גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הענקית הסינית שמאיימת על המונופולים הגדולים באינטרנט

בעידן של מלחמה טכנולוגית קרה, אין לנו פריבילגיה להתעלם מהמידע שנחשף לגבי טיקטוק בחודשים האחרונים ● אין ספק שהחברה-האם שלה פיצחה את הדנ"א של דור האלפא ודור ה-Z, ולכן היא קוצרת את הפירות, אבל מאחורי שירות המוזיקה החדש שהיא מציעה למערב, יש לא מעט בעיות

 

 

אפליקציית טיקטוק. טענות לקשר עם הממשל הסיני / צילום: Shutterstock
אפליקציית טיקטוק. טענות לקשר עם הממשל הסיני / צילום: Shutterstock

משה רדמן הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

האם הבשורה הגדולה לבעיית המונופולים של חברות הטק האמריקאיות הגדולות היא מונופול של חברת טק סינית? ככל שהזמן עובר, אנחנו רואים את המציאות הזו מתגבשת לנגד עינינו.

על הגודל העצום של בייטדאנס (Bytedance), חברת-האם של טיקטוק, כתבתי בעבר: יש לה כ-2.5 מיליארד משתמשים ברחבי העולם, באמצעות אפליקציית טיקטוק (שפעילה ברוב מדינות העולם מלבד סין והודו); אפליקציית המוזיקה Resso שעליה נדבר עוד בהמשך; ושני השירותים המובילים שלה בסין, Douyin (סוג של טיקטוק) ו-Toutiao (פורטל החדשות המוביל במדינה).  

מידע על משתמשי טיקטוק אמריקאים זרם לסין, וזה צריך להדאיג גם את הישראלים

הפעם נתרכז בכניסה של טיקטוק לתחום המוזיקה, מהלך שהיה עד כה על "אש קטנה", אבל נראה כי הוא הולך וצובר תאוצה. בשבועות האחרונים דווח כי בייטדאנס רושמת סימנים מסחריים במדינות מערביות שונות, ביניהן ארה"ב, על המותג "טיקטוק מיוזיק" - ונראה כי היא מתכננת להרחיב את פעילות הסטרימינג מיוזיק שלה מחוץ להודו, אינדונזיה וברזיל, המדינות היחידות שבהן שירותי המוזיקה שלה פעילים כעת.

נכון להיום, פעילות המוזיקה של בייטדאנס מתקיימת באמצעות Resso, ועד כה היא הייתה בעיקר מתחת לרדאר. הדיווח המשמעותי היחידי בנושא היה של האינפורמיישן לפני כתשעה חודשים, שבו צוין כי לאפליקציה יש יותר מ-40 מיליון משתמשים חודשיים פעילים (MAU) בשלוש מדינות.

רק בשביל לסבר את האוזן, לספוטיפיי יש כ-400 מיליון משתמשים חודשיים פעילים ב-178 מדינות, כך שנראה כי אחוז החדירה של Resso הוא לא רע בכלל. וזאת למרות שהמדינות הגדולות שבהן היא התחילה הן לא בדיוק קהלי היעד הקלאסיים לשירותי סטרימינג, ונראה ששימשו יותר כסוג של אתרי ניסוי (Beta Sites).

בכל מקרה, אין לי ספק שאם בייטדאנס מחליטה להשיק רשמית את טיקטוק מיוזיק בשווקים מערביים, היא תעשה זאת בצורה הכי אגרסיבית שאפשר - כיאה לחברה שהשיקה את הרשת החברתית שהגיעה הכי מהר בהיסטוריה למיליארד משתמשים חודשיים פעילים (כחמש שנים בלבד), וכיאה לחברה שהציגה לעולם את האלגוריתם הצרכני הכי ממכר שנראה כאן עד כה. 

ג'אנג יימינג, מייסד בייטדאנס / צילום: Reuters, Zheng shuai

אימת המונופולים

אבל ההצלחה הצפויה של טיקטוק מיוזיק אינה הנושא שלנו, אלא השאלה הנגזרת מההצלחה הצפויה הזו, שאותה כאמור אני כבר לוקח כמובנת מאליה: האם הפתרון לשליטה המופרזת של גופי הטק הענקיים כמו גוגל, מטא ואחרים הוא החלפתם בחברה כמו בייטדאנס?

אם היא תצליח עם שירות טיקטוק מיוזיק, כמו שאני צופה, היא ודאי תעקוף את המספר המטורף של 3 מיליארד משתמשים חודשיים פעילים, ותהפוך לחברה עם הכי הרבה משתמשים חודשיים פעילים בעולם - והיחידה שעובדת בסייקלים גדולים גם בסין והודו וגם במדינות המערב המובילות.

מצד אחד, יש אלמנט מעודד בצמיחה המטאורית של בייטדאנס, שפועלת בסך-הכול עשור. אחרי שבמשך שנים התקבל הרושם שאמזון, גוגל, מטא, אפל ומיקרוסופט חונקות את התחרות בשוק האינטרנט, מגיעה חברה צעירה מסין שבקצב שיא משאירה להן אבק.

החברה זו גם מזכירה לנו את העובדה המוחלטת, שתמיד הייתה ותמיד תהיה נכונה: אולי קשה יותר להתחרות כשהמתחרים שלך הם ענקיים עם כיסים אינסופיים, אבל בסופו של דבר מי שיציע למשתמשים את הצעת הערך הטובה ביותר, ינצח. במקרה של בייטדאנס, אין ספק שהיא פיצחה את הדנ"א של דור האלפא ודור ה-Z, ולכן היא קוצרת את הפירות כרגע.

מצד שני, האם לזה פיללנו? לחברה סינית עם קשרים בעייתיים לכאורה עם המשטר הסיני, עם לא מעט חשיפות על כך שלממשל הסיני יש גישה מלאה לכל הדאטה שנאסף באפליקציות שלה, ועם היסטוריה של אי-אמירת אמת מלאה? האם היא זו שתציל אותנו מאימת המונופולים הגדולים של האינטרנט?

אישית, אני מעדיף שלא. אני חושב שחברות הטק האמריקאיות בהחלט ניצלו את כוחן בצורה מופרזת בעשור האחרון, הן על-ידי שימוש מופקר בדאטה של משתמשים והן בהתנהגות כוחנית ודורסנית כלפי מתחרים. אבל ראשית, נראה כי המדיניות הזו נרגעה מאוד, מעצם הסטת הפוקוס של הממשל האמריקאי, בתי המחוקקים ורשות התחרות (ה-FTC) לנושא - פחות רכישות, יותר מודעות לפעולות ויותר שקיפות.

שנית, אם זו הבחירה, אז אני מעדיף בכל רגע נתון מונופול טק אמריקאי שלפחות אפשר להשית עליו שימועים, חקירות וחוקים מערביים, מאשר קופסה שחורה סינית שלא ברור מה הולך אצלה. אומנם המערב לא נמצא במלחמה עם סין, אבל הממשל במדינה הזו פועל על-פי סט ערכים אחר לחלוטין משלנו - הן בנושאים של זכויות אדם וחופש הפרט והן בנושאים גיאו-פוליטיים כמו המלחמה בין אוקראינה לרוסיה, הריבונות בטייוואן או איראן.

לכן, לא הייתי רוצה לתת לממשל הזה גישה ישירה למיליארדי משתמשים במערב - גם מבחינת דאטה, וגם מבחינת כלי תעמולה. תחשבו רגע: מחר הממשל יכול להחליט שהוא כופה על בייטדאנס לעשות שינויים באלגוריתמים, בצורה שתציג את איראן כמדינה נחמדה יותר, או לעודד מסרים התומכים בכיבוש טייוואן על-ידי סין - ובין-לילה הוא יכול ממש להשפיע על דעת הקהל במדינות מערביות משמעותיות, כמו ארה"ב, קנדה, בריטניה או גרמניה.

מה שאסור לאנשי הביון

כרגע נראה כי בייטדאנס רוצה להכות בברזל כל עוד הוא חם, ולהרחיב את בסיס הלקוחות והשירותים שלה בקרב קהלים במערב. זאת במקביל להרבה מאוד דיבורים ומעט מאוד מעשים, מצד ממשלים מערביים כמו הממשל האמריקאי והאיחוד האירופי, בנוגע לחשדות ולסימני השאלה שעלו בכל הנוגע לשימוש שלה בדאטה של משתמשים וחשיפתו לממשל הסיני. נכון שאין לכך הוכחות משפטיות חותכות, ועדיין - זה לא תרחיש שהיינו רוצים לפגוש במציאות.

בעידן של "מלחמה טכנולוגית קרה", אין לנו כמשתמשים, כאזרחים וכהורים את הפריבילגיה להתעלם מאקדחים מעשנים כמו אלה שנחשפו בנוגע לטיקטוק בחודשים האחרונים. לכן, כל שימוש בשירות המוזיקה החדש שלה, בשירות אחר של בייטדאנס או בשירות של כל חברה סינית אחרת שאין לגביה 100% שקיפות בנוגע לקשרים מול הממשל - מהווה סיוע לצד הסיני במלחמה הקרה הזו. כמי שמחזיק בתפיסות עולם מערביות, זו נראית לי טעות פטאלית.

אז בפעם הבאה שאתם בוהים חצי שעה בסרטונים מצחיקים או מעניינים בטיקטוק ונשאבים לתוך האלגוריתם, תזכרו שהמיקום שלכם, התוכן שאתם מעלים או צופים בו וכנראה עוד הרבה פיסות מידע חשובות מהסמארטפון שלכם הופכים ככל הנראה לנגישים לממשל הסיני. לא בכדי ארגונים ממשלתיים, צבאות וארגוני ביון בהרבה מדינות (כולל ישראל) אוסרים על המשרתים והמשרתות בהם להשתמש בטיקטוק במכשירים שקשורים לעבודה המדינית והביטחונית שלהם. 

עוד כתבות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר