גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האש שבוערת מתחת להתמוטטות הקריפטו

הקריסה של מטבעות קריפטו קרתה לאחר יצירה פרועה של כסף דיגיטלי חדש, משהו שאף פעם לא הסתיים בטוב בעולם המסורתי

מטבעות קריפטו / צילום: Shutterstock, 1maksim1
מטבעות קריפטו / צילום: Shutterstock, 1maksim1

אחד הלקחים הפשוטים ביותר מההיסטוריה של שוק המניות היא שחידושים לעתים קרובות מובילים לבועות ולקריסות, מפקעות צבעונים דרך תעלות ועד מסילות הברזל והאינטרנט. מה שפחות מובן הוא שחידושים פיננסיים נספרים פעמיים מבחינה זו, בגלל שכלים חדשים מגדילים את ההיצע של מה שנראה כמו כסף, ומאפשרים לבועה להתנפח - ואז גם הפיצוץ הרבה יותר רציני.

הבעירה והקריסה פנימה שקורית לאחרונה בעולם הקריפטו קרתה לאחר יצירה פרועה של כסף דיגיטלי חדש, משהו שמעולם לא נגמר טוב גם בעולם המסורתי.

השאלה מבחינת התומכים בקריפטו היא איזה לקח ללמוד מההיסטוריה. האם הביטקוין ומטבעות קריפטו אחרים מתרסקים בגלל ההגזמות הרגילות המלוות קדמה חדשה בתחום הפיננסי? או שאולי יש בהם פגמים יסודיים שיגרמו להם בסוף להיות באותה קטגוריה כמו הקונכיות ששימשו פעם כמטבעות או מטבע הנחושת במשקל 20 קילו שהטביעה שבדיה, כשריד היסטורי? אני נוטה לאפשרות השנייה.

התפוצצות הבועה שונה הפעם 

בואו נתחיל עם התפישה החיובית, עד כמה שניתן לומר זאת. הייתה בועה ענקית בביטקוין ובקריפטו באופן כללי, כשספקולטורים נכנסו לתחום באופן מסיבי, בשאיפה להתעשר. מה שהיה מודגש היה הכשלון ללמוד לקחים מההיסטוריה, כשביזור של המכשירים הפיננסיים (defi) המציא מחדש הרבה מהבעיות שרדפו את העולם הפיננסי המסורתי במשך מאות שנים, כמו מינוף יתר ואי התאמה בנזילות.

בינתיים, הכל כרגיל. תעמיסו יותר מדי מינוף, קחו הלוואות לטווח קצר כדי לממן מתן הלוואות לטווח ארוך יותר, ולרוב זה ייגמר באסון.

תומכי הקריפטו מצביעים על "חורפי קריפטו" בשנים קודמות שבסוף נגמרו בטוב, ואומרים שהמחירים ישתקמו. אבל התפוצצות הבועה פעם שונה, בגלל ביזור התחום הפיננסי.

בבועות והקריסות של העשור האחרון מחירי הקריפטו נדחפו מעלה וקרסו על בסיס רמת העניין בהם, כמו קלפים של פוקימון או ביני בייביז.

הביזור של התחום הפיננסי שינה הכל, בגלל שיצר מערכת בנקאות מקבילה לקריפטו - בלי כל המגבלות או רשתות הביטחון שהונהגו בעולם האמיתי בתגובה להתרסקויות בעבר. עכשיו אנחנו רק מתחילים לגלות חלק מהבעיות, כשברוקרים ובתי הלוואות מקפיאים משיכות, מאות מיליארדים במטבעות "יציבים" שאמורים להיות בעלי ערך קבוע נעלמים, ומינוף פרוע מוביל למכירות כפויות נרחבות.

לכל הפחות זה רומז שחורף הקריפטו החדש יהיה גרוע מהקודמים. הביזור האיץ את התנפחות הבועה, וכעת הוא מאיץ את בריחת האוויר ממנה.

האירוניה בכל זה היא שחלק מהמשיכה המקורית של הקריפטו הייתה התקרה על כמות הביטקוין שיכולים להתקיים, משהו שאמור למנוע את יצירת הכסף הבלתי מוגבלת שמדאיגה כל כך הרבה מבקרים של כסף שמדפיסות ממשלות, או כסף "פיאט". במקום היצירה הבלתי מוגבלת של ביטקוין, מה שקרה בקריפטו הוא התפוצה הבלתי נגמרת של מטבעות חדשים. המבנים החדשים של מתווכים ומכשירים פיננסיים מבוזרים מאפשרים לעשות שימוש חוזר או לתת הלוואות אפילו בביטקוין, והמשמעות היא שאנשים רבים חשבו שהם בעליהם של אותם מטבעות. בית ההלוואות Celsius Network הוא דוגמא קיצונית: מי שהפקידו ביטקוין ומטבעות אחרים שם קיבלו הבטחה לשיעורי ריבית גבוהים, אבל לא היו מסוגלים לקבל את המטבעות שלהם - שצלזיוס הלוותה הלאה - בחזרה.

במאה ה־19, גילה הבנק של אנגליה שהפרישה הפרטית של שטרות חוב עלולה להיות גדולה מהמגבלות על הדפסת כסף רשמית שנקבעה בגיבוי הזהב. בעלי מטבעות קריפטו מגלים כיום משהו דומה, כשהחידושים המוניטריים הביסו את הטענה החביבה עליהם, שערך הביטקוין נתמך בהגנה שלו מירידת ערך.

הבעיות בקריפטו אינן שטחיות

הבועות וההתרסקויות הגדולות ביותר בהיסטוריה המוניטרית הובילו להשמדה מלאה של מטבעות, וזה מה שכבר קורה לכמה ממטבעות הקריפטו החלשים יותר.

התקווה לקריפטו היא שהספקולנטים שהשתמשו ביותר מדי כסף שלוו הסתלקו מהתמונה, הפצת המטבעות נבלמה, המחירים תוקנו כלפי מטה ובאופן בסיסי, מטבעות קריפטו יכולים להמשיך בניסוי המוניטרי הגדול שלהם. כמובן, הם ירדו בשוויים, אך הם שרדו.

הצרה היא שהבעיות בקריפטו אינן שטחיות. הביטקוין התחיל בתקווה שיפעל כמקביל של שטרות ומטבעות, ויציע למוכרים את הביטחון של הידיעה שלא ניתן להפוך עסקה, שלא כמו בכרטיסי חיוב ואשראי. הוא כשל להמריא כמטבע עובר לסוחר, בגלל שהשימוש בו מסורבל ויקר. מטבעות קריפטו אחרים הם מעט יותר מעשיים לעסקאות, אבל כולם סובלים מבעיה בסיסית זהה: ככל שמשתמשים בהם יותר, העסקאות נעשות יקרות יותר כדרך לעשות רגולציה של הרשת. בדומה לאובר, בביטקוין עליית המחיר עם כמות השימוש מובנית באופי המטבע.

"מבחינה מסוימת התעבורה הצפופה היא מאפיין, לא פגם", אמר יון סונג שין, יועץ כלכלי ומנהל מחקר בבנק להסדרים בינלאומיים בבאזל. למטבעות נורמליים, "השפעות הרשת הן שככל שיצטרפו יותר, יהיה יותר שמח, אבל בקריפטו מושג בדיוק ההיפך, ככל שיש יותר משתמשים, הם נפגעים יותר".

הבנק להסדרים בינלאומיים הציג ביום שלישי תוכנית לאימוץ המאפיינים המוצלחים יותר של הקריפטו ושימוש בהם בדולרים דיגיטליים, ליש"ט או כל מטבע אחר שניתן להטביע באופן אלקטרוני על ידי בנקים מרכזיים.

זהב דיגיטלי? לא בטוח

הבעיה השנייה עם קריפטו: תומכי הביטקוין ניסו להתגבר על אי האפשרות להשתמש בו כמטבע עובר לסוחר על ידי מיתוגו מחדש כ"זהב דיגיטלי".

המשיכה של זהב בימינו היא שהוא מהווה מקלט בטוח בזמנים רעים, ולרוב משמש כגידור חלקי נגד אינפלציה. מחזיקי ביטקוין גילו שלא רק שהוא לא מהווה גידור נגד אינפלציה, אלא שאינו מהווה מקלט בטוח. המחיר שלו נוטה לנוע לצד נכסים בסיכון, לא לצד נכסים בטוחים. מחיר הזהב עלה ב־12 החודשים האחרונים ב־4% כשהאינפלציה זינקה, לעומת ירידה של 12% במדד S&P 500 וירידה של 43% בביטקוין. דיגיטלי, כן. זהב, לא ממש.

שום דבר מכל זה לא אומר שגורל הביטקוין והמטבעות הדיגיטליים האחרים נחרץ. אם אנשים ימשיכו לבלוע את הסיפור של זהב דיגיטלי על אף העדויות, הוא עשוי לשגשג. אם יהיה פרץ חדש של היסטריה ספקולטיבית, התנודתיות שלו תהפוך אותו אטרקטיבי למהמרים. או שהתומכים, שיהיו נואשים למצוא ערך כלשהו ברצפי הספרות הארוכים ששילמו עליהם כל כך הרבה, ימצאו ספין חדש שימשוך משתמשים לחזור.

אבל בטווח הארוך, התקווה הטובה ביותר של הקריפטו כדי לשרוד היא למצוא ייעוד שימושי כלשהו בעולם האמיתי. זה יצריך עוד סיבוב של חדשנות, ואין סיבה לחשוב שיהיו אלה מטבעות הקריפטו הקיימים, ובמיוחד קריפטו, שיהיו המנצחים בסיפור הזה.

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה