גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המצאנו מתמטיקה חדשה": האסלה שתעקוב אחרי הבריאות שלנו

חברת אוליב דיאגנוסטיקס פיתחה מכשיר לניטור מצב השתן, שיתריע על מחלות עוד לפני שהתפתחו ● החברה מייעדת את המוצר לניטור הבריאות של הגיל השלישי

האסלה שאוליב דיאגנוסטיקס פיתחה / צילום: Olive Diagnostics
האסלה שאוליב דיאגנוסטיקס פיתחה / צילום: Olive Diagnostics

"פיפי צהוב זה לא טוב, פיפי שקוף - אתה אלוף!", כך היו המדריכים בצופים מלמדים אותנו בניסיון למנוע התייבשות שלנו. אבל צבע הוא רק אחד הסימנים ששתן יכול לתת למחלות. מה אם האסלה הייתה יודעת לנטר את השתן שלנו באופן אוטומטי, אפילו עוד לפני שהיינו יודעים שיש בעיה?

הרעיון הזה אינו חדש, אבל מורכב לפתח פתרון שיהיה ישים גם מבחינה רפואית וגם מבחינה עסקית. אחת החברות שפועלת לפרוץ את המחסומים הללו היא אוליב דיאגנוסטיקס, שהוקמה על ידי גיא גולדמן וקורי כץ, ומנוהלת על ידי גולדמן.

אמא הייתה הטריגר

גולדמן גדל בישראל ובארה"ב, שימש בתפקידי ניהול בשתי המדינות, וכן באנגליה שבה ניהל חברה בתחום התחבורה הציבורית. בעודו מפתח את הקריירה הבינלאומית שלו, התגלה אצל אמו סרטן השחלות. "היא עשתה ניתוחים ועשתה טיפולים כימותרפיים, וכל יום התקשרתי לבדוק מה שלומה. האחים שלי אמרו 'איזה יופי שאכפת לך אבל אתה מנג'ס. או שתחזור או שתפסיק להתקשר', ואז לראשונה הבנתי כמה נחוץ מכשיר לניטור מרחוק".

הוא חשב שזה יהיה קל. "ב-2017, הנושא של Quantified Self, המדידה העצמית התמידית, היה בשיא הכותרות, אבל כשרציתי ליישם זאת לגבי אמא שלי, ראיתי שאין באמת 'עצמי' מנוטר. רק דופק וצעדים. הבנתי שהבעיה היא לא רק שלי. ילדים רבים גרים רחוק מהוריהם ולא יודעים מה שלומם".

גולדמן חיפש מוצר שפועל באופן רציף ופסיבי לחלוטין מבחינת המשתמש. "אם אמא שלי היא הדוגמה, אז היא לא תשתין לכוס כי אני רוצה לדעת מה שלומה. ואני ידעתי שרק שתן יכול להיות מדד פסיבי. שתן הוא רגולטור - הגוף מפריש דרכו כל מה שיש ממנו יותר מדי. אז אפשר ללמוד ממנו המון".

גולדמן החל לבדוק איך מודדים את השתן באופן פסיבי והבין שזה חייב להיות באמצעות אופטיקה, כלומר, ספקטרוסקופיה, שיטה מוכרת לניתוח הרכב של חומר באמצעות התקפתו באנרגיית אור, ובדיקת הספקטרום שנבלע לעומת הספקטרום שמוחזר. "לדוגמה, הכנסנו למולקולה 100 יחידות אנרגיה ב-1,000 אורך גל ויוצא לך חזרה 70? אז את יודעת שזה מים", הוא מסביר בפשטות.

"המצאנו מתמטיקה חדשה"

ספקטרומטרים הם מכשירים גדולים ויקרים היום. ואת החומר שרוצים לבדוק צריך להכניס לתוך המכשיר, שבו מתקיים תהליך של הפחתת רעש, "ואנחנו רוצים את זה על האסלה, שיש בה אינסוף רעש סביבתי. היו מדענים שאמרו לי, 'אי אפשר לעשות ספקטרוסקופיה במקום פתוח', אבל הם לא הצליחו להראות לי בנוסחאות מדוע אי אפשר. אז ניסינו לעשות זאת ולהוריד את הרעש באמצעות אלגוריתמיקה של עיבוד אותות ושיטות נוספות להפחתת רעש. והצלחנו. המצאנו מתמטיקה חדשה. היינו צריכים להמציא פונקציות חדשות שלא קיימות. אין ספר על ספקטרוסקופיה במקום פתוח".

חברה בשם קונסיומר פיזיקס טענה שהיא יכולה לעשות זאת למזון.

"הייתי משוכנע בהתחלה שאנחנו קונים מכשיר שלהם ומסבים אותו לצרכים שלנו. אבל המכשיר הזה צריך מגע, צריך להיות חצי מילימטר ממה שבודקים. עכשיו יש להם מוצר שמחייב הכנסה של הדגימה לתוך מסגרת שאין בה אור, ולדעתי זה דווקא עובד".

כעת היה צורך להחליט מה לנטר. "הציעו לי מיליון רעיונות. רעלת היריון וסוכרת היריון, ניטור סמים ואלכוהול, סמים בספורט, סם אונס בפאב. כל אחד מהם הוא שוק ענק. אבל אני הגדרתי את השוק שלי - ניטור הגיל השלישי, כדי לפנות לשוק אחד: מוסדות לגיל השלישי ומאושפזי בית. גישה כזו מאפשרת למכור את כל היכולות שלנו למקום אחד".

לדבריו, המערכת יודעת לנטר מדדים כמו כדוריות דם אדומות, חלבונים, קטונים וקריאטינין לצד ניטור צבע השתן, הלחץ והצפיפות. החברה תיקפה באופן ראשוני את היכולות של המוצר, בניסוי שנערך בבית החולים הדסה באמצעות חברת הניסויים הקליניים TechnoSTAT. בניסוי, הצליח המכשיר לזהות חלבונים ב-900 דגימות שתן, ברגישות של 98.7% (רק 1.3% מהחולים פוספסו), ובסגוליות של 100% (אף אדם בריא לא זוהה בטעות כחולה). לדברי החברה, זהו דיוק רב יותר מהמקלות לבדיקת חלבונים בשתן שבהם משתמשת מערכת הבריאות היום.

כמו כן, נבחנה בניסויים הללו היכולת של המערכת לזהות סוגים מסוימים של סרטן, למשל בבלוטת הערמונית, בשחלות ובכליות, כשל לבבי, התייבשות, אבנים בכליות, דלקת בדרכי השתן ובעיות רפואיות נוספות. 

החברה תתחיל בקרוב בתהליך אישור המוצר מול FDA. לא כל בדיקה רפואית בארה"ב חייבת אישור FDA, אולם לרוב דרוש אישור כזה כדי להפוך את המוצר למקובל על הקהילה הרפואית וכדי להשיג שיפוי ביטוחי. בינתיים, בהולנד כבר מותקנת המערכת בבתי אבות, וגם במכבי, שהיא אחת המשקיעות, נערך פיילוט עבור מאושפזי בית.

גולדמן מאמין ביכולת של המוצר לחסוך משאבים למערכת הרפואית. למשל, הוא אומר, אצל גברים המכשיר מזהה אבנים בכליות כמה שבועות לפני שמתחילים הכאבים, וניתן לטפל בשלב הזה בבעיה בקלות, ללא כאב, בלי צורך בתורים דחופים לרופא, וללא אשפוז. כמובן שזיהוי מוקדם של סרטן נותן תועלות דומות ובמכפלות מבחינת ערך, אבל התיקוף שתצטרך מערכת כזו לעבור הוא הרבה יותר משמעותי.

עד היום גייסה החברה 4 מיליון דולר בשלבי קדם-סיד וסיד ממכבי שירותי בריאות, קליבלנד קליניק, Venturing מהולנד ורשות החדשנות. החברה מגייסת כעת סבב נוסף, גדול יותר.

בשם אוליב, אומר גולדמן, הוא בחר בתקווה שיום אחד המוצר יצליח כל כך שהוא יהיה חלק מההסברה הישראלית. "לכן בחרנו שם ישראלי, מזרח תיכוני, וחוץ מזה הצבע של שמן זית דומה לשתן".

"אמא שלי בסופו של דבר נפטרה מהתייבשות", הוא מודה. "היא ישנה 22 שעות ביום ולא ידענו שזה לא בסדר".

עוד כתבות

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע