גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היוזמה של עורכי הדין הבכירים: העברת סכסוכי ענק משפחתיים לבית המשפט הכלכלי

בשנים האחרונות נדרשו בתי משפט למשפחה לפסוק בסכסוכים של המשפחות העשירות בישראל • על רקע זה פנו עוה"ד רם כספי ושלום הרשקוביץ ממשרד פישר לשר המשפטים בבקשה להעביר סמכויות לבתי דין כלכליים ● טוענים: לבתי המשפט למשפחה אין מומחיות פיננסית

עו”ד רם כספיי / צילום: תמר מצפי
עו”ד רם כספיי / צילום: תמר מצפי

יוזמה חדשה מבקשת להעביר סכסוכי ענק משפחתיים מבית המשפט לענייני משפחה למחלקות הכלכליות בבתי המשפט המחוזיים, תוך שמירה על ניהול הדיונים בדלתיים סגורות. מי שיזמו את המהלך ופנו לשר המשפטים גדעון סער הם עורך הדין רם כספי, ראש משרד כספי ושות', ועו"ד שלום הרשקוביץ, שותף וראש מחלקת לקוחות פרטיים, העברות בין-דוריות וניהול הון משפחתי במשרד פישר (FBC & Co).

במסגרת היוזמה, מבקשים עורכי הדין כספי והרשקוביץ "לשכפל" את ההצלחה של בתי המשפט הכלכליים בתיקים אלה. המהלך דרוש שינוי בחוק בתי המשפט להסמיך את המחלקות הכלכליות - ולכן הדרך עוד ארוכה. מלשכתו של סער נמסר כי הפנייה התקבלה, והיא תיבחן. 

דעה: המשק זקוק לכך: להקים בית משפט כלכלי לענייני משפחה | עורכי הדין רם כספי ושלום הרשקוביץ 

שר המשפטים גדעון סער / צילום: ניב קנטור

לגלובס נודע כי לעמדת הנהלת בתי המשפט, הדרך להתמודד עם הסוגיה היא הכשרת שופטי משפחה שידונו בתיקים אלה ולא בהעברת התיקים לבית המשפט הכלכלי.
הרקע לבקשה הוא ריבוי תיקים המגיעים לפתחו של בתי המשפט למשפחה הנוגעים לחברות ציבוריות ופרטיות ומערבים מחלוקות על מאות מיליוני שקלים, ונדרשים לפתור סוגיות בתחום המשפט התאגידי, חוזים, בינלאומי ומסים. זאת, כאשר שופטי המשפחה הם שופטי שלום שבערכאה הרגילה מוגבלים לדון עד סכום של 2.5 מיליון שקל, ולרוב הם נעדרי ניסיון או מומחיות פיננסית.

שופטי המשפחה אינם מוגבלים לנושא או להיקף התביעה, ובלבד שמדובר בסכסוך בין בני משפחה, אשר תרם "תרומה משמעותית" לסכסוך.

יש לציין כי בשנה האחרונה הורחבו סמכויות בתי המשפט הכלכליים, כך שמעבר לתיקי חברות, ניירות ערך וסכסוכים אזרחיים תאגידיים הם עוסקים כיום גם בתיקי פשיעה כלכלית - הלבנת הון ומס מורכבים.

הסכסוכים: ממשפחת עופר ועד אייזנברג

בין הסכסוכים המדווחים בתקשורת עד היום שהגיעו לבית המשפט למשפחה זכור התיק שהתנהל לאחר פטירתו של יולי עופר ז"ל, בין ליאורה עופר לדורון עופר בנוגע לצוואתו. הסכסוך חייב התייחסות לנכסי המשפחה שהוערכו במיליארדי שקלים בהם ההחזקות בעופר השקעות.

ליאורה עופר / צילום: ענבל מרמרי

גם פטירתו של איש העסקים שאול אייזנברג ז"ל הביאה לסכסוך בנוגע לעיזבונו שהוערך במיליארד וחצי דולרים. הסכסוך עירב זכויות בתאגידים והסתיים בהסכם חלוקה בין האחים לאם. במקרה של חברת המזרנים עמינח הנמצאת בבעלות משפחת שוורץ התגלע סכסוך משפחתי מורכב וסבוך שהשפיע על מאות ואלפי עובדים.

אחת הדוגמאות המובהקות הוא מקרה של אדם שתבע בן משפחה בעקבות סכסוך בינו לבין אשתו שהוביל להליך גירושין. הוא טען שהוא בעל זכויות בשורת חברות של המשפחה. לב המחלוקת נוגעת לנאמנות הנמצאת באיי הבתולה הבריטיים, המחזיקה בנכסי נדל"ן וחברות בהיקף של עשרות מיליוני דולרים ומעלה שאלות משפטיות בדיני נאמנות, חוזים משפטיים ומשפט בינלאומי פרטי.

המחלוקת על מניות מלון אטלס

הקשיים בניהול התיקים המשפחתיים ניכרים גם בכפל הליכים ופגיעה ביעילות הדיונית. בתיקים אלה יש עניין לבעלי מניות ונושים, אולם הם אינם חשופים להליך המתנהל בדלתיים סגורות בבית המשפט למשפחה. הם צריכים לשכנע את בית המשפט לענייני משפחה להפעיל את סמכותו ולהתיר את צירופם להליך.

אפשרות אחרת היא לפתוח הליך נפרד בבית המשפט, מצב שמביא לכך שמנוהלים באותו עניין או בעניינים קרובים שני הליכים שונים, שמבזבזים זמן ופוגעים ביעילות.

כך קרה במחלוקת על מניות רשת מלונות אטלס המונה כ-17 מלונות בוטיק. שלושה שותפים החזיקו באטלס - לסלי אדלר, דני ליפמן שמשמש כמנכ"ל הרשת ועמוס מנור, ראש השב"כ לשעבר. מנור נפטר בשנת 2007 ואשתו ציפורה ב-2009. לפי צוואת אשתו 16% מהמניות יועברו לבית החולים איכילוב אם בנם היחיד אודי מנור ילך לעולמו, זאת בנסיבות מסוימות. בשנת 2019 נפטר הבן ואז התגלה כי כמה שנים לפני כן חתם על צוואה לפיה הוא מוריש את המניות לידיד המשפחה שגם ניהל את העזבון.

המחלוקת האם הבן היה יכול להעביר את המניות הובילה לבית המשפט לענייני משפחה. אדלר וליפמן הגישו תביעה בבית המשפט הכלכלי בתל אביב נגד בית החולים בטענה שיש להם זכות סירוב ראשונה לרכוש את המניות. הדיון עוכב על מנת להמתין להכרעת בית המשפחה לענייני משפחה שנאלץ להכריע בדיני נאמנות ובהערכת שווי של מניות.

"כשל זועק לשמיים, שיש לפתור"

לדברי עו"ד הרשקוביץ, "לאותן המשפחות ישנה זכות לפגוש בבתי המשפט מותב בעל ניסיון וידע מתאימים על מנת לנהל ולהכריע בסכסוך". לדבריו, "זהו כשל שזועק לשמיים והגיעה העת לפתור אותו, גם עבור המשפחות, גם עבור העסקים ואלה התלויים בהם, וגם עבור שופטי בית המשפט לענייני משפחה שמהלך כזה יפנה אצלם משאבי זמן יקרים".

עו''ד שלום הרשקוביץ / צילום: כפיר זיו

עו"ד כספי מדגיש כי אין כוונה לגרוע ממעמדם של בתי המשפט לענייני משפחה. לדבריו, "קיים הבדל משמעותי בין סכסוך שעילותיו העיקריות מצויות בתחום הכלכלי והמסחרי לבין סכסוך שעילותיו העיקריות מצויות בתחום המשפחתי. אם קיים סכסוך בין בני זוג או בין אחים או הורים לילדים על שליטה בחברה עסקית קל וחומר בחברה ציבורית - זהו סכסוך עסקי מובהק".

בנימוק ליוזמה שהוגשה לשר המשפטים, ניתנת סיבה נוספת: בעת דיון בבית משפט לענייני משפחה הצדדים מפסידים בחלק גדול מהמקרים את הזכות להגיש ערעור לבית המשפט העליון. "לעתים בסכסוכים שהיקפם הכספי הינו מאות מיליוני שקלים הצדדים ‘מפסידים' את ערכאת השיפוט העליונה", נכתב בבקשה.

עוד כתבות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג