גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך יוטיוב ממשיכה לשדר מאחורי מסך הברזל הדיגיטלי של רוסיה

גישה לאתר הסרטונים מאפשרת לרוסים שימוש באחד המקורות הבודדים של מידע עצמאי לגבי המלחמה באוקראינה

סנט פטרסבורג, לפני כשבועיים / צילום: Associated Press, Dmitri Lovetsky
סנט פטרסבורג, לפני כשבועיים / צילום: Associated Press, Dmitri Lovetsky

כמה חודשים לתוך מלחמתה נגד אוקראינה, ממשיכה מוסקבה להרשות לאזרחיה לקבל גישה ליוטיוב ומותירה פרצה בולטת במאמציה לשלוט במה שהרוסים רואים ושומעים על הסכסוך.

שירות סרטוני הווידאו הנמצא בבעלות אלפאבית, חברת האם של גוגל, הוא אחד המקומות הבודדים בהם רוסים יכולים לראות ולדון בתמונות מהמלחמה המגיעות מכלי תקשורת עצמאיים. רוסיה הגבילה את הגישה המקומית להרבה פלטפורמות גדולות אחרות - כולל אתרי חדשות ופייסבוק - מאז תחילת המלחמה.

הזמינות של יוטיוב ברוסיה נמשכת זמן רוב יותר ממה שציפו כמה מנהלים בגוגל, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא, בייחוד בהתחשב בכך שחברות מעמק הסיליקון הרגיזו את מוסקבה במהלך המלחמה.

יוטיוב חסמה מאות אתרים שנוהלו על ידי ישויות הקרובות לקרמלין בכל העולם. מוסקבה דרשה שוב ושוב שיוטיוב תשחזר את הערוצים האלה ולכדה את חשבון הבנק של גוגל במדינה, ובכך כפתה על היחידה המקומית של גוגל להכריז על פשיטת רגל ולהעביר את העובדים שלה למדינות אחרות. ביולי, הרגולטור של התקשורת ברוסיה הטיל על גוגל קנס בגובה 360 מיליון דולר בגלל שלא הסירה תוכן לגבי המלחמה שמנוגד לקו של הקרמלין.

בינתיים, נמנעת רוסיה מדרישה מספקיות האינטרנט לחסום גישה ליוטיוב, כפי שעשתה עם פייסבוק ואינסטגרם של מטא ועם טוויטר, ואפילו עם שירות החדשות של גוגל עצמה. בין הרשתות החברתיות הגדולות הלא־רוסיות שמציעות גישה חופשית למקורות חדשות עצמאיים, רק אפליקציית המסרים טלגרם הצליחה לחמוק מחסימה, בדומה ליוטיוב.

התוצאה היא שרוסים חיים כעת מאחורי מסך ברזל דיגיטלי, אם כי מסך שיש בו חורים משמעותיים.

"יש אפליקציות שהן גדולות כל־כך שאי־אפשר לחסום אותן"

מוקדם לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, עיתונאים רוסיים רבים ומנהלי טכנולוגיה במערב אמרו שהם צופים שיוטיוב תיחסם, משום שהממשלה חוסמת אלפי אתרים שיש בהם תוכן המאתגר את הקו התעמולתי שהממשלה מפיצה. כעת מומחי תקשורת במערב אומרים שאולי בקרמלין חושבים שיוטיוב פופולרי מכדי שניתן יהיה לחסום את האתר.

"כמו שיש בנקים שהם גדולים מכדי שניתן יהיה לתת להם לקרוס, יש אפליקציות שהן גדולות כל־כך שאי־אפשר לחסום אותן", אמר נו ווקסלר, מנהל מדיניות תקשורת בגוגל, מטא וטוויטר בעבר. "הממשלה הרוסית יודעת שתתמודד עם גלי הדף במידה ותנסה לחסום אפליקציה פופולרית כמו יוטיוב במדינה".

הרגולטור הרוסי לתקשורת, שאחראי לחסימת רשתות חברתיות, לא הגיב לבקשת תגובה. דובר של הקרמלין אמר במרץ שרוסיה מבצעת רגולציה של הגישה לאינטרנט בגלל "מלחמת מידע חסרת תקדים שמכוונת נגד מדינתנו".

"יוטיוב עדיין פועלת ברוסיה בגלל שהחברה רוצה לעזור לאזרחים לדעת מה קורה ושתהיה להם פרספקטיבה על העולם החיצון", אמרה מנכ"לית יוטיוב, סוזן ווייציצקי, בכנס במאי.

ליוטיוב נכנסו יותר מ־85 מיליון גולשים ייחודיים ביוני, על פי חברת הניתוחים SimilarWeb. אתר הסרטונים היה בשימוש של 47% מהאוכלוסייה הרוסית, לפי מדגם מאפריל של חברת הסקרים העצמאית הרוסית מרכז לבדה. לפי נתון זה יוטיוב היא הרשת החברתית השנייה מבחינת פופולריות ברוסיה אחרי VKontakte הרוסית.

יוטיוב להרבה יותר פופולרית מ־Rutube, יריבה רוסית שמוסקבה מנסה לקדם. פקידים רוסים אמרו שכסף של הממשלה יושקע ב־Rutube, שהיא חברת בת של ענקית האנרגיה בבעלות המדינה גזפרום ומכילה תוכן התומך בממשלה. באתר היו 9.7 מיליון מבקרים ייחודיים בחודש ביוני, על פי נתוני SimilarWeb.

פער הפופולריות הזה עשוי להצטמצם. איגור אשמנוב, חבר במועצה הנשיאותית הרוסית לחברה אזרחית ופיתוח זכויות אדם, אמר לסוכנות הידיעות של המדינה שהוא צופה שיוטיוב תיחסם ברוסיה עד הסתיו, ואז Rutube תעלה בפופולריות שלה. צעד כזה יגרום לכך שרוסים יצטרכו להשתמש בתוכנות מיוחדות כדי לעקוף את החסימה ולקבל גישה ליוטיוב.

כ־1% מההכנסה של גוגל ב־2021 הגיע מרוסיה

הצפייה באתר הסרטונים עלולה להפוך למורכבת יותר גם אם לא ייחסם. ישנן חברות רוסיות שסיפקו שרתים להעברת סרטוני יוטיוב שטוענות שגוגל הפרה הסכמים איתן, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. בלי השרתים האלה, עלולה הזמינות של יוטיוב ברוסיה להיפגע.

דוברת של גוגל אמרה שהחברה ממשיכה "לעבוד קשה כדי לשמור על כך שיוטיוב תהיה זמינה ברוסיה".

גוגל הפסיקה את הפרסום וכל הפעילויות המסחריות האחרות שלה ברוסיה, וציינה את המלחמה כסיבה לכך. באפריל אמרה רות פורת, מנהלת הכספים באלפאבית, שכ־1% מההכנסה של גוגל ב־2021 הגיע מרוסיה.

בדיקה של השירות ברוסית של יוטיוב מראה שלגוגל הייתה הצלחה מסויימת בהותרת נרטיבים שקריים לגבי המלחמה מחוץ לפלטפורמה.

לאחרונה, ההמלצות הנפוצות ביותר ביוטיוב ברוסיה בכ־50 ערוצים התומכים בנשיא ולדימיר פוטין היו ברובן היסטוריות או א־פוליטיות - וגם השתחלו פה ושם כמה סרטונים נגד פוטין - לפי ניתוח שנעשה בשבוע שעבר עבור וול סטריט ג'ורנל על ידי גיום שזלו, לשעבר מהנדס בגוגל וכיום מנהל פרויקט AlgoTransparency. בניגוד לכך, בערוצים נגד פוטין כללו סרטונים מהעת האחרונה הרבה המלצות לתוכן כזה.

דוברת של יוטיוב אמרה שמדיניות האתר אוסרת על הכחשה או הקטנה של אירועים אלימים המתועדים היטב, כולל המלחמה, והחברה הסירה יותר מ־76 אלף סרטונים ו־9,000 חשבונות מסיבות הקשורות למלחמה באוקראינה. היא אמרה שיוטיוב מקלה על אנשים למצוא מקורות מידע מוסמכים, ומקטינה המלצות לתוכן שמתקרב להפרת הכללים שלה.

כלי תקשורת עצמאיים רוסיים, כולל Meduza ו־TV Rain, מפעילים ערוצי יוטיוב פופולריים ברוסית. בחודש שעבר, עמודת "trending" ביוטיוב כללה ריאיון ברוסית בין מארק פייגין, עורך דין לשעבר של להקת הרוק המחאתית פוסי ריוט, ועוזר בכיר לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי.

אבל לא כל צופי יוטיוב ברוסיה צופים בסרטונים כאלה. "אני צופה ביוטיוב כדי להתעדכן לגבי אירועי השעה, כדי לקבל מידע, אבל באותה עת אני לא צורכת שום תוכן שהוא אנטי־רוסי", אמרה אקטרינה טרזי, יועצת חינוכית בת 33 ממוסקבה שעל פי חשבון היוטיוב שלה מבלה בשירות 39 דקות ביום.

טרזי אמרה שהיא גוללת ומדלגת על תוכן כזה, ולעתים לוחצת על הכפתור שגורם ליוטיוב להסתיר תוכן דומה בעתיד.

עוד כתבות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי