גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צחי נחמיאס והאחים זלקינד מוציאים לדרך את האסטרטגיה של דסק”ש

בעלי השליטה החדשים בדסק"ש, שנכון להיום מופסדים על השקעתם בה, מקווים להשיג פרמיית שליטה מהותית במכירת מניות סלקום ● המתעניינים ברכישה, ובהם קרנות הפרייבט אקוויטי סקיי ואייפקס, יידרשו להתמודד עם חוב פיננסי של 2.8 מיליארד שקל ועם סימני שאלה על עתיד החברה בתוך ענף התקשורת

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי
האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

חברת ההחזקות דיסקונט השקעות (דסק"ש) החלה לפעול באופן רשמי למכירת גרעין השליטה בסלקום, והורתה להנהלת החברה לבחון מימוש החזקותיה בחברת התקשורת, כולן או חלקן, בעסקה אחת או יותר.

דסק"ש  מחזיקה ב-45.7% ממניות סלקום  בשווי שוק של 1.34 מיליארד שקל. גרעין השליטה בחברות התקשורת המתחרות, פרטנר ובזק, קטן יותר (30% בפרטנר ו-25% בבזק), ולכן לכאורה היא יכולה למכור גרעין שליטה מצומצם יותר, ואת שאר המניות למכור דרך הבורסה.

לדברי דסק"ש, היא קיבלה פניות ראשוניות ביחס למכירת החזקותיה, שאין בהן הצעה קונקרטית לביצוע עסקה (או עסקאות), והן תיבחנה על ידי החברה במסגרת בחינת מימוש החזקותיה. בין השאר, נפגשו באחרונה מנכ"ל דסק"ש, דורון כהן, ומנכ"לית קרן אייפקס ישראל, זהבית כהן, לדיון בנושא.

אייפקס (לשעבר מבעלות השליטה בבזק) היא חברה בריטית המנהלת קרנות השקעה פרטיות בינלאומיות. בידי אייפקס קיים ההון הדרוש לביצוע העסקה, אולם לפי שעה היא לא הניחה כאמור הצעה קונקרטית לרכישת סלקום.

עוד נחשף באתר גלובס, כי גם קרן ההשקעות הישראלית סקיי, המנוהלת על ידי צבי יוכמן וניר דגן, מתעניינת באפשרות לרכוש את השליטה בסלקום. בין הצדדים התנהלו שיחות, אך לא ברור עד כמה הקרן יכולה להרים עסקה כזו בכוחות עצמה, או שתידרש למצוא שותפים מקרב הגופים המוסדיים לצורך ביצוע הרכישה.

מימין: אמיר ארבן, ליאת בנימיני, צביקה יוכמן, ציון אגיב יושבים: ניר דגן, מיטל הלר / צילום: אלי אטיאס

ליוכמן היכרות הדוקה עם שוק התקשורת, ובתחילת שנות ה-2000 הוא הוביל את המיזוג בין 013 ברק לנטוויז'ן. זו גם לא הפעם הראשונה שקרן סקיי בוחנת כניסה לשוק התקשורת, ובעבר בחנה השקעות במספר חברות סלולר.

גם חברת התקשורת המתחרה הוט התעניינה לפני כחצי שנה באפשרות לרכוש את סלקום. אופציה זו, שירדה אז מהפרק לאור בעיות רגולציה ופערי מחיר, עשויה לצוץ מחדש כעת.

המדיניות: להפחית מינוף ולהתמקד בנדל"ן

סלקום הועמדה כעת באופן רשמי על המדף, אולם אין מדובר בשינוי מדיניות של דסק"ש. מאז הפכה חברת הנדל"ן מגה אור , שבשליטת צחי נחמיאס, לבעלת המניות הגדולה בדסק"ש, נקבע כי האסטרטגיה של חברת ההחזקות תכלול שני גורמים מרכזיים: הפחתת היקף המינוף ומיקוד עסקי בתחום הנדל"ן, כלומר בחברה הבת נכסים ובניין, שהגדילה באחרונה את החזקתה בחברת הנדל"ן המניב גב-ים ל-86.7%, בהשקעה של כ-3.5 מיליארד שקל.

הגדרה זו כוללת מימוש כל ההחזקות שאינן מתחום הנדל"ן, ובראשן סלקום וחברת ההשקעות בהייטק אלרון . שתי עסקאות מכירה אלו מיועדות לסייע לדסק"ש לצמצם את התחייבויותיה למחזיקי האג"ח, שהסתכמו בסוף מרץ 2022 ב-3.24 מיליארד שקל (תשלומי קרן וריבית עתידיים).

 

נכון לסוף מרץ 2022, הכילה קופתה של דסק"ש מזומנים בשווי של 794 מיליון שקל בקופה, כאשר בשלושת הרבעונים הנותרים של 2022 היא נדרשת לפרוע חובות בסכום של 647 מיליון שקל. בשנת 2023 כולה נדרשת דסק"ש לפרוע חובות נוספים בהיקף של 672 מיליון שקל, כך שהחברה נדרשת למימושי נכסים, או לחלופין לגיוסי חוב או הון, לצורך מימון פירעונות החוב בשנה הבאה.

לדסק"ש שלוש סדרות איגרות חוב (ו', י', י"א) המדורגות בידי S&P מעלות בדירוג BBB מקומי. האג"ח הארוכה של החברה היא סדרה י"א, אשר לה משך חיים ממוצע של 4.1 שנים, שנסחרת לפי תשואה שנתית לפדיון של 6.3% (שקלית, ללא הצמדה למדד). כך, שניסיון לגייס חוב חדש בעת הנוכחית יחייב תשלום ריבית גבוהה יחסית לעבר (סדרה י"א הונפקה בספטמבר 2021 עם ריבית שקלית לא צמודה של 3.4% בלבד).

מצב הריביות דוחף למימוש נכסים

חברת מגה אור, שבשליטת צחי נחמיאס, הובילה בסוף 2020 קבוצת משקיעים לרכישת כ-83% ממניות דסק"ש, מידי כונסי הנכסים והנאמן של חברת אי.די.בי. במסגרת המהלך רכשה 29.9% ממניות דסק"ש תמורת 407 מיליון שקל, ואילו אלקו החזקות , שבשליטת האחים מייקי ודני זלקינד, רכשה 29.8% מדסק"ש ב-405 מיליון שקל.

האחים מיכאל ודניאל זלקינד, בעלי השליטה בדסק''ש / צילום: ישראל הדרי

אליהם הצטרף גם רמי לוי, שרכש באופן פרטי 10.8% מדסק"ש ב-147 מיליון שקל. העסקה בוצעה לפי מחיר מניה של 9.607 שקלים, אולם מאז ירדה דסק"ש יחד עם שוק המניות הישראלי כולו. כיום נסחרת המניה במחיר של 7.42 שקלים, כך שכל הרוכשים בעסקה זו מופסדים כ-23% על ההשקעה "על הנייר".

מצב הריביות הנוכחי בשוק דוחף כאמור את דירקטוריון דסק"ש למימוש נכסים כעת, לצורך הגדלת מצבת המזומנים. המטרה המרכזית של החברה היא כנראה למכור את מניות השליטה בסלקום במקשה אחת, בפרמיה מהותית על מחיר השוק. במקרה שמהלך כזה לא יתאפשר, תוכל כאמור החברה למכור גרעין שליטה מצומצם יותר של כ-30% ממניות סלקום, בפרמיה מהותית על מחיר השוק, ואת יתרת המניות שנותרו בידיה להפיץ לגופים מוסדיים בהנחה על מחיר השוק.

מכירת החבילה במקשה אחת תוכל להניב לדסק"ש סכומים של 1.6-1.8 מיליארד שקל, בהנחת פרמיית שליטה של 20%-30% על מחיר השוק. מנגד, מכירת גרעין שליטה מצומצם בשילוב הפצה בבורסה תניב כנראה תמורה נמוכה יותר, של 1.5-1.6 מיליארד שקל.

לדסק"ש יש אפשרויות נוספות למימוש נכסים, אולם בהיקפים קטנים יותר. ערכן של 60.1% ממניות אלרון שבידיה עומד כיום על 312 מיליון שקל, ואילו ערכן של 44.5% ממניות מהדרין מסתכם ב-232 מיליון שקל.

מהדרין עוסקת בגידול מטעי פרי הדר ובאריזה ושיווק של פירות לחו"ל. נוסף על כך היא מחזיקה נכסים מניבים, ומעניקה שירותי אחסנה בקירור, וברשותה קרקעות חקלאיות במרכז הארץ. כך, מימוש שלה עשוי להידחות כל עוד נמשכת העלייה החדה במחירי הקרקעות בישראל.

החוב הכבד מעיק על שווייה של סלקום

סלקום נסחרת כיום בבורסה לפי שווי של 2.9 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה הניבה למשקיעים תשואה של כ-70% בשלוש השנים האחרונות. שווי זה עדיין רחוק משמעותית מזה של המתחרה פרטנר, שעומד על 4.7 מיליארד שקל.

הבדל עיקרי בין החברות נעוץ בחוב הפיננסי הגבוה בהרבה של סלקום, שהסתכם בסוף מרץ 2022 ב-2.8 מיליארד שקל, לעומת 1.7 מיליארד שקל אצל פרטנר. מסיבה זו גם רשמה סלקום ברבעון הראשון הוצאות מימון (נטו) גבוהות יותר של 35 מיליון שקל, לעומת 18 מיליון שקל בלבד אצל פרטנר.

סלקום נדרשת להתמודד לא רק עם החוב הגדול שלה, אלא גם עם השאלה מה תעשה וכיצד תפעל בשוק התקשורת. השאלה הגדולה היא כיצד החברה תתמודד עם ההתפתחויות בשוק הטלוויזיה, בעקבות כניסת חברות הסטרימינג הגדולות לשוק. שירות הטלוויזיה סלקום טי.וי כבר איננו מהווה מנוע צמיחה, וספק אם הטלוויזיה הייתה אי פעם כזו. 

סוגיה נוספת שהחברה תצטרך לקבל החלטות לגביה היא שאלת המשך ההחזקה (23%) בחברת IBC ,שפורסת סיבים אופטיים, ושסלקום איננה מקבלת הנחה כלשהי ממנה בשל היותה בעלים.

לא פחות חשוב הוא הנושא של המשך ההשקעות הנדרשות בדור החמישי של רשתות הסלולר והאי-ודאות הנוכחי סביב השקעות אלה. בעלים חדשים שייכנסו לסלקום ינסו לחפש את המודל הרזה לפעילות החברה, וזאת בדומה לחברה הבת שלה גולן טלקום, שפועלת תחת עלויות נמוכות מאוד, היות שהיא איננה מתפעלת רשת.

אלא שכל ניסיון "להרזות" את סלקום ייתקל בלא מעט קשיים, ועדות לכך ניתנה לאחרונה כאשר ועד העובדים טרפד ניסיון למכור את אתרי הנדל"ן שמאכלסים את אנטנות הסלולר שברשותה.

עוד כתבות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

לעם ישראל יש מסר ברור: התותחים הרועמים לא יעצרו את המרוץ לנדל"ן

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

התקיפה באיראן: איזה חימוש קצר טווח מחזיקה ישראל

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"