גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת הכספים אישרה את השינוי במדד תשומות הבנייה. כך זה ייראה

אחרי ארבעה דיונים הושגו הסכמות סביב תיקון חוק המכר, שכוללות אימוץ של ההצמדה לרכיב הבנייה במדד רק לאחר תקופת מעבר, ושיפור מתווה הפיצויים על איחור במסירת דירה לטובת הקבלנים • סעיף שכר הטרחה וסוגיית הרטרואקטיביות הושארו בחוץ • ההערכות: החקיקה תושלם מחר

יו''ר ועדת הכספים אלכס קושניר / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
יו''ר ועדת הכספים אלכס קושניר / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

אחרי אינספור מאבקים, דיונים ואמוציות, נראה כי תיקון 9 לחוק המכר (דירות) מגיע לישורת האחרונה - ולמרות המורכבות הפוליטית, השלמת חקיקתו הולכת ומתקרבת. השינויים שהוא מציע צפויים לחולל שינוי בענף, ולכן ישנה חשיבות רבה להשלמתו, בטח רגעים לפני שהכנסת מתפזרת.

בדיון שנערך היום (ג') בוועדת הכספים של הכנסת הודיע יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר, על ההסכמות שהושגו ואשר יאפשרו את אישור החוק, והן כוללות כמה פרטים שלא הופיעו בהצעה המקורית: מתווה הפיצויים לרוכש במקרה של איחור במסירת דירה ישונה - כמעין "הטבה" לקבלנים; שינוי ההצמדה למדד תשומות הבנייה ייכנס לתוקף, אבל יחול רק לאחר תקופת מעבר; וסעיף שכר טרחת עורך דין היזם הוצא מהחוק. גם סוגיית הרטרואקטיביות של החוק, שעמדה במרכז הדיונים, נותרה בחוץ.

בתחילת חודש מאי פורסם תזכיר החוק הממשלתי, אשר הציע שלושה תיקונים מרכזיים ל"חוק המכר (דירות)": הגבלת הצמדת מחירי הדירות לרכיב הבנייה בלבד במדד תשומות הבנייה - מהלך שאותו חשפנו כאן לראשונה עוד בדצמבר 2021; קביעה כי הקבלן יחויב לשלם פיצויים בכל מקרה של איחור במסירת דירה, למעט מקרים שבהם האיחור נגרם כתוצאה ממעשה או מחדל של הרוכש עצמו; ואיסור גביית שכר טרחה מרוכש הדירה, מעבר לעלות הדירה עצמה, לעורך דין אשר מייצג את היזם.

הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה בכנסת בסוף החודש שעבר, ומאז היא נמצאת בדיונים בוועדת הכספים של הכנסת בראשות ח"כ קושניר, להכנתה לקריאה שנייה ושלישית ולאישורה הסופי. היום (ג') נערך הדיון הרביעי והאחרון, כנראה, ובו הושגו ההסכמות הסופיות - ובהן כמה שינויים מהותיים לעומת ההצעה המקורית.

איך ייראה השינוי במדד תשומות הבנייה?

באשר לשינוי הרכב ההצמדה למדד תשומות הבנייה, הוחלט על הוראת מעבר עד להחלת השינוי במלואו - הוראות שלפיהן התשלום הראשון על הדירה, בגובה של 20%, לא יוצמד למדד כנהוג ברוב המקרים כיום ויתר התשלומים יוצמדו למדד בשיעור של 50%. בשורה התחתונה - רק 40% ממחיר דירה חדשה יוצמד למדד תשומות הבנייה בתקופה זו.

תקופת המעבר (שנקבעת כדי לאפשר לשוק להסתגל לחקיקה או להנחיה חדשה) תימשך עד שמשרד הבינוי והשיכון יסיים את כתיבת התקנות הנוגעות לתיקון החוק (מבלי שהוועדה נקבה בתאריך מדויק). עם סיום התקופה, מחיר דירה חדשה יוצמד לרכיב הבנייה בלבד במדד תשומות הבנייה, כפי שהציע החוק במקורו.

"לעניין שינוי הרכב ההצמדה למדד, היות שההצעה להצמיד רק חלק מהרכיבים מייצרת הרבה מאוד מורכבות, ויש כאן תלות באישור התקנות, החלטנו להציע הצעה להוראת מעבר", אמר ח"כ קושניר. "מאחר שהשוק כבר עובד כיום בשיטה לפיה התשלום הראשון, של 20% ממחיר הדירה, לא מוצמד למדד, כך יהיה גם לאורך הוראת המעבר, ושאר התשלומים יוצמדו למדד תשומות הבנייה בערך של 50% בלבד".

ממתיקים את הגלולה המרה עבור הקבלנים?

לאורך הדרך ציינו אנשי משרד הבינוי והשיכון, וכך גם השר זאב אלקין, כי ניטש קרב של ממש בינם לבין הקבלנים סביב התיקון המוצע לחוק. ההסכמות שעליהן הודיע היום יו"ר ועדת הכספים מעידות בעיקר על ריכוך עמדות, ועל מתן "סוכריות" מסוימות לקבלנים, אולי כפיצוי על סעיפים קשים לעיכול מצידם, אשר נכללים בהצעה וצפויים לעבור בכנסת.

על פי ההסכמות, מתווה הפיצויים על איחור במסירת דירה ישונה, כך שהקבלן ישלם 100% משכר הדירה "הראוי" (כפי שנקבע בחוק המכר) מחודש האיחור השני, 125% שכר דירה מהחודש החמישי ו־150% שכר דירה רק מהחודש ה־11 ואילך. נזכיר כי כיום משלם הקבלן 150% משכר הדירה עבור שמונת החודשים הראשונים לאיחור המסירה, ו־125% משכר הדירה עבור כל חודש איחור לאחר מכן. "אנחנו מבינים שלא כל האחריות נמצאת תמיד אצל הקבלנים", אמר ח"כ קושניר. "החלטנו להשאיר את הסעיף כפי שהוא, בשל חוסר הסימטריה בין הקבלן לבין הרוכש, אך לתקן את נוסחת הפיצויים".

"את הסעיף הנוגע לשכר הטרחה של עורך דין היזם לא נאמץ כוועדה", ציין ח"כ קושניר. "אנחנו מבקשים ממשרד הבינוי והשיכון לבצע עבודה מקצועית בנושא ולהביא אותה לבחינת ועדת הכלכלה, היות שאנחנו מבינים כי נוצרת בעיה של מחויבות בין עורך דין לרוכש ברגע שאין כלל תשלום".

ח"כ קושניר התייחס לעוד כמה סוגיות שעלו לאורך ארבעת הדיונים בהצעת החוק, ביניהן שאלת החלת החוק בצורה רטרואקטיבית. גם העניין הזה ייוותר, כך הוסכם, מחוץ להצעת החוק בסופו של דבר. "מדובר בסוגיה כואבת לכולם", אמר יו"ר הוועדה, "אבל קיים פה מכשול משפטי קשה מאוד. לכן החלטנו שלא לכלול את הסוגיה הזו בחוק, וננסה לפתור את זה בדרכים אחרות, למשל דרך הגדלת המימון שניתן לרוכשי הדירות בהתאם לגידול במדד תשומות הבנייה".

כעת יתפנו הגורמים הרלוונטיים לניסוח ההסכמות ולגיבוש הצעת החוק המעודכנת, שאמורה להיות זו שתוגש להצבעה בכנסת בסופו של דבר. על פי ההערכות, ההצבעה על ההצעה המעודכנת תתקיים מחר בבוקר, במטרה להשלים את החקיקה בכנסת לאחר מכן, גם כן מחר - כדי לאשר את החוק סופית לפני פיזור הכנסת.

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים