גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטכנולוגיה שהופכת משפט קצר לציור מרהיב תוך שניות בודדות

הטכנולוגיה DALL·E 2 משתמשת בבינה מלאכותית כדי ליצור תמונות או יצירות אמנות ריאליסטיות מתיאור טקסט שנכתב באנגלית – והרשת סוערת במיוחד על היכולות המרשימות המוצגות ● מדובר בפיתוח של חברה אמריקאית למחקר בינה מלאכותית, OpenAI

מתוך הבלוג של חברת OPENAI
מתוך הבלוג של חברת OPENAI

שני האיורים של השועל בתמונה נוצרו בעזרת מחשב בלבד. התיאור שהטכנולוגיה קיבלה הוא "a painting of a fox sitting in a field at sunrise in the style of Claude Monet".

בינה מלאכותית זה תחום מתפתח וחוקרים ברחבי העולם מנסים להבין את הגבולות והיכולות הגלומות בטכנולוגיות מהסוג הזה. הטכנולוגיה DALL·E 2, משתמשת בבינה מלאכותית כדי ליצור תמונות או יצירות אמנות ריאליסטיות מתיאור טקסט שנכתב באנגלית - והרשת סוערת במיוחד על היכולות המרשימות המוצגות.

התיאורים לתמונות יכולים להיות מורכבים, כמו שילוב תכונות, מושגים, פעולות, סגנונות אמנות ונושאים שונים, והבשורה שהמחשב עושה את זה לבד ובשניות בודדות. מדובר למעשה בפיתוח של חברה אמריקאית למחקר בינה מלאכותית, OpenAI, בין מייסדיה נמנה אילון מאסק, מנכ"ל טסלה ו-SpaceX המעוניין לרכוש את הרשת החברתית טוויטר תמורת 44 מיליארד דולר.

בבלוג החברה מדגימים כמה אפשרויות שונות שהבינה המלאכותית יודעת לעשות, לדוגמה: "An astronaut playing basketball with cats in space in a watercolor style", תיאור כזה יאפיין בין האפשרויות השונות את התמונה הזו:

תמונה שהבינה המלאכותית יצרה לפי התיאור: ''אסטרונאוט משחק כדורסל עם חתולים בחלל בסגנון צבעי מים'' / צילום: מתוך הבלוג של חברת OPENAI

לצורך ההדגמה, תיאור שכזה: "Teddy bears working on new AI research on the moon in the 1980s", יביא בין האפשרויות השונות תמונה שכזו:

תמונה שהבינה המלאכותית יצרה לפי התיאור: ''דובונים עובדים על מחקר בינה מלאכותית על הירח בשנות ה-80'' / צילום: מתוך הבלוג של חברת OPENAI

לפי החברה, DALL·E 2 יכולה לבצע עריכות מציאותיות לתמונות קיימות, גם בעזרת תיאור טקסטואלי. התמונה המקורית היא תמונה של בריכה ובתמונה הערוכה מוסיפים תמונה של פלמינגו.

התמונה המקורית:

תמונה של בריכה שהבינה המלאכותית קיבלה / צילום: מתוך הבלוג של חברת OPENAI

התמונה הערוכה:

תמונה של בריכה עם פלמנגו על הבריכה, שהבינה המלאכותית הוסיפה / צילום: מתוך הבלוג של חברת OPENAI

מה שמדהים לראות, זה שהבינה המלאכותית יודעת להשלים את התמונה לא רק מבחינת החיתוך הטכני ואיך האובייקט נמצא בתמונה, אלא היא משלימה את ההשתקפות בבריכה ועושה את השינויים המתבקשים. בנוסף, הטכנולוגיה יודעת להביא לבנות גרסאות דומות של אותה תמונה או ציור בעצמה. התמונה המקורית היא ציור, והבינה המלאכותית יודעת לעשות את אלו:

התמונה המקורית:

התמונה המקורית שהבינה המלאכותית קיבלה / צילום: מתוך הבלוג של חברת OPENAI

בין האפשרויות:

אחת הווריאציות שהבינה המלאכותית עשתה לאותה תמונה / צילום: מתוך הבלוג של חברת OPENAI

אחת הווריאציות שהבינה המלאכותית עשתה לאותה תמונה / צילום: מתוך הבלוג של חברת OPENAI

איך הטכנולוגיה הזו בעצם עובדת?

למעשה מה שהטכנולוגיה עושה זה ללמוד את ההקשר בין תמונות לבין הטקסט המתאר. הטכנולוגיה משתמשת בתהליך שנקרא "דיפוזיה", כך מוסבר בבלוג החברה, שמתחיל למפות את התמונה בדפוס של נקודות אקראיות שמשתנה בהדרגה בהתאם להיבטים ספציפיים בתיאור התמונה. לפי תיאור החברה, הטכנולוגיה פותחה בעזרת אימון רשתות נוירונים של תמונות ותיאורים שלהם, ומציאת הקשרים בין הרשתות השונות בעזרת למידה עמוקה (דיפ לרנינג). "הבינה המלאכותית לא רק מבינה אובייקטים בודדים כמו דובי קואלה ואופנועים, אלא לומדת על היחסים בין האובייקטים", נאמר בתיאור החברה.

הפיתוח הראשוני הוצג בינואר 2021, חברת OpenAI הציגה את DALL·E, שמה של הטכנולוגיה הולחם בין שתי דמויות: הרובוט WALL-E והאמן סלבדור דאלי. הדור הקודם, בדומה לנוכחי, עשה בדיוק אותו דבר ויצר תמונות בהתאם לטקסט, רק ביכולות פחות משופרים. כיום התמונות מדויקות ומציאותיות יותר ורזולוציה שגדולה פי ארבעה, מ-256X256 פיקסלים ל-1024x1024.

תיאור של המודל שלהם:

איך זה עובד? ב- OpenAI אימנו את המודל כך שאספו מיליוני תמונות עם התיאור שלהם וכך אימנו את האלגוריתם שלהם את הקשר בין התיאור לתמונה. הטכנולוגיה DALL·E 2 משתמשת בתיאור כדי לייצר תמונות חדשות, הן מדורגות בעזרת אלגוריתם נוסף בשם CLIP, שתפקידו לייצר תיאור טקסטואלי לתמונה. כך שלמעשה התמונות עם התיאורים הדומים, הן התמונות הנכונות והמתאימות.

נכון לעכשיו, הפרויקט הזה לא מוצע לכל הציבור, אלא ישנה רשימת המתנה. כדי לוודא שלא יעשו בטכנולוגיה הזו שימושים רעים, הם פיתחו כמה כללים: הבינה המלאכותית מוגבלת ואיננה מסוגלת לייצר תמונות אלימות, תמונות שנאה או תמונות מיניות ולא ראיות. החברה צמצמה את החשיפה למושגים מהסוגים האלו, והם השתמשו בטכניקות מתקדמות כדי למנוע ייצור תמונות של אנשים אמיתיים ואנשים מפורסמים. כך שלמעשה החברה לא תאפשר ליצור תמונות אם המסננים שלהם מזהים הודעות או תמונות שעלולות להפר את המדיניות שלהן. לצד זאת, לחברה יש מערכות ניטור אוטומטיות ואנושיות כדי להגן מפני שימוש לרעה.

במאית שקיבלה גישה לכלי הזה, פרסמה סרטון עם מוזיקה כדי להראות את היכולות המרהיבות של הכלי:

הבשורה היא ההבנה איך בינה מלאכותית רואה את העולם שלנו

"התקווה שלנו היא שהטכנולוגיה הזו תעצים אנשים על מנת שיוכלו לבטא את עצמם בצורה יצירתית", נכתב בבלוג החברה. לצד המטרה הזו, החברה מצביעה על כך שהטכנולוגיה עוזרת להם להבין כיצד מערכות בינה מלאכותית מבינות ורואות את העולם, "וזה קריטי למשימתנו כדי ליצור בינה מלאכותית שתועיל לאנושות", נכתב.

בועז ארד, צלם במקצועו המבוסס בגרמניה, צייץ בטוויטר כמה תהיות סביב היכולות האלו, כמו איך פיתוח טכנולוגיה כזו יכולה להשפיע על משרדי פרסום ועל מעצבים גרפיים וצלמים שמועסקים כדי לעשות בדיוק את זה. הוא מעלה את התהייה לאן זה עוד יכול ללכת בעתיד - הכנת סרטונים כאלו או שירים שלמים.

תהליך חיובי או שלילי?

יחיאל אטיאס, מנכ"ל חברת Hexa הישראלית, פלטפורמה להדמיה תלת-ממדית, מסביר כי "הרשתות האלה בעצם יוצרות מפעל אינסופי של רעיונות, ומכילות בתוכן יכולות אדירות בייצור תוכן. בסופו של דבר, הרשתות האלה יעזרו לייצר קריאייטיב בלי הגבלה ולהקטין את הזמן שלוקח לייצר רעיונות חדשים". לדבריו, אי אפשר להניח איך זה ישפיע על תעשיית הפרסום.

"קצת מוקדם להגיד אם זה תהליך חיובי או שלילי. הרבה נכתב ונאמר על משרות שייעלמו מהעולם בשנים הקרובות וקשה להבין היום איך זה ישפיע על עולם העבודה בהקשר הפרסום, אבל בהסתכלות על תעשיות אחרות התשתיות האלה מפנות אנשים לעשות את התפקיד שמכונות לא יכולות להחליף - חשיבה קריאיטיבית. הטכנולוגיה הזו בעצם מסייעת ונותנות גישה נוחה יותר לכמויות מידע עצומות. הן מאפשרות לעשות את הפעולות החיפוש שהמוח עושה בסדר גודל של מיליוני מוחות", כך אטיאס. "כשנותנים עוצמה כזו לצוות קטן או פחות מנוסה, הוא משנה לחלוטין את הדינמיקה של משרד פרסום ומאפשר להפוך צוות קטן למפעל של רעיונות שיודע לשרת לקוחות רבים בהרבה".

עוד כתבות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט