גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתריום 2.0: העדכון הגדול בתחום הקריפטו הושלם

לאחר שנים ארוכות של עבודה והכנות, עולם הקריפטו נחשף לשדרוג של בלוק האתריום, השני בגודלו לאחר הביטקוין ● מה היא המשמעות, האם היצע המטבעות ישתנה ומה צפוי עוד בעתיד? ● גלובס עושה סדר

אתריום 2.0: העדכון הגדול בתחום הקריפטו יוצא לדרך / צילום: Shutterstock, AlekseyIvanov
אתריום 2.0: העדכון הגדול בתחום הקריפטו יוצא לדרך / צילום: Shutterstock, AlekseyIvanov

"החלפת מנוע בחללית תוך כדי טיסה", כך תואר ברשתות החברתיות השדרוג שעבר בלוק האתריום השבוע. אחרי שנים ארוכות של עבודה והכנות, בלוק האתריום, אחד משני הבלוקים הגדולים של עולם הקריפטו, שודרג לאתריום 2.0.

השוק, שציפה לשדרוג, כעת מקווה שבטווח הארוך לא יתגלו בעיות, ואם יהיו כאלו - הן יפתרו במהרה. בכתבה זו ננסה להסביר מדוע העדכון הוא אירוע משמעותי, ומה צפוי עוד לפנינו.

מהו בלוק האתריום?

המטבע של בלוק האתריום הוא ETH, אחד משני המטבעות הגדולים בעולם הקריפטו, לצד הביטקוין. לאחר שהוקם בלוק הביטקוין, שמטרתו הייתה להחליף את הכסף הקיים, קם בלוק האתריום לטובת מטרה שונה בתכלית - הסדרת היחסים החוזיים באמצעים אלקטרוניים. בהתאם, בבלוק האתריום התפתחו החוזים החכמים, שמיועדים להחליף את שיטת החתימה על חוזים והסכמים הקיימת, ולהעביר אותם לשיטה מבוזרת ושקופה. לדוגמה, כסף יעבור מצד אחד לצד שני רק בתנאים מסוימים שנקבעו מראש, אותם יזהה החוזה החכם - וידאג לבצע את הפעולה רק לאחר מילוי התנאי.

החוזים החכמים הם הבסיס לכל עולם הפיננסים המבוזר. כך קובעים תשלומי ריבית, תשלומי דיווידנד בתנאים מסוימים, והכל באופן אוטומטי - ללא צורך בוועדות ובאישורים. החוזים העתידיים מאפשרים את התפתחותו של בלוק האתריום לתחומי ה-DeFi והמטאוורס, ובלוקים נוספים שקמו אימצו חלקים ממודל זה.

מדוע צריך שדרוג?

צריך להבין שההכנה לשדרוג של בלוק האתריום נערכה במשך שנים ארוכות. לבלוק יש מפת דרכים ברורה לאן מועדות פניו, והשדרוג הנוכחי הוא רק הראשון להמשך צמיחתו.

בין המטרות של השדרוג: הגדלת היעילות של הבלוק, הפחתת עלויות, הגברת האבטחה והאפשרות להגדיל את הסקיילביליות (יכולת הצמיחה) של הבלוק ולאפשר מהירות גבוהה יותר של סליקת עסקאות. כרגע הרשת מוגבלת בכמות ההעברות שאפשר לבצע עליה בו זמנית, ועל מנת להתרחב ולאפשר לעוד יישומים להתפתח על גבי הבלוק, יש צורך ביכולות סליקה גבוהות יותר.

למה השינוי משמעותי?

חלק אינהרנטי מטכנולוגיית הבלוקצ'יין היא שיטת הקונצנזוס. על מנת שהבלוק יפעל, יש צורך במנגנון קונצנזוס סביב קדימות העסקאות. למשל, אם יש שתי עסקאות להעברת אותו מטבע לאנשים שונים, איזו מבניהן קודמת? איזו תתקבל ואיזו תידחה?

את הקונצנזוס משיגים המפעילים של הבלוק שעוסקים בכריה (תמורת תגמול), והכריה מאפשרת להם לאמת עסקאות, להכניס אותן לבלוק ולאבטח את הרשת. מודל הכריה, שעליו עבד בלוק האתריום עד כה הוא Proof of Work (POW) - הוכחת עבודה. בשיטה זו הכורים נזקקו למשאבים רבים, כמו חשמל וחומרה, על מנת לפתור בעיה מתמטית רנדומלית כתנאי להכנסת עסקאות לבלוק.

שיטת הכריה זכתה לביקורות רבות בטענה שהיא בזבזנית מאוד. יש לה עלויות גבוהות, וככל שהן עלו - כך גם גופים גדולים הפכו לדומיננטיים יותר ונוצרה ריכוזיות במנגנון הקונצנזוס. שיטה זו יכולה גם לגרום לבעיית אבטחה שידועה בשם "מתקפת 51%" - התאגדות של 51% מהכורים לביצוע פעולות בבלוק. ככל שמנגנון הקונצנזוס ריכוזי יותר, הסבירות לכך עולה.

כעת, במסגרת השדרוג, בלוק האתריום עבר לשיטת קונצנזוס אחרת והיא Proof of Stake (POS) - הוכחת אחזקה. איך עובדת הוכחת האחזקה? מודל ה-POS נשען על האינטרס הכלכלי של הכורה, במקום על עלויות חומרה ואנרגיה. מי שמעוניין לשמש כמאמת עסקאות ומאבטח, צריך להשקיע במטבע ה-ETH ולנעול אותו במנגנון בשם סטייקינג. גם כאן - כמו בשיטת הקונצנזוס הקודמת - הכורים מקבלים עבור פעילותם תגמול, דבר שיוצר אינטרס כלכלי להפעיל את הבלוק.

על פי מודל זה, הבעיה המתמטית שיש לפתור על מנת לאמת עסקאות ולהכניס לבלוק מוגרלת באופן רנדומלי בין הכורים. ככל שהכורה נעל סכום גבוה יותר, כך גובר היתרון שלו בהגרלה. בנוסף, אם כורה מבצע הונאה, חלק מהסכום הנעול יילקח.

למנגנון זה שני היבטים נוספים: ראשית, דרישת הסף להצטרף למתפעלים של הבלוק ירדה. כל מי שיש לו 32 מטבעות אתריום יכול לנעול אותם ולהצטרף. דבר זה מבזר את מערכת הקונצנזוס. גם במנגנון זה יש יתרון לגודל של הכורה, וצפויים להיבנות מערכים שיאפשרו לאנשים להשאיל את מטבעות האתריום שלהם לכורים, שינעלו אותם ויקבלו ריבית בהתאם. היבט נוסף הוא הגברת רמת האבטחה בבלוק, כולל הורדה של האפשרות לביצוע מתקפת 51%.

אילו שינויים צפויים בעתיד?

השינוי הוא שלב ראשון מבין חמישה שלבים של הבלוק, הצפויים להימשך כארבע שנים. אחרי החלפת מנגנון הקונצנזוס, יהיו שינויים גם בדרך אכסון המידע בבלוקים והשמירה שלו על מנת לייעל את הבלוק ולאפשר את הגידול בעיבוד הטרנזקציות.

במסגרת השינויים העתידיים, הבלוק יפצל את העברת הנתונים לתתי רשתות שיאפשרו העברת נתונים במקביל זו לזו, ולהגביר את קצב העברה. לבינתיים, עמלות ה-GAS (עמלות ההעברה בבלוק האתריום) לא ירדו אחרי השדרוג הנוכחי, ואין גם צפי בשלב הזה לשינוי דרמטי במהירות העסקאות. כל אלו יקרו בהמשך.

כולם יעברו למנגנון החדש?

כ־85% מהכורים כבר עברו לשיטה החדשה. הכורים שלא עברו, יפעילו גרסה מקבילה משלהם לאתריום, שתמשיך לפעול ב-POW. הגרסה המקבילה הזו תיקרא Ethereum Proof of Work, או בקיצור EthereumPoW (ETHW), והמטבע שלה יהיה שונה מהמטבע של האתריום.

האם ההיצע ישתנה?

לפני השדרוג, כדי להמשיך את פעילותו, כורה היה צריך לרכוש חומרה וחשמל. לשם כך, הוא מכר את מטבעות האתריום, המיר אותם לפיאט וקנה את המשאבים. כאשר הרשת תעבור לשיטה החדשה, הכורה יידרש לנעול את המטבעות. בהמשך, גם התגמולים עבור עבודתו יוכלו להינעל גם הם על מנת לתמוך בפעילותו ככורה - כך, יפחת הלחץ למכור את המטבעות.

בנוסף, על מנת להגדיל את השפעתו, הכורה יוכל לגייס מטבעות אתריום ממשתמשים אחרים שיעשו להם סטייקינג תמורת ריבית או חלק מהתגמול על הכרייה, כך שיהיו יותר מטבעות נעולים וההיצע הצף בשוק יקטן.

האם צפויים קשיים?

מיזוג שרשרת הישנה עם החדשה אמור להיכנס לתוקף ולצאת לדרך החל מבלוק מספר 15,537,351. בלוק זה נכנס לשרשרת ביום חמישי בבוקר, שעון ישראל.

בפריסה של עדכונים לקראת השדרוג, נוצר מצב שבו הכורים לא הצליחו לאמת 9% מהטרנזקציות, לעומת כשל באימות של 0.5% באופן רציף. כשלים אלו נפתרו בטרם ביצוע השדרוג.

נציין גם שחלק מהבורסות הגדולות ציינו שלא יאפשרו מסחר באתריום בעת ביצוע השדרוג, על מנת לא לאפשר מתקפות של האקרים אם השדרוג יתקל בכשלים. מרבית המיזמים שפועלים על גבי בלוק האתריום חזרו לפעול זמן קצר מאוד אחרי השדרוג, כשגופים יותר שמרניים, כמו פלטפורמות הלוואות, איפשרו טרנזקציות לאחר מספר שעות.

המעבר גרם לחששות רבים בשוק בשל חוסר הוודאות והחשש מתקלות מאוחרות, וכן בהשפעת הסנטימנט הכללי בשוק, האתריום ירד ב-2.3% עד הצהריים, כאשר הביטקוין היום נסחר בירידה קלה של חצי אחוז.

מה השדרוג מלמד?

בלוק האתריום הוא בלוק שעליו התפתחו הרבה מאוד מיזמים, ולכן השפעתו על עולם הקריפטו היא רבה. בשוק צופים גם מיזוג של בלוקים שהתפתחו על בסיס מודל האתריום ונפרדו ממנו, בחזרה אליו, בשל שינוי מערכת הקונצנזוס.

מוקדם לדעת איך ישפיע השדרוג, שכן שינויים שאמורים להוזיל את העסקאות ולהגדיל את הסקיילביליות - יגיעו רק בהמשך, והם קריטיים על מנת לאפשר לבלוק לפרוץ. עם זאת, החלפת מנגנון הקונצנזוס הוא צעד מאוד משמעותי בכיוון. אם כל שלבי העדכון יתקדמו כמתוכנן, הבלוק יוכל להפוך לתשתית לניהול חוזי והעברת טרנזקציות בהיקף גדול.

מתחילת השנה, שוק הקריפטו - בדומה לשוק המניות - סובל מתנודתיות ורשם ירידות חדות. בשנה האחרונה התחזק המתאם בין שווקי המניות לקריפטו, כאשר הקריפטו קיבע את מעמדו כנכס השקעה בסיכון גבוה, ולא כחוף מבטחים מפני אינפלציה.

לצד זאת, הציפייה לקראת השדרוג הובילה ליתרון של האיתריום לעומת המטבעות המקבילים. בחצי השנה האחרונה, הביטקוין איבד 48%, והאיתריום איבד 39%. 

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

יו"ר מועצת זכויות האדם באו"ם: "מבועת מההרס שבוצע בבתי החולים ברצועת עזה"

במהלך הלילה: אזעקות הופעלו במטולה ● מוקדם יותר - מטרה אוירית יורטה באזור קריית שמונה ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן שנבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו