גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות הטק הישראליות חיפשו עובדים בשכר נמוך באוקראינה, ומצאו עצמן באזור מלחמה

חברות הייטק ישראליות נהרו לאוקראינה כדי להקל על מצוקת גיוס העובדים ● כעת הן עוסקות בנוהלי פינוי עובדים ובתכנון המשכיות עסקית במדינה שעשויה להפוך לזירת קרב בתוך ימים ● ובכל זאת, בחברות משדרים אופטימיות וסבורים שהצמיחה במדינה המזרח אירופית תימשך לאחר שיעבור זעם

פתיחת מרכז הפיתוח של Walkme בקייב / צילום: Valentina Rostovikova
פתיחת מרכז הפיתוח של Walkme בקייב / צילום: Valentina Rostovikova

המתכנתים של פיטר קולומייץ, ישראלי ממוצא רוסי המתגורר בחרקוב שבאוקראינה, מודאגים. בימים האחרונים מצטיידים העובדים בעיר הגבול שבמזרח המדינה בקופסאות שימורים, ניירות טואלט וחלקם אף מתכננים נסיעות מערבה לקייב או לפולין, ואפילו למזרח הרחוק. "כשאדם רואה בטלוויזיה מאה אלף חיילים רוסים פרוסים על הגבול חצי שעה ממנו, זה מלחיץ", הוא מספר לגלובס.

לטענת קולומייץ העיר חרקוב מתחלקת לתושבים שחוששים, ומהצד השני אנשי עסקים ויזמי טכנולוגיה שבטוחים שמדובר בהצגה שכולה ניפוח שרירים. בחרקוב, שרחוקה רק 42 ק"מ מהגבול הרוסי, החיים מתנהלים כסדרם, המסעדות והבארים מלאים והחיים לא עוצרים, כך על פי קולומייץ, שערב קודם לכן חגג במסיבה של אחת מחברות ההייטק המקומיות.

את המסרים דואגים בחברת התוכנה שלו, אידאהסופט, המשרתת חברות ישראליות, להעביר לעובדים. על מנת להרגיע אותם, משתמש קולומייץ ברקע האישי שלו: כיליד רוסיה, הוא בקשר מתמיד עם חבריו לספסל הלימודים בסיביר, וכקצין לשעבר בדובדבן, הוא מכיר היטב התנהלות צבאית.

"התמיכה הפנים-רוסית במלחמה היום, ביחס למה שזכה לה פוטין במלחמה מול גאורגיה או בסיפוח קרים, היא לאין שיעור נמוכה יותר", הוא אומר. "הרוסים לא מבינים מדוע בכלל צריך לפתוח במלחמה, והם יודעים שפלישה לשטח עירוני תסתיים באבדות רבות כפי שקרה להם בגאורגיה".

ההכנות לפלישת רוסיה לאוקראינה / צילום: Reuters, Valentin Sprinchak

פרוקסי של ישראל

ביום בהיר אחד מצאו עצמן חברות ההייטק הישראליות תחת איום של פלישה רוסית. הסיבה, היא שבשנים האחרונות הפכה אוקראינה למעין פרוקסי של ישראל - מקום מפלט עבור חברות טכנולוגיה שלא יכולות להמתין עד לאיתור העובד הנכון.

למרות שאין נתון רשמי בתחום, בכירים בענף הפעילים באוקראינה מעריכים כי מספרם של העובדים המקומיים המשרתים חברות ישראליות נע בין 15 ל-17 אלף איש. זהו נתון שהופך בפועל את אוקראינה לגורם קריטי בצמיחת אומת חדי הקרן.

העובדים מתחלקים לכמה קטגוריות: עובדי חברות מיקור החוץ הגדולות כמו סיקלום, אמן תוכנה וגלובלוג’יק, המשרתות חברות ישראליות; עובדים ישירים של חברות ישראליות, כמו פלייטיקה, פלאריום, וויקס ומון אקטיב; וכל מה שביניהם - כלומר פרלינסרים או מקומיים המועסקים באחת ממאות חברות מיקור החוץ שפעילות במדינה. מספרם של העובדים המועסקים ישירות על ידי חברות ישראליות נאמד באופן שמרני בכ-5,000 איש, כשחמישית מהם עובדי חברת הגיימינג פלייטיקה לבדה.

 

היעד לפינוי: פולין

גם באוקראינה מבינים שלא כל 17 אלף העובדים נמצאים בסכנה ומבדילים בין ערים הנמצאות על נתיב הפלישה האפשרי - כגון חרקוב, מריופול ודנייפרו - לבין ערים שקרובות לגבול הבלארוסי והפולני - כגון קייב, אודסה ולבוב - הנחשבות לבטוחות יותר.

על פי בדיקת גלובס ברשת לינקדאין, ישנן לא מעט חברות ישראליות החשופות לאזורי הסיכון. המרכזית שבהן היא חברת הגיימינג הישראלית פלאריום (Plarium) שרבים מ- 816 המפתחים שלה מתגוררים בחרקוב. חברות נוספות שמחזיקות מרכזי פיתוח במזרח המדינה הן פלייטיקה, וויקס ופייבר, שאמנם מעסיקה ישירות 43 עובדים במדינה, אך עוד כמאתיים פרילנסרים שמעניקים שירותים על גבי הפלטפורמה שלה. גם חברות מיקור החוץ כמו אמן וסיקלום - מחזיקות מרכזי פיתוח בערים המזרחיות.

אחת מחברות ההייטק הישראליות איתן שוחחנו, מחזיקה עובדים בערים בעלות סיכון גבוה כמו דיינפרו וחרקוב. "עשינו הערכת מצב, שרטטנו ארבעה תסריטי פלישה שונים - והגענו למסקנה שפלישה ממזרח היא האפשרית ביותר", מספר אחד המנהלים בחברה, שבחר לדבר בעילום שם. "לצד זאת, יש לנו תוכנית המשכיות עסקית ובמקרה חירום נפנה עובדים למשרד בגדנסק שבפולין. את צוות ההמשכיות העסקית שלנו שאחראי על הנושא ברמת התאגיד ציידנו בטלפונים לוויניים".

גם פיטר קולומייץ, שמנהל עבור קבוצת אמן הישראלית פרויקטים באוקראינה, הכין תוכנית שכוללת סיוע בפינוי עובדים ובני משפחותיהם לקייב, מימון בתי מלון ואספקת מזון במכליות שנרכשו מראש; סיוע מול נציגי האיחוד האירופי בפינוי עובדים לפולין במידת הצורך; ורכישת תקשורת לוויינית. "ראינו שהורדת ה’שאלטר’ על האינטרנט היא פעולה שחוזרת על עצמה מצד הרוסים", אומר קולומייץ.

גם בורביט, חד קרן ישראלי שפועל באוקראינה ומעסיק שם 30 עובדים, הכינו תכנית המשכיות עסקית. זו כוללת סיוע בפינוי עובדים לפולין, אנגליה וישראל; הכנת העובדים לעבודה מרחוק והכנה מוקדמת להעברת משכורות במידה ותתקיים סגירה של הבנקים והשבתה של הכלכלה.

"כששואלים את העובדים על המצב, הם בדרך כלל יענו בביטול", אומרת לגלובס דקלה אדליס, סמנכ"לית משאבי האנוש בחברה. "ובכל זאת, אנחנו בקשר שוטף עם העובדים ומי שמבקש סיוע למשפחות או עזרה במעבר לעיר או מדינה אחרת - יקבל את זה מאיתנו". 

חברי צוות מרכז הפיתוח של ורביט בקייב / צילום: ורביט

לא רק השכר, באוקראינה הרבה יותר קל לגייס עובדים

חברות הייטק ישראליות פעילות באוקראינה מאז תחילת עידן האינטרנט. ובכל זאת, נראה שבשנה האחרונה גבר במיוחד התיאבון הישראלי לגיוס עובדים במזרח אירופה - בסרביה, בולגריה, בלארוס, פולין, ומעל כולן - באוקראינה.

"הקורונה חידדה את ההבנה שאין הבדל בין מתכנת שעובד מהבית בת"א לבין כזה שיושב באוקראינה", מסביר אלון בן נון, המנהל הגלובלי של חטיבת הייטק והאופ-שור בקבוצת אמן. "בנוסף, גיוס הטאלנטים בישראל נהיה קשה, עם צמיחתם של חדי הקרן וההון שזרם לתעשייה המקומית. חברות שצריכות עוד עובדים ולא מוצאות, חייבות למצוא פתרון. אם בעבר גיוס עובד ישראלי טוב היה לוקח בין חודשיים לשלושה, היום זה יכול לקחת שמונה ותשעה חודשים".

אלון בן נון / צילום: מיכל גרוטס

יובל בונן, ממייסדי חברת פרוטאנטקס, העוסקת בחיזוי כשלים בתחום האלקטרוניקה, מציין שבחצי השנה האחרונה הגדילה החברה את מרכז הפיתוח באוקראינה לחמישים איש. "היינו חייבים לגייס טאלנטים, ואחרי שפתחנו מרכז פיתוח בחיפה ובת"א, הבנו שכדי להמשיך לצמוח, היינו חייבים לעשות זאת בחו"ל. אם בישראל על כל 100 קורות חיים שקיבלנו, אנחנו שוכרים אולי חמישה, באוקראינה קיבלנו מועמדים מעולים וכמעט כל מי שבחרנו לראיין בסוף קיבלנו לעבודה".

נעה מנקו, סמנכ"לית משאבי האנוש של בלנד, חברה המספקת שירותי תרגום ותוכן לעסקים, מעסיקה 45 עובדים בקייב ובלבוב, ולמרות המצב, היא ממשיכה לגייס עובדים. "אם לפני שנה מעסיקים יכלו לגייס עובדים בשכר נמוך, בשנה האחרונה יש עובדים לא מעטים במדינה שהכפילו ואף שילשו את שכרם", סיפרה לגלובס. "אמנם קיים פער של 40% בין השכר הממוצע של מתכנת באוקראינה לבין מקבילו הישראלי, אבל גם שם נפתחו העיניים: הם רואים הגעה של המון חברות אמריקאיות, וישראליות, ודרישות השכר עולות".

השכר העולה במדינה לא מרתיע חברות ישראליות לדלג על חברות מיקור החוץ ולהקים מרכז פיתוח. ווקמי, שגם עבדה עם מיקור חוץ החליטה שהיא מעוניינת לחזק את המותג שלה במדינה המזרח אירופית באמצעות נוכחות מקומיות ישירה. "היום אתה מתחרה בחדי קרן שפתחו מרכזים באוקראינה", אמר לגלובס עופר קארפ, סגן נשיא להנדסה בווקמי. "מה שמייחד את המתכנתים האוקראינים זה שהם דומים לישראלים - נותנים להם משימה, והם רצים.

הביקוש הגדל למרכזי פיתוח באירופה הביא גם לשינוי בדרישות למנהלים בחברות התוכנה הישראליות. "מנהלים שצוברים ניסיון בניהול עובדים בסייט מרוחק או במספר מרכזי פיתוח שונים, שיודעים להתמודד עם הבדלים תרבותיים, לעבוד בסביבה מרובת ממשקים, ולהביא לתוצאות גם בניהול מרחוק- הופכים לבעלי ניסיון רלוונטי בתעשייה", אומרת מעין על, מחברת ההשמה להייטק גוטפרנדס.

למרות המצב, ישראלים רבים יוצאי חבר העמים או ילידי הארץ בוחרים להגר לאוקראינה. "יש לא מעט אנשים עם הרבה כסף שמתקשים להיות בבידוד כל שבוע שמגיעים לכאן", אומר פיטר קולומייץ. "הם רוכשים דירות במחיר של מאות אלפי דולרים, שבארץ היו עולות מיליונים - וחיים חיים נוחים, עם עלות מחייה שהיא חמישית מישראל. אין כאן כמעט מס חברות ומס ההכנסה של עובדי הייטק משולם על ידי המעביד. המסעדות המקומיות כבר כוללות ערבי קריוקי עם שירים ישראלים ואין ערב שלא שומרים בו מקום לישראלים לשעבר. מי שבא לכאן רווק - נשאר".

עוד כתבות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

אייל בן סימון מימש אופציות של הפניקס בהיקף של 1.65 מיליון שקל

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה