גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נטפליקס, דיסני ועבודה נוחה מהבית: בפריפריה עדיין מחכים לסיבים האופטיים

פריסת הסיבים האופטיים תגיע עד סוף השנה ל-70% מבתי האב בישראל, אולם נראה כי במרחב הכפרי ייאלצו לחכות עוד כמה שנים בשל העלויות הגבוהות הכרוכות בכך ● ראשי מועצות טוענים כי בזק מרתיעה את הקבלנים המתחרים בה, ובמשרד התקשורת מתכננים דיון בנושא

מכונה לייצור סיבים אופטיים וכבלי תקשורת / צילום: Shutterstock
מכונה לייצור סיבים אופטיים וכבלי תקשורת / צילום: Shutterstock

סגן נשיא הבנק העולמי וראש תחום תשתיות גלובליות, ריקרדו פוליטי, הציג לאחרונה לשר התקשורת יועז הנדל מחקר בינלאומי העוסק בתרומה של הנגישות לתשתיות תקשורת מתקדמות, ולשיפור מנועי הצמיחה והכלכלה. עיקרי המחקר הם שנגישות לאינטרנט מהיר מגדילה את הסיכוי למצוא עבודה ב-13%-7%, וכל אחוז של גידול בשימוש באינטרנט מהיר מגדיל את התמ"ג בעד 0.4%.

ממצאי המחקר אינם מפתיעים, בהתחשב בכך שמחקרים דומים נעשו על ידי הבנק העולמי והאו"ם כבר לפני עשרות שנים. תשתיות תקשורת מפותחות הן ללא ספק מהמפתחות החשובים לשוק מודרני ומתקדם.

גם ההאצה והביקושים לשירותי סטרימינג - מנטפליקס ועד דיסני - קשורים קשר ישיר להתפתחות ולגידול בפריסת סיבים אופטיים בכל העולם. הסיבים למעשה מעודדים שימוש בסטרימינג, מכיוון שאיכות הצפייה ומספר המכשירים שיכולים להתחבר לשירות הזה תלויים באיכות הגלישה, שעל סיבים היא הרבה יותר איכותית.

המשמעות של גלישה על סיבים היא על אינטרנט מהיר ברוחב פס של עד 1 ג'יגה בייט בשנייה ויותר, יציב הרבה יותר מאשר הנחושת הישנה, ובלתי מוגבל מבחינת הביצועים העתידיים שלו. ועוד לא דיברנו על האפשרות לעבודה ולימודים מרחוק, שהרבה יותר אפקטיביים כאשר בבית יש סיב אופטי.

לצד הגידול במכירות של טלוויזיות חכמות, מודל הצפייה העתידי מתבסס על סיב אופטי ובחירה של אפליקציות שידור. גם פרטנר וגם סלקום פועלות בדיוק באותו כיוון, ומעבירות יותר ויותר לקוחות לצפייה דרך טלוויזיה חכמה במקום דרך ממיר.

 

למעשה, הסיבים האופטיים הם "הדבר הבא" בעולם התקשורת, מכיוון שבניגוד לעולם הסלולרי, הם מייצרים עבור החברות תשואה מיידית - וזה נכון בישראל ובעולם כאחד. מדובר בשוק עם ביקושים גבוהים מאוד, ולכן החזר ההשקעה של המפעילים ברור.

לחוצים בגלל הבחירות

מנתוני משרד התקשורת עולה כי עד כה מגיעה התשתית לכ-60% מבתי האב בישראל, ועד סוף השנה היא תגיע ל-70%. אלא שלצד הפריסה הרחבה של הסיבים ברחבי הארץ, החלה לאחרונה להישמע ביקורת מצד ראשי מועצות במרחב הכפרי, שטוענים כי אינם מצליחים לקדם את הפרויקטים באזורם ומעלים שורה של טענות מדוע על המשרד להתערב ולשנות מדיניות.

רוב ראשי הרשויות רואים בנושא הסיבים הזדמנות פז לקידום היישוב שלהם, אבל גם כרטיס ביקור לקראת הבחירות לרשויות המקומיות שייערכו בעוד שנה וחצי. למעשה, הסדר הוא הפוך: בלי סיבים שנפרסים לבתים, הלחצים על ראשי ערים ומועצות רק הולכים ומתגברים.

הסיבים האופטיים הופכים להיות סוג של מקדם מכירות, ועיר שאין בה סיבים בכלל יכולה להיתפס כבעיה עבור ראש מועצה. זו הסיבה שבבזק, פרטנר, בסלקום ובהוט (שתי האחרונות פועלות דרך חברת IBC) מקבלים המנכ"לים שיחות תכופות מראשי ערים שקוראים להם לבוא ולפרוס אצלם ביישוב.

נזכיר כי לבזק יש כבר פריסה של 1.2 מיליון משקי בית, ל-IBC יש כ-900 אלף משקי בית ולפרטנר כ-850 אלף. בשכונות ובבניינים גבוהים קל לפרוס סיבים, כך שהבעיה ממוקדת ביישובים הכפריים והקהילתיים שבהם הפריסה הרבה יותר מורכבת, ולכן הם נמצאים ברשימת ההמתנה של בזק לשנים הבאות. ראשי היישובים, כאמור, אינם מעוניינים לחכות - ולכן הם דורשים פריסה מיידית. לא מעט יוזמות החלו בשנה וחצי האחרונות עקב דרישה לפריסה מהירה מצד ראשי מועצות.

לידי גלובס הגיע מכתב ששלח שי חג'ג', ראש המועצה האזורית מרחבים ויו"ר מרכז השלטון האזורי, לשר התקשורת יועז הנדל, שמתאר את הקשיים שבהם נתקלים היישובים הכפריים - ובעצם מספר את הסיפור כולו.

הטענות שהוא מעלה רלבנטיות גם למקומות שבהם נקטו המועצות יוזמות פרטיות, ויצאו למכרזים לקבלנים פרטיים באופן עצמאי, וגם למקומות שלגביהם המדינה נקטה בפרקטיקה נפרדת של פריסה יזומה על ידה באמצעות קבלנים, ונקראת "מדיניות התמרוץ".

לדברי חג'ג', "המכרז המשותף (מכרז שבו נבחרו ארבעה קבלנים לפריסת סיבים בעשרות יישובים ברחבי הארץ, ג"פ) הצליח להביא תועלת בשני אספקטים. האחד, יצרנו מאגר חברות בעלות רישיון המעוניינות לפרוס סיבים במגזר הכפרי, והגברנו את התחרותיות בתחום הסיבים, שעד כה היה נתון למונופול החברות הגדולות. השני, עוררנו את בזק לפריסה מהירה יותר במועצות האזוריות".

בהמשך מתאר חג'ג' את הקשיים שבהם נתקלים הזוכים במכרז, ומתייחס לאחת הסוגיות הנפיצות שעמה מתמודד משרד התקשורת: כל מי שמשתמש בתשתיות פיזיות של בזק נדרש לממן מפקח של בזק בעלות של 1,900 שקל ליום. לעתים הפיקוח מסתכם בשעה של ביקורת, לעתים כמה שעות, אבל כאשר כל גוב (בור תקשורת המחבר בין הקנים) של בזק מחייב פקח מטעמה, הסכומים מצטברים למאות אלפי שקלים בפרויקט.

קילומטרים יקרים 

סוגיה נוספת שמטרידה את הרשויות ואת הקבלנים היא תשלום עבור השחלת הסיבים בקנים הקיימים של בזק. האסדרה כיום מאפשרת לבזק לגבות תשלום חודשי בגובה 40 אג' למטר שימוש השחלת סיבים בקנים שבבעלותה. לכאורה, מדובר בסכום סביר, אלא שהטענה היא שסכום זה מתאים לפריסת סיבים באזורי בנייה רוויה, שבהם כמות הלקוחות בכל בניין עשויה להיות שווה לאלה של יישוב שלם.

"גביית סכום כזה על כל מטר של קנים בפריסת הסיבים במרחב הכפרי הופכת את הפריסה ליקרה משמעותית לעומת אזורי בנייה רוויה, שכן אורך הקנים ביישובים הכפריים יכול להגיע גם למספר קילומטרים", אומרים ראשי הרשויות.

נקודה חשובה נוספת שמועלית היא הצורך לרכוש מבזק תמסורת בחיבור היישובים. זוכה במכרז לחיבור מועצה אזורית עם עשרות יישובים נדרש להשקעה עצומה לא רק בחיבור הבתים עצמם, אלא גם ביניהם. למעשה, הוא נדרש לתשלום ברגע שהוא מתחיל בעבודות, עוד בטרם חיבר לקוח אחד.

אלא שבכך לא מסתיים העניין: חלק מהזוכים מתלוננים שבזק נוקטת בפרקטיקה בעייתית, שלפיה היא מקדימה פריסה ביישובים שבהם היא רואה שמסתמנת לה תחרות. לכאורה, אין מניעה מבזק להקדים פריסה מכיוון שכולם רוצים תחרות בתשתיות, אבל כאשר זוכה במכרז מתכנן פריסה במושב כלשהו מתוך ידיעה שבזק לא תגיע לשם בשנה-שנתיים הקרובות, ואז מגלה משאית כבלים של בזק שמגיעה למושב דווקא ביום שהוא מתחיל לעבוד - מקבל רגליים קרות. אמנם מדובר במהלך חוקי, אבל כזה שמריח לא טוב.

מנגד, צריך לזכור שעסקי התשתיות קורצים לשרלטנים רבים, הסבורים שפריסת תשתיות היא עסק של מה בכך. קבלן שנכנס לפרויקט כה כבד אינו יודע את מחירי השימוש בתשתיות בזק ואת עלות הפיקוח? לקבוע עובדות בשטח, ואחר כך לבקש ממשרד התקשורת חילוץ מהתסבוכת - זו התנהגות לא רצינית. בסופו של דבר, וזו הטענה העיקרית שהציבור בפריפריה עוד ישלם עליה מחירים כבדים מאוד, תשתיות תקשורת הן עסק יקר שדורש גב רחב.

בכירים במשרד התקשורת אמרו לגלובס כי יתקיים דיון בנושא, וכי לא ירשו קיומן של פרקטיקות אנטי תחרותיות.

מבזק לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?