככה אני רואה איזה מוצר חדש הגיע השבוע מפריז, דברים כאלה.

"בזמנו דבורה אשתי ואני היינו הולכים כל יום לבריכה, והייתי מסתכל במלתחה של הגברים באיזה סבונים הם משתמשים, כל מיני דאב ופינוק ושמינוק, ואף אחד לא שלנו. אמרתי, ברמת אביב אף אחד לא משתמש במוצרים שלנו. אשתי אומרת לי, מה אתה מדבר, אצלנו במלתחה של הנשים רק קמיל בלו. מה התברר? הנשים משתמשות במוצר הטוב שהן קונות גם לילדים שלהן, ולגברים קונים מה שיש במבצע".

אפרופו אשתך, מה זה הספר הזה על השולחן?
"זה ספר על לאני סמסון, אישה פיליפינית. היא טיפלה באשתי בשנה האחרונה, כשהייתה חולת סרטן, עד שנפטרה. אחר כך היא עזבה ואז חזרה, והפכתי לעוזרת אישית שלי בעסק".

אז מה זה הספר?
"כתבתי עליה ספר. היא נולדה בשדה אורז, לכן הוא נקרא From the Rice Fields. זה הספר הראשון שנכתב על עובדים זרים בישראל, גם על איך אנחנו מתנהגים אליהם".

מה למדת עלינו הישראלים מהספר הזה?
"שחלקם מנוולים, חזירים. חלק נחמדים, מטפלים יפה. אני מכיר גם חברות שלה, חלקן מקבלות יחס נהדר וחלקן זו בושה איך שמתנהגים אליהן. פשוט בושה".

אתה מתומחר יקר בגדול? אלה מוצרי פרימיום?
"כן, אבל לא בכל דבר אנחנו פרימיום. רציתי להיות קצת יותר יקר מהמתחרים, כי המוצר יותר טוב, ואף אחד לא מאמין לך אם אתה מוכר בזול. זה גם עניין של יחסי ציבור. אנחנו תוצרת הארץ, אתה יודע, אבל מייצאים 30%-40% מהסחורה ל-30 מדינות. שם אנחנו תוצרת חוץ".

דיברנו על שינויים. אם מחר אתה לוקח את ההנהלה הבכירה שלך ואומר להם, אני רוצה שתשימו לב לכמה שינויים. מה היית אומר?
"שחייבים להתרכז באסטרטגיה באנטי-אייג'ינג. בעתיד יצטרכו את זה יותר ויותר".

איפה אתה מרגיש שעשית אימפקט משמעותי?
"אתה מחזיר אותי לפולידין. זה מוצר לחיטוי, לכוויות, לפצעים. ב-1973 הגשתי בקשה למשרד הבריאות לייצר את זה, ממש לפני מלחמת יום כיפור. עברו כמה חודשים ולא אישרו. הבאתי חומרי גלם, הכנתי הכול, ואז התחילה המלחמה ועוד לא אישרו לנו. אף אחד לא קנה, סגרו את כל השוק הפרטי והיה ברור לי שצריכים את זה לכוויות, לפצעים.

"טלפנתי למשרד הבריאות ביום השני של המלחמה, דיברתי עם ד"ר ברוט, מנהל אגף הרוקחות, שהיה צריך לחתום. אמרתי 'תשמע, אתם לא אישרתם אבל אני מודיע לך שהיום אני מתחיל לספק לבתי חולים כי יצטרכו את זה. הוא אמר לי, 'אחרי המלחמה נתלה אותך'. וככה קיבלנו אישור לייצר פולידין".

אני מניח שזה עזר להרבה פצועים.
"כן, בצפון. לא רצו להשתמש בזה כי לא הכירו, אבל היה לי חבר, דני מלר, פרופסור במחלקת כוויות ברמב"ם. אמרתי לו 'אני שולח לך ואתה יכול להשתמש'. דבורה כתבה את הפרוספקט ככה במכונת כתיבה, הוראות שימוש והכול. ברמב"ם בדרך כלל, אם היית מקבל 75% כוויות, היית מת. והפעם לא מת אף אחד, בין השאר בגלל הפולידין. זה כל מה שאני יכול לספר לך". 

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי, שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים. הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם, בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

gefen@gteam.org

עוד כתבות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד