גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עלילות השופטת מעין צור: יזמה ארבעה הליכים משפטיים פרטיים והפסידה בכולם

מקרה כזה לא רואים כל יום: שופטת מכהנת, זו שבסמכותה להכריע בפסקי דין, הפסידה בארבעה הליכים משפטיים תוך מספר חודשים ספורים ● אם זה לא מספיק, השופטת מעין צור ניסתה לכאורה להתחמק מתשלום אגרה ואף ננזפה ע"י המפקחת על רישום מקרקעין

השופטת מעין צור / צילום: דוברות הרשות השופטת
השופטת מעין צור / צילום: דוברות הרשות השופטת

תאמינו לי שבאירוע כזה עוד לא נתקלתם. שופטת מכהנת הפסידה תוך מספר חודשים בארבעה הליכים שהיא יזמה. בכל אחד מהם, השופטת צור לא רק הפסידה, אלא יצאה בשן ועין, הן משפטית והן בכל הנוגע לשיקול-דעתה ותום-ליבה.

הפסד ראשון: הזכות לפנסיה תקציבית

צור שירתה בפרקליטות הצבאית כתובעת. לאחר שחרורה עבדה כפרקליטה בפרקליטות מחוז חיפה, ומ־2009 היא מכהנת כשופטת בבית משפט השלום חיפה. המקרה הראשון עוסק בעתירה שהגישה לבג"ץ נגד בית הדין הארצי לעבודה ונגד הכנסת ובהמשך אף ביקשה לצרף לעתירה את צבא ההגנה לישראל, בטענה כי נשללה ממנה שלא כדין זכותה לפנסיה תקציבית. באפריל 2022, בסיום הדיון, הודיע לה ראש ההרכב, השופט נעם סולברג, כי אין כל עילה להתערבות בהחלטת בית הדין הארצי, וכי דין העתירה להידחות. הרכב בג"ץ המליץ לה למשוך את העתירה על מנת שלא ייכתב פסק דין נגדה. לאחר התלבטות נעתרה צור "להצעה".

הפסד שני: הטענות נגד הנציב נדחו

באותו יום בו בג"ץ המליץ לה למשוך את עתירתה, הגישה צור עתירה נוספת לבג"ץ בנושא אחר. בעתירתה היא תקפה את החלטת נציב תלונות הציבור על שופטים, אורי שהם, שקיבל לאחרונה החלטה חריפה בעניינה. הרקע להחלטה הוא תלונה שהגישה עורכת דין שהופיעה מול השופטת צור בתיק אזרחי.

עורכת הדין חלתה בסרטן וביקשה מצור דחייה בהגשת "סיכומים" בטענה שהיא נדרשה לטיפולים בעקבות המחלה. השופטת צור דחתה את הבקשה, אולם הציעה שתי חלופות: קביעת מועד לסיכומים בע"פ או קבלת תחשיב הנזק מטעם התובע כסיכומים מטעמו.

עורכת הדין התלוננה על כך לנציב תלונות הציבור על שופטים. צור טענה בתגובה כי אין לנציב כל סמכות לדון בתלונה ושללה את הטענות. היא אף טענה שעל הנציב לפנות לערכאות המשמעת של לשכת עורכי הדין בשל האופן בו התבטאה עורכת הדין כלפיה.

הנציב שהם, כפי שפורסם ב־ynet, קיבל את טענות עורכת הדין. לדבריו, "היה מצופה לגלות גמישות ורגישות למתלוננת, וחבל שלא כך עשתה". אלא שהשופטת צור סירבה לקבל את ההחלטה והגישה עתירה לבג"ץ. לטענתה, הנציב שהם פועל בחוסר סמכות, מבלי לאפשר לה זכות טיעון.

גם עתירה זו נדחתה על הסף. שופטי בג"ץ כתבו "הגענו למסקנה כי דינה להידחות על הסף, וזאת לאור הוראת סעיף 24(ג) לחוק נציב תלונות הציבור על שופטים".

הפסד שלישי: הציעה לקיים גישור פיקטיבי?

אלא שבכך לא די. חלף זמן לא רב, וגם תביעה אזרחית שהגישה השופטת צור נדחתה על ידי השופט יונה אטדגי. עניינה של התביעה הוא ליקויי הבנייה - בעיקר נזילות מים ורטיבות - בדירה שרכשה השופטת צור. הסעד העיקרי שביקשה צור הוא הצהרתי: "להצהיר כי התובעת ביטלה כדין את החוזה".

בתיק זה התקיימו לא פחות מ־12 דיונים בבית המשפט, כאשר השופט מנסה שוב ושוב לשכנע את צור כי היא מנהלת את ההליך הלא נכון, וכי במקום ביטול הסכם המכר, היה עליה לתבוע פיצוי כספי.

לדברי אטדגי בפסק הדין, "בנסיבות העניין ניתן היה לפסוק פיצוי כספי מתאים עבור תיקון הליקויים, כולל פיצויים נלווים בשל ירידת ערך (פסיכולוגית), דמי שכירות ראויים עבור התקופה שבה תאלץ התובעת לשהות במקום אחר בשל התיקונים, ועוד. אולם, התובעת, עמדה על דעתה שהיא מעוניינת בביטול ההסכם בלבד ולא בקבלת פיצויים… משום כך, נמנע ממני לפסוק לתובעת פיצויים נוספים, מעבר לפיצוי עבור עוגמת נפש".

אטדגי כתב כי לא יהיה זה צודק להורות על ביטול הסכם המכר, וקיבל בכך את טענת עו"ד וינשטיין שייצג את הנתבעים. אבל זה לא האירוע הקיצוני ביותר במסגרת ההליך. לטענת גורם שנכח בדיון, יומיים לפני פסק הדין, זימן אטדגי את הצדדים כדי לקדם פשרה. צור הסכימה לפשרה אם היא תקבל חזרה את סכום האגרה.

לדברי גורם שנכח בדיון, לאחר שהבהיר אטדגי לתובעת צור כי בנסיבות התיק אין אפשרות להשיב לתובעת את האגרה, אמרה צור כי היא מציעה שהצדדים יילכו לגישור וישלמו למגשר 1,000 שקל וכך יתאפשר להחזיר לה את סכום האגרה (הצדדים זכאים להחזר אגרה במקרה שההליך הסתיים בגישור). השופט אטדגי השיב לה כששמע על כך "אני לא רוצה לשמוע את זה".

סמוך מאוד למועד הדיון, פניתי לשופט אטדגי ושאלתי אותו האם אכן כך אירע. להלן תגובתו: "ההוכחות בתיק הסתיימו. הצדדים זומנו לישיבה נוספת בטרם מתן פסק הדין בניסיון להביאם להסדר ובהסכמתם התנהלה ישיבה מחוץ לפרוטוקול. הניסיון לא צלח. משלא הושגה הסכמה בין הצדדים, ניתנה החלטה 'נדחה למתן פסק דין', ופסק הדין אכן ניתן".

אז האם צור הציעה לקיים גישור פיקטיבי כדי לאפשר לשופט להשיב לה את סכום האגרה? כפי שראיתם, אטדגי סירב להתייחס. תרשו לי להניח שאם התשובה הייתה שלילית, הוא היה עונה "לא היו דברים מעולם". גם צור עצמה בחרה שלא להגיב.

הפסד רביעי: איך זה הגיע למשפט?

בכך לא בא האירוע אל סיומו. לפני מספר ימים ניתן פסק דין נוסף נגד צור. הפעם מדובר בפסק של המפקחת על רישום מקרקעין יעל ליבוביץ - תביעה שהוגשה על ידי השכנים של השופטת צור ותביעה שכנגד שהגישה צור נגדם. מבלי להיכנס לפרטים, זו תביעה פשוטה שמדהים שבכלל הגיעה להליך משפטי. המזגן בדירה של צור טפטף וגרם לנזילות ורטיבות בדירה של שכניה לבניין בקומה מתחתיה. הם הגישו תביעה לחייב אותה להתקין סוג של מגש מתחת למזגן על מנת שירכז את המים שנפלטים מהמזגן וינקזם.

יש לציין כי התקלה עצמה אירעה בכל דירות הבניין עקב בנייה לקויה. צור לא אשמה בתקלה, אולם החוק קובע כי "בעל דירה זכאי לדרוש מבעל דירה אחרת שיבצע תיקון בדירה האחרת, שאי־ביצועו עלול לפגוע בדירתו של דורש התיקון".

לאחר שהם עצמם התקינו את המגש מתחת למזגן שלהם - נפתרה הבעיה עבור השכנים שבקומה מתחתם. בעקבות כך, דרשו כי כך תנהג גם צור. אלא שהיא סירבה. יש לציין כי מדובר בפתרון זול מאוד. השכנים הציעו כי הם עצמם ישלמו מכיסם עבור קניית המגש ועבור התקנתו, אולם צור סירבה לכך. לאחר אינספור ניסיונות הידברות, השכנים הגישו תביעה באמצעות עו"ד אייל וייסמן למפקחת על רישום מקרקעין.

בתום הליך ארוך, המפקחת קיבלה את תביעת השכנים, דחתה את הטענות של השופטת צור וכן את התביעה שכנגד שהיא הגישה. המפקחת חייבה את צור בהוצאות תוך שהיא כותבת כי "ניתן היה בהסכמה לייתר את ההליך ארוך, יקר ומסורבל".

המפקחת לא חסכה את שבט לשונה מצור וכתבה: "לדידי, תום-הלב ויחסי שכנות טובים מינימליים חייבו את צור לעשות כל שלאל ידה על מנת לצמצם את הנזק שנגרם מדירתה לדירת השכנים".

אומנם ההליכים נוגעים לזכויותיה האישיות של השופטת צור, אולם דומני כי קיבוץ כל ארבעת ההליכים הללו מעלה תהייה אודות התאמתה לכס השיפוט במדינת ישראל.

השופטת מעין צור בחרה שלא להגיב לידיעה. 

עוד כתבות

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בפתיחת הבורסה; אופקו הלת' יורדת ב-3.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.2% ות"א 90 נסחר במגמה דומה ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?