גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר התעסוקה: עובדים עושים "גוסטינג", חברות מגייסות ואז מודיעות "סליחה, החלטנו לבטל"

על רקע הטלטלה בשוק העבודה, יותר ויותר מועמדים מדווחים כי מעסיקים הודיעו על הצעד הדרמטי לאחר שכבר התפטרו מעבודתם, ואף דחו הצעות נוספות ● מנגד, מגייסים מספרים על מקרים שבהם עובדים התקבלו למשרה, ואז נעלמו ● מומחית בדיני עבודה: "העובדים יכולים לתבוע"

מגייסים עובדים ומתחרטים / צילום: Unsplash
מגייסים עובדים ומתחרטים / צילום: Unsplash

המצב השברירי של שוק העבודה אילץ לאחרונה כמה חברות לצמצם הוצאות, לעצור גיוסים, ובמקרים כואבים יותר - להכריז על פיטורים וסגירת פעילויות. האם ייתכן מצב שבו חברות שזה עתה גייסו עובדים חדשים יבטלו את חוזה ההעסקה, רגע לפני תחילת העבודה המשותפת? מתברר שכן. בכתבה שהתפרסמה השבוע ב־CNBC מתוארים מקרים שונים של עובדות ועובדים שזמן קצר לפני תחילת העבודה החדשה התבשרו כי המשרה מבוטלת. וזאת, לאחר שהם כבר הודיעו למקום העבודה הקודם על פרישה, או ויתרו על הצעות עבודה אטרקטיביות אחרות.

"לצערנו, זה קורה בארץ", מאשרת עו"ד טל קרת, שותפה מובילה בתחום דיני עבודה במשרד יגאל ארנון־תדמור לוי. "רק השבוע טיפלתי במקרה כזה. הפסיקה מטילה על המעסיק כמה חובות, ולמרות שיחסי העבודה לא התחילו, עליו לערוך סוג של שימוע, ולא להסתפק בהודעה בנוסח ‘מצטערים, ביטלנו'. על המעסיק להסביר למה שוקלים לבטל את המשרה, ולקבל את ההחלטה הסופית רק אחרי ששומעים את המועמד שחתם. גם אם, לכאורה, המעסיק מציג מצב כללי שלא מאפשר לאייש את המשרה, בתי הדין לעבודה פוסקים פיצוי, כי לא היו נסיבות לא צפויות". עו"ד קרת מזכירה למעסיקים כי עליהם לשקול את כל הנסיבות, אלא אם יש מצב פתאומי במיוחד, דוגמת סגר של שנה בעולם התעופה - והתפקיד הוא בתחום זה. "לפעמים, כמו במקרה שבו אני טיפלתי, מדובר בעובד בכיר שעזב מקום אחרי ותק של שנים ארוכות, ועכשיו יוצא לשוק בתקופה שגם כך היא לא פשוטה למשק".

"במגזר הציבורי התגלה שפשוט החליפו מועמד"

פרופ' הדרה בר מור, דיקנית בית הספר למשפטים במכללה האקדמית נתניה ומומחית לדיני עבודה, מזכירה גם היא כי עובד שהתקבל למשרה מסוימת במדינת ישראל והודיעו לו ברגע האחרון על ביטולה - זכאי לפיצוי מצד המעסיק. "יש פסיקה שקובעת שהוא זכאי לפיצוי על ביטול חוזה. זה כבר קרה במגזר הציבורי, והתברר שם שהסיבה האמיתית הייתה שהתקבל מישהו אחר, שהוא קרוב של המעסיק". פרופ' בר מור מבהירה שגם אם ההסבר שאותו מספק המעסיק הוא אילוץ של ביטול משרה, יש בכך אי עמידה בהתחייבות.

פרופ’ הדרה בר מור, דיקנית ביה''ס למשפטים במכללת נתניה / צילום: יח''צ

לפי בר מור, "לאותו עובד היו כנראה הצעות עבודה אחרות והוא דחה אותן. צריך גם להתחשב בפרק הזמן שחולף בין ההודעה שהוא התקבל, לזו שהודיעו לו שזה לא יקרה. יכול להיות שבאותו זמן הוא הודיע למעסיק אחר שקיבל אותו שלא יגיע, ואותו מעסיק חתם עם מועמד אחר. או כמובן שהוא עזב לשם כך עבודה אחרת". גם לנסיבות הביטול, פרופ' בר מור סבורה כי יש לשים לב. "פתאום מגיעים למסקנה שצריך לבטל משרה? יכול להיות שזה לא נעשה בתום לב. לפי חוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה, על המעסיק למסור למועמד הודעה בכתב על התקדמות התהליך ולפי התיקון מ־2015, עליו להודיע על אי קבלה".

בר מור מבקשת להבחין בין סטארט־אפ לחברה גדולה. "בסטארט־אפ אפשר יותר לצפות שהוא יהיה בקשיים או לא יחזיק מעמד. אבל אם זו חברה מבוססת, הציפייה ממנה גדולה יותר. עכשיו נזכרתם שאתם מקפיאים גיוסים? גם מצבה הכלכלי של החברה משפיע. אם ההחלטה התקבלה בנסיבות פתאומיות ולא צפויות, זו עדיין בעיה אבל יש להניח שתהיה הקלה בהתייחסות". בנוגע לגובה הפיצוי, פרופ' בר מור מעריכה כי הוא יכול להיות בגובה הודעה מוקדמת, המשכורת, או כמה משכורות. "יש חובת תום לב במו"מ מכוח החוק, וחלק מחובת תום הלב היא עמידה בהתחייבויות של המעסיק", היא מציינת.

עו''ד טל קרת, שותפה בכירה במשרד יגאל ארנון־תדמור לוי / צילום: תומר יעקובסון

קשה שלא להיזכר במקרים ההפוכים, שבהם היו אלה העובדים שלא קיימו את חלקם בחוזה, ולא הגיעו למקום העבודה החדש. לדברי עו"ד קרת, "כמובן שזה קורה, השאלה מה עושים עם זה". לדבריה, מעסיקים יעדיפו לרוב להימנע מתגובה תקיפה נגד עובד שביטל הגעה, ובטח שלא לתבוע אותו - גם כאשר זה עולה להם בוויתור על מועמדים אחרים. לפעמים, גם במצב שהעובדים קיבלו את ההודעה, הם שבחרו להתפשר. "במקרה שטיפלתי בו, העובד העדיף להגיע לפשרה", מציינת עו"ד קרת.

ה"גוסטינג" הגיע גם לתחום התעסוקה

כך או כך, מעסיקים שרוצים להיתפס כאטרקטיביים, לא ייצאו כנגד עובדים שלא התייצבו, ובטח שיימנעו מהוספת סעיף בחוזה המאפשר לאחד הצדדים שלא לעמוד בו.
אייל סולומון, מנכ"ל חברת ההשמה אתוסיה, כבר מכיר על בשרו את התופעה ההפוכה, שבה היו אלה העובדים שלא עמדו בתנאי חוזה העבודה וביטלו את הגעתם.

סולומון מתייחס למצב תוך השוואתו לעולמות הדייטינג והזוגיות. "קוראים לזה גוסטינג", הוא אומר, "פגשנו את זה בעולם התעסוקה ביתר שאת בשלוש השנים האחרונות. זה הגיע לרמה שבה עובד חתם, ואחרי שהודיעו ליתר המועמדים שהמשרה אוישה, במקרה הטוב הוא הודיע שהוא לא מגיע, ובמקרה הפחות טוב הוא לא התייצב ביום הראשון לעבודה - ונעלם".

מנכ"ל אתוסיה מספר כי הוא מכיר מקרים בארה"ב שבהם עובדים שחתמו התחילו, אבל בשלב מוקדם מאוד פשוט הפסיקו להגיע. "בשיחה שקיימתי עם מישהו שלא הגיע, הוא לא הבין איפה הבעיה. הוא הסביר לי שהוא פשוט מצא מקום שיותר מתאים לו". לדבריו, לא מדובר במצב שנובע בהכרח מעודף ביקוש לטאלנטים, אלא יותר בעניין של פערי תרבות דורית ותפיסת ההתחייבות למקום העבודה. עם זאת, הוא מבהיר כי בדיקה שנערכה באתוסיה גילתה כי מדובר ב־3%־4% בלבד שעושים זאת.

זה עדיין יכול לקרות? האם אנו עדיין עם שוק של עובדים, למרות מקרי עצירת גיוסים ופיטורים?
"בתעשיית ההייטק חסרים 20 אלף עובדים והחברות מחפשות. הפיטורים הם בעיקר של עובדים זוטרים, תומכי פיתוח, אנשי מטה ותפעול, אבל לא טאלנטים. זה לא שהשוק של היום מוצף בטאלנטים".

גם אם יש מקרה שבו עובד או עובדת המוגדרים כטאלנטים מפוטרים בשל קיצוצים, או כמו במקרה המדובר - המשרה שלהם מבוטלת, לא יחלוף זמן רב עד שהם ימצאו משרה חדשה. "זמן החיפוש שייקח להם למצוא מקום אחר הוא כחמישה שבועות", מעריך סולומון. "טאלנטים שהחברה שעבדו בה נסגרה, עדיין יישארו עם שבע-שמונה הצעות עבודה פתוחות".

"חברות יעדיפו לפצות בשל רצון לשקט"

לגבי יחסי הכוחות אומר סולומון כי "מי שמחפש סימטריות בשוק התעסוקה הוא הוזה. חברות לא יתבעו עובד שעשה להן גוסטינג כי ‘כל הילדים מסתכלים על איך אני הגדול והחזק מתנהג'. לך תדברר תביעה של מועמד או עובד".

האם אנחנו נראה חברות שיבטלו תחילת עבודה למועמד שכבר התקבל בשל קיצוצים?
"אלא אם מדובר בארגון שסגר את שעריו או פיטר צוות שלם, הם יכולים לעשות את זה - וברור לי שהייעוץ המשפטי יכין אותם לקבל תביעה משפטית. הם יעדיפו לתת פיצוי לעובד מתוך מוטיבציה לשמור על שקט. אבל ברור שזה יכול לקרות - אנחנו מדברים על עולם עסקי, ופרויקט יכול להתבטל. בכל מקרה עדיף לחברה לפצות את העובד מאשר לזכות בשיימינג, לפגוע במיתוג שלה, או להיגרר לבית משפט".

עוד כתבות

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל