גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיבות לתנודתיות בשווקים והתחזית לעתיד: סגן יו"ר בורסת ניו יורק בראיון

ג'ון טאטל, סגן יו"ר בורסת ניו יורק והמנהל המסחרי הראשי בה, מספר לגלובס מדוע דווקא בשוק של היום כדאי לחברות להיסחר בבורסה זו ("אצלנו יש פחות תנודות ויותר נזילות"), על עתיד הנפקות ומיזוגי ה-SPAC ("לא נראה את ההיקפים שראינו בעבר"), ומחמיא להייטק הישראלי ("ליזמים הבנה אקוטית של התפתחות עסקית")

ג'ון טאטל, סגן יו''ר בורסת ניו יורק (NYSE) / צילום: שלומי יוסף
ג'ון טאטל, סגן יו''ר בורסת ניו יורק (NYSE) / צילום: שלומי יוסף

מעל 2,400 חברות נסחרות בבורסת ניו יורק (NYSE), מתוכן קרוב ל-20 ישראליות או כאלה שקשורות לישראל - בהן טבע, ICL, אורמת ונוספות. בשנים האחרונות מספר החברות הישראליות ב-NYSE עלה ובשנת השיא של ההנפקות, 2021, הצטרפו אליה צים, סנטינל וואן, ריסקיפייד וסימילרווב, שביצעו הנפקות ראשוניות (IPO) וכן איירון סורס, היפו, ולנס ואינוביד שהשלימו מיזוגים לחברות SPAC שהונפקו בניו יורק.

ג'ון טאטל (Tuttle) מכהן כסגן יו"ר הבורסה וכמנהל המסחרי הראשי שלה (Chief Commercial Officer), וכחלק מתפקידו הוא אחראי על כל נושא ההנפקות, המוצרים הנסחרים, ניהול הקשר עם החברות הרשומות למסחר ועוד.

השבוע ביקר טאטל בישראל ונפגש בין היתר עם החברות שכבר נסחרות ב-NYSE, עם כאלו שבוחנות אפשרות להנפיק בבורסה, חברות טכנולוגיה שיכולות לספק פתרונות שלהן לבורסה, וכן עם "מקבלי החלטות שונים, במטרה לחזק את השותפות בין המדינות והשווקים", הוא מספר בראיון לגלובס.

השוק מאוד תנודתי, ומספר ההנפקות הראשוניות התכווץ משמעותית מתחילת 2022. מה להערכתך צפוי בהמשך?
"2020 ו-2021 היו שנות שיא בשוק ההון האמריקאי בכלל ובבורסת ניו יורק בפרט. המחצית הראשונה של 2022 הייתה הרבה יותר שקטה. היסטורית, יש קורלציה הפוכה בין תנודות בשוק ל-IPO, כי חברות שמתכוננות לצאת לשוק הציבורי רוצות כמה שפחות סיכונים, והרבה חברות בתקופות כאלה מעכבות את היציאה.

"התנודתיות היום נובעת משלושה גורמים קשורים: ראשית, האי-ודאות סביב צעדי הפד - השיעור, התזמון והתדירות של העלאת הריבית והצעדים נגד אינפלציה. שנית, הגיאופוליטיקה, החל מקשיי שרשרת האספקה בסין ועד להשפעה על מחירי האנרגיה והמזון בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה, אלה דברים שמשפיעים גם על מבנה העלויות של חברות. הגורם השלישי זה ה'שיפט' ממה שראינו בשנים הקודמות - משקיעים מתמקדים פחות בצמיחה בשורה העליונה, ויותר ברווחיות - EBITDA, תזרים חופשי, רווח נקי למניה. כל זה גרם להאטה בשוק ההנפקות.

"עם זאת דברים מסתדרים, ולפעמים במהירות. יש חברות שממשיכות לרצות לצאת לשוק הציבורי ולהתכונן לכך, ולא אהיה מופתע אם נראה כמה חברות יוצאות לשוק במחצית השנייה של 2022. אני לא מצפה שזה יהיה בגודל ובווליום של העסקאות שראינו בשנים קודמות, אבל חברות הולכות לשוק הציבורי מסיבות שונות, וחברות איכותיות מגיעות לשוק לפי לוחות הזמנים שלהן".

"יש לנו מחויבות לקהילה העסקית של ישראל"

יהיו גם הנפקות מישראל בחודשים הקרובים?
"יכול להיות. ממשיכה להיות התרגשות סביב חברות שיוצאות מישראל. הרבה מהחברות שמשנות את האופן שבו או עובדים וחיים, הן עם קשר חזק לקהילה העסקית בישראל. בשנים האחרונות הגיעו לבורסת ניו יורק כמה חברות מכמה סקטורים - החל מחברת התובלה הימית צים  ועד חברת הטכנולוגיה ריסקיפייד , וכל מה שבין לבין. משקיעים בהחלט מתרגשים מחברות עם דינמיקה של חדשנות. אנחנו מאוד גאים בקהילה המדהימה של חברות ישראליות שנסחרות ב-NYSE. השווי המצרפי של החברות שנסחרות אצלנו והמטה שלהן בישראל הוא מעל 50 מיליארד דולר, והן מעסיקות מעל 60 אלף עובדים. יש גם הרבה חברות עם קשרים עמוקים לישראל, כמו למשל סנטינל וואן  שהנפיקה בדיוק לפני שנה, בהנפקת אבטחת הסייבר הגדולה ביותר בהיסטוריה בארה"ב".

טאטל מחמיא להייטק הישראלי ואומר כי "ישראל עשתה עבודה נהדרת בבניית אקוסיסטם פרו-יזמי, פרו-עסקי, פרו-טכנולוגי. יש תמיכה ביזמים האלה שמגיעים מסקטורים שונים, כשהם משיקים את הפעילות שלהם מישראל ומתרחבים ברחבי העולם. ליזמים ישראלים יש הבנה אקוטית של התפתחות עסקית ובניית מוצרים שנתפרים לענות על הצרכים הנוכחיים והעתידיים".

עד לפני מספר שנים, היעד המרכזי של חברות ישראליות שתכננו לצאת להנפקה בחו"ל היה נאסד"ק. בשנים האחרונות NYSE נמצאת יותר על המפה. איך זה קרה?
"יש לנו מחויבות עמוקה לקהילה העסקית של ישראל. יש לנו צוות של כמעט 300 איש במשרדים בת"א, וזה משקף את המחויבות שלנו לאזור. דבר נוסף הוא שהרבה מהחברות בישראל מתחומי התוכנה ואבטחת הסייבר, מחפשות להרחיב את עסקיהן בארה"ב ובעולם, וכשחושבים על קהילת החברות של NYSE - שהחברות שנסחרות בה מהוות חלק ניכר מהוצאות ה-IT בעולם - אפשר להבין שחברות יכולות להשיג שותפים עסקיים ככה".

 

טאטל מוסיף שבתקופה תנודתית כמו היום זה אף מודגש יותר, משום שלדבריו בורסת ניו יורק מציעה לחברות הנסחרות בה שוק איכותי יותר, למשקיעים בה יש ניסיון רב והחברות יכולות להפחית את העלות של הנגישות שלהן להון. "יש פחות תנודות, ה-Spread (המרווח בין מחירי הקנייה והמכירה) צמוד יותר ויש יותר נזילות. החברות מקבלות מאיתנו את חוויית השוק הכי טובה", הוא אומר.

מלבד נאסד"ק, מי הבורסות שמהוות תחרות מרכזית עבורכם?
"הייתי אומר שהרבה בורסות מהאבים פיננסיים שונים מסתכלות על השוק הישראלי, וזו עדות לעסקים המלהיבים שמוקמים בישראל. אך בסופו של יום השוק האמריקאי נשאר עם הנזילות הגבוהה ביותר, בסיס המשקיעים הנרחב ביותר, והוא ימשיך להיות השוק המועדף לחברות המובילות בישראל".

"טוב שיש כמה דרכים להגיע לשוק הציבורי"

השנתיים שעברו היו שנות שיא בהנפקות, אך גם בכל הנוגע לתופעת ה-SPAC: חברות שאין להן פעילות, המגייסות כסף בבורסה במטרה לרכוש חברה קיימת. מאות חברות SPAC גייסו סכומי עתק בוול סטריט ב-2020-2021. לאחר הגיוס הן מחפשות יעדים לרכישה, חברות פרטיות שהמיזוג עם ה-SPAC יהפוך אותן לחברות ציבוריות בלי צורך בהליך של הנפקה רגילה.

הנפקת למונייד ב־NYSE / צילום: אתר החברה

עם זאת, לאחר תקופה של הייפ גדול ב-SPAC, השוק התקרר מאוד. מספר ההנפקות ירד בעשרות אחוזים, והמשקיעים כבר פחות נלהבים להשתתף בהנפקות ובמיזוגים האלה. "אני חושב שבאופן כללי, העובדה שיש יותר דרכים להגיע לשוק הציבורי ושחברות והמשקיעים בהן יכולים למצוא את הדרך שתואמת להם, זה דבר טוב", אומר טאטל. "זה יכול להיות IPO, רישום למסחר (direct listing), SPAC או מוצרים פוטנציאליים אחרים שיגיעו.

"2020-2021 היו תקופת שיא ל-SPAC. ראינו הפסקה בריאה בשוק הזה, שבחלקה נובעת מהצעות שהעלתה ה-SEC (רשות ני"ע האמריקאית, שח"ו) כדי להבטיח שהסביבה הרגולטורית מתפתחת בהתאם לשוק".

ייתכן שחלק מהחברות שמוזגו ל-SPAC הגיעו מוקדם מדי לשוק הציבורי?
"אני לא רוצה לצאת בהצהרות. יש חברות איכותיות מאוד שהגיעו, ואולי יש גם כאלה שלא בהכרח היו מוכנות לשוק הציבורי. נמשיך לראות לאורך זמן איך המשקיעים מגיבים".

הנפקות של חברות SPAC חדשות זה משהו שעוד נמשיך לראות?
"אני לא מצפה לראות את היקפי ההנפקות של SPAC כפי שראינו בעבר".

לאחר הירידה בשוויי חברות בחודשים האחרונים, אתה מעריך שנראה יותר מיזוגים ורכישות? אולי יותר ניסיונות להשתלטויות עוינות?
"בתגובה ל-sell-off האחרון, לא אופתע אם חברות יפעלו באופן אופורטוניסטי לרכוש או להתמזג עם חברות ציבוריות או פרטיות שיתאימו לאסטרטגיה שלהן. בהחלט יהיו הזדמנויות להפיק תועלת (to capitalize) מהירידות האחרונות בשוק".

"השווקים ימשיכו לנוע בין שני קצוות"

טאטל הגיע ל-NYSE לפני 15 שנה. באתר האינטרנט של ICE, החברה האם של הבורסה, נכתב כי הספיק בשנים אלו למלא שורה ארוכה של תפקידים, בהם מנהל התפעול הראשי. לבורסה הוא הגיע ממקום מפתיע למדי: ה-Department of State (משרד החוץ של ארה"ב). "יש לי מזל רב להיות חלק מ-NYSE כבר 15 שנים. הגעתי ממחלקת המדינה, שם עבדתי בצמידות למזכירת המדינה דאז קונדוליסה רייס ואחרים. בין הדברים הרבים שלמדתי בחוויה שלי בסקטורים הפרטי והציבורי, זה שלכל מדינה יש דגל, צבא ובורסה, וששוקי ההון יכולים למלא תפקיד גדול בהובלת צמיחה כלכלית, ולספק הזדמנויות כלכליות ברחבי העולם".

כבעל ניסיון גם בתחום מדיניות החוץ וגם בתחום השווקים, האם אתה מעריך שאנחנו נכנסים לתקופה שונה שבה נראה ירידה בגלובליזציה?
"בכל דבר בעסקים, בשווקים ובכלל בחיים, הדברים נעים בין קצה אחד לשני. עברנו מתקופה של גלובליזציה מואצת ליותר לוקאליזציה, אך עם הזמן אני מעריך שהשווקים ימשיכו לנוע בין שני הקצוות של הספקטרום".

תעודת זהות: NYSE - בורסת ניו יורק

תחום פעילות: מסחר בניירות ערך
היסטוריה: הוקמה ב-1792, חגגה בחודש שעבר 230 שנות פעילות. מאז 2007 נשלטת על-ידי חברת Intercontinental Exchange שנסחרת בעצמה בבורסת ניו יורק לפי שווי של 53.8 מיליארד דולר. נשיאת הבורסה היא לין מרטין.
נתונים:
בבורסה נסחרות מעל 2,400 חברות. ב-2021 היא רשמה שיא במספר ההנפקות והרישומים למסחר, עם חברות בשווי מצרפי של טריליון דולר. חברות ישראליות בולטות שנסחרות בה: ICL, טבע, צים וסנטינל וואן 

עוד כתבות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים