גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיע הזמן להמציא מחדש את תפקיד המנהלים. כך עשו את זה בשלוש חברות ענק

בעולם העבודה החדש, תפקידם המסורתי של מנהלים כמפקחים על משימות ועל התנהגות העובדים כבר לא רלוונטי ● משינוי טייטל ועד פיצול התפקיד - בנק סטנדרד צ'רטרד, IBM וחברת טלסטרה האוסטרלית מציגים שלושה מודלים לשינוי

מאמנים במקום מפקחים: חברות ממציאות מחדש את תפקיד מנהלי הביניים / צילום: Shutterstock
מאמנים במקום מפקחים: חברות ממציאות מחדש את תפקיד מנהלי הביניים / צילום: Shutterstock

 

 

הגיע הזמן להמציא מחדש את תפקיד המנהלים בעולם העבודה המשתנה. התפקיד המסורתי של מנהל מתחיל להיראות מיושן. במאמר זה, נטען שצריך להגדיר מחדש ואפילו לפצל את התפקיד. אבל קודם כול, בואו נבחן את גלי החדשנות שהביאו אותנו עד הלום.

הגל הראשון, הינדוס מחדש של תהליכים, החל בסביבות 1990 ונמשך עד שנות ה-2000 המוקדמות. הוא התמקד בהפחתת בירוקרטיה והגברת היעילות התפעולית. חברות הפכו את תהליכי העבודה שלהן לגלובליים והעבירו אותם למיקור חוץ, שיטחו את ההיררכיה ובמקרים רבים שמו את המנהלים הנותרים שלהן בתפקידי מאמנים הנדרשים לעקוב אחר משימות העובדים. 

הגל הבא של חדשנות, דיגיטיזציה, הגיע ב-2010 בערך. הוא הוביל לדמוקרטיזציה של הגישה למידע ולאנשים, אבל חתר תחת מקורות הכוח המסורתיים של מנהלים. מנכ"לים ובכירים אחרים יכולים עכשיו לתקשר ישירות עם כל עובדיהם. כשהם כבר לא חלק חיוני בשרשרת המידע, מנהלים החלו להרגיש אובדן כוח, שליטה ומעמד.

ואז הגיעה תנועת האג'ייל ותהליכי השינוי שלה, שחברות החלו לאמץ בעשור הקודם. המטרה שלה הייתה לקצר לוחות זמנים ולהניע חדשנות באמצעות "זירות מסחר" פנימיות חוצות ארגון, המחברות בין כישורים לעבודה ומאפשרות להרכיב במהירות צוותי פרויקטים לפי דרישה. כתוצאה מכך, מנהלים החלו לאבד מגע עם העובדים המדווחים להם.

גל רביעי הגיע ב-2020, עם המגפה, כאשר חברות ועובדים נאלצו להסתגל לאפשרויות של עבודה גמישה. ברגע שעובדים כבר לא נקשרו למקום עבודה פיזי, מנהלים איבדו את השליטה שהייתה להם על ביצועי העובדים ועל התנהגותם.

גלי החדשנות האלה שינו את תפקיד המנהל בשלושה ממדים: כוח, מיומנויות ומבנה. מבחינת כוח, מנהלים צריכים לחשוב כיצד להפוך צוותים למצליחים, ולא כיצד הצוותים ישרתו אותם. מבחינת מיומנויות, מנהלים מצופים לאמן לביצועים טובים, לא לפקח על משימות. ומבחינה מבנית, הם צריכים להוביל בסביבות נזילות יותר.

הבנק שהפך 14 אלף מנהלי ביניים למובילי אנשים

כמה ארגונים עשו צעדים מכוונים כדי לדמיין מחדש את תפקיד המנהל. בואו נסתכל על שינויים טרנספורמטיביים שנעשו בשלוש חברות שונות.

רוב החברות חושבות על המנהלים הבכירים שלהן כעל האנשים שגורמים לשינוי לקרות. לפי התיאוריה הזאת, שכבות הניהול שמתחת לשכבה הבכירה יתנגדו לשינוי. המנהלים בסטנדרד צ'רטרד - בנק עם יותר מ-750 סניפים ביותר מ-50 מדינות - בחרו לחשוב אחרת: 14 אלף מנהלי הביניים שלהם ישחקו תפקיד מרכזי בצמיחת הבנק.

צוות המנהלים החל בצעדים בסיסיים: שינוי שם התפקיד, יצירת תהליך אקרדיטציה וחיזוק התחושה של קהילת מנהלים. מנהלים הפכו להיות "מובילי אנשים", הכרה בחשיבות הקשר האנושי בעבודתם. במקביל, תהליך האקרדיטציה החדש בחן יכולות של הנעת צמיחה, בניית אמון, חיבור צוותים וקבלת החלטות אמיצות.

הבנק עובד כבר עשורים על הפיכת המנהלים הבכירים שלו למאמנים, אבל כעת האתגר הוביל להרחבת המאמץ ל-14 אלף מובילי אנשים. הבנק עשה זאת דרך יוזמות שונות - פלטפורמת בינה מלאכותית לאימון, לדוגמה, והכשרה באימון צוותים ויחידים בשווקים של אפריקה, המזרח התיכון ואסיה. הבנק גם השיק פרויקט פיילוט שבו הוא הציע למובילי אנשים לשלם על הכשרה פורמלית ואקרדיטציה כמאמנים. אלה שהתקבלו אימנו עובדים אחרים. כל כך הרבה משתתפים דיווחו על שיפור במיומנויות ובביטחון, שהבנק ארגן סבבים נוספים של הכשרה ואקרדיטציה.

חיווט מחדש של תהליכים ומערכות

ב-2013, מי שהיה אז מנכ"ל IBM, ג'יני רומטי, הודיע שכל העובדים יידרשו לא רק לפתח מיומנויות חדשות אלא גם ללמוד לעבוד אחרת. החברה התכוונה לבנות תרבות שתאפשר חדשנות ומהירות והיא הייתה צריכה שהמנהלים שלה יובילו את מאמצי ההכשרה מחדש, ישנו את סגנונות הניהול שלהם לשיטות עבודה אג'יליות ויגרמו לכל העובדים להיות מעורבים במסע. המשמעות של זה הייתה שצריך לעשות שלושה דברים: לפנות את המנהלים לתחומי אחריות נוספים בעזרת טרנספורמציה דיגיטלית של העבודה שלהם, הכשרה שלהם במיומנויות חדשות ויצירת מערכת דיווח מבוססת ביצועים.

פונקציית משאבי אנוש הטמיעה מערכת בינה מלאכותית שמטרתה לחסל את העבודה האדמיניסטרטיבית. כמו כן הושקה מערכת למידה מותאמת אישית, כך שמנהלים יקבלו גישה לתמיכה בטלפונים הניידים שלהם. תוכניות מבוססות AI גם עזרו למנהלים לקבל החלטות טובות יותר בנוגע לאנשים ולאתר בעיות כמו חוסר יעילות.

IBM גם הכניסה תהליך אקרדיטציה למנהלים, שהתבסס על תוכנית הכשרה חדשה. מנהלים שקיבלו את האקרדיטציה משיגים היום חמש נקודות יותר מאלה שלא קיבלו אותה על מעורבות עובדים.

 

פיצול תפקיד המנהל

טלסטרה, חברת תקשורת אוסטרלית גדולה, המעסיקה יותר מ-32 אלף איש, עשתה אולי את הצעד האמיץ ביותר. כשהמנכ"ל, אנדי פן, החליט להפוך את החברה לממוקדת יותר בצרכן, מהירה ואג'ילית, הוא ומנהל משאבי האנוש שלו, אלקס בדנוק, שיטחו באופן דרמטי את ההיררכיה. הם צמצמו את מספר השכבות הארגוניות לשלושה. "השינוי הזה היה נחוץ כל כך הרבה זמן", אמר לנו בדנוק. "הבנו שאנחנו צריכים להפריד בין עבודה לניהול וליצור שני תפקידים שונים: מוביל אנשים ומוביל עבודה.

מובילי אנשים אחראים על קבוצות של עובדים עם כישורים דומים, המכונות "פרקים". רוב ה"פרקים" מורכבים מכמה מאות אנשים. מובילי אנשים אחראים לוודא שלעובדים בצוותים שלהם יש מיומנויות ויכולות המתאימות לצורכי העסק בהווה ובעתיד. הביצועים שלהם נשפטים בהתאם למידת מעורבותם במצב אנשיהם ולמידת עמידתם בדרישות. 

מנהלי עבודה, לעומת זאת, מתמקדים בזרימת העבודה ובצדדים המסחריים של העסק. הם יוצרים ומוציאים לפועל תוכניות עבודה ומחליטים מאילו צוותים לקחת עובדים לשם כך. הביצועים של המנהלים האלה נמדדים בהתאם לבהירות התוכניות שלהם, איכות ההערכות שלהם ועמידה בדדליין ובתקציב.

המודל המפוצל הזה של ניהול אינו חדש. מה שכן חדש הוא ההקשר. טלסטרה הוכיחה שהמודל יכול לעבוד באופן יעיל ורווחי לרוחב כל הפונקציות בחברות גדולות שאימצו פרקטיקות אג'יליות והסדרי עבודה גמישים.

הניסיון של טלסטרה מראה לנו את היתרונות של תכנון ארגוני רדיקלי חדש, והניסיון של סטנדרד צ'רטרד ושל IBM מראה לנו שלכל הפחות חברות יכולות לנקוט צעדים מכוונים כדי לשנות את הלך הרוח, האנרגיה והמיקוד של מנהלים. בעזרת פעולות כאלה נוכל להבטיח שאנשים יקבלו את המהיגות שהם צריכים בעולם העבודה החדש.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?