גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

23 מיליארד דולר התאדו: חברות ההייטק הישראליות משלמות את מחיר המפולת בוול סטריט

"בציר 2021" - כ-20 חברות טכנולוגיה ישראליות שהגיעו אשתקד לוול סטריט - מעלה תמונה עגומה ● את עיקר ההפסדים למשקיעים הסבו חברות שמוזגו ל-SPAC, שבפחות משנה מחקו כ-18 מיליארד דולר, אך גם אותן אלה שהונפקו בדרך המסורתית לא חמקו מהירידות

הנפקת סנטינל וואן / צילום: יח''צ
הנפקת סנטינל וואן / צילום: יח''צ

חודש ינואר, עד כה, היה חודש קשה למניות הטכנולוגיה בוול סטריט. מדד נאסד"ק איבד מהשיא 14.3%, מתוכם הסתכמה הירידה בשלושת השבועות הראשונים של ינואר ב-12%. המגמה של מעבר ממניות צמיחה למניות ערך, על רקע הציפיות לעליית ריביות, פגעה קשות ברוב החברות הישראליות שהונפקו בוול סטריט בתקופת הגאות של 2021.

אם בוחנים את תשואות המניות הישראליות "בציר 2021" בוול סטריט, התמונה עגומה. מדובר ב-22 חברות, שבמצטבר היו שוות 77 מיליארד דולר כשהונפקו או מוזגו לחברות SPAC, ואילו כיום שוויין המצרפי מגיע לקצת פחות מ-59 מיליארד דולר, כלומר בתקופה של פחות משנה הן מחקו למשקיעים בהן כ-18 מיליארד דולר.

למעשה, אם ננטרל מרשימת החברות את מניית צים , חברה העוסקת בתובלה ימית, שמנייתה זינקה ב-300% כמעט בשנה שחלפה מאז שהונפקה, ונשאיר בה את החברות שהן חברות טכנולוגיה בלבד, המצב חמור הרבה יותר: מחיקת שווי מצרפית של 23 מיליארד דולר, המהווה כ-30% משוויין של חברות ההייטק בעת ההנפקה או המיזוג ל-SPAC.

כמחצית מחברות הטכנולוגיה הישראליות שהחלו להיסחר בוול סטריט ב-2021 הגיעו לשוק באמצעות הנפקה ראשונית (IPO), והיתר עשו זאת באמצעות מיזוג לחברת SPAC, חברה ללא פעילות, שמגייסת כסף מהציבור במטרה לרכוש חברה קיימת, מה שהפך לטרנד לוהט במחצית הראשונה של השנה החולפת.

בחברות שמוזגו ל-SPAC המצב היה רע יותר מהתחלה, משום שכבר באמצע 2021 ההתלהבות מהמכשיר הזה שככה, ומשקיעים נטו "להעניש" חברות שהגיעו לשוק במיזוג כזה, משום שהעריכו שבתקופת ההייפ של ה-SPAC (עד תחילת 2021) אותן חברות קיבלו שוויים גבוהים מדי. לפיכך, בחברות הישראליות שמוזגו ל-SPAC בשנה החולפת ירידת השווי הייתה חדה יותר, והן מחקו למשקיעים כ-18.5 מיליארד דולר.

עדיין תשואה חיובית - אבל רחוקות מהשיא 

בין חברות הטכנולוגיה שביצעו IPO (ואיבדו במצטבר כ-4.5 מיליארד דולר), יש מעטות שעדיין מניבות למשקיעים תשואה חיובית מההנפקה. עם זאת, כולן רחוקות מהשיאים שאליהן הגיעו המניות שלהן בחודשים שלאחר ההנפקה.

כך למשל, מנייתה של חברת הסייבר סנטינל וואן  זינקה ממחיר של 35 דולר בהנפקה בסוף חודש יוני לשיא של מעל 76 דולר בחודש נובמבר, וכיום היא נסחרת במחיר של כ-40 דולר, המשקף אומנם תשואה חיובית של 14.6% מאז ההנפקה, אך ירידה של 47% מהשיא.

לתקופה מסוימת עקף שווייה של סנטינל וואן את השווי של חברת הסייבר הוותיקה צ'ק פוינט - אף שסנטינל אינה רווחית, אך היא צומחת בקצב מהיר בהרבה משל צ'ק פוינט . ואולם, שינוי טעמי המשקיעים וירידת קרנן של חברות שאינן רווחיות, גם אם הן צומחות מהר, הוביל לכך שכיום שווייה של צ'ק פוינט (16.6 מיליארד דולר) גבוה ב-5.9 מיליארד דולר משווייה של סנטינל וואן (10.7 מיליארד דולר).

גם מניית גלובל-אי , המספקת פתרונות טכנולוגיה למסחר מקוון חוצה גבולות, מציגה מגמה דומה. היא הונפקה ב-25 דולר, הגיעה בשיא ל-82 דולר כמעט, וכיום איבדה את רוב השווי שהשיגה בעלייה, והיא נסחרת בכ-32.8 דולר (שווי חברה של 4.8 מיליארד דולר).

הנפקת Global E בנאסד''ק / צילום: ספייס קאט

מניית מאנדיי , שפיתחה מערכת הפעלה לעבודה, עלתה ממחיר של 155 דולר בהנפקה לכ-445 דולר בשיא, וירדה בחזרה לכ-199 דולר (שווי חברה של 8.7 מיליארד דולר). ואלה עוד הדוגמאות החיוביות, שהתשואה שלהן מההנפקה חיובית.

ירידות של עד 71% ממחיר ההנפקה

שאר המניות רושמות ירידה של 29%-71% מאז ההנפקות שלהן, ושל 42%-83% מאז השיא. מניית ריסקיפייד לדוגמה, המספקת פתרונות למניעת הונאות במסחר מקוון, הונפקה במחיר של 21 דולר, זינקה לשיא של כ-37 דולר והיום מנייתה נסחרת במחיר של 6.2 דולרים בלבד (שווי חברה של כמיליארד דולר).

אפשר להניח ששינויי המגמה בשוק יקשו על חברות טכנולוגיה ישראליות להנפיק בוול סטריט ב-2022. כבר במחצית השנייה של 2021 נרשמה האטה מסוימת במספר ההנפקות בוול סטריט, לאחר רבעון שיא שהיה ברבעון השני.

בקרב הישראליות, שלוש ההנפקות האחרונות (אאוטבריין , קלטורה וריסקיפייד) בוצעו ביולי 2021 - כלומר כבר כחצי שנה לא בוצעה כל הנפקה של חברת טכנולוגיה ישראלית בוול סטריט. סביר להניח שחלון ההנפקות לא נסגר לגמרי, אך חברות צמיחה, שאינן רווחיות, יוכלו רק לחלום בזמן הקרוב על המכפילים הנדיבים של 2021.

המשקיעים "הענישו" את החברות שמוזגו ל-SPAC

בין החברות שמוזגו לחברות SPAC במהלך השנה החולפת, ירידת השווי הגדולה ביותר במונחים דולריים היא אצל איירון סורס , שהייתה גם המיזוג הגדול ביותר ל-SPAC בקרב הישראליות ב-2021. איירון סורס, שמספקת פלטפורמה של מוניטיזציה ופרסום למפתחי אפליקציות, מוזגה לפי שווי של 11.1 מיליארד דולר, והיא נסחרת כעת בשווי של 6.2 מיליארד דולר, ירידה של כ-4.9 מיליארד דולר.

חברת הביטוח הדיגיטלי היפו , ששווייה במיזוג עמד על 5 מיליארד דולר, נסחרת כיום בשווי נמוך מ-1.2 מיליארד דולר, ירידה של 3.8 מיליארד דולר.

הירידה הגדולה ביותר באחוזים הייתה בחברת טוקספייס , העוסקת בתחום הטיפול הנפשי אונליין. היא איבדה 84% משווייה במיזוג, ומחקה למשקיעים בה 1.2 מיליארד דולר כמעט, והיא נסחרת כיום בשווי של 222 מיליון דולר בלבד, לא רחוק משווי המזומנים בקופתה. בעקבות הירידות במניית טוקספייס, מייסדי החברה אורן ורוני פרנק עזבו לפני כחודשיים את תפקידיהם בה, ומנהל חברת ה-SPAC שמיזגה לתוכה את טוקספייס הפך למנכ"ל זמני בחברה עד למציאת מנכ"ל קבוע.

 

בכל הנוגע למיזוגים ל-SPAC, נכון להיום יש שלוש חברות מישראל שנמצאות בתהליכים לקראת כניסה לשוק בדרך זו, ומעניין יהיה לראות האם הללו יצאו לפועל לנוכח הנפילות במניות הטכנולוגיה: איטורו, המספקת פלטפורמת השקעות חברתית, כבר הודיעה על קיצוץ של 15% בשווייה במיזוג (לאחר עיכובים רבים בהשלמתו). מנגד, חברת הפינטק פאגאיה הודיעה על הרחבת היקף הגיוס ואשררה את שווייה במיזוג. החברה השלישית המחכה להשלמת המיזוג היא סלינה, שאינה חברת טכנולוגיה אלא מפעילה רשת אירוח.

עוד כתבות

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים אמיר יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

בנימינה / צילום: נעמה מצגר טבול

"משלמים שכר דירה של 7,000 שקל בחודש ולא מקבלים דירה": הפרויקט שהסתבך והעלויות

ב־2018 זכו 18 משפחות בהגרלה של מחיר למשתכן בבנימינה, אולם עד כה הפרויקט לא התקדם ● היזם מאשים את המועצה והוועדה המרחבית שלא מאפשרות להוציא היתר בנייה, והוועדה טוענת שההיתרים שהגיש היזם אינם תואמים את תוכנית הבינוי החדשה ותרמו לעיכוב

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר