גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח חדש חושף איך קדחת מניות גיימסטופ הביאה את רובין הוד לסף פשיטת רגל

פרקטיקות עסקיות בעייתיות, ניהול סיכונים לא ראוי והעדפה של צמיחה על פני יציבות ● דוח של הוועדה לשירותים פיננסים בבית הנבחרים האמריקאי בחן את אירועי ינואר 2021, וגילה כי שגעת מניית גיימסטופ הקפיצה את הכנסות רובין הוד, אך גם כמעט חיסלה אותה

רובין הוד. בעיגול: מנכ''ל פלטפורמת המסחר, ולד טנב / צילום: Associated Press, Mark Lennihan
רובין הוד. בעיגול: מנכ''ל פלטפורמת המסחר, ולד טנב / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מה קרה מאחורי הקלעים של "קדחת גיימסטופ"? שנה וחצי לאחר שהמסחר במניית רשת משחקי הווידיאו זינק ב־21,318% בתוך פחות מחודש, דוח שפרסמה הוועדה לשירותים פיננסיים בבית הנבחרים לפני כמה ימים מצביע על האופן שבו קדחת גיימסטופ  כמעט הביאה את פלטפורמת רובין הוד , שם התרחש עיקר המסחר במניה, לקריסה.

באותם ימים ניסו מנהלי ועובדי רובין הוד לרכב על הגל של גיימסטופ, שהביא לפלטפורמה כמות אדירה של משתמשים והקפיץ את הכנסותיה. "אנחנו חייבים להמשיך לסובב את גלגל הצמיחה", כתב מנהל פרויקטים בפלטפורמת המסחד בהודעה פנימית ב־27 בינואר 2021, שמתארת את הגישה בחברה באותם ימים. "אל תדאג, אנחנו צריכים קודם לשרוד", השיב לו עמית, בתשובה שביטאה את הסכנה שגילמה בתוכה אותה צמיחה.

חודש ינואר 2021 אמור היה להיות זמן משמח עבור רובין הוד. לאחר שקרנות שורטיסטיות הימרו נגד מניית גיימסטופ וחזו את נפילתה, החליטו אלפי משקיעים קטנים לצאת להגנתה. המשקיעים התארגנו בטוויטר ובקבוצה הידועה WallStreetBets ברשת החברתית רדיט, רכשו כמויות גדולות ממניית גיימסטופ - והזניקו את ערכה במהלך אותו החודש מפחות מ־20 דולר ליותר מ־300 דולר.

הזינוק בערך מניית גיימסטופ הזרים משתמשים חדשים רבים אל פלטפורמת המסחר של רובין הוד, שהפכה מזוהה עם מלחמת המשקיעים הקטנים לטובת רשת משחקי הווידיאו. בין ה־27 ל־28 לינואר אשתקד, למשל, ניסו 430 אלף משתמשים חדשים להירשם לאפליקציה של רובין הוד.

קדחת מניות גיימסטופ, שהתרחבה בהמשך לעוד "מניות ממים" כמו מניית רשת בתי הקולנוע AMC  - גם הגדילה משמעותית את נפח הפעילות בפלטפורמת רובין הוד. כאמור, עד שנפח הפעילות במניית גיימסטופ עמד ב־28 בינואר 2021 על 21,318% יותר מאשר ב־4 בינואר של אותה שנה. עבור רובין הוד, נפח הפעילות הזה מתורגם להכנסות. מקור ההכנסות המרכזי של פלטפורמת המסחר, שאינה גובה עמלות ממשתמשים על קנייה ומכירה, הוא תשלומים שהיא מקבלת מעושי שוק (Market Makers) - הגופים שמבצעים את הפעולות של לקוחות רובין הוד.

אם הלקוחות של רובין הוד מעוניינים לרכוש מניה, עושי השוק הללו הם מי שמוכרים להם אותה, ומוכנים לשלם לרובין הוד על ביצוע הפעולות. במסגרת תנאי החוזה של רובין הוד עם עושי השוק, מוגדר כי ככל שהמניות תנודתיות יותר - כך התשלום שתקבל רובין הוד יהיה גבוה יותר. מה שאומר כי קדחת גיימסטופ הייתה, לכאורה, חלומית עבור החברה.

דוח שמתבסס על בחינת 95 אלף עמודים

שגעון גיימסטופ אולי נראה לכאורה כמו חדשות אדירות עבור רובין הוד, אך הדוח של בית הנבחרים חושף כי אותן חדשות איימו להטביע את פלטפורמת המסחר איתן. הדוח מתבסס על 16 חודשי חקירה, כולל 50 ראיונות עם גורמים שונים וביניהם מנכ"ל רובין הוד, ולאד טנב, ועל בחינה של 95 אלף עמודים - כולל שפע של התכתבויות פנימיות בתוך פלטפורמת המסחר.

מהתכתבויות אלו עולה כי התנועה האדירה של משתמשים בעקבות קדחת גיימסטופ גרמה לבעיות שונות ברובין הוד. "יש דברים פנימיים שמתחילים להשתחרר תחת הלחץ", כותב, למשל, מנהל הנדסה ברובין הוד לקולגה שלו בזמן אמת. עם זאת, הדברים שהתחילו להשתחרר לא היו הבעיה המרכזית של פלטפורמת המסחר. הצרה הגדולה של רובין הוד הייתה הודעה שהתקבלה אצל החברה ב־28 בינואר 2021 בשעה 05:11.

ההודעה הכילה דרישה של המסלקה האמריקאית הלאומית (NSCC) להפקדת ערבות נוספת של רובין הוד בסך 3 מיליארד דולר (3,006,178,364 דולר למען הדיוק). את ערבות זאת, פלטפורמת המסחר הייתה אמורה להפקיד עד השעה 10:00 באותו יום.
הבורסה בנויה על חיבור בין מוכרים וקונים, אבל מי שנמצאת ביניהם זאת המסלקה, שנדרשת לוודא כי שני הצדדים יעמדו בהתחייבויות שלהם. כדי לוודא שאחד הצדדים לא יקרוס ולא יוכל לעמוד בהתחייבויות שלו לשלם לצד השני, לוקחת המסלקה ערבויות מהצדדים. הערבויות הללו נקבעות לפי היקף הפעילות של השחקנים ולפי התנודתיות בשוק, כאשר מסחר תנודתי יותר, כמובן, מגדיל את הסיכון. כתוצאה מגדילת נפח המסחר בעקבות פופולריות מניית גיימסטופ, ולאור התנודתיות הגבוהה של מניה זו ואחרות - רובין הוד נדרשה להגדיל משמעותית את הערבויות שלה למסלקה. באותו הזמן, הערבויות הללו עמדו על כ־700 מיליון דולר, ובשלב זה היא נדרשה להוסיף להן לא פחות משלושה מיליארד דולר נוספים.

 

המספר הזה היכה בהלם את מנהלי רובין הוד. בחברה חישבו בימים קודם לכן את הערבויות הנוספות שהם ידרשו להעביר, אבל חישוב זה היה שטחי ולא מדויק. ברובין הוד העריכו כי יידרשו להפקיד עוד 1.4 מיליארד דולר בערבות אך לא ציפו לסכום יותר מכפול, שהם לא יכלו לעמוד בו. "הדרישה של ה־NSCC לערבון הייתה כמו קופסה שחורי עבורי", הודה מנהל הדאטה סיינס ברובין הוד בתכתובת פנימית.

עובד אחר ברובין הוד שאל את מנהלו באותו בוקר גורלי: "מה קורה היסטורית למי שאינם עומדים בתשלומים?" התשובה לשאלה זו לא בישרה טובות לרובין הוד, כיוון שאי־עמידה בדרישות הערבות עלולה להוביל להשתלטות על הפורטופוליו של אותו הגוף ולגרור אותו לפשיטת רגל, כמו שקרה לבנק ליהמן ברדרס ב־2008, לדוגמה, או למכירה כפויה של החברה.

המסלקה הצילה את רובין הוד מפשיטת רגל

מצב הביש הוביל למגעים אינטנסיביים בין רובין הוד ל־NSCC כאשר למזלה של הפלטפורמה, באופן לא ברור, החליטה המסלקה להפחית את דרישות העירבון ל־734 מיליון דולר, סכום שרובין הוד יכלה להעביר. במטרה לעצור את המשך הגידול בנפח הפעילות, החליטה רובין הוד ב־28 בינואר להגביל את המסחר במניית גיימסטופ ומניות נוספות, כאשר לקוחותיה יכולים היו למכור - אבל לא לקנות עוד מניות כאלה. החלטה זו עוררה בזמן אמת ביקורת כלפי רובין הוד מצד המשתמשים, שסברו כי היא בוגדת בהם. אולם, בדיעבד מתברר כי הייתה זו החלטה מחויבת המציאות כדי למנוע דרישה לערבויות נוספות שלא היו לחברה.

הדוח של בית הנבחרים, שמופיע תחת משחק המילים Game Stopped, מותח ביקורת חריפה על רובין הוד שהציגה "פרקטיקות עסקיות בעייתיות, ניהול סיכונים לא ראוי ותרבות של תעדוף צמיחה על פני יציבות". לפי הוועדה, לרובין הוד ולחברות נוספות בתחום אין גם כיום תוכנית להתמודדות עם מקרים קיצוניים כדוגמת גיימסטופ. דובר מצד רובין הוד מסר לכלי התקשורת בארה"ב כי הדוח לא מחדש דבר והגדיר את הנסיבות של ינואר 2021 בתור "אירוע של פעם בדור". מנכ"ל רובין הוד הגדיר את האירוע בפני הוועדה בתור "ברבור שחור" שאף אחד לא יכול היה לחזות.

רובין הוד הונפקה כמה חודשים לאחר מקרה גיימסטופ, ביוני 2021, לפי שווי של 32 מיליארד דולר. באותו הקיץ היא טיפסה עד ל־46 מיליארד, אך מאז רק ירדה עד ל־8 מיליארד דולר בלבד כיום, על רקע תוצאות מאכזבות. השווי הנמוך הופך את רובין הוד למועמדת לרכישה, ולפי דיווח השבוע מי ששוקל לקנות אותה הוא המיליארדר ומייסד בורסת FTX סם בנקמן פריד, שכבר מחזיק ב־7.6% מרובין הוד.

עוד כתבות

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט