גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרווחי הזיקוק נתנו, עסקאות הגידור לקחו: מדוע ירדו רווחי בזן דווקא בתקופת שיא לעסקיה

חברת הזיקוק הציגה ירידה של 12% ברווח הרבעוני ל-61 מיליון דולר, בשל הפסדי שיערוך של 345 מיליון דולר מעסקאות גידור ● עם זאת, היא צופה שיפור בשורה התחתונה ברבעון השלישי: "במרווחים הקיימים ההכנסות יציגו צמיחה חזקה, והשפעת השיערוכים תהיה נמוכה יותר"

מלאכי אלפר, מנכ''ל בזן / צילום: שגיא מורן
מלאכי אלפר, מנכ''ל בזן / צילום: שגיא מורן

קבוצת בזן  (בתי זיקוק לנפט) מסכמת את הרבעון השני של 2022 עם זינוק חד בהכנסות, אולם גם עם ירידה ברווח הנקי, כפי שכבר הזהירה בחודש שעבר. ירידה זו נבעה בעיקרה מהפסדי שיערוך שרשמה החברה בגין עסקאות עתידיות להגנה על מרווחי הזיקוק.

בזן סיימה את הרבעון השני עם רווח נקי של 61 מיליון דולר, המשקף ירידה של 12% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. מרווחי הזיקוק הגבוהים שנרשמו בעולם בחודשים האחרונים הובילו את החברה להציג זינוק של 96% בהכנסות ל-3.06 מיליארד דולר, אולם כאמור גם להפסדי שיערוך גבוהים עסקאות עתידיות שערכה החברה אשתקד, להגנה על מרווחי הזיקוק.

בחודש מארס השנה החלו מרווחי הזיקוק בעולם לזנק במהירות בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה. בעקבות זינוק זה, רשמה בזן הפסדי שיערוך מעסקאות עתידיות של 345 מיליון דולר ברבעון השני ושל 505 מיליון דולר בכל המחצית הראשונה של השנה, מתוכם סכום של 199 מיליון דולר בגין עסקאות שמומשו.

היתרה בסך של 306 מיליון דולר נרשמה בגין עסקאות שטרם מומשו, ואף עשויה להוביל לרווחי שיערוך מסוימים ברבעון השלישי, לאור התמתנות מסוימת במרווחי הזיקוק מאז תחילת יולי. זאת, במקביל להכנסות הגבוהות שצפויות להירשם גם ברבעון השלישי, לאור רמת מרווחי הזיקוק, אותה הגדירו באחרונה בבזן כחסרת תקדים עבורם.

מרווחי הזיקוק מסמלים את הפערים בין מחיר הנפט שרוכשת חברות הזיקוק למחירי התזקיקים (בנזין, סולר ועוד) שהן מוכרות. אשתקד קיבעה בזן את מרווחי הזיקוק שלה ל-2022, בשיעור של כ-40% מהיקף הזיקוק השנתי, ברמה ממוצעת של כ-8 דולר לחבית.

בפועל, זינק מרווח הזיקוק המנוטרל של בזן לרמה ממוצעת של 13.3 דולר לחבית במחצית הראשונה כולה ולרמה ממוצעת של 16.8 דולר לחבית ברבעון השני של השנה. זאת, בהשוואה למרווח ממוצע של 4.5 דולר לחבית שנרשם ברבעון השני אשתקד.

עם זאת, ברמה התפעולית נרשמו כאמור תוצאות חזקות, הודות לקפיצה החדה במחירי המכירה. כך, שבנטרול השפעות עסקאות הגידור ומחירי המלאים הציגה בזן ברבעון השני EBITDA (רווח ללא הוצאות מימון, מס, פחת והפחתות) מנוטרל של 272 מיליון דולר, המשקף צמיחה של 121% לעומת הרבעון המקביל.

 


"רוח גבית לתוצאות הרבעון השלישי" 

משה קפלינסקי, יו"ר בזן, הגדיר התוצאות כ"מרשימות מאוד" והדגיש כי "לצד משבר האנרגיה והמחסור העולמי בתזקיקים, אנו ממשיכים לקדם את יישום התוכנית האסטרטגית שלנו, המבוססת על טרנספורמציה שקולה, ארוכת טווח ומדודה של תחום האנרגיה". מלאכי אלפר, מנכ"ל בזן, הוסיף כי פעילות מגזר הזיקוק של החברה תרמה 239 מיליון דולר ל-EBITDA המנוטרל ברבעון השני.

משה קפלינסקי / צילום: שגיא מורן

לדברי הנהלת בזן, "מרווח הזיקוק המנוטרל ברבעון השני עמד על 16.8 דולר לחבית, והוא הושפע, בין היתר, מהטיפול התקופתי במתקני בזן ובפרט במתקן הFCC (שמשפיע על ייצור הבנזין). אלמלא כל אלה, היה מרווח הזיקוק גבוה בכ-0.5 דולר ומסתכם לכדי 17.3 דולר לחבית". עוד ציינו בחברה כי מתקני הזיקוק עבדו בניצולת גבוהה של 98% ברבעון, "עקב התאמת התפוקה לעלייה בביקוש לתזקיקים ולעלייה במרווחי הזיקוק".

על פי הנהלת בזן, מגזר הפולימרים (חומרי גלם לתעשיית הפלסטיקה) תרם ברבעון השני סכום של 25 מיליון ל-EBITDA, והושפע אף הוא מהטיפול התקופתי בכלל מתקניו, כאשר אלמלא הטיפול התקופתי ה-EBITDA היה מסתכם בכ-39 מיליון דולר.

בסיכום המחצית הראשונה של 2022 הציגה בזן עלייה של 87% ל-5.32 מיליארד דולר בהכנסות, צמיחה של 90% ב-EBITDA המנוטרל ל-375 מיליון דולר, וכן ירידה של 66% ברווח הנקי ל-42 מיליון דולר. כל זאת כמובן בהשפעת מרווחי הזיקוק החריגים ועסקאות הגידור שבוצעו אשתקד.

בהנהלת בזן הוסיפו היום, כי "מרווחי הזיקוק במגזר הדלקים ממשיכים לתת רוח גבית גם לתוצאות הרבעון השלישי, כאשר סמוך למועד פרסום הדוח מרווח האזרי בלומברג הממוצע עמד על כ-16 דולר לחבית. תחת ההנחה שלא יחול שינוי במרווחי הזיקוק ביחס לרמתם סמוך למועד פרסום הדוח ועד תום שנת 2022, צפויה החברה להציג EBITDA מנוטרל שנתי במגזר הזיקוק של כ-700 מיליון דולר".

"הפרמיות מתחילות לרדת, השוק מגיע לרציונליזציה"

לדברי המנכ"ל מלאכי אלפר, "השוק נמצא כיום בטווח של התנרמלות ויש ריאליזציה של המצב. אנחנו רואים את זה בהתנהלות של מחירי הנפט וגם במבנה השוק שמתחיל לחזור לנתונים שראינו בעבר. עדיין הנפט הפיזי משמעותית יותר יקר מהחוזים בפער של 6-7 דולר, אבל הפרמיות מתחילות לרדת, השוק מגיע לאיזושהי רציונליזציה, וזה נראה בסדר".

ואני מניח שבמרווחים הללו ההכנסות יציגו צמיחה חדה גם ברבעון השלישי והשפעת השיערוכים תהיה נמוכה יותר.
"אני חושב שמיצינו את השפעת השיערוכים, ולפחות על פי הרבעון השלישי נראה שאנחנו באמת שם. כרגע זה נשמע לגמרי סביר והגיוני. רמת הרווחיות תישאר ונקבל הכנסה מהשיערוכים ככל שסביבת המרווחים תישאר.

"במרווחי הזיקוק אננו רואים חזרה להתנהגות נורמטיבית עם השפעה של עונתיות. מצד אחד רואים את המחזור שעדיין קיים, במיוחד בתזקיקים כמו סולר ומזוט לספנות, ששומרים על מרווחים גדולים.

"שוק הבנזין יותר תנודתי ואנחנו רואים את ההשפעות של המיתון והאינפלציה, במיוחד בארה"ב. לכן אנחנו רואים ירידה במרווחי הבנזין לרמת מרווחים שאנו רגילים לראות בתקופה הזאת.

"אם יהיה עוד שיבוש בשוק, אז ההערכות הן שהן ילכו דווקא כלפי מעלה, כלומר שאם ייכנס פתאום איזה הוריקן אז נראה קפיצה של המרווחים חזרה למעלה. מה שממתן את זה הם האינפלציה והמיתון שגם לא ראינו הרבה מאוד שנים בעוצמות כאלו".

איך זה משפיע על הצריכה?
"בישראל הצריכה היא קשיחה. לגבי הצריכה בעולם, זה מאוד תלוי בסוג התזקיק. אנחנו כרגע רואים התמתנות בצריכה של הבנזין, אבל דרישה מטורפת לסולר. המרווחים של הסולר עדיין גבוהים ויש מחסור משמעותי של תזקיקים במיוחד אירופה.

"תזקיקים מתוצרת רוסיה ירדו במידה רבה ומה שקיים הולך מזרחה. אבל בסה"כ, בגלל קושי במוצא, אז חלק מבתי הזיקוק הרוסיים נסגרו, כך שהמחסור בסולר, במיוחד לתקופת החורף, הוא מורגש, כאשר מדינות אירופה מנסות לבנות מלאים כדי לעבור את התקופה הזאת.

"ככה שאם קודם לכן ראינו את כל מרווחי התזקיקים עולים, הרי שבהמשך נראה בעיקר את הסולר והמזוט עולים, ואת הבנזין ברמות הנורמליות שלו. אחת מהשפעות המיתון שאנחנו רואים אותן, היא בעיקר בתחום הביקוש לפולימרים, שכאן יש ירידה מסוימת למרות שהשוק הזה ככל הוא שוק שצומח".


מפעלים פטרוכימיים מבקשת שליטה 

בזן נסחרת בבורסה לפי שווי של כ-4 מיליארד שקל, לאחר שמנייתה הניבה תשואה מתואמת של 47% מתחילת 2022 ושל 88% ב-12 החודשים האחרונים. החברה נמצאת כיום בשליטת החברה לישראל  ומפעלים פטרוכימיים .

מוקדם יותר השנה חתמה החברה לישראל על הסכם למכירת מניות השליטה שברשותה לידי קבוצת חג'ג' , ובתגובה הפעילה פטרוכימיים זכות סירוב לרכישת המניות. כעת פועלת פטרוכימיים לקבלת היתר שליטה בלעדי בבזן מידי המדינה, ובמקביל גם למציאת גורם מממן שיאפשר לה להוציא את העסקה אל הפועל עד המועד האחרון, שנקבע ל-16 בספטמבר.

עוד כתבות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

3 כטב"מים יורטו בשמי הצפון - אזעקות הופעלו בקריות ובגליל המערבי

שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון - בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה, אזעקות הופעלו ביישובים מחשש לנפילת שברי מיירט ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● יו"ר מועצת זכויות האדם באו"ם: "מבועת מההרס בבתי החולים ברצועה" ● כל העדכונים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

כך נלחמים חוקרים יהודים וישראלים בחזית האקדמית

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה