גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפורמת המידע במשכנתאות נכנסת לתוקף: מה היא תספק, ומה תצטרכו לחשב לבד

בסוף אוגוסט תיכנס לתוקף הרפורמה שנועדה להקל על תהליך ההשוואה בין הבנקים בטרם לקיחת המשכנתה ● בין השאר, הבנקים יצטרכו להציג למבקשי המשכנתאות את גובה הריבית הכוללת בהתאם לתחזיות, סך התשלומים הצפוי וסכום ההחזר החודשי הגבוה ביותר

לוקחים משכנתה? כך תפיקו את המירב / אילוסטרציה: Shutterstock
לוקחים משכנתה? כך תפיקו את המירב / אילוסטרציה: Shutterstock

בסוף החודש, רגע לפני שהילדים יחזרו לבית הספר, תיכנס לתוקף רפורמה בשוק המשכנתאות שיזם בנק ישראל, בה הבנקים יצטרכו לתת למבקשי המשכנתה מסמכים בפורמט אחיד על מנת להקל עליהם את ההשוואה בין הבנקים. הרפורמה הגיעה אחרי בדיקה שערכה רשות התחרות בתחילת השנה שעברה, ממנה עלה שלנוטלי משכנתאות קשה להשוות בין הצעות המחיר וגובה הריביות שמעניקים הבנקים השונים.

משכנתה היא ההלוואה הגדולה ביותר שלוקח משק הבית. כיום, המשכנתה הממוצעת עומדת על כמיליון שקל, ולהוזלת הריביות עליה יש משמעות כלכלית נרחבת. עם זאת, לפי הבדיקה של רשות התחרות, רק 44% מהלווים קיבלו הצעת מחיר מאושרת מבנק נוסף לבנק ממנו לקחו את הלוואת המשכנתה. ובמילים אחרות, יותר מחצי מהלווים כלל אינם עורכים השוואת מחירים כאשר הם לוקחים משכנתה.

 

דבר נוסף שעלה מהבדיקה היה שגם במקרים בהם נערכה השוואת מחירים, הלווה היה יכול להגיע לחיסכון גדול פי שניים ואף שלושה מהחיסכון בפועל, אך לא הצליח לעשות זאת כי יכולת ההשוואה בין ההצעות השונות שניתנו לקתה בחסר. בעקבות זאת, בנק ישראל ערך מספר שינויים מרכזיים בנתונים שכל בנק חייב להציג ללווים כאשר הם נכנסים לתהליך לקיחת המשכנתה. אז איך תוכלו להפיק מהרפורמה את המירב?

השלב הראשון: סכום החזר חודשי צפוי

המסמך שהבנקים יספקו הוא אישור עקרוני וזהה. אישור זה יהיה מפורט יותר מהקיים כיום: הוא יכלול את הריבית הכוללת החזויה, סך התשלומים הצפוי וסכום ההחזר החודשי הגבוה ביותר. בעשור האחרון הריבית הייתה אפסית, והמדדים היו נמוכים - בהתאם השינויים בהחזר החודשי היו מינוריים. כעת, כאשר נכנסנו לתקופה בה יש העלאות ריבית תכופות ומדדים גבוהים, ההחזר החודשי יכול לעלות במהרה ובצורה ניכרת.

לעיתים, מרוב רצון לסגור כבר את העסקה, אנו בונים משכנתה בה ההחזר החודשי שלנו קרוב ליכולת המקסימאלית שאנחנו יכולים להרשות לעצמינו, ומניחים שבעתיד יעלה השכר ואם יעלה התשלום החודשי - אנחנו נסתדר. אולם, לא מן הנמנע שלא תמיד אנחנו מעריכים בצורה ריאלית את גובה התשלום החודשי לאחר העליות ולכן נתקשה להתמודד איתו.

מכיוון שמדובר בהלוואה ארוכה למשך שני עשורים לפחות, הבנק ייתן לכם אומדן על התפתחות התשלומים בהתאם לתחזיות שונות, ממנו תוכלו לקבל החלטה מושכלת לגבי היכולת לעמוד בהחזר לאורך זמן. מכיוון שאף אחד לא יודע איך יראה העתיד, יכול להיות שהתשלומים בפועל יהיו גבוהים או נמוכים יותר, ולכן מדובר באומדן שנערך לפי תחזיות שנגזרות ממחירי אגרות החוב הממשלתיות ומשקפות את ההערכות בשוק ההון לגבי ההתפתחות העתידית של הריביות והאינפלציה. כל הבנקים יתבססו על אותן התחזיות שיפורסמו על ידי בנק ישראל, כדי שבסיס ההשוואה יהיה אחיד.

השלב השני: הסלים הגנריים

באישור העקרוני שמעניקים הבנקים יופיעו שלושה סלים אחידים. על מנת לקבל הצעות ריביות זהות לסלים האחידים שיקלו עליכם את ההשוואה בין הבנקים השונים, תצטרכו להודיע לבנק מהו אורך המשכנתה שאתם מבקשים. תזכרו לבקש את אותו אורך משכנתה בכל הבנקים אליהם אתם פונים, כיוון שאם תבחרו בבנק אחד במשכנתה ארוכה יותר ובאחר קצרה יותר - הריביות עשויות להיות שונות וסך ההחזר יהיה שונה, וזה יקשה על ההשוואה. בכל אחד מהסלים יוצגו גם הריבית הכוללת החזויה וגם סך התשלומים החזוי בכל תקופת המשכנתה.

 

הסל הראשון הוא משכנתה "חסרת סיכון", קרי 100% מסכום המשכנתה נלקח בריבית קבועה לא צמודה. מדוע זו משכנתה "חסרת סיכון"? מהסיבה שכאשר אתם בוחרים במסלול הזה, מכאן והלאה אתם לא חשופים כלל לסיכונים כמו אינפלציה או עליית ריבית בנק ישראל - התשלום החודשי יהיה קבוע. השוואה בין מספר בנקים לגבי משכנתה 100% קבועה לא צמודה לטווח זמן זהה יכולה לספק אינדיקציה לגבי איך כל אחד מהם מתמחר את כלל הסיכונים.

הסל השני הוא "סל השלישים": שליש מהסכום בריבית קבועה לא צמודה, שליש מהסכום בריבית צמודה למדד ומשתנה (מה שקרוי "עוגן") ושליש מהסכום בריבית צמודה לפריים. הצעת השלישים הפכה להצעה גנרית שמקבלים מהבנקים, כאשר בפועל היא לא אופטימלית עבור רוב האוכלוסייה. עם זאת, היא נותנת מושג כללי על טווח הריביות בכל אחד מהמסלולים הנפוצים. תשימו לב שההצמדה במסלול העוגן כפולה - גם העוגן עצמו משתנה כל חמש שנים, וגם המסלול צמוד למדד. אם אתם בוחרים במסלול זה, תבדקו היטב איך הוא צפוי להתפתח.

הסל השלישי מורכב משני חצאים: חצי מהסכום בריבית קבועה לא צמודה וחצי מהסכום בריבית צמודה לפריים. סל זה חדש יחסית ומתאפשר רק לאחר שבנק ישראל התיר לקחת עד שני שלישים בריבית צמודה למסלול הפריים, במקום השליש שהיה נהוג עד אותה העת. צריך לזכור שמסלול הפריים הוא המסלול הזול ביותר שיציעו לכם (גם כעת, כאשר ריבית בנק ישראל עולה), אך בהמשך הדרך הוא ישתנה בכל פעם שבנק ישראל יעלה את הריבית. לכן, אתם חשופים לשינוי בכל עת.

השלב השלישי: הסל שלכם

הסלים הגנריים אמורים לעזור לכם לקבל מידע כללי על הבדלי העלויות בין הבנקים השונים. אולם, משכנתה נכונה היא משכנתה שמתאימה בדיוק להתפתחות משק הבית שלכם, להתחייבויות נוספות שיש לכם, לצפי שלכם להכנסות חד־פעמיות ולהעלאת משכורות. לצד ההתפתחויות השונות בהחזר, בכל אחד מהמסלולים יש גם התנהגות שונה בשינויים, פריסות, פירעון מוקדם וכדומה. לכן, מומלץ שלצד שלוש ההצעות הגנריות שנותנים לכם הבנקים, תבנו סל שמתאים לכם ומשקף את הסיכון שאתם מוכנים לקחת, ותבקשו הצעה עליו מכל הבנקים אליהם אתם פונים. כך, יהיה לכם סל זהה נוסף שמתאים יותר לצרכיכם, כנקודת פתיחה למו"מ עם הבנקים.

השלב הרביעי: מו"מ והתאמות

קבלת ההצעות על הסלים היא נקודת פתיחה בלבד. אלא שבפועל הריבית שאתם יכולים להגיע אליה באמצעות מו"מ אינטנסיבי עשויה להיות נמוכה הרבה יותר מההצעה הראשונה שתקבלו. כמו כן, מרבית המשכנתאות גם אינן נוטות להסתיים באופן אחיד - יהיו מסלולים שיסתיימו מוקדם מהצפוי (היקרים ביותר בדרך כלל), ויהיו מסלולים שיפרסו לתקופה ארוכה יותר (הגמישים יותר בדרך כלל, שיהיה ניתן לקצר בהמשך הדרך).

השינוי באורך המסלולים נובע גם ממגבלה של יכולת ההחזר, שממנה נגזר שההחזר החודשי לא יעלה על שליש מההכנסה הפנויה. לכן, חלק מהמסלולים נפרסים על טווח ארוך יותר על מנת להפחית את גובה ההחזר החודשי. צריך לזכור שככל שהפריסה ארוכה יותר, ההחזר הכולל יקר יותר, ולכן כל משכנתה מוצאת את האיזון שלה לגבי אורך המסלולים.

בשלב הזה, לאחר שקיבלתם מושג על הבדלי העלויות בין הבנקים השונים באמצעות הסלים הגנריים, ולאחר שקיבלתם מושג כללי כמה יעלה סל שפחות או יותר יתאים לצרכיכם, הגיע הזמן למו"מ, לכל הפחות עם שני בנקים, להוזלה ולהתאמה ספציפית של הסל שמתאים לצרכיכם.

השלב החמישי: כמה מילים על מיחזור

במסגרת הרפורמה במשכנתאות, יורחב גם המידע שניתן ללווה שבוחן כדאיות למחזר את המשכנתה. בנוסף לריבית עבור המשכנתה הקיימת, אותה צריך להשוות לריבית המוצעת על ידי הבנק החדש הממחזר, צריך לדעת גם את עלות העמלות השונות ובעיקר עמלת פירעון מוקדם (עמלה שמשלמים אם מעוניינים לפרוע את המשכנתה לפני תאריך הפירעון שלה). אם עמלת הפירעון המוקדם מסתכמת בסכום גבוה מאוד, ייתכן שהצעת המיחזור לא אטרקטיבית, על אף שהריביות של הבנק החדש הממחזר נמוכות יותר.

על כן, הבנק יצטרך לתת ללווה מידע על הריבית החזויה על יתרת התשלומים אשר לוקח בחשבון את הסכום בפועל שיצטרך הלווה להחזיר, כולל עמלת הפירעון המוקדם ועמלות נוספות אם ישנן. זאת, על מנת להקל על ההשוואה לריבית המוצעת על ידי הבנק החדש הממחזר, ולקבל החלטה על כדאיות המחזור בהתאם לעלויות הכוללות שלו.

בנוסף, הזמן שנותר עד לעדכון הקרוב של הריבית במסלולי העוגן המשתנים, שצפויים לשנות את הריבית אותה משלם הלווה, עשויים להפוך הצעת מיחזור שאיננה אטרקטיבית כעת לאטרקטיבית לאחר השינוי. לכן, הבנק יצטרך להסב את תשומת ליבכם לתאריך הקרוב שבו צפויה הריבית להשתנות על מנת שתוכלו בתאריך זה לשוב ולבחון כדאיות מיחזור.

עוד כתבות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית