גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מסתתר מאחורי מסע הרכישות הבלתי נגמר של אלקטרה

בשבע השנים האחרונות רכשה ענקית הבנייה והתשתיות שמוביל איתמר דויטשר מספר דו-ספרתי של עסקים, בתחומי פעילות מגוונים ובשווי מצרפי של כמיליארד שקל - האחרון שבהם חברת ההפקות טרגט מרקט ● כיצד זה תורם לעסקיה, מהיכן מגיע המימון לרכישות, והאם המשקיעים במניה מרוצים?

איתמר דויטשר, מנכ''ל קבוצת אלקטרה / צילום: טל גבעוני
איתמר דויטשר, מנכ''ל קבוצת אלקטרה / צילום: טל גבעוני

מי שנהנה משידורי טקס הדלקת המשואות בהר הרצל השנה, ולא יצא לחגוג לפני שהסתיימו הכתוביות, יכול היה ללמוד שהאירוע הרשמי שמתחיל את חגיגות יום העצמאות הופק על ידי חברת הפקות בשם טרגט מרקט. שמה של חברת ההפקות, שדאגה לכך שמצעד הדגלנים של צה"ל ישודר לכל בית, עלה לכותרות השבוע, כשענקית הבנייה והתשתיות אלקטרה רכשה את השליטה בה (51% מהמניות) לפי שווי של 160 מיליון שקל. 

מסע הקניות של אלקטרה הגיע לטרגט מרקט: רכשה שליטה לפי 160 מיליון שקל 

אלקטרה , שבשליטת קבוצת אלקו, מוכרת לציבור בעיקר מפעילותה הענפה בתחומי הבינוי והתשתיות, והיא מעורבות ברבים מהפרויקטים הגדולים שנבנים בישראל. לכאורה, ההשקעה בחברה כמו טרגט מרקט, שלה מגוון פעילויות בתחום של ניהול פרויקטים עתירי כוח אדם, נראית כמו התרחקות מפעילויות הליבה של אלקטרה. אך זו אינה היחידה. בשנים האחרונות התרחבה אלקטרה באמצעות רכישות גם לעולמות התחבורה הציבורית, שירותי האבטחה והניקיון.

גם בקבוצה דינמית כמו אלקו, שבשליטת האחים דני ומייקי זלקינד, שמבצעת רכישות רבות בכל זרועות הפעילות שלה, מתבלטת אלקטרה במספר העסקאות שביצעה. מבדיקה שערך גלובס עולה כי בשבע השנים האחרונות היא רכשה יותר מעשר חברות, לפי שווי כולל של מעל מיליארד שקל. 

מאז שנת 2015 ביצעה אלקטרה, המנוהלת על ידי איתמר דויטשר, סדרה ארוכה של רכישות בהיקפים משמעותית של עשרות מיליוני שקלים ומעלה, ועסקת טרגט מרקט מתברגת מבחינת היקפה במקום גבוה בצמרת, שנייה לרכישת אגד תעבורה מהשנה שעברה.

טרגט מרקט היא חברת ניהול פרויקטים שהוקמה בשנת 1994, ומוחזקת ע"י היו"ר ניר נובק, המנכ"לית לשעבר מירי סיני, נדב שרעבי ונפתלי יחילצ'וק, שרשמו במכירה לאלקטרה אקזיט מלהיב של 82 מיליון שקל. החברה עוסקת בניהול פרויקטים מגוונים, בין היתר היא מנהלת את מערך הדיול (קידום המכירות בסניפים) של שופרסל, והעובדים שלה עורכים מבחני טעימות ללקוחות ב-80 מסניפי הרשת. בעבר ניהלה למשל את מרתון ירושלים, ואף הקימה את מערך הדיגום לקורונה עם ביה"ח שיבא. מחזור ההכנסות השנתי שלה עומד על כ-200 מיליון שקל.

"הרכישות באות לתמוך בצמיחה שלנו"

הרכישה נראית כאמור כמו התרחקות מפעילות הליבה של אלקטרה, אבל המנכ"ל דויטשר רואה את הדברים אחרת. "אלקטרה מרחיבה את הפעילויות שלה, והעסקה תאפשר לנו להמשיך לצמוח", הוא אומר. גם במקרה של רכישות אגד תעבורה וחברת אפיקים, שהובילו להקמת זרוע תחבורה ציבורית בשם אלקטרה אפיקים, המטרה הייתה לתמוך בהמשך הצמיחה של אלקטרה.

בעקבות העסקה, מציין דויטשר כי "אלקטרה הופכת לאופרטור בתחום התחבורה, מה שמאפשר לנו לגשת בתור אחת הקבוצות במכרז להקמת הקו הכחול בירושלים. כבר זכינו בקו הירוק בתל אביב, כך שהרכישות האלה בסופו של דבר באות לתמוך בצמיחה שלנו. בד בבד, יש לנו את עשרת הדיברות בנושא הרכישות של החברות. בראש ובראשונה הנושא שחשוב לנו הוא הנושא התרבותי (בחברה הנרכשת, ח' ש').

אוטובוסים של חברת אפיקים / צילום: יח''צ

"אנחנו מחפשים חברה שאיתה אנחנו מקימים שותפות. צריך שיהיה ד.נ.א שמתאים לאלקטרה. זה לא שאנחנו יותר או פחות טובים, זה יצירה של זוגיות, כמו חתונה. אנחנו תמיד קונים שליטה (51%), השותפים ממשיכים לנהל למשך חמש או שש שנים, החברות האלה מכפילות או משלשות את עצמן בתקופה הזאת, ואז אנחנו קונים את כל השליטה (כשהשווי המגולם בסיום הוא לפי התוצאות, ח' ש')".

הרכישות שביצעה אלקטרה היוו אקזיט נאה למי שמכרו לה את עסקיהם. בין המתעשרים הגדולים מהעסקאות המובילות שביצעה אלקטרה נמצאים אמנון סלע, שמכר את השליטה (51%) בחברת אמנון מסילות (אפיקים) לפי שווי של 154 מיליון שקל ביום האחרון של שנת 2020. בידי סלע יתרת המניות ואופציה להשלמת העסקה לפי האסטרטגיה של אלקטרה, שניתנת למימוש בתוך מספר שנים בהתאם לצמיחת הפעילות של החברה.

עוד בין המוכרים נמצאים אייל סגל (בעלי מועדון הכדורגל מכבי נתניה) ושותפו ברוך שחם, שמכרו לאלקטרה את השליטה בחברת מגאסון, הפועלת בתחום מערכות הבקרה וגילוי אש, לפי שווי של 145 מיליון שקל. עוד התעשרה ממכירת עסקיה גם משפחת קורץ, שמכרה לאלקטרה את השליטה בחברת פ.ק גנרטורים לפי שווי של 100 מיליון שקל. 

גם האחים אילן, יואב ומאיר שמעוני "עשו קופה", כשמכרו ב-2015 את השליטה בחברת הניקיון שהקימו, טווס, לפי שווי של 42 מיליון שקל. וכך גם אריק רגב, שייסד את חברת האבטחה יס"ב, שנמכרה בשווי של 20 מיליון שקל שנה לאחר מכן (2016) והפכה לזרוע שירותי האבטחה של אלקטרה כיום.

מנוע ההתרחבות מצוי ברווחיות

אלקטרה הוקמה שלוש שנים לפני קום המדינה והונפקה לפני למעלה מ-50 שנה (1971) בבורסה. החברה פעלה בתחום הקבלנות והתשתיות האלקטרו-מכאניות, כלומר בתפעול של מבנים, תחזוקת מעליות וכדומה. עם השנים הוסיפה נדבכי פעילות של זכיינות, שכוללים למשל את ההקמה והתפעול של קו הרכבת הקלה הירוק בגוש דן, וגם יזמות נדל"ן "מסורתית" שכוללת הקמת פרויקטי בנייה למגורים.

מנוע ההתרחבות של אלקטרה מצוי ברווחיות שלה. החברה אימצה מדיניות חלוקת דיבידנד של 40%-50% מהרווח הנקי, ויתרת הסכום מאפשרת לה המשך ביצוע הרכישות. עד כה המשקיעים יכולים להיות שבעי רצון. מניית החברה מאוזנת מתחילת השנה הנוכחית, כתוצאה מהנופך הסולידי של פעילותה, ובפרספקטיבה ארוכה יותר - המניה רשמה תשואה של 127% בשלוש השנים האחרונות ו-215% בחמש שנים, הרבה יותר מהמדדים המובילים בת"א.

מה שתמך בצמיחה הזו הוא המשך ההתרחבות של אלקטרה בתחומי הליבה שלה, גם באמצעות רכישות. כך למשל נקנתה בשנת 2015 חברת א. צום, שמעניקה שירותים בתחום המעליות, לפי שווי של 30 מיליון שקל, או רכישת חברת מגאסון של סגל ושחם, הפועלת בתחום התקנת מערכות בקרה למבנים כגון שערי חניה, מערכות גילוי וכיבוי אש וכיו"ב, לפני כשש שנים.

בד בבד בוצעו גם רכישות מעבר לים: אלקטרה השתלטה על חברת אף. וו סימס ועל החברות גילסטון והלמן אלקטריק מניו יורק, שעוסקות בעבודות מיזוג אוויר וחשמל, תמורת 67 ו-155 מיליון שקל בהתאמה. העסקאות בארה"ב נעשו בתחומי הליבה המסורתיים של אלקטרה, אך בעיקר נועדו להוות מקפצה להתרחבות גיאוגרפית. יש לציין כי דווקא ההתרחבות לאמריקה נבלמה בעקבות פרוץ הקורונה, שהובילה לשנה ששיבשה את הפעילות הקבלנית בתפוח הגדול.

התמודדות על קווים לאומיים של תחבורה ציבורית

הקורונה גם סימנה את התרחבות אלקטרה לתחומים החדשים, ובעיקר התחבורה הציבורית, שבו ביצעה החברה שתי עסקאות ענק. בראשונה, עוד בימי הסגרים של המגפה בתחילת השנה שעברה (ינואר 2021), רכשה אלקטרה את חברת ההסעות אמנון מסילות, שמחזיקה בצי של 850 אוטובוסים, לפי שווי של 154 מיליון שקל. השנייה, של חברת אגד-תעבורה, נחתמה כעבור מספר חודשים, בהיקף של 200 מיליון שקל.

שתי העסקאות האלה אפשרו לאלקטרה לבסס את פעילות התחבורה הציבורית שלה, והן מאפשרות לה גם להתחיל להתמודד על הקמה ותפעול של קווי תחבורה ציבורית לאומיים. היתרון הגלום עבור החברה הוא שיש לה ניסיון שוטף וידע רב בתחזוקה ותפעול של מערכות, מה שמקנה לה מספר רכיבים עסקיים פנימיים שאותם הטמיעה לאורך השנים בתוך "הבית".

בכניסה לתחום התחבורה הציבורית, יצרה לעצמה אלקטרה מנוע צמיחה שבינתיים מוכיח את עצמו, ונראה שהיא הקדימה את השוק. בשנתיים האחרונות הפך תחום התחבורה הציבורית לסחורה לוהטת בישראל, ועדות לכך ניתנה בעסקה שבה נרכשה לאחרונה השליטה בחברת התחבורה הציבורית הגדולה בישראל, אגד, לפי שווי של 4.8 מיליארד שקל, על ידי קרן התשתיות הציבורית קיסטון - מחיר שהיה גבוה משמעותית מההערכות המוקדמות במכרז.

יכולתה של אלקטרה לזהות הזדמנויות רכישה צפויה לעמוד למבחן גם במקרה של עסקת טרגט מרקט, שבה שולם תג שווי נדיב מאוד לחברת ניהול הפרויקטים. בינתיים זה עובד לה: שווי השוק של אלקטרה גדל ב-250% על פני תקופת הרכישות (סוף 2014 עד היום), והוא עומד על 8 מיליארד שקל. בתקופה זו הכנסות החברה צמחו מ-4 מיליארד שקל לקצב שנתי של 10 מיליארד שקל.

עוד כתבות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי