גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המודל" של קרנות הריט: תשואה סולידית למשקיעים, עשרות מיליוני שקלים ליזמים

חברות הניהול של שבע קרנות נדל"ן ותשתיות הנסחרות בבורסה בת"א חילקו ביניהן אשתקד סכום של יותר מ-170 מיליון שקל - עלייה חדה של קרוב ל-25% לעומת 2020 ● הכירו את היזמים שמנווטים את קרנות ההשקעה וגוזרים קופון גדול על כל עסקה

תשואה סולידית למשקיעים, עשרות מיליוני שקלים ליזמים / צילום: Shutterstock
תשואה סולידית למשקיעים, עשרות מיליוני שקלים ליזמים / צילום: Shutterstock

קרנות הריט הנסחרות בבורסה אמורות לספק למשקיעים בהן תשואה סולידית לאורך זמן. עם זאת, ישנו גורם אחד שנהנה מתגמולי עתק ההולכים וגדלים עם השנים, והוא חברות הניהול של קרנות הריט המורכבות מיזמיהן. הללו זוכים לדמי ניהול הנגזרים בעיקר מהיקף הנכסים שרוכשת הקרן וכן מביצועיה, תשלומים אשר בדרך כלל הולכים וגדלים מדי שנה. בתמורה מעניקות חברות הניהול שירותים שונים לקרנות, החל מניהול שוטף, דרך שירותי חשבונאות, ייעוץ משפטי, שכר אנשי מקצוע ועוד.

הטלטלות בשוקי המניות באות והולכות, סביבת הריבית יודעת עליות ומורדות, אך מה שנראה במגמת עלייה תמידית הוא תשלום התגמולים למנהלי קרנות הריט הנסחרת בבורסה בת"א. סכומים אלה נגזרים משווי הנכסים שמנהלות הקרנות, ונחשבים לאחד המנועים הדוחפים להרחבת פעילותן של הקרנות באמצעות הוספת עוד ועוד נכסים לפרוטפוליו שהן מנהלות.

בבורסה נסחרות כיום שבע קרנות ריט, שמרביתן (חמש) פועלות בתחום ההשקעות בנדל"ן מניב ושתיים נוספות - ג'נריישן קפיטל וקיסטון, פועלות בתחומי התשתיות. בחינת הדוחות הכספיים של הקרנות הללו לשנת 2022 מלמדת על זינוק ממוצע של יותר מ-20% בתגמולים שגבו חברות הניהול של הקרנות, המשקפת את הצמיחה במצבת הנכסים שלהן. סכום דמי הניהול המצרפי בקרנות הריט הסחירות הסתכם אשתקד בכ-173 מיליון שקל - עלייה חדה של קרוב ל-25% לעומת 2020.

 

הקרן הוותיקה ביותר בקרב קרנות הריט הבורסאיות היא ריט 1, שהוקמה עוד ב-2006 ביוזמה של בית ההשקעות אקסלנס, אז בידי רוני בירם וגיל דויטש, והונפקה באותה השנה. הקרן משקיעה בנדל"ן מניב, בין היתר במבני משרדים, מרכזי מסחר וגם בתי חולים סיעודיים. התגמולים ששולמו לחברת הניהול, שבה מחזיקים בין היתר המנכ"ל שמואל סייד והיו"ר דרור גד, הסתכמו בכמעט 35 מיליון שקל אשתקד - עלייה של כ-12% לעומת 2020. 

יש לציין כי חברת הניהול של קרן ריט 1 נושאת במלוא עלות השכר של המנכ"ל שמואל סייד, והיא גם מעמידה לרשות הקרן שירותי סמנכ"ל כספים וסמנכ"לים אחרים נוספים. הסכם הניהול הנוכחי אושר בספטמבר 2020 והוא תקף לשנתיים, כלומר לעוד כשלושה חודשים.

ניסיון השתלטות שחשף דמי ניהול שמנים

קרן הריט סלע קפיטל פועלת גם היא בתחום הנדל"ן המניב ומחזיקה נכסים בעלי מאפיינים דומים לאלה של ריט 1. הקרן שבחברת הניהול שלה מחזיקים בין היתר היו"ר שמואל סלבין, אלי בן חמו, יצחק סלע ובית ההשקעות אי.בי.אי, עברה בחורף 2020 ניסיון השתלטות עוינת מצד חברת הנדל"ן המניב מבנה, ניסיון שאמנם נכשל אך הציף את דמי הניהול השמנים שמשולמים לחברת הניהול של הקרן.

בסיכום שנת 2021 הסתכמו דמי הניהול בסלע קפיטל ב-26 מיליון שקל, עלייה מתונה יחסית (7.7%), שנראה כי אחת הסיבות לה הייתה ההחלטה של חברת הניהול כי מתחילת 2021, בחודשים שבהם התחולל מאבק השליטה, תבוצע הפחתה קבועה בתשלומים לחברת הניהול ב-9% עד לחודש מרץ השנה עם סיום ההסכם.

אצל ג'נריישן קפיטל, קרן ההשקעה בתשתיות שמובילים יוזי זינגר וארז בלשה, עמדו התשלומים לחברת הניהול אשתקד על כמעט 40 מיליון שקל - קפיצה של 54% שנבעה בין היתר מההתרחבות המהירה בנכסי הקרן.

קרן התשתיות הנוספת בבורסה בת"א, קיסטון, הונפקה ביוני אשתקד, ונמצאת כיום בהליכים לעסקת הענק של רכישת השליטה באגד לפי שווי של 4.8 מיליארד שקל. קיסטון שנוסדה על ידי רוני בירם, גיל דויטש ונבות בר (המנכ"ל), שילמה ב-2021 דמי ניהול של 12.1 מיליון שקל, יותר מפי 2 מהסכום ששולם בשנה שקדמה לה.

מגוריט: הצמיחה בנכסים הקפיצה את דמי הניהול

שתי קרנות ריט נוספות, אזורים ומגוריט, מתמקדות בתחום הדיור להשכרה. חברת הניהול של ריט אזורים היא ענקית הבנייה אזורים עצמה, שמעניקה שירותי ניהול לפי חוזה שנחתם ערב ההנפקה בפברואר 2020. דמי הניהול שנגבו מהקרן הסתכמו ב-21.7 מיליון שקל בשנת 2021, סכום שדומה לסכום שנגבה בשנה שקדמה לה. במקרה של קרן מגוריט, בראשות היזם ארז רוזנבוך, נרשמה עלייה חדה של 31% בדמי הניהול שגבתה חברת הניהול הקרן על רקע צמיחה החדה בנכסיה לכ-23 מיליון שקל.

קרן מניבים שהוקמה ב-2015 ומנוהלת על ידי עופר אברם (מנכ"ל), שרון שוופי (יו"רית) ואיתי מל (סגן היו"ר), מחזיקה בנכסים בתחומים היותר קלאסיים של קרנות הריט כגון משרדים בתחום ההייטק, שטחי מסחר, לוגיסטיקה ותעשייה. הקרן רשמה דמי ניהול של 16.5 מיליון שקל ב-2021, שצמחו ב-17% בתוך שנה.

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; הניקיי צלל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת ב-5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 מאבד מערכו 0.6% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה