גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשבר רק התחיל: התחזית הקודרת של מורגן סטנלי לענף ההייטק

העליות בבורסות והצטננות האינפלציה בארה"ב הביאו את חברות הטק הציבוריות לאופטימיות זהירה ● אבל בשוק הפרטי סדרה של חברות כבר החלו להימכר במחיר נמוך מהגיוס האחרון שלהן ● בהתבסס על ניתוח המשברים הגדולים בעבר, בנק ההשקעות מורגן סטנלי מעריך: השפל יגיע ביולי שנה הבאה

שיאו של המשבר בחברות ההייטק הפרטיות צפוי להגיע בעוד כשנה / צילום: Shutterstock, Avon Dissanayake
שיאו של המשבר בחברות ההייטק הפרטיות צפוי להגיע בעוד כשנה / צילום: Shutterstock, Avon Dissanayake

שוק ההון רשם עלייה של עשרות אחוזים מאז הנקודה הנמוכה ביותר אליה הגיעו המדדים באמצע חודש יוני. מדד הנאסד"ק עלה ביותר מ־34% ומדד ה־S&P 500 עלה בקרוב ל־17%, ובקרב האנליסטים והמשקיעים קיימת אופטימיות זהירה שמא הרע מאחורינו. עם זאת, בחלקו הפרטי של ענף ההייטק, היכן שפועלות חברות הסטארט־אפ וחדי הקרן, הרחק מעיני הציבור, התחזיות קודרות יותר.

שוק חברות ההייטק הפרטיות - שבו פעילות אלפי חברות סטארט־אפ קטנות ובינוניות ועוד כמאה חדי קרן פרטיים - מגיב אמנם לשינויים בשוק ההון אך באופן איטי הרבה יותר. מחקר שהוציא בחודש שעבר תאגיד ההשקעות מניו יורק מורגן סטנלי, בשיתוף חברת המחקר PitchBook, מעריך כי שיאו של המשבר בחברות ההייטק הפרטיות צפוי להגיע בעוד כשנה, באמצע 2023.

בתקופה זו חברות ההייטק הגדולות והמנופחות יכלו את קופת המזומנים שלהן וכדי לשרוד הן ייאלצו לצאת לסיבוב גיוס הון נוסף שצפוי לנפק להן שווי נמוך יותר מהשווי שרשמו בשנות השפע האחרונות. כתוצאה מכך, קרנות ההון סיכון המשקיעות בהן יאלצו לדווח על ירידה בתשואה, מה שיקשה עליהן להמשיך ולגייס הון. דבר זה עשוי, בתורו, ליצור מעגל קסמים שלילי שיוביל להמשך הפחתת ההון הזמין להשקעות בסטארט־אפים, פיטורים וסגירת חברות.

האם הסיוט של יזמי ההייטק עוד לא התחיל?

גיוס סיבוב הון חדש בשווי נמוך מהשווי בגיוס הקודם, מה שמכונה בתעשייה כ"דאון ראונד", הוא הסיוט הגדול של יזמי ההייטק. מעבר לעובדה שהם ועובדיהם חווים משבר תדמית שבו החברה יורדת בשווי - במקום לעלות - המשקיעים מפעילים מנגנונים פיננסיים כדי להגן על השקעותיהם, מה שעשוי לדלל את היזמים, העובדים והמשקיעים האחרים.

 

לא פלא שיזמים נוקטים בכל אמצעי אפשרי בימים אלה כדי להימנע מהגעה לתסריט שכזה, כולל פיטורי עובדים או לכל הפחות גיוס הון בשווי הדומה לזה של הסיבוב הקודם. לעיתים הם מעניקים למשקיעים שלהם הבטחה לתנאים מועדפים בגיוס עתידי בתמורה לאי הפחתה בערך החברה - בתנאי שהחברה אכן תוכיח כי היא צומחת.

אך לא כל החברות הצליחו להימנע מהגורל הזה: כמה מהשמות הגדולים בתחום הפינטק - כמו סטרייפ וקלרנה - ביצעו הפחתת שווי משמעותית בחודשים האחרונים. סטרייפ, חברת הפינטק הפרטית הגדולה בעולם הפחיתה את שוויה ב־28% ואילו חברת ההלוואות השוודית קלרנה גייסה לאחרונה לפי שווי של 6.5 מיליארד דולר, לעומת 46 מיליארד אשתקד.

מה אפשר ללמוד מהמשברים הקודמים?

על פי מורגן סטנלי, הכסף הגדול שגייסו הסטארט־אפים בסוף השנה שעברה וסבבי ההתייעלות שהם מבצעים בימים אלה, יסייעו להם להימנע מדאון ראונד בטווח של השנה וחצי עד שנתיים מאז שיא תקופת גיוסי ההון שנרשמה ברבעון הרביעי של 2021. על פי ניתוח התנהגות החברות הפרטיות לאחר משבר הדוט קום בשנת 2000 ומשבר הבנקים והמשכנתאות של 2008, מסיקים בפירמה כי מספר שיא של חברות פרטיות יגלו נכונות לצאת לסבבי דאון ראונד באמצע 2023, וכי התקופה בה יתקיימו רוב הסבבים האלה - עמק המוות של חברות ההייטק הפרטיות - תעמוד על בין פברואר לאוקטובר בשנה הבאה. גם בשני המשברים הללו, חברות פיטרו עובדים כדי להאריך את התקופה בה הן מתבססות על גיוסי עבר.

 

על פי התאגיד, החל מפברואר בשנה הבאה יזדקקו ענקיות ההייטק ל־60 מיליארד דולר במימון רק כדי להמשיך ולהתקיים, ועוד 200 מיליארד דולר בכל המחצית הראשונה - כאשר עיקר ההשפעה השלילית תהיה בתחומי הפינטק והקריפטו, שרשמו כמה מסבבי גיוס ההון בעלי המכפילים הגבוהים ביותר שנראו בשוק בשנה שעברה. זאת, כמובן בהנחה שכל החברות ישרדו את המשבר. במבט אל שני המשברים הקודמים - אלה של שנת 2000 ושל 2008, רק 5% מהחברות שנאלצו לבצע הפחתת ערך שרדו עצמאית (לא נרכשו, התמזגו או נסגרו).

"חדי הקרן הגדולים שגייסו סכומי עתק הם גדולים יותר במונחי מספרי עובדים ובסיס לקוחות, ויש להם מאגר מזומנים גדול שמספק סיכויים גבוהים יותר לצלוח את המשבר". מציינים במחקר. "ועדיין, צורכי המימון שלהם בתקופות של אי ודאות הם הגדולים ביותר - אלא אם החברות ישכילו לבצע קיצוצים במספר העובדים או בתקציבי השיווק והמכירות - שני תחומים שמאוד התנפחו בעידן הכסף הזול".

הכול תלוי בהשפעת הריבית על האינפלציה

"אנחנו רואים התאוששות בשוק ההון, תוצר של דוחות טובים מהצפוי ותחושה ששיא האינפלציה מאחורינו (בצל נתוני האינפלציה בארה"ב שהצביעו על ירידה בקצב השנתי מ־9.1% ל־8.5% א"ג), בין היתר ברקע ירידת מחירי הסחורות וההובלה", אומר לגלובס שחר כהן, מנכ"ל לוסיד קפיטל, מנהלת קרנות השקעות המתמחה בשוק הטכנולוגיה. "אמנם מחירי המניות עלו בעשרות אחוזים, אבל מכפילי ההכנסה של החברות, הפער בין שווי החברה בבורסה לבין ההכנסות, עלו בשיעור נמוך יותר. למעשה, המכפילים בשוק הציבורי עדיין נמוכים בהרבה מאלה שמתקיימים בשוק הפרטי.

"בחודשים האחרונים אנחנו עדים לסדרת רכישות של חברות תוכנה ארגונית במחירים נמוכים: חברת מוצרי תמיכת הלקוחות זנדסק נרכשה במכפיל של פי 6 על צמיחה צפויה של 21% ואילו הרכישה של מערכת התכנון אנאפלאן ניפקה תחילה מכפיל 14 על ההכנסות, שירד ל־12 לאחר מו"מ וזאת צמיחה צפויה של 25%. חברת אוואלארה שמספקת תוכנת מיסוי למסחר אלקטרוני נרכשת במכפיל 8.2 על צמיחה צפויה של 21%".

ג'יימס פ. גורמן, מנכ''ל מורגן סטנלי / צילום: Reuters, Aaron P. Bernstein

"התחזית של מורגן סטנלי תלויה כמובן בפרמטרים מאקרו כלכליים", אומר כהן. "באופן שונה מהאינטואיציה, אם הכלכלה תמשיך להיחלש, הציפיות תהיינה להורדת ריבית, מה שיגרום להגדלת המכפילים. מאידך, אם הכלכלה לא תאט, שוק העבודה ירתח, האינפלציה עשויה לעלות שוב, מה שיכווץ בתורו את המכפילים. גם התנהגות החברות הפרטיות תכתיב את השווי שלהן. ראינו לאחרונה בשוק ההון כיצד חברות שמורידות את תחזית הצמיחה, לטובת דגש על רווחיות, מתוגמלות בעליית ערך המנייה. פייבר הנמיכה תחזיות מכירות, אבל הציגה תוכנית לשיפור רווחיות, בעוד המתחרה שלה אפוורק הודיעה שתעמוד בתחזיות המכירות, אבל לא ברווחיות , ומניותיה ירדו בניגוד למגמה בשוק".

"ככל שהזמן יחלוף, לחדי הקרן ייגמר הכסף"

"לקרנות ההון סיכון יש כרגע כסף רב להשקעה, מה שמכונה 'אבק שריפה יבש'", מסביר עו"ד יאיר גבע, ראש מחלקת ההייטק בהרצוג פוקס נאמן. "אבל ככל שהזמן יחלוף, ההון של הסטארט-אפים שגייסו בשנה שעברה יאזל, ואנחנו צפויים להיכנס ל'עמק המוות' שבמסגרתו חברות רבות ייבחנו מחדש. לא מעט סטארט-אפים חיים כרגע על ההבטחה שהמוצר שהם מפתחים יכבוש את השוק וייצר הכנסות משמעותיות, וגם ההנחה הזו עלולה להתברר כלא נכונה עבור חלקם". לדבריו, חברות שלא יממשו את הפוטנציאל שלהן עד סוף השנה ייכנסו לתחום סיכון מוגבר. "נוסף על כך", מסביר גבע, "כמות ההנפקות ירדה לאפס, והאקזיטים שמתקיימים כיום הם למעשה מיזוגים ורכישות במכפילים נמוכים, מה שפוגע בהחזרים של קרנות ההון סיכון".

במצב שכזה קיים חשש שהמשקיעים בקרנות ההון סיכון, המכונים גם משקיעים מוגבלים, יירתעו מההפסדים ויקצצו את הזרמת ההון אותו הבטיחו לקרנות בשנות השפע. גבע מרגיע ומעריך כי "קרנות ההון סיכון הישראליות מבוזרות מספיק במקורות ההשקעה שלהן כך שלא תהיה למגמה הזו השלכה מרחיקת לכת בישראל. אני מתקשה לראות גופים פנסיונים גדולים אמריקאים לא מקיימים את ההתחייבות שלהם, ואם הסכנה קיימת היא אורבת בקרב משקיעים קטנים יותר ממקומות כמו סין או רוסיה".

עוד כתבות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה