גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זמנם של מקימי חברות הספאק הולך ואוזל

הנפילות במניות של חברות שמוזגו ל-SPAC מקשות על מציאת מיזוגים חדשים, והשנתיים שהוקצו למקימי SPAC רבים עומדות להסתיים ● אם הם לא יסגרו עסקה בקרוב, הם יפסידו כסף רב שאותו ישיבו למשקיעים ● "זו פצצת זמן מתקתקת", אומר גורם בשוק

ירידות במניות שמוזגו ל־SPAC. פחות חברות מעוניינות במיזוג / צילום: Shutterstock
ירידות במניות שמוזגו ל־SPAC. פחות חברות מעוניינות במיזוג / צילום: Shutterstock

המשקיעים הנמלטים בבהלה ממסחר מסוכן, מפעילים לחץ על חברות הצ'ק הפתוח (SPAC), שזמנן לאתר חברות להתמזג איתן ולהנפיקן - הולך ואוזל, מה שמאיים להותיר את מקימי אותן חברות ספאק ללא הסכמים ועם הפסדים גדולים.

חברות SPAC שהונפקו לצורך רכישת חברות בדרך של מיזוג, איבדו משוויין לאחרונה, יחד עם תחום הטכנולוגיה ומטבעות הקריפטו. היו אלו בעיות בשרשראות האספקה ועיכובים טכנולוגיים פגעו בסטארט-אפים רבים, זאת לצד חששות מאינפלציה גבוהה ושיעורי הריבית העולים.

קרן סל העוקבת אחרי חברות שהתמזגו עם חברות SPAC ירדה השנה בינתיים בכ־30%, ירידה חדה הרבה יותר מיתר השוק. כמה מניות שבעבר היו פופולריות, כמו מניית הימורי הספורט DraftKings וחברת הניהול הפיננסי האישי SoFi Technologies ירדו ב־50% או יותר. אפילו מניות של חברות שהונפקו על-ידי כמה ממקימי ה־SPAC, כמו משקיע ההון סיכון צ'מאת פאליהפיטייה, הציגו ביצועים לא טובים.

ירידות אלו האטו את קצב יצירת הספאקים החדשים ואת קצב העסקאות, זאת ביחס לנתוני השיא של השנה שעברה. הן גם גרמו לחלק מהחברות שבעבר הסכימו להיות מונפקות דרך ספאק, כמו חברות ההשקעות והחיסכון Acorns Grow, לבטל הסכמים ולנסות במקום זאת לגייס כסף בכוחות עצמן. ההאטה משקפת חולשות בשוק להנפקות, שהתחיל את השנה באופן חלש לעומת הבוננזה של 2021.

 

המאפיין הייחודי של שוק הספאק הוא שלרשותם של מייסדי ומקימי אותן חברות מעטפת לרוב עומדות שנתיים כדי למצוא חברה להנפקה, אחרת עליהם להחזיר את הכסף למשקיעים ולוותר על 5-10 מיליון דולר בממוצע ששילמו כדי להקים את החברות, כולל תשלומים לעורכי דין ומבקרים והערכה של שווי עסקאות המיזוג.

נדרשים חודשים רבים למצוא עסקה

כיוון שספאקים רבים כל כך גייסו כסף בזמן שיא "השיגעון" של השנה שעברה, תאריכי הסיום של כ־280 מהם יגיעו ברבעון הראשון של 2023, כך לפי נתוני חברת SPAC Research. אם הקצב הנוכחי של סגירת עסקאות ספאק יימשך, אנליסטים מעריכים שאחוז גדול מחברות אלו, לא ימצאו חברות להתמזג איתן. חלון המיזוג לספאקים רבים נסגר, כיוון שלעתים קרובות נדרשים חודשים רבים למצוא עסקה, וחברות רבות שבעבר עשויות היו לשקול מיזוגים כאלה, מעדיפות כעת להישאר בידיים פרטיות, כך לפי בנקאים.

מקימי אותם הספאקים ואחרים בחברות, צפויים כעת להפסיד עד השנה הבאה מיליארד דולר או יותר - כסף המוכר בשם "הון הנמצא בסיכון" שאותו הם כבר הוציאו כשהקימו את הספאקים ולא יוכלו לעולם להחזירו (כמובן, אם אותם המקימים כן סוגרים עסקאות, הם צפויים להרוויח פי כמה מההשקעה שלהם על הנייר, זאת בשל האופן בו העסקאות האלה בנויות).

"זו פצצת זמן מתקתקת", אמר מאט סימפסון, שותף מנהל ב־Wealthspring Capital ומשקיע בספאקים.

ישנם משקיעים הצופים שספאקים רבים יחפשו חברות ב"איכות" נמוכה יחסית להנפקה, ובהערכות שווי לא הוגנות, כדי להימנע מהפסדים אפשריים. לדבריהם, האפשרויות הנוכחיות חושפות את בעיית התמריצים המובנית בעסקאות מסוג זה. אפילו עם הדחיפה הצפויה, אנליסטים רבים אומרים שלא ימצאו מיזוגים, פשוט משום שאין מספיק חברות ששואפות להגשים עסקת מיזוג עם ספאק בחלון הזמן שנותר.

מצב שוק המניות משפיע על דיונים בנושא

אנליסטים מסבירים שההפסדים הצפויים מאפיינים באופן ייחודי את המכירות בשוק המניות כרגע, משום שאין דרך לשחזר את הכסף ליוצרי הספאקים שלא מצליחים למצוא עסקאות שניתן לסגור. מעולם  לא הייתה תקופה שבה יותר מ־600 חברות מעטפת גייסו כסף עם זמן מועט כל כך ליישום או כדי להשקיע אותו הלאה.

הקריסה בשוק לאחרונה, כבר גורמת לפירוקם של חלק מהספאקים, ושמה מקלות בגלגלי הדיונים בנושא, כך לפי בנקאים. היא גם מגיעה במקביל לכך שרגולטורים פדרליים מחמירים את הכללים הנוגעים לחברות ספאק, ולגילויים ולתחזיות העסקיות שהחברות עושות לפני מיזוגים עם חברות המטרה.

כ־90% מהחברות שהשלימו מיזוגי ספאק בזמן הפריחה שהחלה ב־2020 נסחרות כעת מתחת למחיר הראשוני של מניות ה־SPAC, כך על-פי נתוני SPAC Research.

חברות "צ'ק פתוח", כפי שמכונות חברות המעטפת האלו, מגייסות כסף ממשקיעים חיצונים ונסחרות בבורסה כשמטרתן היחידה היא לסגור עסקה או להחזיר את הכסף למשקיעים ולוותר על הכסף שהוציאו המקימים כדי להקים את הספאק.

מאות מקימי ספאקים, החל ממנהלי חברות לשעבר ועד ספורטאים מפורסמים, נכנסו לשוק בשיאו, בתקווה להרוויח מהתמריצים המפתים המגיעים עם סיום עסקת מיזוג.

אותם המקימים יכולים לשלם כדי להאריך את תאריך היעד, במיוחד כשהם נמצאים בעיצומי שיחות עם חברה להנפקה או הכריזו על מיזוג אבל לא סגרו אותו. אולם יש המעריכים שיהיה אתגר לכל כך הרבה ספאקים להנפיק חברות, בהתחשב בתנאי השוק הנוכחיים.

"מדובר בכמות יוצאת דופן של כסף שבאמת יאבד", אמר ג'ון צ'צ'אס, מנהל משותף ב־Methushelah Advisors, בנק השקעות בוטיקי. בעבר הוא שקל להשקיע חלק מהכסף שלו להקמת ספאק, אבל החליט בסופו של דבר שלא לעשות זאת.

מעט מקימי ספאק ימצאו חברות למיזוג

אנליסטים רבים צופים שקבוצה קטנה של מקימי ספאק מוצלחים תמשיך למצוא חברות למיזוג בעוד שמנהלים פחות מוכרים יתקשו. מוקדם יותר החודש, גריינדר, אפליקציית היכרויות המתמקדת בקהילה הלהט"בית, חשפה מיזוג עם ספאק שקבע לה הערכת שווי של כ־2 מיליארד דולר, כולל החוב.

בינתיים, משקיעים מקצועיים רבים אומרים שגם הביצועים שלהם תקועים. הם לרוב משקיעים בספאקים כחלופה לאגרות חוב על-ידי קניית מניות במחירים נמוכים ואז מוכרים אותן אם המניות עולות, מושכים את כספם לפני שמשלימים עסקה או מקבלים אותו בחזרה אם לא הושלמה שום עסקה.

אבל עבור מקימי ספאק רבים הנאבקים למצוא כעת מיזוגים, הזמן הולך ואוזל. "בהחלט יש רבים שפשוט קפצו על העגלה", אמר פטריק גאלי, משקיע בספאק, ומנהל חברת RiverNorth Capital Management.

עוד כתבות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

תזכורת מאל על: המניות שנכנסו בסערה למדדים המובילים בת"א, ואז בעיקר צנחו

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?

שר החוץ האיראני חוסיין אמיר עבדאללהיאן / צילום: Reuters, Reuters

שר החוץ האירני נחת בניו יורק: ישתתף בדיוני מועצת הביטחון של האו״ם ויקיים פגישות

שר החוץ האירני נחת בניו יורק, מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • דקות לחצות - אזעקות במטולה ובסביבתה • מתאם פעולות הממשלה בשטחים: יותר מ-300 משאיות סיוע נכנסו לרצועה, כ-100 משלוחים הוצנחו • צה"ל השלים תרגיל רחב היקף בצפון: "תורגלו תרחישי התקפה והגנה" • עדכונים שוטפים 

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

במערב מתכננים סנקציות על תוכנית הכטב"מים האיראנית. איך זה יקרה בפועל?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן, ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה