גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשרות אנשי עסקים טסו לאחרונה לסעודיה עם דרכון ישראלי

חשיפת גלובס: עשרות אנשי עסקים הגיעו לסעודיה עם דרכון ישראלי לאחר שזו ביטלה את האיסור על נחיתת ישראלים בשטחה ● המטרה: לנצל את התחממות היחסים בין המדינות לטובת חתימה על הסכמים כלכליים בין הצדדים

אזרח מקומי צופה על אזור העסקים של ריאד / צילום: Shutterstock
אזרח מקומי צופה על אזור העסקים של ריאד / צילום: Shutterstock

ארצות הברית מתווכת בין ישראל, סעודיה ומצרים למהלך של נורמליזציה, כשעל הפרק גם סוגיית השלמת העברת האיים טיראן וסנפיר בים האדום לריבונות סעודית. אלא שהנורמליזציה עם סעודיה, גם אם אינה מוכרזת באופן רשמי אלא - כבר כמעט כאן. זה מתבטא בעסקאות גדולות שנחתמו לאחרונה, בביקורי אנשי עסקים ישראלים בעלי דרכון ישראלי בוויזות מיוחדות בסעודיה, ובמגעים מתקדמים להשקעות של אנשי עסקים וקרנות השקעות סעודיות בישראל.

"כבר יותר מעשרים שנה שיש לנו קשר עקיף עם סעודיה, אבל פריחה כמו בחודשים האחרונים אני לא זוכר", אומר לגלובס גורם המכיר את הנושא מקרוב. הקשרים המסחריים האלה היו מאחורי הקלעים, לרוב דרך חברות שנרשמו במדינות אירופיות או אחרות, והעסקאות נחתמו במדינות אלה. מדובר במגוון תחומים אזרחיים ובטחוניים גם יחד.

לגלובס נודע כי מזה חודשים, סעודיה מאפשרת לאנשי עסקים ישראלים, להיכנס אליה עם הדרכון הישראלי לאחר שקיבלו אשרות כניסה מיוחדות. התחום העיקרי הוא של נציגי ומנהלי חברות טכנולוגיה ישראליות שמוזמנים על ידי הסעודים, והשינוי של החודשים האחרונים הוא ביטול האיסור הגורף שהיה, ובקלות שבה מושגת האשרה המיוחדת.

עשרות אנשי עסקים ניצלו את האפשרות הזו וביקרו בריאד, המרכז הכלכלי של סעודיה, וגם במקומות נוספים כמו ניאום - עיר העתיד הנבנית לא רחוק מחופי הים האדום. בעיר הזו ביקר גם ראש הממשלה לשעבר נתניהו, ולפי הפרסומים נפגש שם עם יורש העצר בין סלמאן בחודש נובמבר 2020, פגישה שבה השתתף גם מזכיר המדינה האמריקני דאז מייק פומפיאו.

הביקורים הללו הולידו עסקאות לא מעטות ובהן שתיים בהיקף של מיליוני דולרים בתחום החקלאות המדברית. לפי גורם המעורב בנושא, מדובר בפרויקטים שבהם בא לידי ביטוי שימוש בטכנולוגיית מים ישראלית, הנחוצה לאקלים המדברי בסעודיה ביחד עם טכנולוגיות אגרי-טק ישראליות אחרות - שתי טכנולוגיות אלו זוכות למעקב צמוד של בית המלוכה, מתוך מטרה של הסעודים להרחיב אותן כחלק מהמאמצים להגיע לביטחון ועצמאות תזונתית.

לפרויקטים האלה משמעות לכלל המזרח התיכון, מאחר שהם ממחישים גם למדינות אחרות באזור את היכולת הישראלית לסייע בכמה מהתחומים החשובים במיוחד למדינות הסובלות מבעיות של מחסור במזון.

אנשי עסקים וגורמים ישראלים העוסקים בתחום לא הופתעו מההשקעה הסעודית. "חוץ מקשר דיפלומטי ישיר (וגם העברות בנקאיות ישירות) - יש לנו את כל מה שצריך בין המדינות לקיום קשר עסקי, ולחתימה על עסקאות ולהעברת סחורות וידע". אומר גורם עסקי ישראלי בשיחה עם גלובס.

 

התעניינות שלא נעצרת בסטארט-אפים

במסגרת הפעילות האחרונה, נודע לגלובס כי עסקאות נוספות שנחתמו הן בתחום החקלאות ובתחומים טכנולוגיים אזרחיים כמו מדטק (תעשיות מכשור רפואי). בנוסף, ישנה התעניינות רבה שגוברת והולכת להשקעות בתחומים שאינם סטרטאפים, אלא במוצרים ישראלים מוכחים. לפי אותם גורמים, ההערכה היא כי העסקאות הללו קרובות לחתימה ויקדימו את ההשקעות הממוסדות שייעשו דרך קרן העושר.

ד"ר נירית אופיר, מנכ"לית לשכת המסחר ישראל-GCC (מועצת מדינות המפרץ), אומרת כי "המעניין הוא שמדובר בסקטור הפרטי משני הצדדים המושך קדימה באופן מהיר". לדבריה, "אנשי העסקים לא מוגבלים בסוגיות דיפלומטיות, וכאשר המפגש האישי והאינטרס נפגשים - הם מתקדמים". היא מדגישה, כי בשונה מאיחוד האמירויות העסקאות הללו הן בין אנשי עסקים והסקטור המסחרי הפרטי ולא בין המדינות.

ישראל נרתמה לתווך מול סעודיה בסוגיית הנפט

אישור נוסף לפעילות הישראלית בערב הסעודית מגיע גם מריאד. פקיד סעודי בכיר המעורה בסוגיה אומר לגלובס, כי מספר הבקשות של אנשי עסקים סעודים לאשרות כניסה לישראלים הולך וגובר וכי ההתעניינות והצימאון למידע על טכנולוגיות ישראליות גדלים במהירות. לדבריו, מפגשים בין אנשי עסקים משני הצדדים קורים גם בדובאי ואבו דאבי שבאמירויות, וגם במנאמה בירת בחריין.

"השלטון כאן רואה את האפשרויות הטמונות בפעילות הזו, וזה משתלב בתוכניות וברפורמות הגדולות שמקדם יורש העצר".

בתחום הביטחון והמודיעין הקשרים חשובים לשתי המדינות, בעיקר בשל האוייב המשותף - איראן. פרסומים לא מעטים הצביעו על מכירות מערכות ביטחוניות ישראליות לסעודיה. האינטרס המשותף הזה יצר את הבסיס ההכרחי לשאר התחומים, וגם יכולת השפעה ישראלית גיאופוליטית משמעותית מבעבר. על כך מעיד המאמץ האמריקני לגייס את ישראל לסיוע בשכנועה של סעודיה להגדיל את תפוקת הנפט בשל המחסור העולמי במקורות אנרגיה שיצרה הפלישה של רוסיה לאוקראינה.

הסעודים, שהתאכזבו מהאמריקאים כמה פעמים בשנים האחרונות, לא נעתרים בקלות. השבוע הגיעו לסעודיה שניים מיועציו של הנשיא האמריקאי ג’ו ביידן לקידום הנושא, ובשיחות - כך לפי מקורות אמריקאים - יעלו גם את סוגיית קידום יחסי הכלכלה והמסחר עם ישראל.

לראשונה, הסעודים מאשימים את הפלסטינים

רשמית, סעודיה נזהרת מפרסומים אודות הקשרים עם ישראל. הסעודים טורחים להבהיר בכל הזדמנות כי התקדמות עם ישראל תגיע רק לאחר התקדמות עם הפלסטינים. שר החוץ הסעודי פייסל בן פרחאן חזר על כך השבוע כשאמר: "שילובה של ישראל באזור יהווה רווח עצום לא רק לישראל עצמה אלא לכל האזור, אבל ללא טיפול בבעיות הליבה של העם הפלסטיני והענקת כבוד וריבונות לעם הפלסטיני באמצעות הקמת מדינה פלסטינית יימשכו חוסר היציבות והסיכונים לביטחונה של ישראל ולביטחון כל האזור".

עם זאת, הסעודים - באופן לא רשמי המובע ברשתות החברתיות - תולים את האשם גם בפלסטינים. תמונות של אבנים, בקבוקי תבערה ושאר אמצעי לחימה מאולתרים שהביאו צעירים פלסטינים לתוך מסגד אל אקצא, עוררו בסעודיה זעם רב. השינוי הדיפלומטי מול ישראל יחול, ככל הנראה, רק לאחר העברת השלטון הרשמית מהמלך סלמאן למוחמד בנו. אבל השינוי הכלכלי כבר כאן, והקצב מתגבר.

ממתינים לקרן הפרייבט אקוויטי של קושנר

העימות המתמשך של סעודיה מול איראן, הן סביב נושא הגרעין (ובמיוחד בתקופת הסכם הגרעין מ-2015) והן במלחמת האזרחים בתימן, הביא להתקרבות נוספת בין סעודיה לישראל הפעם בתחומי ביטחון ומודיעין. התאוצה הגדולה במישור האזרחי חלה לאחר הסכמי אברהם, שחתם ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו עם שכנותיה של סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין. אופן החיובי ברובו שבו התקבל ההסכם הזה בדעת הקהל הסעודית, והתועלות הכלכליות והאחרות שלו סללו את הדרך להרחבת הקשרים הללו. למשל, ההסכמה בשתיקה של הסעודים הובעה במתן האפשרות למטוסים מישראל ואליה לעבור מעל שטח סעודיה, הן לאמירויות ובחריין והן למזרח הרחוק.

צעד משמעותי ליציאה אל האור ולנירמול היחסים נעשה בשבועות האחרונים עם הפרסום בוול סטריט ג’ורנל בדבר השקעה סעודית של 2 מיליארד דולר בקרן הפרייבט אקוויטי שהקים ג’ארד קושנר, חתנו של הנשיא לשעבר דונלד טרמפ. הקרן שהיקפה הכולל שלושה מיליארד דולר נועדה להשקעה בחברות ישראליות בתחומי טכנולוגיה מתקדמת.

זו לא הפעם הראשונה שבה סעודיה משקיעה בחברות ישראליות: באמצעות קרן השקעות של בכיר אחר לשעבר בממשל טראמפ, סטיבן מנוצ’ין, משקיעה הממלכה הערבית בסטארט-אפים ישראלים שפועלים בארה"ב וחתומים על הסכמים עם מערכת הביטחון האמריקאית, בהם חברות הסייבר זימפריום וסייבריזן. אלא שההשקעה בקרן של קושנר היא מכספי קרן העושר הסעודית, באישור ישיר של מוחמד בין סלמאן, יורש העצר והאיש החזק בממלכה. 

חגיגה מאוחרת של הסכמי אברהם: נתניהו צפוי להגיע לדובאי לכנס סייברטק

באמצע חודש יוני יתקיים באמירויות כנס סייברטק - דובאי 2022. הכנס עשוי להיות האירוע שיביא למדינה הראשונה שחתמה על הסכמי אברהם עם ישראל את מי שחתם על ההסכמים - אך כמו משה רבנו, לא הגיע אליה בעצמו: ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו.

את כנסי סייברטק הקים העיתונאי והיזם עמיר רפפורט, והם מושכים אליהם בארץ ובעולם עניין רב. לגלובס נודע כי נתניהו, שנכח בכמה מהכנסים הקודמים של סייברטק, הוזמן גם הפעם, ויש הסכמה עקרונית על בואו לדובאי ועל נאום שישא בפני באי הכנס.
עם זאת, אין עדיין אישור סופי לביקור, בעיקר בשל המצב הפוליטי והנסיונות של האופוזיציה להפיל את הממשלה.

נתניהו במועד החתימה על הסכמי אברהם, ספטמבר 2020 / צילום: Reuters, Tom Brenner

נתניהו, נזכיר, לא הגיע לאמירויות או למדינות הסכמי אברהם האחרות, לפחות לא לביקור פומבי, לחגוג את ההסכמים. כמה ביקורים שתוכננו בוטלו מסיבות שונות, שבראשן הקורונה וגם המשברים הפוליטיים התכופים בשנת שלטונו האחרונה. נתניהו מנע משרי ממשלה אחרים לטוס לאמירויות לפניו, והניסיון האחרון היה במרץ, 2021 כמה ימים לפני הבחירות, ביקור שנועד לכלול גם מפגש עם יורש העצר (והשליט כיום) מוחמד בין זאייד. אלא שאז הנסיעה בוטלה, בין השאר בגלל סכסוך עם ירדן שמנע מעבר דרכה לאמירויות. לאחר שהמחלוקת הוסרה, נתניהו החליט שלא לצאת בשל אשפוזה של רעייתו שרה, שלקתה בדלקת תוספתן.

נתניהו ביקש להמחיש בביקור אז את הישגו הגדול ביותר כראש ממשלה, הסכמי אברהם, לפני הבחירות. שבועות ספורים לאחר הקמת ממשלת בנט-לפיד מיהר שר החוץ יאיר לפיד לבקר באמירויות לביקור רשמי ראשון של שר ישראלי לאחר הסכמי אברהם. במסגרת אותו ביקור חנך לפיד את השגרירות באבו דאבי, ושם ידע לתת קרדיט לנתניהו על החתימה.

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית במסחר באירופה: החוזים העתידיים על וול סטריט אדומים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים