גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים ענף אטרקטיבי להשקעה? לא תצטרכו לקדוח עמוק מדי

ענף האנרגיה הוא מהנהנים העיקריים מהתאוששות הכלכלה הגלובלית, ובראשו סקטור שירותי הקידוח המספק פתרונות לחברות החיפוש וההפקה ● הצמיחה המחודשת מעלה את הביקוש לנפט ואיתו את מספר הבארות הפעילות, אך זו עדיין רחוקה מאוד מהממוצע - כך שהתעריף היומי לקידוח צפוי להמשיך לעלות ● וכמו בכל צפי אופטימי - גם כאן צריך לזכור את הסיכונים

בארות קידוח באוקלהומה / צילום: Associated Press, Sue Ogrocki
בארות קידוח באוקלהומה / צילום: Associated Press, Sue Ogrocki

אנו סבורים כי מהלך ההתאוששות הרוחבי בכלכלה הגלובלית צפוי להוביל לחלוקה בלתי פרופורציונלית של פירות ההתאוששות בין הסקטורים השונים. בפרט, אנו צופים שענף האנרגיה, על שרשרת הייצור המגוונת שבו, יהיה מהנהנים העיקריים במהלך השנה הקרובה, בדגש על חברות שירותי הקידוח (Drilling services), המספקות מגוון של שירותים הנדסיים עבור חברות החיפוש וההפקה.

חברות שונות בענף האנרגיה פועלות בחלקים השונים של שרשרת החיפוש, ההפקה והייצור, וחברות שירותי הקידוח הן חוליה מרכזית בשלב ההפקה. די במבט חטוף באסדת קידוח כדי להבין שמדובר בעולם מורכב, עתיר מכשור, ידע הנדסי וטכנולוגיה.

מכאן, שיש צורך בהתמחויות ספציפיות הנוגעות למגוון תחומי הפעילות וסוגי הקידוחים השונים - בין שהם מתבצעים ביבשה, במים, בקרבת החוף או בעומק הים - על שלל האתגרים והמורכבויות הגיאולוגיות והטופוגרפיות.

לנוכח המורכבות הטכנולוגית, נשלט הסקטור על ידי החברות האמריקאיות, שביססו התמחות והובלה עולמית בתחום. החברות, בוודאי הגדולות שבהן, דוגמת בייקר יוז (סימול: BKR) ושלומברגר (סימול: SLB) הן שחקניות גלובליות, המספקות שירותים וציוד לקידוחים גם במזרח התיכון, ברוסיה ובמקומות נוספים ברחבי העולם.

כמה עולה לקדוח?

אחד המדדים הבולטים המשקפים את עקומת הביקוש וההיצע לשירותי חברות הקידוח הוא ה-"Rig Rate", המשקף את התעריף היומי לקידוח על פני האסדות השונות. קיימים פרמטרים רבים המשפיעים על התעריף היומי, וביניהם סביבת מחירי הנפט, מספר הבארות הפעילות (rig count) רמת הניצולת (utilization) של כלל האסדות וכן רמת התחרות בין החברות הפועלות בתעשייה.

מתחילת 2021 אנו עדים לעלייה רוחבית בפעילות הכלכלית העולמית במספר מישורים. בין היתר, אנו עדים לגידול משמעותי בביקוש לדלק לכלי רכב בארה"ב, בשל חזרת הנהגים לכבישים, זאת לצד גידול בביקוש לדלק סילוני בעקבות עלייה במספר הטיסות.

לשם המחשה, במהלך חודש דצמבר 2021 עמד מספר הנוסעים הממוצע ליום בנמלי התעופה בארה"ב על למעלה מ-2 מיליון, זאת בהשוואה ל-800 אלף נוסעים ביום בלבד במהלך חודש דצמבר 2020. זהו עדיין מספר נמוך של נוסעים ביחס לתקופה של טרם המשבר (כ-2.5 מיליון בחלק מן הימים), אך הוא בהחלט מעיד על מגמה של שיפור.

לצד העלייה בביקוש לנפט, מספר הבארות הפעילות מצוי אף הוא במגמת עלייה מתמדת בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2021, אך עדיין רחוק מאוד מהממוצע במהלך חמש השנים האחרונות.

לשם המחשה, נכון לסוף ינואר 2022 קיימות 604 בארות פעילות בארה"ב ו-834 בארות פעילות ברחבי העולם. נתונים אלו גבוהים ב-226 וב-169, בהתאמה, בהשוואה למספר הבארות הפעילות בסוף ינואר 2021. יותר בארות פעילות משמע מספר רב יותר של פרויקטים, ושורת הכנסות גבוהה יותר עבור חברות הקידוח בהשוואה לשנים קודמות.

השילוב בין המשך התרחבות הפעילות הכלכלית במהלך 2022 - הצפוי לתמוך בעלייה בביקוש למוצרי אנרגיה - והעלייה ההדרגתית במספר הבארות הפעילות מביא אותנו להאמין כי אנו צפויים לראות עלייה הדרגתית ועקבית בפעילות הקידוח של חברות הפועלות בענף שירותי האנרגיה.

בתוך כך, ובמקביל, מגמת העלייה הרוחבית שנרשמה בשנה החולפת בתעריפי הקידוח היומיים, צפויה, להערכתנו, להימשך, בהתבסס על רמת מחירי נפט גבוהה יחסית, בשילוב עם מספר מצומצם יחסית של אסדות קידוח בעקבות גל של פשיטות רגל בתעשייה בשל משבר הקורונה.

חשיפה דרך מניה

חברת בייקר יוז (סימול: BKR) היא חברת שירותי קידוח מובילה, הנסחרת לפי שווי שוק של כ-28 מיליארד דולר, ופועלת באמצעות ארבע חטיבות - חטיבת שירותי הקידוח (מגוון פתרונות קידוח והערכה לבארות), שמהווה כ-50% מסך הכנסות החברה; חטיבת ציוד קידוח (אספקת ציוד להזרמה של נפט מראש הבאר למפעלי הזיקוק), כ-10% מסך ההכנסות; חטיבת הציוד הטכני (ציוד מותאם לקידוחים מורכבים במיוחד), שמהווה 30% מההכנסות; וחטיבת הפתרונות הדיגיטליים (פתרונות תוכנה וחומרה להטמעה במערכות הלקוח), שמהווה את ה-10% הנותרים.

במהלך 2021 כולה ייצרה בייקר יוז תזרים מזומנים מפעילות בהיקף של כ-2.3 מיליארד דולר, עלייה של 82% בהשוואה לתזרים המזומנים מפעילות עבור 2020. החברה סיימה את הרבעון הרביעי של 2021 עם מזומן ושווה מזומן בהיקף של 3.85 מיליארד דולר. חלק מהתזרים תועל לתגמול בעלי מניות. בפרט, במהלך שנת 2021 השיבה החברה סך של כמיליארד דולר לבעלי מניותיה, מתוכם כ- 600 מיליון דולר באמצעות תשלום דיבידנד, והיתר באמצעות רכישה עצמית של מניות.

במבט קדימה, למרות האי-ודאות הכרוכה בהתפרצות המוטציות השונות של נגיף הקורונה, ציינה הנהלת החברה כי היא עדה לאיתותים מתמשכים להתאוששות כלכלית, הצפויים לבוא לידי ביטוי בביקושים גבוהים למשאבי נפט וגז, זאת לצד מלאים מוגבלים. בפרט, הנהלת החברה צופה כי תנאי השוק המיטביים ששוררים כעת ימשיכו קדימה גם בשנת 2022, אם כי הם צפויים להתמתן מעט מהרמה שחווינו במהלך 2021.

המניה הוסיפה לערכה כ-16% מתחילת השנה, אך היא רחוקה מלהיות יקרה. בפרט, חשוב לזכור את שתי הנקודות הבאות. האחת, למרות העליות שנרשמו במחצית השנייה של 2021, בהסתכלות היסטורית של חמש השנים האחרונות המניה זולה מאוד. לשם המחשה, במהלך 2016 נסחרה מנייתה של בייקר יוז ברמות של 60 דולר, ואף צפונה מכך, ובמונחי תמחור (לא מחיר נומינלי), היא נסחרה במכפיל EBITDA שנתי של 22, זאת בהשוואה למכפיל 9 שנתי בלבד כיום.

הנקודה השנייה היא שאנו צופים כי השילוב בין עלייה ברמת ההכנסות בשנים הקרובות ובין מהלך התייעלות שיושם בחברה, יזניק את שורת ה-EBITDA בקצב גבוה בהרבה מקצב גידול ההכנסות, דבר שיוביל להקטנת מכפיל הרווח העתידי. אנו מעניקים המלצת "קנייה" למניית בייקר יוז בשל הרוח הגבית החיובית מתנאי השוק, התמחור הזול יחסית של מניית החברה ומהלך ההתייעלות של החברה.

 

חשיפה באמצעות מדד

בעולם המדדים, דרך אפשרית להיחשף לסקטור היא באמצעות ה-ETF (קרן הסל) VanEck Vectors Oil Services, שסימולה OIH US. מדובר ב-ETF גדולה וסחירה, העוקבת אחר כ-25 חברות מרכזיות הרשומות בארה"ב, אשר לפחות 50% מהכנסותיהן נובעות מפעילות בתחום השירותים לתעשיית הנפט.

הדגש ששמה ה-ETF על החברות הגדולות (במונחי שווי שוק), מאפשר חשיפה ליתרונות המובנים לגודל המאפיינים את הענף, אך מאידך, גודל החזקה בודדת מוגבל ל-20%, מה שמגביל את הסיכון שבחשיפה למניה הבודדת. היקף הנכסים המנוהלים ב-ETF הוא כ-2.4 מיליארד דולר, היא גובה דמי ניהול של 0.35% ומשלמת דיבידנד אחת לשנה.

הסיכון העיקרי בהשקעה - הן לבייקר יוז והן לענף כולו - הוא ירידה חדה בתעריף הקידוח היומי, בין היתר כפועל יוצא מירידה במחירה של חבית נפט, מעודף היצע של אסדות ביחס לכמות ההפקה, ולחלופין (או במקביל) מהאטה חדה בפעילות הכלכלית העולמית. אלו ישפיעו לשלילה על שורת ההכנסות ועל רווחיות כלל החברות הפועלות בענף שירותי קידוח.

הכותבים הם אנליסט ניירות ערך זרים ואנליסט אסטרטגיית השקעות באגף ייעוץ השקעות ופנסיה של בנק לאומי. לכותבים אין עניין אישי בנושא הנדון לעיל. הנתונים והמידע המובאים לעיל אינם מהווים ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום