גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתכות כבדות נמצאו בגופן של נשים הרות במפרץ חיפה

כיצד משפיעה חשיפה למזהמים סביבתיים על היריון ולידה? מחקר חדש מטעם המשרד להגנת הסביבה מצא חשיפה גבוהה משמעותית למתכות כבדות ומזהמים באימהות במפרץ חיפה, בהשוואה לאימהות ממרכז הארץ ● לפי החוקרים, נדרשת בדיקה נוספת, בין היתר של חשיפה לשילוב של מתכות כבדות ומזהמים, גם אם בחשיפה העומדת בסף ארגון הבריאות העולמי עבור כל מזהם בודד

מפרץ חיפה / צילום: Shutterstock, Max Zalevsky
מפרץ חיפה / צילום: Shutterstock, Max Zalevsky

מתכות כבדות ומסוכנות לבריאות הנפלטות בעת זיקוק דלקים ושריפתם בתחנות כוח, בפעילות אוניות, כלי רכב, תחבורה כבדה והליכי יצור בתעשייה הפטרוכימית, נמצאו בדמן של מרבית הנשים ההרות במפרץ חיפה שהשתתפו במחקר חדש, בו התבצע ניטור ביולוגי של מתכות ומזהמים בשתן של נשים בחיפה ובמרכז הארץ. לפי המחקר, מגורים באזור חיפה נמצאו קשורים באופן מובהק לרמות גבוהות יותר של קדמיום, כרום וניקל בגופן של הנשים. עוד נמצאו הבדלים במרחקים האנוגניטלים בילודים, שעלולים להיות קשורים לשינויים במעקרת האנדוקרינית.

המחקר המתפרסם היום (ה'), בוצע על ידי חוקרים מהמרכז הרפואי רמב"ם, המרכז רפואי שמיר (אסף הרופא) ואוניברסיטת בן-גוריון בנגב, במימון משרדי הגנת הסביבה והבריאות, במטרה לבדוק את חשיפת נשים הרות למזהמים סביבתיים באזור מפרץ חיפה, הנחשב לאחד האזורים בעלי הזיהום הסביבתי הגבוה בישראל, וההשלכות על הילודים. זאת, שכן באזור מפרץ חיפה ישנו ריכוז גבוה של תעשייה פטרוכימית, תשתיות ותחבורה ימית ויבשתית.

במחקר נמצא כי רמות חלק מהמתכות ותרכובות בנזן, טולואן, אתילבנזן וקסילן בשתן של אימהות ממפרץ חיפה, גבוהות משמעותית בהשוואה לאימהות ממרכז הארץ. אך הרמות אשר נמדדו במחקר במפרץ חיפה נמוכות מרמות שדווחו באזורים מזוהמים אחרים בעולם, ומאלו המוגדרות כמזיקות על-ידי ארגון הבריאות העולמי, בחשיפה למזהם בודד. החוקרים לא בדקו את ההשפעה המצרפית של מתכות רבות ומזהמים המצטברים בגוף, בשל הקושי הקיים בכך. לכן, לא ניתן לדעת מהי השפעתה של חשיפה מצטברת לריכוז גבוה של מזהמים באזור.

זיהום סביבתי הנגרם ממקורות תעשייתיים, מוביל לתחלואה ותמותה ברחבי העולם מדי יום. לפי דוח של ארגון הבריאות העולמי שפורסם בשנת 2016, אחד מכל ארבעה מקרי מוות בטרם עת ברחבי העולם נגרם בשל זיהום סביבה (זיהום אוויר ומים, חשיפה לכימיקלים וקרינה על סגולית). מחקר אחר, שפורסם בחודש שעבר בכת העת הרפואי lancet, מצא כי זיהום סביבתי הוא הגורם לאחד מכל שישה מוות בעולם - אך בהערכת חסר, שכן החוקרים לא העריכו תמותה מחומרים רעילים נפוצים, שמידת הפגיעה שלהם בגוף האדם לא ידועה. בשנים האחרונות חלה ירידה בתמותה בשל מים מזוהמים ובישול בחומרי בעירה כמו עץ ופחם, אך שיעורי מקרי המוות מחשיפה לעופרת וזיהום אוויר של מפעלים וכלי רכב - זינק ב-66% בשני העשורים האחרונים.

נשים בהריון ועובריהן הם קבוצת סיכון לפגיעה מרעלנים ממזהמים סביבתיים

את המחקר הובילו פרופ' עידו שולט ממרכז רפואי רמב"ם, פרופ' עמליה לוי מאוניברסיטת בן גוריון ופרופ' מתי ברקוביץ' מהמרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). החוקרים דגמו 826 זוגות של אימהות וילודים המתגוררים בחיפה וסביבתה, שגויסו במחדר הלידה של המרכז הרפואי רמב״ם בחיפה, ובית החולים ״שמיר״ (אסף הרופא) במרכז הארץ, בין השנים 2016-2019. מגורים במפרץ חיפה נמצאו קשורים באופן מובהק לרמות גבוהות יותר של bma ו-mha (חלק ממשפחת ה-BTEX, קבוצת תרכובות כימיות הנמצאות בעיקר במוצרי נפט כתוצאה מהליך הזיקוק, שחשיפה ממושכת אליהם יכולה להוביל לנזקם לכליות, למערכת העצבים, לכבד, למערכת הנשימה ועוד), וכך גם חלק ממרכיבי ה-btex (תרכובות בנזן, טולואן, אתילבנזן וקסילן), שנמצאו בקרב למעלה מ-98% מן הדגימות של האימהות אשר גויסו למחקר.

כרום, ניקל ארסניק, כספית, סלניום ותליום נמצאו בדגימותיהן של למעלה מ-86% מן האמהות, עפרת וקדיום נמצאו בשתן של כ-70% מהן. האמהות החיפאיות, נושאות בגופן רמות גבוהות בשיעור ניכר של ניקל, קדמיום, כספית ותליום, בהשוואה לאימהות המתגוררות במרכז הארץ. עופרת וכרומיום, נמצאו בשיעור גבוה יותר בדגימות שנאספו באסף הרופא. סלניום, שנמצא בשיעור גבוה בדגימות השתן של האימהות, הינו ברמות גבוהות מן המקובל בעולם. לפי החוקרים, נדרש בנושא מחקר נוסף כעת. לפי פרופ' שולט, מוביל המחקר, ״אנו יודעים באופן כללי כי כארבעים אחוז מפליטות הסלניום לאטמוספרה נגרמות בשל זיהום תעשייתי. אין מידע מדויק ממפרץ חיפה לגבי פליטות סלניום היות והוא לא בין החומרים המנוטרים על בסיס קבוע. יתכן כי המקור לסלניום הגבוה הוא תוספי התזונה שנשים נוטלות בהריון בכמות רבה״.

בשנים האחרונות פורסמו עדויות משמעותיות המציעות כי נשים בהיריון ועובריהן המתפתחים מהווים קבוצת סיכון לפגיעה מרעלנים ומזהמים סביבתיים, הגורמים להשלכות שליליות בעוברים. המחקרים מצאו קשרים בין רמת החשיפה למזהמים לבין שינויים תוך רחמיים בעוברי האימהות שנחשפו למזהמים. באשר לילודים, במחקר הנוכחי נמצא כי בבנים שנולדו באזור מפרץ חיפה נולדו במשקל גבוה יותר מבנים בקבוצת הביקורת, אך נראה שלנתון זה אין חשיבות קלינית שכן מדובר בעשרות בודדות של גרמים. לא נמצאו הבדלים מובהקים בהיקפי הראש, אולם כן נמצאו הבדלים מובהקים במרחקים האנוגניטליים. לפי מחקרים שפורסמו בעולם, אנומליה במרחק בין האיברים הגניטלים עלולה להעיד על פגיעה אנדוקרינית. בזכרים, מרחק קצר עלול להוביל לספירת זרע נמוכה לירידה בפוריות.

למרות שסף המתכות הכבדות שנמצא לרוב נמוך מזה המוגדר כמסוכן לבריאות על ידי ארגון הבריאות העולמי, חוקרים בעולם מתקשים כיום לפענח כיצד מושפעת בריאות האדם מ'קוקטייל' של כימיקלים ומזהמים החודרים לגוף ממקורות שונים שאינם טבעיים. לפי שולט, יתכן כי בהמשך תהיה לחוקרים פריצת דרך בעניין. לדבריו, ״ נושא משלב מזהמים זה נושא סבוך מאד, בכל אחת מהנשים שבדקנו משלב חומרים שונים ברמות שונות, מאד מאד מורכב לנסות ולראות השפעה משולבת של כל אחד ממשלבי המזהמים. לצערנו הרב, עדיין אין נתונים מחקריים טובים שיצביעו על השפעה סינרגיסטית ולא איטיבית של משלבי מזהמים, אבל אנחנו עובדים עם צוות ביוססטיסטיקאים מעולה ומנסים להפריד בין המוץ לתבן, נקווה שבעתיד הקרוב תהיינה לנו תובנות חדשות״.

המחקר לא בדק את הקשר לתעשייה הפטרוכימית

מטרת המחקר הינה לבדוק אם נשים הרות נחשפות למתכות כבדות ומזהמים אורגנים נדיפים ואת הקשר שבין חשיפה אימהית לבין תוצאי היריון בלתי רצויים, אך לא את הקשר לתעשייה במפרץ חיפה או את שיוך המזהמים לנמל בו גוברת הפעילות והזיהום רב מאוד. במשרד להגנת הסביבה לא דרשו במחקר הנוכחי לבדוק את הקשר הישיר בין מקורות הזיהום להימצאות המתכות בגופן של הנשים, או מהם מקורות הפליטה אליהן חשופות האימהות, אלא הסתפק בבדיקה של הימצאות מתכות רעילות ומזהמים בגופן של הנשים בלבד (מחקרים בנושא נמצאים בשלבי ביצוע). ישנו קושי בהצלבה בין הדברים, שכן לא כל המזהמים והמתכות הרעילות הנפלטות ממקורות תעשייתיים מנוטרים באופן קבוע. לפי פרופ' שולט, ״מערכות הניטור בחיפה מנטרות BTEX, חלקיקי PM2.5 ו-PM10, גופרית דו חמצנית, אוזון, פחצן חד חמצני ותחמוצות חנקן. לכן אין לי מידע לגבי שמונה המתכות שבדקנו״.

ואמנם, ניקל נפלט בהליכים בתעשיות דלקים, תעשיות כימיות, תעשיות מתכת ומיחזור פסולת אלקטרונית, כרום בהליכי שריפה ובתעשיית המתכת, קדמיום הוא מזהם שמקורו בעיקר בהליכים של שריפת פחם ונפט, ואילו בנזן הינו תוצר של תעשיית הדלקים, מזיקוק של נפט ועד שריפה של תזקיקי נפט שונים. בנזן, הנפלט בעת שריפת וזיקוק דלקים, הינו חומר מסרטן ודאי, לו אין סף בטוח לפי הגדרות ארגון הבריאות העולמי. לפי ד"ר איזבלה קרקיס ממשרד הבריאות, כך השבוע בכנסת, "חשיפה לבנזן בכל רמה שהיא מעל ל- 0 יכולה להיות מסוכנת לבריאות הציבור ולגרום לסרטן".

בשבוע שעבר, ד"ר איזבלה קרקיס, מנהלת המחלקה לאפידמיולוגיה סביבתית במשרד הבריאות, דיווחה לוועד הבריאות והסביבה בכנסת, בדיון שערך ח״כ אלון טל, כי על פי בדיקה שערך משרד הבריאות בנתוני שנת 2019 וטרם פורסמה, נמצאו באזור מפרץ חיפה נתוני תחלואת סרטן גבוהים ביותר ביחס לממוצע הארצי. "לדעתנו ההשפעה הסביבתית של המפעלים היא משמעותית מאוד. במשך תקופה ארוכה הממצא הזה לא משתנה. תמכנו בסגירת המפעלים, חשוב להפסיק את המזהם הזה".

ד"ר ארנה מצנר מלשכת המדענית הראשית במשרד להגנת הסביבה מציינת, כי "מטרת המחקר הייתה לבדוק את החשיפה של נשים הרות למזהמים סביבתיים וההשלכות על ילודים במפרץ חיפה לעומת מרכז הארץ. המחקר בוצע בשיטה של ניטור ביולוגי (ניטור מזהמים בנוזלי גוף) ואין אפשרות, במסגרת מחקר זה, לשייך את הממצאים למקורות חשיפה כמו זיהום אוויר, מזון ועוד. בנוסף, המחקר בחן הבדלים בין היקף ראש ומשקל לידה בין ילודים במפרץ מחיפה ובאזור המרכז. חשוב לציין שלא נמצאו הבדלים בעלי חשיבות קלינית".

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?