גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקים או חסדים? המיליארדר שמודה שזכויות אדם בסין לא מעניינות אותו

המיליארדר צ'אמאט פאליאפיטיה ש"הקסים את וול סטריט", מכריז שהתעניינות במר גורלו של מיעוט מוסלמי נרדף בסין היא "לוקסוס": "לאף אחד לא אכפת מה קורה לאויגורים" ● הוא הבעלים של קבוצת אן.בי.איי בסן פרנסיסקו, שמיהרה להתנער מדעותיו, אך בעמק הסיליקון מפחדים מידה הארוכה והנקמנית של סין

צ׳אמאט פאליאפיטיה / צילום: Reuters, Brendan McDermid
צ׳אמאט פאליאפיטיה / צילום: Reuters, Brendan McDermid

מה קרה לצ'אמאט פאליאפיטיה? מיליארדר הסטארט־אפים מעמק הסיליקון, יליד סרי לנקה, בשיא הקריירה שלו, פתח את פיו במהלך ראיון ביוטיוב, ויצק ציניות וסרקזם על מערכת הערכים של הדמוקרטיה המערבית. הוא הודיע שזכויות אדם בעולם לא נוגעות לו, וכל התעניינות בהן אינה אלא "לוקסוס".

כך לא מדברים בעמק הסיליקון. זוכרים את המוטו של 'גוגל' משכבר הימים, "לא תעשה רע" (שהוחלף אחר כך ב"עשה טוב")? או את המוטו "הדמוקרטיה מתה בחשיכה", שנוסף ללוגו של ה'וושינגטון פוסט', לאחר שנרכש בידי ג'ף בזוס? השיג־ושיח הפומבי של תעשיית הטכנולוגיה העלית טבוע בחותם של ליברליות, כמו בהוליווד. לאליטה הטכנו־תרבותית של קליפורניה תמיד אכפת, גם כאשר לא באמת.

האם צריך לברך אפוא את פאליאפיטיה על העזתו, או לתקוף אותו על עזות־מצחו? ביומיים הראשונים שלאחר הראיון, איש לא בא להגנתו. נמתחה עליו ביקורת קשה, אם כי היא באה מן הצד האחר, המוגבל, של עסקיו. הוא מחזיק בעשירית המניות של ה־Warriors, קבוצת האן.בי.איי מסן פרנסיסקו.

היא הזדרזה להודיע, שאינה מסכימה עם השקפותיו, אם כי לא פירטה את ההשקפות שאיתה היא לא מסכימה. מה שבטוח בטוח.

ליגת האן.בי.איי עושה הרבה מאוד כסף משידורי משחקיה בטלויזיה הסינית. הסינים כבר הפסיקו את השידורים במשך שנה, לאחר שאחד המנהלים הבולטים של הליגה צייץ ביטוי של תמיכה במפגינים לטובת דמוקרטיה בהונג קונג. סין גם הענישה את אחת הקבוצות הבולטות של הליגה, הסלטיקס, לאחר שכוכבה אנס קאנטר גינה את נשיא סין על דיכוי טיבט. אגב, קאנטר גם גינה את פאליאפיטיה. "אנשים כמותוֿ מוכרים את נשמתם עבור בצע כסף", הוא צייץ.

"בואו נהיה כנים"

התכנית שבה רואיין פאליאפיטיה עסקה בין השאר בזכויות אדם. האיש ש"הילך קסמים על וול סטריט" לא ניסה להקסים את מראיינו או את צופיו. הוא נשאל על האויגורים (או "וויגורים") של צפון מערב סין, שממשלת ארה"ב קבעה לפני שנה (בימי ממשל טראמפ האחרונים), כי הם קרבן ל"רצח עם" בידי הדיקטטורה הסינית.

פאליאפיטיה היה יכול לפטור את השאלה בהבעות חסודות של חמלה ושל אהדה. אבל נראה שהוא החליט לחזק את המוניטין שלו כמנפץ צלמים. הוא התפרץ לעומת המראיין: "בוא נהיה כנים, לאף אחד לא אכפת מזה, אף אחד. לאף אחד לא אכפת מה קורה לאויגורים, אוקיי? אתה מעלה את זה, כי לך אכפת. ואני חושב שזה באמת יפה שאכפת לך, אבל..."

המראיין הקשה לפאליאפיטיה כמעט באי-אמון, אם אמנם "באופן אישי לא איכפת לך". המיליארדר בן ה־45 השיב בלי ניד עפעף: "אני משתף אותך באמת קשה ומכוערת מאוד, אוקיי? מכל הדברים שאכפת לי מהם, זה נמצא מתחת לסף ההתעניינות שלי".

המראיין הביע אכזבה. אבל המרואיין המשיך: "לי אכפת מזה שכלכלתנו עלולה להתהפך על ראשה אם סין תפלוש לטייוואן, זה מה שאכפת לי. אכפת לי משינויי האקלים. אכפת לי מהתשתית המחליאה של שירותי הבריאות שלנו. אבל אם אתה שואל אותי אם אכפת לי מחלק של איזה מגזר של אנשים בארץ זרה? כל זמן שאנחנו איננו יכולים לטפל בזה בעצמנו, אני לא אעמיד זרים מעלינו... אילו אמרתי שאכפת לי מהאויגורים הייתי משקר לך... כך שאני מעדיף לא לשקר, ולהגיד לך את האמת - זה לא בסדר העדיפויות שלי".

כאשר המראיין העיר, שזה מעציב ש"התפיסה הגלובלית של זכויות אדם" נדחקת לשוליים, פאליאפיטיה הטיח בו שהוא מחזיק ב"השקפת לוקסוס". את זה אפשר אולי לתרגם לעברית מודרנית כ"יפה נפש", או המקבילה האמריקאית, "ליברל עם לב שותת דם". לשון אחר: לעג, ספקנות וציניות כלפי גילוי של מוסר בפוליטיקה ובדיפלומטיה.

המיליארדר ניסה אחר כך לרכך את דבריו. הוא מכבד זכויות אדם, הוא צייץ כעבור יומיים. אבל כל מי שצפו בו התרשמו מהתוקף של דעותיו, שעליהן הוא חזר פעם אחר פעם.

"ענייני הפנים" של סין

העניין הזה הוא הרבה יותר מקוריוז. אין צורך להסביר את כובד משקלה הכלכלי של סין בעולם. שום ארץ, שום תאגיד בינלאומי, שום גוף כלכלי שוחר־צמיחה אינם יכולים להרשות לעצמם להידחק אל מחוץ לשוק הסיני. לסינים יש עור דק, דקיק, כשהדברים נוגעים לביקורת על "ענייני הפנים" שלהם. דיכוי של מיעוטים אתניים, דתיים ופוליטיים הוא "עניין פנימי"; השתלטות על מימי ים סין הדרומי והמזרחי היא "עניין פנימי"; הכנות צבאיות אינטנסיביות לפלוש לטייוואן הדמוקרטית הן "עניין פנימי".

לא רק האן.בי.איי שילמה מחיר על התערבותה ב"ענייני הפנים" של הדיקטטורה הסינית. גם ענקי טכנולוגיה הועמדו בסכנה.

באמצע דצמבר, ענקית השבבים אינטל פרסמה מכתב לספקיה על אתר הרשת שלה, שבו קראה להם להימנע מלהסתמך על מקורות אספקה בשינג'יאנג, החבל שבו חיים חמישה מיליון אויגורים מוסלמים דוברי לשון טורקית. מיד נפתחה נגדה התקפה ספונטנית בהחלט במדיה החברתית של סין ובעיתונות הרשמית. אחד משגרירי המותג שלה בסין פרש בטריקת דלת. שבוע לאחר מכן היא הצטדקה, בסינית, שאת המכתב היא כתבה רק כדי לעמוד בתנאי החוק האמריקאי, ואין הוא משקף את עמדתה שלה בשאלת שינג'יאנג.

החוק האמריקאי המדובר, שנכנס לתוקפו ב־23 בדצמבר, נקרא "פקודת המניעה של עבודות כפייה אויגוריות", והוא התקבל בהסכמה כללית בקונגרס. הוא אוסר על יבוא של מוצרים משינג'יאנג לארה"ב, אלא אם כן ממשלת סין יכולה להוכיח, שהם לא יוצרו באמצעות אסירים פוליטיים. על פי דיווחים רבים ותכופים במערב, הן מצד התקשורת והן מצד ארגונים להגנת זכויות אדם, מיליוני אויגורים נשלחו למחנות כפייה, לשם חינוכם מחדש. מטרת החינוך הזה היא לנתק אותם מהאיסלאם, ולהטמיע אותם תרבותית ולשונית בסין, שכמעט כל תושביה שייכים לקבוצת ההאן (90% ויותר).

נחת זרועה של סין מהלכת אימים על אחרים בטכנולוגיה העלית. במארס שעבר ממשלת סין הטילה הגבלות על שימוש בכלי רכב של טסלה בצבא הסיני ובחברות ממשלתיות רגישות. אילון מאסק הופיע בוועידה כלכלית חשובה של ממשלת סין, כדי להכחיש שמכוניותיו משמשות לריגול אמריקאי.

האויגורים ותמונות הסלפי

מכון מחקר אוסטרלי דיווח עוד לפני שנתיים, כי לפחות 80 אלף אויגורים ובני מיעוטים לאומיים אחרים (המספר "כנראה גבוה בהרבה") עובדים בכפייה במפעלים בכל רחבי סין, המשרתים מותגים בינלאומיים נודעים. (סניגורי סין במערב - והם תמיד רבים, עתירי משאבים ואגרסיביים - יצאו בהתקפה חזיתית על המכון, והאשימו אותו בדיסאינפורמציה.)

המכון נקב בשמו של מפעל אחד, המייצר מצלמות סלפי בשביל טלפוני אייפון של אפל. המכון ציטט מעיתון סיני מקומי, כי השלטונות מצפים שעובדי הכפייה "ישנו בהדרגה את האידיאולוגיה שלהם, ויהפכו ל'צעירים מודרניים ומוכשרים', ש'מבינים את מעלותיה של המפלגה (הקומוניסטית), ותורמים ליציבות'".

מה לעשות אם כן? עסקים, או חסדים? פנקסה העבה של סין פתוח, וידה הארוכה והתובענית רושמת.
_________________

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים