גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם אחרי הצלילה הגדולה בוול סטריט - המניות עדיין יקרות מאוד

אם אפשר להסתמך על ההיסטוריה, למדד S&P 500 יש עוד הרבה מקום לירידה ● למרות ירידה של 16% מתחילת השנה, המדד עדיין נסחר השבוע במכפיל גבוה מהמכפיל הממוצע על הרווחים העתידיים ב-20 השנים האחרונות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock
בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למניות אמריקאיות זו הייתה תחילת השנה הגרועה ביותר לאחר יותר מרבע מאה. לפי כמה שיטות מדידה, הן עדיין נראות יקרות.

וול סטריט משתמשת לעיתים קרובות ביחס בין מחיר מניה של חברה ובין רווחיה כאמצעי להעריך אם המניה זולה או יקרה. לפי מדד זה, השוק בכללותו היה יקר בצורה יוצאת דופן במשך חלק גדול מהשנתיים האחרונות, תקופה שבה מדיניות מוניטרית מקילה במיוחד הזינה את הדעה הפופולרית שלפיה שיעורי הריבית הנמוכים לא הותירו למשקיעים חלופות רבות למניות.

למרות שמדד S&P 500 ירד ב־16% בתחילת 2022, הוא נסחר השבוע פי 16.8 מהרווחים הצפויים בחברות המדד ל־12 החודשים הקרובים - על פי נתוני FactSet. זה עדיין יותר מהמכפיל הממוצע העומד של 20 השנים האחרונות, פי 15.7, אבל נמוך יותר משיא שנקבע בספטמבר 2020, כשהמדד נסחר ברמה הגבוהה פי 24.1 מההכנסות הצפויות ל־12 חודשים.

חששות לגבי אינפלציה ולגבי המסלול שבו ילך הפדרל ריזרב עם העלאות הריבית הניעו את הטלטלה שלה אנו עדים לאחרונה בשווקים, ועוררו דיון נמרץ לגבי הערכות השווי הנכונות למניות בסביבה הנוכחית. הירידה של ה־S&P 500 עד יום שישי מהווה את הביצועים הגרועים ביותר של המדד הזה מאז 1970, על פי נתוני השוק של דאו ג'ונס.

 

מקור אחד לאי-ודאות הוא החשש הגובר שההידוק המוניטרי של הפד יטה את הכלכלה לעבר מיתון, תסריט שבו מכפילי הרווח של המניות יורדים. שיעורי ריבית גבוהים יותר מקטינים את השווי של תזרים המזומנים העתידי של חברות במודלים הנפוצים לתמחור. כבר עתה, ישנם משקיעים החוששים שציפיות השוק לגבי רווחי החברות גבוהות מדי, בהתחשב במכשולים שעומדים בפני הכלכלה בהמשך הדרך.

מייקל מולאני, מנהל מחקר שווקים עולמיים ב־Boston Partners, המנהל 91 מיליארד דולר, אמר שהוא חושב שמדד S&P 500 מוערך באופן סביר בהתבסס על רמות המחיר הקיימות כעת, אבל צופה שהערכות השווי יוסיפו לרדת.

ההערכה של מחירי מניות נוטה לרדת בזמנים של הידוק המדיניות, שבהם גם הצמיחה ברווחים מאיטה לרוב, אפילו כשהאינפלציה לא גבוהה. המשמעות היא שמשקיעים צריכים לצפות שבחודשים הבאים סביבת השוק תהיה אולי קשה אף יותר.

בנוסף, אנו עדיין בשלב מוקדם במחזור הנוכחי של הפד, ומולאני אומר שהוא צופה שהבנק המרכזי יצטרך להעלות את הריבית יותר ממה שהצפוי כרגע, כדי לרסן את האינפלציה. עד סוף המהלך של הפד, צופה מולאני שמדד S&P 500 ייסחר פי 15 מהרווחים הצפויים שלו. אם נוסיף לזה מיתון, הערכת השוק תרד כנראה לרמה של פי 13 או 14 מהרווחים הצפויים, לדבריו.

"אנחנו הולכים להיות בשוק תנודתי עד שתהיה לנו איזו עדות קונקרטית לכך שנעשו צעדים משמעותיים בנושא ריסון בעיית האינפלציה", אמר מולאני.

האם הבועה התפוצצה?

הטלטלות בשוק מעוררות השוואות להתפוצצות בועת הדוט קום ב־2000.

אנליסטים בסיטיגרופ כתבו השבוע ששוק המניות בארה"ב נכנס לטריטוריה של בועה באוקטובר 2020, וכעת הוא יוצא ממנה, אם כי אמרו שמחירי המניות לא התנפחו כפי שהיה בתקופת הדוט קום.

במרץ 2000 הגיעו המכפילים על הרווחים העתידיים לרמה של 26.2. במכירות הגדולות שבאו אחר כך, המניות קרסו. עד 2002, מדד S&P 500 נסחר רק פי 14.2 מהרווחים הצפויים של השנה העוקבת. ב־2008, כשהמדינה הייתה במיתון עמוק, עמד הנתון הזה על 8.8 בלבד.

מעט מניות חמקו מהנפילות השנה, אבל מניות הטכנולוגיה ומניות צמיחה יקרות אחרות קיבלו את המכות הגדולות ביותר. מדד הצמיחה ראסל 1000 צנח השנה ב־24%, בעוד שהערך של החברות בו ירד ב־8.1%.

בין החברות במדד הצמיחה הזה נמצאות אפל, שמניותיה ירדו השנה ב־17%; מיקרוסופט, שמניותיה ירדו ב־22%; אמזון, שמניותיה ירדו ב־32%; וטסלה, שמניותיה ירדו ב־27%.

במניות הערך לעומת זאת, מובילות בין היתר מניות ברקשייר הת'אוויי, שעלו ב־2022 ב־3.8%; ג'ונסון אנד ג'ונסון, שעלו ב־3.4%; מניות UnitedHealth Group, שירדו ב־3.3% ומניות אקסון מוביל, שעלו ב־45%.

מניות טסלה, למשל, נכנסו לשנה הנוכחית במחיר של פי 120 מהרווחים הצפויים של החברה, ובסוף השבוע האחרון נסחרו רק פי 54 מהרווחים הצפויים, על פי FactSet. מניות אקסון מוביל, לעומתן, נסחרו פי 10.5 מהרווחים העתידיות של החברה בסוף 2021, ובתקופה האחרונה ירדו לפי 9.4.

המצב שבו מניות בתחומי תעשייה מסוימים נסחרות בהערכות שונות מאוד לעומת מניות מתחומים אחרים הוא נורמלי. משקיעים לרוב מוכנים לשלם כסף לחברות שהם חושבים שיגדלו מהר יותר מאלה שצמיחתן מוגבלת. מניות טכנולוגיה זוכות פעמים רבות להערכות גבוהות, בזמן שמניות גז ונפט באופן היסטורי נסחרות בהערכות נמוכות יותר, בגלל שתחזיות הרווח של החברות תלויות בהיצע ובביקוש ובמחירי האנרגיה יש מחזורים קבועים של עליות וירידות.

"השמות שסבלו מהמכירות הגדולות היו בהחלט השמות היקרים יותר", אמר מייק סטריץ', מנהל השקעות ראשי ב־BMO Wealth Management. "הייתה 'לחיצת ריסט' על הרעיון כמה סביר לשלם על הערכות מחיר בסביבה שבה הריבית נמצאת בעלייה".

מניות אמריקאיות נראות יקרות גם בהשוואה למקבילות שלהן במדינות אחרות. על פי נתוני FactSet, ההערכות המבוססות על רווחים עתידיים גבוהות יותר מאשר במדד S&P 500 רק במדדים בבלגיה, פורטוגל וערב הסעודית, וכן במדד נאסד"ק המשולב, הכולל חברות טכנולוגיה רבות. לשם השוואה, מדד האנג סנג בהונג קונג נסחר בפי 9.5 מהרווחים הצפויים, ומדד ניקיי 225 היפני נסחר פי 14.3 מהרווחים הצפויים לשנה. מדד דקס הגרמני נסחר פי 11.4 מהרווחים הצפויים. הפער הזה גורם לחלק מהמשקיעים לפזול שוב אל מעבר לים.

"אפילו באסטרטגיות שלנו, שמדגישות את ארה"ב, יש הקצאה משמעותית למניות בינלאומיות, פשוט כי הן זולות יותר", אמר אריק לינץ', מנהל בחברת ניהול הנכסים Scharf Investments.

משוואת הרווחים

המחירים הם רק מרכיב אחד בהערכות של מניות. השני הוא רווחי חברות. כשהרווחים עולים והמחירים נותרים יציבים, הערכות השווי מתכווצות. אם הרווחים צונחים, זה גורם למניות להיראות יקרות אף יותר באותן רמות מחירים.

בינתיים, הרווחים היו נקודת אור נדירה בשוק שטולטל בגלל נתוני האינפלציה, מדיניות משתנה של הפדרל ריזרב וכותרות בעיתונים על המלחמה באוקראינה ועל עלייה במספר מקרי הקורונה בסין.

לקראת סופה של עונת הדוחות האנליסטים צופים שהרווחים מחברות במדד S&P 500 יסתכמו בעלייה של 9.1% לעומת שנה קודם לכן, לעומת תחזית של צמיחה של 5.9% בלבד ב־31 בדצמבר. לגבי השנה כולה, צפויים הרווחים לגדול ב־10%, שיפור לעומת צמיחה של 7.4% שנחזתה בסוף שנה שעברה.

התוצאות החזקות האלה באות בין היתר הודות לשולי רווח גדולים במיוחד, מה שמצביע על כך שחברות רבות הצליחו לגלגל הלאה את העלייה בתשומות ללקוחות, דרך ייקור מוצרים ושירותים. אנליסטים מעריכים שהרווח נטו במדד S&P 500 יגיע ל־12.3% ברבעון הראשון, יותר מהממוצע לחמש שנים של 11.2%.

ישנם משקיעים המטילים ספק בכך ששולי הרווח יכולים להמשיך לעלות. "פשוט נראה לא סביר שהרמות הגבוהות הללו של שולי הרווח יימשכו", אמר לינץ' מ־Scharf Investments. "כך שגם אם לא יהיה מיתון גדול, עדיין היינו אומרים שדי סביר לקבוע שהשוליים יתכווצו, ולכל הפחות ניתן לומר שהערכות ההכנסות מוגזמות".

ישנן סיבות נוספות לדאגה. חברות בעונת הדוחות הנוכחית מזכירות בגרסאות שונות את הביטוי "ביקוש נמוך" בתדירות הגבוהה ביותר מאז 2020, על פי נתוני BofA Global Research.

העלייה בהערכות הרווח ל־2022 במדד S&P 500 ניתנת לייחוס במידה רבה לציפיות המשתפרות מתחום האנרגיה, כך גילו ב־BofA. בלי אנרגיה, האחראית לפחות מ־5% ממדד S&P 500, הציפיות לרווחי המדד השנה היו נמוכות יותר מסוף שנה שעברה, על פי האנליסטים של הבנק.

אם ההכנסות יהיו מאכזבות, זה יגרום להערכות המחיר של שוק המניות להיראות יקרות אף יותר ממה שהן נראות כעת - אלא אם תהיה תנועה נוספת שתביא לירידה במחיריהן.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד