גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שיחות הפיטורים היו נוראיות, לא יכולתי לזוז": 3 יזמי הייטק מספרים על קשיי המשבר

המשבר בהייטק וגל הפיטורים שבא בעקבותיו מובילים לחוסר ודאות בקרב עובדי הענף ● אלא שגם המנהלים שלהם, שעד לפני חודשים בודדים התרברבו בהכנסות גבוהות ורווחי עתק, נאלצים להתמודד עם השינוי הדרמטי ● שלושה יזמים, שסירבו להיחשף בשמם ובחרו להתראיין באופן אנונימי, מספרים לגלובס כיצד המשבר משפיע על מצבם הנפשי

3 יזמים מספרים על החיים בצל המשבר / אילוסטרציה: גלובס
3 יזמים מספרים על החיים בצל המשבר / אילוסטרציה: גלובס

החיים של יזמי סטארט־אפים אף פעם לא היו באמת פשוטים. מהלך ההקמה של חברה נראה מבחוץ רומנטי ומלהיב והיזמים מתאמצים לשדר תמיד הצלחה ושליטה. אבל בפועל, מבפנים, מדובר ברוב המקרים בתהליך כאוטי, מלא בתקלות, משברים וחוסר ודאות.

עם זאת, תקופה זו של משבר בהייטק מעמתת את היזמים עם קשיים בעוצמה גדולה מבעבר ובעיקר עם משברים בכל החזיתות - הם מתקשים לגייס מימון ממשקיעים, מתמודדים עם לקוחות שלוקחים צעד אחורה וצריכים לקצץ מהר בהוצאות ולפטר, רגע אחרי שהתעסקו בגיוס עובדים.

כמובן שליזמים בשוק יש אחריות מסוימת למצב הנוכחי, כאשר הגדילו מאוד את כוח־האדם בחברות שלהם ובזבזו יותר מדי בתקופת השפע של הכסף הזול אשתקד. כמו כן, ברור כי הנפגעים הגדולים הם קודם כל העובדים שפוטרו, לפעמים זמן קצר אחרי ששמעו ממנהליהם כי הכל הולך מצוין בחברה. לפי אתר לסטארט־אפ, שעוקב אחרי התעשייה, מאז תחילת המשבר פיטרו חברות טכנולוגיה ישראליות מעל 3,500 עובדים בארץ ובחו"ל.

ובכל זאת חשוב לדבר גם על הקשיים העצומים איתם מתמודדים היזמים, חלקם צעירים בשנות ה־20 לחייהם. לצורך כתבה זו, הסכימו שלושה יזמים לשתף אותנו בגילוי לב באותם קשיים, אך ביקשו להישאר בעילום שם.

"אי־אפשר לגייס כסף, קרנות עצרו השקעות"

גיא הוא כבר לא ילד. הוא חווה את משבר הדוט.קום הגדול של תחילת שנות ה־2000, מכר את הסטארט־אפ הראשון שלו וכעת מוביל את השני. למרות הניסיון, גיא מודה כי מדובר בתקופה לחוצה מאוד גם עבורו. "המצב כרגע בשוק הוא שאי־אפשר לגייס כסף. קרנות הון סיכון אומנם עושות קולות ומוכנות להיפגש איתך, אבל בפועל הן עצרו לגמרי השקעות. היית מצפה שהקרנות יעזרו לפחות לחברות הקיימות בפורטפוליו שלהן, אבל יש כאלו שלא עושות גם את זה. הן אומרות: ‘תסתדרו ואל תסתמכו עלינו’. בגלל זה יש סטארט־אפים שנסגרים ואחרים שרצים להימכר".

על אף המשבר שפוקד חברות רבות, בחלקים אחרים בהייטק הישראלי עדיין יש ביקוש גבוה לעובדי פיתוח. הסטארט־אפ של גיא כבר פיטר עובדים, אך במקביל צריך להתמודד גם עם החשש מנטישה של העובדים שנותרו בחברה שלו.

"אני מרגיש שהעובדים מסתכלים עלי בשבע עיניים כדי לראות האם אני במצב רוח רע ולהסיק האם הם צריכים לחפש מקום חדש. יש מצבים שיש לך נפילות ואתה מוציא לחץ על אחרים".

מבחינת גיא החשש הגדול ביותר הוא לאכזב את המשקיעים ששמו כסף בחברה שלו. "יזמים אחרים אומרים לי שמקסימום אני אסגור את החברה, אבל אני מרגיש שיש לי מחויבות עמוקה למשקיעים ששמו כסף עלי אישית. זה מאוד קשה ודורש חוסן רגשי".

"חלק מהעובדים הוציאו עלי את התסכול"

אייל, יזם בתחום הדאטה, מיזג לפני מספר חודשים את הסטארט־אפ שלו עם חברה גדולה יותר. הוא נשאר בתפקיד בכיר גם אחרי העסקה, ולכן צריך היה להוביל את מהלך הקיצוצים הנוכחי של עובדיו, אחד מיני רבים שקורים בתעשיית ההייטק הישראלית והעולמית כרגע.

"הייתי צריך לפטר חמישה עובדים שלנו בארה"ב דרך הזום - אחלה עובדים בתחומי המוצר, המכירות והשיווק, לא עובדים גרועים. רק בינואר סיפרנו לכל העובדים בחברה איך בשנה שעברה הכפלנו את ההכנסות פי חמישה והשנה נשלש אותם שוב, ועכשיו אני צריך להודיע להם פתאום שהם הולכים הביתה".

כדי לעשות את שיחות הפיטורים הוא שכר חדר זול בבית מלון בעיר אחרת. "אמרתי לאשתי שאני חייב להתנתק ליומיים וצריך לעשות את השיחות האלו ללא רעשי רקע מסביב. בלי ילדים בבית או טלפונים על פתרון באגים. שיחות הפיטורים היו נוראיות. לא כל העובדים הבינו את המצב וחלק מהם הוציאו עלי את התסכול. אחרי שסיימתי, התכרבלתי מול הטלוויזיה וצפיתי במשך שעתיים בסדרה פמילי גאי. לא יכולתי לזוז".

חוץ מהפיטורים, מספר אייל, קושי נוסף הוא ההתמודדות עם המשקיעים. "חלק מהמשקיעים, בעיקר הגדולים שמכירים את המצב בשוק, מאוד תומכים. אבל יש גם משקיעים קטנים יותר, אנג'לים פרטיים, שלא מחוברים למציאות. הם כועסים עליך למה פספסת את היעדים ולמה אתה צריך לפטר עובדים עכשיו".

 

קושי חוזר אותו מתארים היזמים הוא התמודדות עם אי הוודאות של התקופה. אי ודאות ביחס לאיך ייראה השוק בעוד חודש ובטח בעוד שנה, ואי ודאות ביחס לציפיות המשקיעים מהם. "הכל קרה באופן מאוד פתאומי", אומר אייל. "אני זוכר שלפני שיצאנו לחג פסח, המשקיעים דיברו איתנו על צמיחה בהכנסות כדבר הכי משמעותי. פתאום אחרי החג , כל מה שכולם דיברו עליו היה הצורך להיות רווחי".

"מנסים להיות שקופים עם העובדים שלנו"

דן, יזם צעיר שהקים רק בשנה שעברה סטארט־אפ בתחום מדידת הביצועים, יכול להרגיש בר מזל. הוא הספיק לגייס סבב סיד משמעותי, רגע לפני שהמשבר הכה בתעשייה. אבל בעולם הסטארט־אפים מיד אחרי סבב גיוס אחד, כבר צריך לעבוד על הבא.

"זאת תקופה קשה שבה אתה מגלה שהרבה דברים שחשבת, מתגלים כמוטלים בספק. קודם ידעתי מה אני צריך לעשות, ידעתי שאם אגיע ליעד של מיליון דולר מכירות, אצליח לגייס עוד כסף ולבנות חברה גדולה. אבל עכשיו זה לא ברור בכלל מתי אוכל לגייס וכמה. בנינו תקציב שיכול לאפשר לנו לשרוד עד יוני 2024, אבל אולי גם אז אי־אפשר יהיה לגייס מימון נוסף? חוץ מזה, אם אני טועה בחישובים, המשמעות היא שהעסק ייסגר. זה מפחיד".

דן מקפיד על הבריאות הנפשית שלו, במיוחד בימים אלו. הוא הולך לטיפול פסיכולוגי, עושה דיקור ומקפיד להתאמן כל יום. "אני לוקח סיכונים ומחפש ריגושים מטבעי, אז למרות הקושי יש במשבר הזה גם אתגר עבורי. אני מתכוון לעשות את המיטב שלי ואם זה לא יעבוד, גם בסדר. אני והשותפים שלי גם מנסים להיות הכי שקופים עם העובדים שלנו".

"כדאי שיהיה מישהו חיצוני שיעזור ליזמים"

כתבה גדולה שהתפרסמה החודש במגזין ביזנס אינסיידר האשימה את המשקיעים, קרנות ההון סיכון, בכך שהם אינם קשובים לקשיים של היזמים ומעדיפים לא לדעת עליהם בימים אלו.

בקרן אייבקס (IBEX Investors) החליטו לקחת את זה ברצינות ולסייע לבריאות הנפשית של המייסדים והמנהלים הבכירים בחברות הפורטפוליו שלהם. במסגרת התוכנית שיזמה הקרן העולמית, היזמים והמנהלים מקבלים שני מפגשים ראשונים עם מטפל מקצועי חינם ולאחר מכן פגישות בסבסוד משמעותי.

ניקול פריאל, קרן אייבקס / צילום: Elisa Szklanny

ניקול פריאל, שותפה באייבקס, משתפת בסיבות להחלטה. "כמה שאנחנו מנסים להיות אנושיים כלפי היזמים שלנו, ולהרגיע אותם שייתכן שדברים ילכו בקצב יותר איטי ממה שהם חשבו, בייחוד בתקופות שבהן השוק בירידה, אנחנו חושבים שכדאי שיהיה גם מישהו חיצוני שיעזור להם בפן האישי והנפשי.

"היזמים הם טיפוסים תחרותיים מאוד שעובדים 24 שעות ביממה ושבעה ימים בשבוע, וחשוב שגם ייקחו את ההפסקה שדרושה להם. בסופו של דבר אנחנו משקיעים באנשים, ואם היציבות שלהם נשברת, החברה בסכנה".

"שיעור בענווה עבור ההייטק הישראלי"

גלי בלוך לירן, יועצת ליזמים ומשקיעים, תומכת בסטארט-אפיסטים בעבודה היומיומית ומכירה את הקשיים ורגעי המשבר שלהם מקרוב. לדבריה, כדי לשרוד את המשבר, היזמים צריכים קודם כל להקפיד על תקשורת חזקה וקרובה עם השותפים שלהם, המשקיעים ועם העובדים. "כאשר סטארט-אפים מפטרים עובדים, הם צריכים לתקשר לעובדים האלו שהם אינם אשמים. צריך להבין שיש משהו מאוד כואב בפיטורים האלה לכל הצדדים, כי מי שעוזבים הם לא עובדים לא מוערכים, לכן זה יוצר תסכול פנימי במערכת".

לדבריה, זוהי שעת מבחן גדולה למשקיעים בשוק. "עכשיו היזמים מגלים את האופי האמיתי של המשקיעים, כמה מהם עומדים לצידם בגיוסי גישור ונותנים עזרה משמעותית בגיוסי המשך וכמה מקבלים רגלים קרות ולא תומכים או לא רגישים מספיק למורכבות.

"מבחינות רבות המשבר הזה מהווה שיעור חשוב בענווה עבור ההייטק הישראלי. זאת הזדמנות ללמוד כמה חשוב להשאיר משאבים בצד ליום גשום ולהתנהל בצניעות, והזדמנות עבור היזמים להיזכר מאיפה הם הגיעו".

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כאמור כי הטקס יתקיים כסדרו כמו גם על שלל הזוכים ובהם כאמור איל וולדמן

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן וגרנות הגליל, ירי נוסף גם לראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • עדכונים שוטפים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר