גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיבוי כוחות צבא רוסיה גורם לחרדות באירופה

נשיא צרפת עמנואל מקרון מתחיל את תורו בתפקיד נשיא האיחוד האירופי בקריאה לאירופה לשרטט לעצמה מסלול הגנה בנפרד מנאט"ו

עמנואל מקרון נואם בפרלמנט האירופי השבוע / צילום: Associated Press, Jean-Francois Badias
עמנואל מקרון נואם בפרלמנט האירופי השבוע / צילום: Associated Press, Jean-Francois Badias

עיבוי כוחות הצבא הרוסי מצית מחדש מתחים לגבי השאלה אם אירופה צריכה לשאת תפקיד גדול ביותר בהתגוננות שלה עצמה, בנוסף לברית עם ארה"ב שהייתה בבסיס הביטחון של האזור בתקופה שאחרי מלחמת העולם השנייה.

הפילוג הזה עלה אל פני השטח ביום רביעי כשנשיא צרפת עמנואל מקרון ציין את תחילת תפקידו בנשיאות האיחוד האירופי, תפקיד שנעשה ברוטציה, בנאום מקיף שקרא לאירופה לקבוע לעצמה נתיב בכוחות עצמה.

"ביטחון היבשת שלנו מצריך חימוש אסטרטגי מחדש של אירופה שתהווה כוח לשלום ואיזון, בייחוד בכל הנוגע לדיאלוג עם רוסיה", אמר מקרון למושב של הפרלמנט האירופי בשטראסבורג.

המנהיג הצרפתי אמר שהאיחוד האירופי צריך לבלות את השבועות הקרובים בפיתוח הצעה ליצירת "סדר חדש של ביטחון ויציבות", במקביל להתייעצות עם ברית ההגנה הצפון אטלנטית (נאט"ו). "אנו חייבים לבנות את זה בין האירופאים, ואז לשתף את בני הברית שלנו במסגרת נאט"ו. ואז להציע זאת למשא ומתן עם רוסיה", מר מקרון.

דבריו של מקרון ערערו בכירים במדינות המזרחיות בגוש המדינות, שחוששות מהאפשרות שאירופה תפתח יכולת התגוננות עצמאית משלה. הם חוששים שהמאמץ הזה עלול להחליש את מטריית הביטחון בגיבוי ארה"ב שמספקת ברית נאט"ו.

"המצב לא יכול להיות כזה שלאיחוד האירופי יש עמדה אחת ולנאט"ו עמדה אחרת לגמרי", אמר אדגרס רינקביץ', שר החוץ הוותיק של לטביה. "בואו נודה על האמת, הדרך שבה ארה"ב מנהלת את העסק הזה - כמות השקיפות ושיתוף הפעולה - היא משהו שניתן ממש לשבח".

חוששים מפלישה רוסית לאוקראינה בקרוב

רוסיה הציבה כ־100 אלף חיילים סמוך לגבול אוקראינה, ופקידים אמריקאיים בכירים אומרים שמוסקבה מסוגלת להגדיל את כמות החיילים במהירות. עיבוי כוחות הצבא נמשך בימים האחרונים כשרוסיה העבירה חיילים לבלארוס סמוך לגבול עם אוקראינה. במוסקבה אומרים שהחיילים נמצאים שם כדי לעשות תרגיל משותף עם בלארוס.

מזכיר מחלקת המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן נפגש עם נשיא אוקראינה ביום רביעי בקייב, וביקש להבטיח לו תמיכה אחידה של המערב בעת שהזהיר את הרוסים לא לפלוש. בלינקן צפוי לפגוש את המקבילים שלו מגרמניה, צרפת ובריטניה ביום חמישי.

מקרון כבר שנים דוחק באיחוד האירופי לפתח יכולת עצמאית להגנה, והנשיאות הצרפתית של גוש המדינות נתנה לו מנוף חדש לקידום הרעיון הזה. תוכניות כאלה, עם זאת, לא התקבלו בהתלהבות על ידי גרמניה וכלכלות אירופאיות גדולות אחרות, שהיו שמחות להרשות לארה"ב לתפוס את העמדה המובילה בהרתעת התוקפנות הרוסית נגד המדינות מזרח אירופה.

פקידים בכירים אמריקאיים אמרו שהם חושבים שמתקפה רוסית נגד אוקראינה עלולה להתחיל בכל רגע בין עכשיו ואמצע פברואר, אם כי הם הכירו בכך שלא ברור אם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין החליט לתקוף את אוקראינה פעם נוספת או לא. ב־2014 שלחה מוסקבה חיילים לספח את חצי האי קרים מאוקראינה והיא תומכת בבדלנים פרו־רוסיים במחוזות המזרחיים של המדינה.

בפגישה בשבוע שעבר בברסט, בצרפת, שרי חוץ אירופאיים אמרו שהם עדיין פתוחים לדיאלוג עם רוסיה אבל הדגישו שתגובתם למשבר באוקראינה טמונה בתיאום קרוב עם נאט"ו ועם ארה"ב ובהגנה על "העקרונות העיקריים המדגישים את הביטחון של אירופה".

לא היה קונצנזוס בשאלה איזה תפקיד צריך להיות לאיחוד האירופי ולא על קביעת דרישות אירופאיות מרוסיה שינועו במסלול נפרד, כך אמרו אנשים המעורבים בדיונים.

במזרח אירופה מעדיפים את נאט"ו

מאמצים בהובלת אירופה לפתרון המשבר נתקלו בקיר של התנגדות מצד הרוסים.

מוסקבה התעלמה מהקריאות של פריז וברלין לפתוח מחדש בשיחות השלום בנורמנדיה על אוקראינה, שיחות שבהן צרפת וגרמניה מעורבות באופן ישיר. פקידים בכירים אירופאיים אומרים שהקרמלין מנסה לדחוק הצידה את המעצמות האירופאיות ולקיים משא ומתן ישיר עם וושינגטון.

מדינות כמו פולין, ליטא, ואסטוניה מטילות ספק בשאלה עד כמה המדינות הגדולות באירופה - בייחוד צרפת וגרמניה - משתפות ביניהן את דעותיהן הניציות יותר לגבי ההתנהלות מול רוסיה. הממשלות האלה מרגישות שיש למילה שלהן משקל גדול יותר וימצאו בני ברית החושבים כמוהן בתוך נאט"ו, המנהל יחסים ישירים משלו עם מוסקבה, לעומת במסגרת ניסיון בהובלת צרפת לקיים עם רוסיה משא ומתן.

"אנחנו באמת רוצים לשמור את זה בתוך המסגרת של נאט"ו", אמר פקיד ממשלה פולני בכיר. "אנחנו חושבים שאחרת זה שולח מסרים מתנגשים".

במקרה הגרוע ביותר, חוששות הממשלות במזרח אירופה שמקרון אולי עזר לפוטין להשיג ניצחון חשוב בכך שחשף סדקים בברית האירופית לגבי מזרח היבשת. אירופה נמצאת במצב נזיל מבחינה פוליטית, כשהממשלה החדשה בגרמניה עדיין נכנסת לתפקיד ובצרפת, איטליה והונגריה יתקיימו השנה בחירות כלליות.

"אנחנו חייבים לעמוד איתנים ולהיות מאוחדים", אמר סלאבומיר דבסקי, מנהל המכון הפולני ליחסים בינלאומיים, מכון מחקר מוורשה המקורב למפלגה השלטת. "מה שפוטין ללא ספק מחפש הוא מקום לתקוע בו טריז בין בנות ברית אירופאיות או בין ארה"ב ואירופה, או בין המערב ואוקראינה".

עוד כתבות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול