גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר בתעשיית הטלוויזיה: איגוד המפיקים משבית צילומי הפקות חדשות

באיגוד המפיקים מסבירים את ההחלטה בהתנהגות אלימה של ארגון אקט, שכללה לדבריו פיצוץ יום צילום בשבוע שעבר, איומים וסחיטה על מפיקים ואנשי צוות בעניין שעות הצילומים ועוד -הכול כחלק מהמאבק להגיע להסדר חדש ובניסיון חד-צדדי לבטל הסכמים קיימים

אדר שפרן, יו''ר איגוד המפיקים / צילום: תמונה פרטית
אדר שפרן, יו''ר איגוד המפיקים / צילום: תמונה פרטית

משבר חדש בין איגוד המפיקים לבין ארגון אקט, המאגד את עובדי מקצועות הסט בטלוויזיה, מאיים לשתק את תעשיית הטלוויזיה, זאת לאחר שאיגוד המפיקים הודיע היום (ה') כי כל הפקות הטלוויזיה והקולנוע המתוכננות ייעצרו עד להודעה חדשה. ההשבתה לא תחול על הפקות שנמצאות בעיצומם של ימי צילום שהוחרגו מהשביתה.

הודעה בעניין ההשבתה נשלחה לכל הארגונים בתעשיית הטלוויזיה והקולנוע הקשורים להפקות, בהם ארגון השחקנים שח"ם, ארגון הבמאים, ארגון התסריטאים ואקט. הודעה נשלחה גם לערוצי הטלוויזיה.

כאמור, המהלך עלול לשתק בעתיד, לפחות חלקית, את תעשיית הטלוויזיה, שכן כל ההפקות של תאגיד השידור הציבורי מופקות על-ידי חברות הפקה חיצוניות, זאת בנוסף לכ-50% מהפקות הטלוויזיה המסחרית שעל-פי חוק אמורות להיות מופקות על-ידי חברות ההפקה.

באיגוד המפיקים מסבירים היום את ההחלטה להשבית את ההפקות בהתנהגות אלימה של ארגון אקט, שכללה לדבריו פיצוץ יום צילום בשבוע שעבר, איומים וסחיטה על מפיקים ואנשי צוות בעניין שעות הצילומים, איומים שלא יחתמו על הסכמים ויפוצצו הפקות- הכול כחלק מהמאבק להגיע להסדר חדש עימם ובעקבות ניסיון חד-צדדי לבטל הסכמים קיימים.

באיגוד המפיקים טוענים, ולא לראשונה, כי אקט מוביל התנהלות אסורה של תיאום מחירים, ולכן בנוסף להשבתה הצפויה, הארגון הגיש תלונות רשמיות ובהן חומרים חדשים לרשות התחרות ולמשרד המשפטים, בטענות לעבירה לכאורה על חוק התחרות.

קרב קשוח

נזכיר כי בשנים האחרונות מתנהל קרב קשוח בין הארגונים, שהוא בין היתר פועל יוצא של הפרסונות המובילות אותו. נסביר כי תעשיית ההפקות בישראל פועלת כולה במתכונת של פרילנסרים - גם אם מדובר בעובדים קבועים.

תנאי העבודה של עובדי אקט הם מתוקף הסכם אליו הגיעו ב-2008 עם איגוד המפיקים ושאומץ בהמשך על-ידי קשת וערוץ עשר (שהעביר אותו כנדוניה לרשת אחרי המיזוג), ובתחילת 2019 גם על-ידי תאגיד השידור. ההסכם מגדיר את תנאי העבודה והשכר של העובדים בתעשייה, לרבות מנגנון עדכון קבוע שאמור להתאים את שכר העובדים למציאות בשוק.

במהלך 2019 נטען על-ידי איגוד המפיקים כי בניגוד לסיכומים, אנשי אקט הוציאו באופן חד-צדדי מחירון חדש המשקף עליית שכר לעובדים של כ-30%. המשבר החריף, כשלמפיקים התברר כי העובדים משתפים פעולה בקביעת מחיר מינימום - מה שהקשה מבחינתם ניהול משא-ומתן שאיננו מלווה בתחושה של אקדח לרקה.

לאחר שהמפיקים איימו כי אם התיאום יימשך הם יבטלו כליל את ההסכם עם אקט, התיישבו הצדדים לשולחן המשא-ומתן על-מנת לנסות ולהגיע להסכמות חדשות. המשא-ומתן אומנם לא צלח - בין היתר סביב דרישה של אקט להפוך את חברי הארגון לשכירים - אבל הלך-הרוח בתעשייה נרגע לזמן מסוים, והתעשייה התנהלה בשקט מסוים על-פי המתווה של 2008, המגדיר גם עליית מחירים. 

נזכיר כי במהלך השנה וחצי האחרונות התמודדה התעשייה כולה עם משבר הקורונה, שבחודשים הראשונים פגע בצילום הפקות חדשות, ובנוסף הביא לכך שחלק מהלקוחות הגדולים של חברות ההפקה - ערוצי הטלוויזיה המסחרית קשת ורשת - הורידו את תקציבי ההפקות בכ-15%. 

שלא לייחוס תולים גורמים בכירים בתעשיית ההפקות (ולא לראשונה) את האשמה באסקלציה של המשברים ביו"ר אקט איתמר אביטן, שלטענתם מוביל קו נוקשה בשל אספריציות אישיות שלו.

"התנהלות בריונית" 

לדברי יו"ר איגוד המפיקים, אדר שפרן, "מצער מאוד שדווקא בשנים בהן העולם וגם התעשייה שלנו מתמודדים עם משבר הקורונה, יש מי שמנסים להלך אימים, להתנהג בבריונות ולהרוס את פרנסתם של כלל עובדי תעשיית הקולנוע והטלוויזיה. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו פגיעה כלכלית נוספת בתעשייה, בחבלה בימי צילום, ועל כן נאלצים לעצור ולבטל בשלב זה, כדי למנוע נזקים כלכליים נוספים לאלפי האנשים המעורבים בעשיית טלוויזיה וקולנוע בישראל. אנו, אנשי התעשייה, מחויבים ליצירה הישראלית ולאיכות היצירה, ולא נוכל להמשיך להפיק וליצור תחת אש". 

לדברי צביקה גוטליב מאיגוד המפיקים, ״לא נסכים למצב בו הפקות יילקחו בשבי, וינסו להרוס את היצירה הישראלית בדרכים שונות, עם תקציבים הולכים ונשחקים. לא ניתן להתמודד עם התנהלות לא חוקית לכאורה של תיאום מחירים על-ידי אנשי צוות והתעלמות מכל המוכר והידוע על אופן פעילות התעשייה מזה שנים.

"כל פגיעה שכזו, פירושה פגיעה כלכלית בהפקות ובאנשי התעשייה המתפרנסים ממנה, דווקא בשעה זו של משבר קורונה. נאלצנו לנקוט צעד זה בלית-ברירה. אנו מזמינים את עובדי ועובדות אקט לגלות אחריות ולהתחייב כי יפסקו התנהלות אלימה ובריונית וצעדים חד-צדדיים הכורתים את הענף עליו הם יושבים וממנו מתפרנסים".

מנכ"ל אקט, איתמר אביטן, דוחה את ההאשמות ומגלגל את הכדור חזרה לאיגוד המפיקים. לדבריו, "הבוקר הופצה הודעה מימי הביניים, ובה איגוד המפיקים רואה בנו העובדים כעבדים מודרניים. אנחנו לא נאפשר לצלמים, תאורנים, מאפרות, אנשי סאונד, מלבישות, נהגי משאיות ועוזרי הפקה לעבוד 18 שעות ביום על הסט בניגוד לחוק. תעשיית העבדות והניצול הסתיימה. הגיע הזמן שאיגוד המפיקים ואדר שפרן יתקדמו לשנת 2022". 

"18 שעות ביום על הסט" 

מנכ"ל אקט, איתמר אביטן, דוחה את ההאשמות ומגלגל את הכדור חזרה לאיגוד המפיקים: "הבוקר הופצה הודעה מימי הביניים ובה איגוד המפיקים רואה בנו העובדים כעבדים מודרניים. אנחנו לא נאפשר לצלמים, תאורנים, מאפרות, אנשי סאונד, מלבישות, נהגי משאיות, עוזרי הפקה לעבוד 18 שעות ביום על הסט בניגוד לחוק. תעשיית העבדות והניצול הסתיימה. הגיע הזמן שאיגוד המפיקים ואדר שפרן יתקדמו לשנת 2022".

לטענתו, המפיקים מנסים לקבע מצב בו מנצלים את העובדים בתעשייה ומתחמקים מניהול משא-ומתן בתום-לב: "בפברואר נסגר עם ארגון המפירים מתווה שהגדיר איך יתנהל המשא-ומתן על שכר ותנאי עבודה. ארבעה חודשים המפיקים נעלמו ואז פוצצו את המשא-ומתן, כשאמרו שהם לא מוכנים לדבר על טבלת השכר, ולמרות שהטבלה כלולה בהסכם התחרות, ותוך כדי הגישו תלונה לרשות התחרות, ואז גם הגישו ערעור נגד רשות ההגבלים העסקיים".

מארגון שח"ם נמסר כי הם מחזקים את ידיהם של החברים מאקט. "ארגון השחקנים והשחקניות תומך במאבקם של עובדי ועובדות הסט לקיצור יום העבודה. לא הגיוני שעובדים ועובדות לא רואים את משפחותיהם ואת ילדיהם בשל הדרישה לעבוד 14 ו-15 שעות לאורך ימים שלמים. הניסיון של גופי שידור ומפיקים לחסוך עלויות של ימי צילום נוספים על חשבון עובדים ועובדות הוא מצב בלתי נסבל. שח"ם, יחד עם השחקנים והשחקניות בישראל, מביעים סולידאריות עם אחינו על סט הצילומים".

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון לא מביא לשינוי בציפיות להורדת ריבית" ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבת הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם