גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נטפליקס שיבשה את תעשיית הבידור עם צפיית הבינג'. האם עכשיו היא יכולה להימנע משיבוש בעצמה?

עם דחיית העלאת שני הפרקים האחרונים של העונה האחרונה של הסדרה "דברים מוזרים", נטפליקס מציעה לנו שיעור בעסקים: איך להגיב כשנסיבות ההצלחה המוקדמת של החברה משתנות תוך כדי תנועה

איך הניסוי הגדול של ''דברים מוזרים'' יסתיים? / צילום: Shutterstock, Sean Locke Photography
איך הניסוי הגדול של ''דברים מוזרים'' יסתיים? / צילום: Shutterstock, Sean Locke Photography

בימים אלה מתרחש ניסוי עצום בהשתתפות מאות מיליוני אנשים. על הכף מוטלים מיליארדי דולרים ועתיד תעשיית הבידור. אנחנו מדברים על העונה האחרונה של "דברים מוזרים".

הניסוי החל בחודש שעבר, כשנטפליקס הוציאה שבעה פרקים חדשים מהסדרה הפופולרית ביותר שלה, והפכה בכך את העונה הזו לשונה מקודמותיה באופן מהותי: אי אפשר היה לסיים אותה ביום שהתחלתם לצפות בה. עבור רוב השחקניות בשוק הסטרימינג, הגישה זו נורמלית לחלוטין, אבל מבחינת נטפליקס, זה חילול הקודש.

להיות שונה זה מיוחד עד שזה הופך לחיסרון

ההחלטה לעכב את שני הפרקים האחרונים של "דברים מוזרים" עד סוף השבוע הקרוב, חמישה שבועות אחרי החלק הקודם בעונה, היוותה שינוי מהחידוש שהמציאה החברה: צפיית בינג'. כבר יותר מעשור עבר מאז שנטפליקס הייתה חלוצה עם המודל של פרסום עונות שלמות של סדרות טלוויזיה במכה אחת, במקום בטפטוף אחת לשבוע, והרעיון של צפייה ברצף (בינג') הפך במהרה לשם נרדף של החברה. "המותג של נטפליקס לסדרות טלוויזיה בנוי על צפיית בינג'", אמר פעם ריד הייסטינגס, מנכ"ל שותף בחברה. "זה ממכר, זה מרגש, זה שונה".

אבל להיות שונה זה מיוחד עד שזה הופך לחיסרון. נטפליקס עדיין שונה, אבל זה רק בגלל שהמתחרות שלה החליטו באופן קולקטיבי שכבר עבר זמנו של מודל הבינג'.

שירותי HBO, אפל, דיסני, אמזון והולו באופן טיפוסי מטפטפים פרקים של הסדרות שהם משדרים על בסיס שבועי. נטפליקס עדיין מפרסמת את רובן במכה אחת. צפיות בינג' עזרו לנטפליקס לנצח במאבקים מוקדמים של מלחמות הסטרימינג - וכעת רוב היריבות שלה בנוף המאופיין בתחרות קשה נלחמות בחזרה על ידי שימוש באסטרטגיה הזו נגדה.

החברה הזו, שהייתה יוצאת דופן כי זנחה את הקונבנציות של הטלוויזיה, הפכה ליוצאת דופן בעולם הסטרימינג בכך שהיא דבקה בדרך של נטפליקס. צפיות בינג' לבדן לא מסבירות את הצלחת החברה בעשור האחרון, אבל זו הייתה התופעה היחידה שבידלה את נטפליקס ועשתה מהפכה בהוליווד, כשסטרימינג בטלוויזיה החליף את עסקי הסרטים ותעשיית המוזיקה ככוח התרבותי המגדיר של זמננו.

אז מה קורה כשהמשבשים חווים שיבוש? איך מגיבות חברות מצליחות כשהנסיבות בהן קרתה ההצלחה המוקדמת שלהן משתנות - והאם הן יכולות להגיב בכלל? להעלות סדרות לצפיית בינג', או לא?

אלה שאלות יסודיות מולן ניצבת נטפליקס כאחת המנצחות הגדולות של כלכלת המגפה, שהפכה לאחת המפסידות הגדולות במדד S&P 500 השנה. התשובות עלולות להכריח את החברה הגאה ומנפצת המוסכמות לבלוע את הגאווה שלה.

"כל האפשרויות כרגע על השולחן"

"אני חושב שנטפליקס צריכה לשנות ומתחילה לשנות את התפישה לגבי איך נראה המודל העסקי - והייתי מניח שכל האפשרויות כרגע על השולחן", אמר טים נולן, אנליסט ב־Macquarie.

מחיר המניה של החברה צנח ב־73% מאז שהגיע לשיא בנובמבר, מה שאומר שמעולם לא היה זמן טוב יותר לצפות בנטפליקס. מדובר בסוג משבר הזהות של ישות תאגידית שכל חברה מצליחה בהכרח מגיעה אליו כשתעשיות מתפתחות והשחקניות הוותיקות בתחום מסתגלות. כמעט קשה לדמיין שנטפליקס עלולה לראות את המעמד המוביל שלה בתחומה נשחק בדומה לחברות כמו נטסקייפ ונוקיה, אבל ישנם תקדימים לכך שחברות חזקות נדחקות לשוליים בגלל שלא השכילו לשמור על גמישות. למעשה, הסיבה שנטפליקס נמצאת במצב הזה כעת היא בגלל ששרדה כבר פעם מחזור אחד כזה של חדשנות בדיוק.

לנטפליקס היסטוריה של זריקת ספר הכללים האסטרטגי שלה למגרסה בבוא העת. החברה הייתה פעם שירות משלוח תקליטורי DVD ששלח סרטים במעטפות נייר לפני שהמציאה עצמה מחדש לעידן הטלוויזיה בסטרימינג. היו לה תוכניות שאפתניות להקים חברת בת נפרדת לפני שנטשה אותן כשהבינה שמשהו בשם Qwikster היה רעיון מטופש. החברה הבטיחה ברעש וצלצולים שלא תשדר פרסומות, לפני שגילתה שלמעשה הצליבה אצבעות מאחורי הגב: הרעיון לשדר פרסומות בנטפליקס בכל זאת צף.

אז האם צפיית בינג' היא הדבר הבא שיחוסל? ג'וליה אלכסנדר, מנהלת אסטרטגיה ב־Parrot Analytics השומרת אצבע על הדופק של תעשיית הסטרימינג, אומרת שהעתיד של טלוויזיה בסטרימינג נראה יותר כמו מודל היברידי ממה שהיה לפני המגפה. גמישות היא חיונית.

"אין כלל אחד קשיח", אמרה. "ותמיד יש יוצאי דופן".

ההתעכבות הפילוסופית על צפיית בינג' מתרחשת ברגע יוצא דופן בהיסטוריה של נטפליקס. פרסומות הן אחד מכמה חוסמי עורקים שחברות יכולות למתוח על עצמן כשהן פתאום מתחילות לדמם מנויים, כפי שחשפו מנהלי החברה בשיחת רווחים ידועה לשמצה באפריל, כשהביצועים היו כל כך איומים שנטפליקס באמת מילאה את ייעוד החברה בלי להתכוון ובידרה את העולם.

שווה לזכור שנטפליקס הפסידה 200 אלף מנויים ברבעון שעבר, כלומר יש לה עדיין יותר מ־220 מיליון. ירידה מבחינת נטפליקס תיראה כמו הצלחה מסחררת לכל חברת סטרימינג אחרת שכבר לא מאמינה בבינג'. מנהלי החברה מתעקשים שהיא לא מתכננת שינויים גדולים במודל הבינג'. אמנם החברה היא לא אלופת העולם בחשיפת מידע פנימי, אבל אפשר לנחש בהתבסס על ההתנהגות של נטפליקס שעל פי המדדים שלה, העלאת הסדרות במכה אחת עדיין נחשבת לאסטרטגיה העדיפה.

"אני עדיין חושבת שהמנויים שלנו, בגדול, רוצים לצפות במה שבא להם, כמה שבא להם ומתי שבא להם", אמרה מנהלת מחלקת הטלוויזיה הגלובלית בנטפליקס בלה בחריה בריאיון לעמיתי בוול סטריט ג'ורנל ג'ו פלינט.

טד סרנדוס, מנכ"ל שותף עם הייסטינגס, אמר גם הוא לאחרונה שעיכובי הפקות בזמן המגפה אפשרו לחברה לחקור את ההשפעות של שינויים לא מתוכננים במודל הבינג'. חלק צפו בצפיית בינג' בסדרות האהובות עליהם. אחרים צפו בהן לאט לאט. "מה שגילינו הוא שהאנשים אוהבים את שני סוגי הצפייה", אמר סרנדוס.

דוברת של נטפליקס אמרה שהחברה לא שינתה את עמדתה על אסטרטגיית פרסום הסדרות מאז.

אפל ודיסני הגדירו מחדש את התחרות

המתחרות של נטפליקס בתחום הסטרימינג רואות באופן ברור שלוש בעיות עם צפיית בינג'. הראשונה היא קצב אובדן הלקוחות: אנשים יכולים לבטל מנוי אם הם יכולים לראות ברצף את הסדרות האהובות עליהם ואז לבטל את המנוי ולחזור בעונה הבאה. השנייה היא כלכלה בסיסית: צריך היצע שיעמוד בביקוש האינסופי שלא ניתן להשביע. השלישית היא באזז: העלאת סדרה בבינג' מוציאה את כל ההון התרבותי שלה על ההתחלה.

זה היה בדיוק לפני מגפת הקורונה, כשיריבותיה של נטפליקס החלו ללכת במסלולים שונים מהגישה שלה.

וזה אומר המון על מעמד השוק של נטפליקס שאפילו אפל ודיסני לא ניסו להביס את נטפליקס במשחק שלה. כשהפלטפורמות שלהן עלו לאוויר בנובמבר 2019, הן הגדירו מחדש את קווי התחרות. המנהלים אולי שאלו את עצמם מה נטפליקס לא עושה. אפל השיקה עם שלושה פרקים של "תוכנית הבוקר" ודיסני עם שני פרקים של "המנדלוריאן" בשבוע הראשון, והסדרות עברו לפורמט הרגיל של שידור אחד בשבוע מאותה נקודה.

די במהרה זו הפכה לאסטרטגיית העלאת הפרקים הסטנדרטית ברחבי התעשייה. ב־2020, 35 מ־50 הסדרות החדשות בסטרימינג היו סדרות שפורסמו לצפיית בינג', על פי Parrot data. בשנה שעברה, המספר היה 14. השנה, בינתיים היו 15.

"הקהל אולי יתלונן, אבל עדיין ישלם"

הגישה המתחרה לנטפליקס עבדה כל כך טוב שהחלטנו לגנוב אותה כאן בעיתון. הטור החדש הזה על הצלחה וכישלון יפורסם כל שבוע - חוץ מהשבוע. השבוע, יפורסמו שלושה.

ההחלטה של נטפליקס לאמץ פרסומות הייתה זעזוע שמציב סימן שאלה על ההנחות הבטוחות ביותר לגבי תוכניות החברה. ואז הגיעה האסטרטגיה ההיברידית של פרסום "דברים מוזרים": קודם מנה של שבעה פרקים, הפסקה של שישה שבועות, ועוד שני פרקים בסוף השבוע הקרוב. כעת חלק מהאנליסטים אומרים שנטפליקס תמשיך להשתעשע במודלים שונים של הפצה לפני שתחליט אם להיפטר מהבינג' לגמרי ותעבור ללוח זמנים שבועי לסדרות דרמה שהן להיט עם קהל צופים נאמן.

"תחושת הבטן שלי היא שנטפליקס לא תעשה את זה נכון כרגע עם הטייטלים הגדולים, בגלל שמדובר במרכיב שהוא כל כך בליבת בזהות שלהם", אמר אלכסנדר. "אבל אני כן חושב שזה מאוד הגיוני שהעונה הבאה של 'הכתר' או 'ברידג'רטון' יפורסמו באופן שבועי. הקהל כבר שם. הוא אולי יתלונן, אבל עדיין ישלם, בגלל שהאנשים רוצים לראות את הסדרות".

מה שאני רוצה לראות כרגע זה איך הניסוי הגדול של "דברים מוזרים" מסתיים. העונה הזו לבד אחראית ל־880 מיליון שעות צפייה, והמספר הזה יעבור את קו המיליארד בפרק הסיום. האם זה יהיה מספיק כדי לשנות את עמדתה של נטפליקס לגבי החידוש שעשה אותה למה שהיא, יתברר רק אחרי כמה זמן.

פשוט ניאלץ לחכות כדי לגלות מה יקרה בפרק הבא.

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לישראל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה