גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההסתמכות הגרמנית על גז רוסי מגבילה את האפשרויות של אירופה במשבר באוקראינה

ברלין תהיה פגיעה אם המערב יטיל סנקציות על רוסיה לגבי אוקראינה ומוסקבה תגיב בהפסקת ייצוא הגז

מתקן של יצואנית הגז הרוסית גזפרום / צילום: Shutterstock, Merkushev Vasiliy
מתקן של יצואנית הגז הרוסית גזפרום / צילום: Shutterstock, Merkushev Vasiliy

התלות של גרמניה בגז רוסי הותירה את אירופה ללא אופציות להטיל סנקציות על מוסקבה אם תפלוש לאוקראינה - ואת גרמניה עצמה פגיעה אם רוסיה תחליט להפסיק לייצא גז למערב.

החלטה מלפני עשרים שנה לצמצם את השימוש באנרגיה גרעינית וצעדים מהעת האחרונה לצמצם את התלות בפחם במאמץ להוריד את פליטות הפחמן הדו חמצני הביאו את גרמניה למצב בו היא תלויה בגז הרוסי יותר מהמדינות השכנות לה, לא רק לחימום אלא גם לייצור חשמל.

השנה, שלושה כורי החשמל הגרעיניים האחרונים במדינה ייסגרו, בדיוק בזמן שגרמניה מתמודדת עם כמה ממחירי האנרגיה הגבוהים ביותר בעולם המפותח. כל מפעלי הפחם הגרמניים אמורים להיסגר עד 2038.

כשגז זול זרם מרוסיה באופן אמין במשך עשורים, ממשלות עוקבות בגרמניה מעולם לא בנו תשתית לייבוא של גז מעובה, שיקר יותר להביאו מהיצואנים הגדולים כמו ארה"ב או קטאר. כיום אין במדינה טרמינל גפ"מ משלה.

גרמניה הפכה לרוכשת הגדולה ביותר של גז רוסי בעולם

הגורמים האלה השתלבו להפיכתה של גרמניה לרוכשת הגדולה ביותר של גז רוסי בעולם. היא מביאה יותר מחצי מיבוא הגז שלה מרוסיה לעומת כ־40% בממוצע מהאיחוד האירופי, על פי סוכנות הסטטיסטיקה של האיחוד Eurostat.

הקטנת השימוש באנרגיה גרעינית ועזיבת הפחם משמעותם שהיחס הזה צפוי לגדול. נורד סטרים 2, צינור שהושלם בשנה שעברה וכעת מחכה לאישור רשמי מהרגולטור הגרמני, יכפיל את התפוקה שלו לייצוא גז רוסי למדינה, שכעת עובר בצינור המקביל נורד סטרים 1.

"ההחלטה לצמצם את השימוש באנרגיה גרעינית ופחם באותו זמן הפכה את גרמניה לתלויה לגמרי בגז הרוסי ופגיעה לאפשרות שרוסיה תשתמש באנרגיה כנשק", אמר גוסטב גרסל, עמית מדיניות בכיר במועצה האירופית ליחסי חוץ, מכון מחקר.

בכירים בממשלתו של הקנצלר אולף שולץ - שמפלגתו - הסוציאל־דמוקרטים, באופן מסורתי תמכה ביחסים קרובים עם רוסיה - אמרו בשיחות סגורות שיכניסו את התוכנית להפעיל את נורד סטרים 2 למגירה אם הרוסים יפעלו בתוקפנות.

באופן פומבי, לא עשה שולץ שום מחויבות כזו על אף בקשות חוזרות מצד וושינגטון ובנות ברית אחרות. הקנצלר התבטא באופן דומה לקודמתו אנגלה מרקל, שפיקחה על בניית נורד סטרים 2, ואמר שהצינור הוא פרויקט של הסקטור הפרטי שצריך להתייחס אליו בנפרד מהדיונים הפוליטיים.

בעוד שהקרמלין לאחרונה הפך את הגז לכלי נשק בדיונים עם מזרח אירופה, וצמצם אספקה על מנת להפעיל לחץ פוליטי, רוסיה מעולם לא פעלה כך נגד גרמניה, כך אמר אריך ואד, גנרל גרמני בדימוס ויועץ ביטחון לממשלה. זה מה שעיצב את הגישה החיובית לרוסיה כספקית אנרגיה אמינה.

הקרמלין הכחיש שהוא משתמש בגז ככלי נשק פוליטי

אבל זה משתנה: סוכנות האנרגיה הבינלאומית אמרה מוקדם יותר החודש שרוסיה אחראית במידה רבה למחסור בגז באירופה ושגזפרום, יצואנית הגז הרוסית בבעלות המדינה, הקטינה את הייצוא לאירופה ברבעון הרביעי בזמן שהמחירים היו גבוהים. הקרמלין הכחיש שהוא משתמש בגז ככלי נשק גיאופוליטי ואמר שהוא מקיים את כל המחויבויות החוזיות שלו.

הרבה ממשלוחי הגז של רוסיה לאירופה מתועלים דרך צינורות העוברים באוקראינה, שחלקם נבנו עוד בעידן הסובייטי. האפשרות להחליף אותם במשלוחי גז ישירים לגרמניה יכולה לאפשר לרוסיה להילחם באוקראינה בלי לדאוג לכך שהאספקה תיקטע, אמר גרסל.

"הזהרנו מפני תסריט כזה במשך שנים, וכעת הוא מתגשם", אמר. "הביטחון של כל הסדר האירופי מוטל על הכף, וגרמניה צריכה להיות מוכנה לשלם מחיר כדי להגן עליו".

גזפרום שולטת במספר מתקני אצירת גז הפזורים ברחבי גרמניה, וביניהם כמה מהמתקנים הגדולים ביותר באירופה. זה נותן למוסקבה גישה למערכת גיבוי חשובה במקרים של ביקוש שיא וצווארי בקבוק באספקה.

"אם תהיה תוקפנות צבאית רוסית, זה יראה את הרמה בה אנו תלויים בגז הרוסי וכמה אנו פגיעים לכך שהוא ישמש ככלי נשק פוליטי", אמרה קונסטנצה שטלצנמילר, עמיתה בכירה במכון המחקר ברוקינגס.

מחירי האנרגיה בגרמניה כבר עלו כתוצאה מהמחסור בגז באירופה, ומשרד הסטטיסטיקה הפדרלי דיווח ביום חמישי שהם עלו בדצמבר ב־69% בהשוואה לאותו חודש בשנת 2020. המשבר דחף את חברות האנרגיה הגרמניות לבקש אשראי במיליארדי דולרים על מנת להתמודד עם עליית המחירים.

"הגז מרוסיה לא יכול להיות מוחלף בטווח הקצר"

גרמניה עשתה השקעות גדולות באנרגיה מתחדשת, אבל המעבר מדלקי מאובנים היה איטי ולא שוויוני. גז טבעי מהווה כ־25% מכלל צריכת האנרגיה בגרמניה וזה יגדל ככל שהמדינה תסגור יותר כורים גרעיניים ומפעלי פחם. השימוש בגז טבעי לייצור חשמל ב־2021 כבר היה גבוה יותר מאשר ב־1990, על פי סוכנות הסביבה הפדרלית.

"הגז מרוסיה לא יכול להיות מוחלף בטווח הקצר", אמר מרקוס קרבר, מנכ"ל אחת מחברות האנרגיה הגדולות ביותר בגרמניה, RWE, בפסגת האנרגיה בהנדלסבלאט החודש.

אפילו תשתית האנרגיה של גרמניה מוכוונת ברובה לייצוא רוסי. ב־2018, ממשלתה של מרקל הסכימו לתמוך בבנייה של לפחות טרמינל גפ"מ אחד בחוף הגרמני של הים הצפוני, לאחר לחצים מצד נשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ, שאיים על ברלין בסנקציות חריפות נגד נורד סטרים 2.

ממשלתה של מרקל הבטיחה לסבסד את הפרויקט ולהעביר חוק שיכריח את חברות תשתית הגז לבנות חיבורים לטרמינל העתידי. אבל כל הפרויקט ננטש כשטראמפ הפסיד בבחירות בשנה שעברה.

יבוא גז מהולנד, בינתיים, המשיך לקטון בגלל שהתפוקה שם קטנה עקב חששות שהקידוח לחיפוש גז עלול לגרום לרעידות אדמה.

במחקר מ־2015 שהוזמן על ידי משרד הכלכלה שעשה סימולציה של הפסקה פתאומית במשלוחי הגז הרוסי, כתבו המחברים שמתקני אצירת גז גרמניים יצטרכו להיות מלאים בלפחות 60% על מנת להמשיך לספק את הביקוש. ביום רביעי, כשמזג האוויר החמים יותר עדיין רחוק בכמה חודשים, היו המיכלים מלאים ב־44%, על פי נתוני Gas Infrastructure Europe, איגוד המייצג חברות המפעילות תשתיות גז ברחבי היבשת.

כתוצאה מזה, גרמניה מתמודדת כעת עם משוואה בת שלושה חלקים, כך אמרה שטלצנמילר, בגלל שהיא צריכה לאזן בין גורמים של סביבה, השפעה חברתית וביטחון.

"הערכנו בהערכת חסר פרועה את הצד הביטחוני של המשוואה", אמרה. "הרבה מקובעי המדיניות הגרמנים רוצים להאמין שהרוסים הם ספקים אמינים, כפי שהיו במשך כמה עשורים. אבל כעת, למרבה הצער, ישנן עדויות רבות שהמצב הפוך מכך".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית